joi, 27 februarie 2014

Ardeiul unguresc ne arde...


Bulgarii au pierdut la asta, vedeţi după linie. Ungurii au înregistrat un ardei şi varietăţile sale, ca soi cu indicaţie geografică. Este ‘Szentesi paprika’, în n feluri şi zeci de variante. Nu mai poţi vinde acest soi de ardei drept ‘Szentesi paprika’ decât dacă este produs acolo, la ei. Pentru că se cultivă numai în Ungaria şi numai în anumite locuri. Etc. Informaţii AICI, savuroase, despre ardeiul unguresc. Pe scurt, o părere.
  • Uniunea Europeană încurajează producţia de alimente de calitate. Care reprezintă diversitatea europeană, soiurile, rasele, culturile, regiunile, etc. 
  • De încurajarea asta profită anumite state membre, care înţeleg valoarea de marketing a schemei de calitate DOP, IGP, STG.
  • Ce face România? Nu ştim. Înscrierea produselor alimentare româneşti în schemele de calitate europene, nu este o preocupare naţională. 




"Factorii care influenţează cultivarea unor ardei de calitate, în special condiţiile de temperatură şi de lumină, precum şi cele pedologice şi hidrologice au creat circumstanţe foarte favorabile dezvoltării  culturii irigate a ardeiului în regiunea de producție Szentes începând din a doua jumătate a secolului al XIX-lea, în urma activităţii iniţiatoare a aşa-numiţilor grădinari bulgari stabiliţi în această zonă (culti­vatori de legume cu metode speciale pe scară redusă, prin cultura forţată în răsadniţe şi irigare)."


Niciun comentariu: