Vreți tomate inimă de bou, semințe să le cultivați? Folosiți formularul de solicitare de probe (semințe), de semințe tradiționale în scop necomercial, de la Banca de Resurse Genetice Vegetale Suceava.
Slow Food // e c o g a s t r o n o m i e // d e z v o l t a r e d u r a b i l ă
luni, 8 decembrie 2014
duminică, 7 decembrie 2014
Tomate și nu roșii
Kokopelli se ocupă cu semințele tradiționale. Cu greu. Câte feluri de tomate credeți că am putea savura? LINK
sâmbătă, 6 decembrie 2014
Terra Madre Day, in 10 decembrie
Este ziua în care convivium-urile Slow Food din întreaga lume atrag atenția asupra problemei hranei, a păstrării specificului local.
Terra Madre Day LINK
Un titlu gresit in Ziarul Financiar, despre branduri
O companie nu investește în brand ci în relația consumatorilor cu produsele, serviciile pe care le oferă, cărora le atașează valori, sentimente, prin care transmite încredere....etc. NU se investește în brand, brandul este rezultatul investiției într-o relație. Brandul este un instrument. Când spui că investești în brand înseamnă că dai bani pe forme, culori, sloganuri, emoții induse, ca să obții beneficii din partea relației cu clienții. Operațiunea este dinspre relații cu consumatorii, prin intermediul mărcii, către relații care apoi transformă marca în brand....
vineri, 5 decembrie 2014
Slow Food Story, premiera in Romania, in 10 decembrie @SlowFoodHQ
De la Festivalul International de Film de la Berlin, din sectiunea Culinary Cinema, in 10 decembrie 2014, la Noul Cinematograf al Regizorului Roman, "Slow Food Story". Cu o introducere despre miscarea Slow Food, Tiberiu Cazacioc.
SLOW FOOD STORY - TRAILER ENGLISH from Autlook Filmsales on Vimeo.
SLOW FOOD STORY - TRAILER ENGLISH from Autlook Filmsales on Vimeo.
joi, 4 decembrie 2014
Slow Food Story, premiera in Romania, in 10 decembrie @SlowFoodHQ
De la Festivalul International de Film de la Berlin, din sectiunea Culinary Cinema, in 10 decembrie 2014, la Noul Cinematograf al Regizorului Roman, "Slow Food Story". Cu o introducere despre miscarea Slow Food, Tiberiu Cazacioc.
Michelle Obama mesaj către Terra Madre, Slow Food
La deschiderea evenimentului bianual al Slow Food, la Terra Madre, a fost transmis și un mesaj al lui Michelle Obama. În America este activ curentul civic al agriculturii familiale, este promovată educația pentru hrană, la Casa Albă este creată o grădină experiment, pentru școlari. Pare insignifiant însă este aderarea la un fel de curent Occupy, pe teme de agricultură durabilă, al democraților americani.
miercuri, 3 decembrie 2014
Nu aruncați, mâncați....Flori de dovlecel....
Simțiti legătura? Când am văzut flori de dovlecel la Roma, în magazin, mi s-a părut ciudat și aparte...Uite că Mircea Groza ne propune și asta....De la Floare'n bucate, Mircea Groza et comp....
Slow Food Story, premiera in Romania, in 10 decembrie @SlowFoodHQ
De la Festivalul International de Film de la Berlin, din sectiunea Culinary Cinema, in 10 decembrie 2014, la Noul Cinematograf al Regizorului Roman, "Slow Food Story". Cu o introducere despre miscarea Slow Food, Tiberiu Cazacioc.
Ceremonia de deschidere a Terra Madre, Torino 2014
La Oval Lingotto, ceremonia de deschidere a Terra Madre. Mesaje puternice de motivare, din partea multor reprezentanți ai mișcării Slow Food din toată lumea. Asta a fost în 22 octombrie seara, 2014.
Halal și HAACP
Spre deosebire de România, unde șaormăriile sunt pentru creștini, la Roma, în zona Termini, clienții sunt musulmaniâi. Interesantă poziționarea pe piață. De ce am ajuns la concluzia asta? Toate prăvăliile cu mâncare arăbească, pakistaneză, sunt HALAL. Halal este metoda specială de sacrificare a animalelor și preparare a hranei care asigură puritatea și necontaminarea cu carne și cu instrumente ce nu au venit în contact cu carnea impură, de porc.
marți, 2 decembrie 2014
Tramvaiul italian din Roma
Un tramvai italian care bântuie Roma așa cum pe Istiklal se plimbă un tramvai nostalgic, înainte și înapoi pe un traseu imaterial. O modalitate de a captura tradiția în modernitate, cu efort, dar cu câștigarea unui specific roman. În România, la o altă scară, lumea se luptă cu greu să mențină în funcțiune trenulețele de șină îngustă, mocănițele. De ce este atât de greu să păstrezi patrimoniul cultural în România? De ce vrem să ne descotorosim de farmecul limitat al trecutului nostru? De ce?
(c) Tiberiu Cazacioc |
"Master Chef" cu penis @masterchefRO
Flori de dovlecel, la Roma
La Roma am descoperit un lucru banal într-o piață ad-hoc lăturalnică, în timp ce bântuiam pe străzile din jurul Termini. Florile de dovlecel se consumă, se mănâncă. Nu știam, ignorant ce sunt. Dar nu știu milioane de români. De ce oare? Nu este o lipsă de sofisticare?
Poliția și patrimoniul arhitectonic al Bucureștiului
Imaginea pe care o vedeți este un instantaneu ce nu prea ar atrage atenția. Este locația unui sediu de circumscripție de poliție din București, de pe str. Gen. Berthelot, puțin mai jos de Ministerul Educației. Câți nu trec pe repede înainte cu mașina în viteză? Câți nu merg mai departe pe lângă această curte, cu gânduri și pe gânduri? Și de ce ne-am pierde timpul cu amănuntele lumii în care trăim?
Pentru că este vorba de semnificația unei abordări. Sediul circumscripției era în luna octombrie în curs de renovare. Parcasem mașina acolo, și apoi am luat-o în drum spre radio. O fracțiune de secundă m-am uitat la dreapta, am văzut curtea și am avut o revelație. Emblematică pentru lumea în care trăim. Am imortalizat-o stupefiat.
Stâlpii de susținere ai balconului de la intrare, sunt tranformați din coloane cilindrice în coloane cu secțiune pătrată. Ce geniu românesc s-a gândit la asta și de ce fac asta? Inexplicabil. Niște cetățeni, acum 100 de ani, au gândit simetrii și armonii, alți cetățeni, cu mai puțină cultură, dar cu mistrie la îndemână, refac totul. Ne mai mirăm de ce nu găsim cetăți dacice, dar Stonehenge există? Pentru că noi o luăm mereu de la capăt și reinterpretăm. Cu geniu?
Descoperiri: Ost Markt, mâncare rusească în București
Este un magazin vechi de 3 ani, cu produse din Rusia, via Germania Federală. Este în București, în str. Elena Cuza, prin Tineretului. Produse obișnuite, însă unele par exotice, ba din țările baltice, ba beri rusești de tip pils, ba o pâine neagră și densă ținută la congelator. Au și niste uscături de pește la punguțe, accesorii gen sovietice. Însă este o bună documentare culinară, merită excursia. "Emigrația" rusească precum funcționari de la ambasada Federației Ruse, se pare că mai cumpără câte ceva de pe aici. Uneori mașini din astea mai impozante, sunt parcate în paralel, așteptându-i pe pofticioșii care totuși doresc produse alimentare procesate ca la Moscova.
luni, 1 decembrie 2014
Fun cu un curcan @USDA How turkey consumers are prevented
USDA este Departamentul American al Agriculturii. Ce sfaturi oferă el publicului american? Să fie siguri că este bine preparat curcanul. Și pentru asta care sunt locurile de pe corpul păsării care trebuie să aibă o anumită tempratură. Așa ca la americani....Moare ministerul agriculturii, acela al lor, de grija a ceea ce și cum mănâncă cetățenii....ce oameni...nu ca la noi...
Google despre brânză
Ce feluri de brânză ne servește Google prin căutarea de-a gata? Bineînțeles și cu informații de la Wikipedia. Sunt cele mai căutate? Nu știm.... Vreți însă să știți ce conținut au brânzeturile "Google/Wikipedia"? Aveți un drop down și informația se actualizează. NOTĂ: Structura informației este cea standard, americană, de la USDA/FDA. Mai multe la Wikipedia.
Fara OMG din 1993...
Tari tipii ăștia. Programatic au ales încă din 1993 să se ocupe de hrană organică și să se ferească de OMG. Am dat peste ei din întâmplare. EDEN ORGANIC.
Bani pentru turism de la Uniunea Europeană
Comisia Europeana a lansat Ghidul finantarilor europene in turism. Nu, nu pentru infrastructură. Ci pentru turism de nișă, dezvoltare de produse turistice și pentru ecoturism. Sper. Asta pentru că după cum vedeți în numele blogului, sub ECOGASTRONOMICA scrie Dezvoltare durabilă. Jos turismul de masă....:) adică acela de Mamaia...hai turismul de nișă..
duminică, 30 noiembrie 2014
Despre cum se face ciocolata @DigiLifeTVRo
Trufe, praline si ciocolata. "Documentar dedicat producerii ciocolatei, de la recoltarea boabelor de cacao, manual, aruncand o privire in istoria acesteia. Maestrii ciocolatieri povestesc despre eforturile pe care le depun pentru a da acestei tentatii dulci o nota personala prin intermediul experimentelor constante pe care le fac." Difuzare aici
DIGI Life |
Cum am ratat o pâine la mașină
Probabil că Iulian Duțu o să spună că așa îmi trebuie și să nu mai încerc niciodată. Am folosit un premix de la Dobrogea, niște drojdie expirată de 2 zile, de la Pakmaya. Am crezut că îmi merge. Mai bine de mână, nu? De fapt ceea ce vedeți ca miez, nu este suficient de copt. Iar partea concavă este cea de deasupra, nu invers, cum v-ați aștepta.
Am gatit a la Gordon Ramsay, brunch mexican sau pe aproape
Am văzut la TV Paprika un preparat realizat de Gordon Ramsay. Brunch mexican. Adică un breakfast bogat așa cum îmi place și mie. Am aproximat și eu: o tigaie cu ulei încins, niște ceapă prăjită, peste ea fâșiuțe de bacon. Am adăugat fasole roșie gata de mâncat, în suc propriu. Peste asta, am pus niște roșii bucăți în sos tomat. Am lăsat la scăzut circa un sfert oră, am aruncat peste niște sare, doi ardei iuți conservați în oțet, tocați mărunt. În compoziție am lăsat la fiert două felii de pâine țărănească prăjită cu o seară înainte. Am spart și două ouă de găină, lăsate la fiert și închegat. Am mai fiert și apoi am pus în farfurie. Am adăugat trei fâșiuțe de morcovi, o ciupercă în două. Aaa, era să uit, la început am prăjit și o cepșoară mică lângă bacon-ul feliuțe-feliuțe. Dar deja vă spusesem asta.
@DigiLifeTVRo Ce nu au reusit Dedemand, Practiker, Hornbach in Egipt, Lazuli Lodge
Lazuli Lodge. Incredibil. În România au fost distruse localități întregi, cu case pe stil nou, din materiale contemporane, ieftine, de la Dedeman, de la Praktiker, de la Hornbach, name it. Profitul lor a fost și este distrugerea tradiției locale de construit, renovat și amenajat. Sau despre inepția din "agroturismul" românesc.
Am urmărit un documentar la DIGI Life, despre interioare (filmul l-am inclus în articol). Așa am aflat despre Lazuli Lodge. Un complex de cazare, tradițional, construit lângă o oază. În Egipt. De ce la arabi, la egipteni, se poate?
- Construcție din materiale locale, lut, lemne, vegetație, pentru mobilier, decorațiuni.
- Ecologic, fără curent electric, fără generator de curent.
- Cu piscină din izvoare subterane.
De ce la noi de 25 de ani este distrusă arhitectura țărănească locală, prezervarea ei fiind mai degrabă excepția?
De ce a fost pervertit conceptul de agroturism și de ce se tace în complicitate?
De ce ne autodistrugem valoarea care ne diferențiază de ceilalți europeni?
sâmbătă, 29 noiembrie 2014
vineri, 28 noiembrie 2014
Eu sau Jamon de Huelva DOP?
Un selfie cu posterul unui icon carnurilor......la Salone del Gusto, Torino 2014...DOP cu bani de la UE (MADR se aude?) cu suportul autoritatilor regionale (in cazul gemului de la Topoloveni, efortul antreprenorilor i-a durut in pix pe cei de la CJ Arges..)
Renewable, biodegradable, compostable
Nenumărate calități de mediu ale unui ambalaj, la Terra Madre. Compostabil deci poate fi folosit la niște îngrășământ de flori. Biodegradabil, evident, deci nu mai ajung la groapa de gunoi, ci dispare. Și refolosibil. Asta este din călătoriile mele. Și voi puteți vedea asta. Dacă vă înarmați cu paradigma Slow Food.
Trei Slow Food la Torino 2014
Un selfie cu Marta de la Slow Food Turda, cu Vlad de la Slow Food Baia Mare, cu Adela de la Slow Food Iași. What a wonderful event. Terra Madre și Salone del Gusto 2014. Vreți să știți care sunt conviviumurile? Căutați AICI.
Veți mânca gândaci? Salone del Gusto
Una din dezbaterile la care am asistat la Salone del Gusto a fost aceea despre gândaci, viermi și proteine. S-a discutat pe bune pentru că este un curent de food, alternativ. Una din soluțiile la problema hranei pentru o omenire în creștere numerică. Doar că Uniunea Europeană încă nu a reglementat acest tip de hrană, ce tipuri de gândaci și viermi, ce trebuie evitat. Gen. Luată prin surprindere.
Floarea-n bucate, din inima Transilvaniei
Ați citit Floarea'n bucate? Cu Mircea Groza și Jonas Schafer. Două personaje interesante. Mircea, un țăran din Valea Almășului, de la Cund. Și un german de la Hamburg, Jonas Schafer, care a creat un loc gastronomic, Valea Verde. Pe Mircea l-a cunoscut, pardon!, l-am întâlnit la Terra Madre 2014. L-am reîntâlnit la aniversarea Fundației ADEPT. Mă rog, teoria celor șase grade de despărțire, explică asta. Ideea este că Mircea Groza și Jonas Schafer sunt personajele unei cărți, co-finanțate din programul comunitar european CULTURA (ciclul trecut, 2014-2020). Sunt acolo niște rețete minunate, incredibile. Continuăm.
Abonați-vă la:
Postări (Atom)