marți, 4 februarie 2014

„Să mâncăm sănătos pentru a ne simți bine”

(c) DG AGRI, CE
Iată că recent Comisia Europeană a propus corelarea celor două programe de distribuire a laptelui şi a fructelor şi legumelor în şcoli, şi punerea accentului pe educaţie. Să trecem la exerciţiul de interogare şi reflecţie. Comunicatul de presă aici LINK

Poate aveţi copii la şcoală. Programul european susţine distribuţia de legume şi fructe în şcoli. Şi pune accentul pe educaţie. Deci?
  • Nu vă întrebaţi de ce în România se dau copiilor doar mere, ca şi cum cum acestea ar fi singurele fructe din producţia autohtonă?
  • Mai departe, de ce dau mere şi nu sucuri de mere naturale, salate de fructe, pere, guturi, căpşuni? Este greu, nu?
  • De ce nu este folosit acest mecanism pentru a cumpăra şi mai mult şi mai divers de la producătorii români locali şi conform sezonalităţii? Este greu, nu?
  • Şi acum ultima întrebare, CE pune accentul pe educaţie, credeţi că aşa ceva a fost principalul obiectiv al autorităţilor române, educarea tinerilor spre a consuma mereu fructe şi legume, nu doar în timpul programului?  >>>continuă >>>

"Comisia propune combinarea şi consolidarea programelor existente de distribuire a laptelui în şcoli şi de încurajare a

consumului de fructe în şcoli. Comisia Europeană a publicat o propunere de reunire într-un cadru comun a două programe destinate şcolilor care au fost până în prezent separate, respectiv Programul de încurajare a consumului de fructe în şcoli şi Programul de distribuire a laptelui în şcoli. În contextul scăderii consumului acestor produse de către copii, obiectivul este de a aborda într-un mod mai eficace alimentaţia deficientă, de a consolida elementele educative ale programelor şi de a contribui la lupta împotriva obezităţii. Sub deviza „Să mâncăm sănătos pentru a ne simţi bine”, acest program consolidat, conceput după modelul „de la fermă la şcoală”, va pune accent pe măsurile educative menite să îi sensibilizeze mai mult pe copii în legătură cu obiceiurile alimentare sănătoase, cu gama de produse agricole disponibile, precum şi cu aspectele privind durabilitatea, mediul şi deşeurile alimentare."

Niciun comentariu: