„Tradiții și Flori de Sărbători”, ediția a VI-a, o nouă ocazie de a celebra Primăvara. Să mergem pe teren să vedem dacă va fi altceva decât se întâmplă...
Slow Food // e c o g a s t r o n o m i e // d e z v o l t a r e d u r a b i l ă
joi, 19 februarie 2015
#LAS Era să uit...conectați-vă cu țăranii
Alegi o cutie? Cutia țăranului...Din seria proiectelor de lanț alimentar scurt #LAS, încă unul. Vă invit să testați. La secțiunea de pâine, surpriză, făina de la Iulian. Care Iulian? Cum care?
The Greek Secret: Philotimo @ekathimerini
Un film interesant despre mândria de sine a grecilor. Despre filotimo. Recomandat de amicul meu de școală Achilleas Sougackis.
A very interesting film about the proud of Greeks. About philotimo. Recommended by my university buddy, Achilleas Sougackis.
miercuri, 18 februarie 2015
Newsletter Slow Food fara click
Nu este interactiv, dar este newsletter-ul pe care îl veți primi ca membri Slow Food ptr. 5 euro pe an. Cool. Și ca să știți cu ce se ocupă Slow Food. Dacă ați deveni membri veți susține și așa ceva.
Capere, normal. Ghiciți cu cine?
Pe unii mezelari îi lasă competența pe drum
Asta este ceva ce nu a mai văzut cartierul, sună grav a disperare. Un antreprenor ce a deschis acum vreo șase șapte luni o măcelărie RUSTIQ, sună ca naiba, pare că a rămas fără rezistență.
Dacă până acum mai vedeai înăuntru în magazin, la window shopping una alta, de câteva zile s-a schimbat treaba. Ca în cartierele în care se vând prețuri. Că la noi în cartier strigatul ăsta pe geamuri ca la imobiliare, nu se purta. Ei au pus niște A4 pe tot geamul.
De unde se vedea destul de frumos cum sunt mezelurile și produsele și setup-ul de magazin, acum vezi doar A4 cu prețuri.
A fost înlocuită imaginea produselor cu hârtii albe cu carioca. Mâine probabil cu printuri Arial. Sper să dea faliment pentru că avem o măcelărie bună și nu mai era nevoie de încă una. Oamenii simt.
My farewell Prosecco, DOC Prosecco, @Mazilique @cazacioc
Să începem dimineața cu un pahar rece de Prosecco...nu? Ce știm despre Prosecco? La plecarea mea de la ultima mea stație de lucru, am propus Prosecco și fructe și semințe (ideea soției mele cu semințele, a mea cu vinul spumant). Foto.
- Prosecco este un vin cu D.O.C. Denumire de Origine Controlată. Dacă nu este marcat pe etichetă D.O.C, este un fals. Prosecco se prepară numai dintr-un anume soi de struguri, într-o anumită zonă, la Trieste. Detalii AICI.
- Categoria în care se află este aceea a vinurilor spumante. Așa, generic.
- Mai știm că a făcut valuri și impresia preferința Mazilique pentru Prosecco, mărturisită copios în articolele din blogul ei AICI. Ea mi-a spus că nu a exagerat. În blogul ei sunt șase aventuri cu Prosecco.
- Știm că se găsește cel mai accesibil Prosecco, ca preț, la LIDL. La circa 12 RON.
- Cel mai scump Prosecco se găsește în fostele benzinării AGIP, acum MOL. La circa 45 RON.
- Și am mai aflat că americanii au pus pe piață Prosecco la draft, la bar. Și italienii s-au enervat ptr. că Prosecco se bea numai din sticlă. Americanul nu înțelege diferența dintre sticlă și PET. Ca românul, de, ce mi-e vinul la PET, ce mi-e vinul la sticlă....
marți, 17 februarie 2015
We Love Eating, campania CE din saptamina tematica dedicata hranei
Situl cu de toate despre campanie inclusiv instrumente, AICI. Poate vă inspirați, cu un sondaj despre cum să tre hrănești sănătos, modele de exerciții educative despre hrană, din astea...Educația nu se face cu piața Lidl....
DOP: Unde dai și unde crapă, brânza Halloumi
Brânza Halloumi este acea brânză specială din amestec de lapte de oaie și de capră, cu consistență de cauciuc. Se prăjește minunat, are o tradiție recunoscută de cel puțin câteva secole. Este, mai recent, mijlocul de unire a două comunități din Cipru. Una, aceea din Ciprul stat membru al UE, adică comunitatea greacă. Cealaltă comunitate, este cea turcă. O știre din Kathimerini.
Acțiunea comunității cipriotă greacă de a obține indicație geografică pentru brânza halloumi (din categoria DOP), a stârnit cooperarea dintre cele două părți pentru păstrarea unei tradiții.
Ursul de Argint, "Aferim" și Jude în Munții Măcinului @noviodunum @ICEM_TULCEA
Vizitați munții Măcinului! Ați mers vreodată în munții Măcinului? Este Parcul Național Munții Măcinului din preajma căruia este și familia tatălui meu...cum se lipește gloria de oameni...Mai jos un film din proiectul Centrului Național pentru Dezvoltare Durabilă, infoNatura 2000. Ca să vedeți de ce a filmat Jude acolo.....
Pelicula "Aferim!" a cîştigat Ursul de Argint la secţiunea "Cel mai bun regizor"! Ăsta este un titlu din presă, din Gazeta Sporturilor. De aici. Dar ideea nu este să ne bucurăm că suntem români și că Radu Jude este român. Este meritul lui și nemeritul autorităților române că nu susțin pe scară largă proiecte cinematografice. Să ne bucurîm că Dobrogea de nord a dat un cadru...
luni, 16 februarie 2015
Coliva în sine sau pentru pomenire?
Revin la colivă. Să faci din colivă un subiect comerciabil, ar spune unii că este o idee bună de business. Dacă însă este vorba de ditamai supermaketurile, aplecarea asta a lor de a absorbi orice este în consum și a rearunca înapoi în coșul de cumpărături, este uneori grosolană și jignitoare. Oare câștigă din producția de colivă ca să se apuce din producerea și vânzarea ei?
A prepara colivă este un ritual culinar care are legătură cu pomenirea celor decedați. Este vorba de pomenire. Dacă unei căderi în superficialitate religioasă supermarket-ul îi adaugă un push de facilitare, ar trebui să îi lăudăm?
Mojar Jamie Oliver de la colegii mei de la Teamnet World Professional Services....
(c) Tiberiu Cazacioc |
(c) [Tiberiu Cazacioc] Salone del Gusto,Torino 2014 |
După o experiență fructuoasă de lucru în echipa de la WPS Teamnet, colegii m-au dotat la plecare cu un mojar Jamie Oliver. Asta m-a făcut praf. De ce un mojar? Dincolo de tradiționalisme și mituri legate de măcinare să aflați că piperul măcinat poate fi un fals într-o anumită proporție. Sau scorțioșoara măcinată sau orice alte boabe și lemne mirositoare. Chiar și o minimă fracțiune din praf, dacă este din înlocuitori, la scară îi duce spre economii, deci câștiguri, pe fabricanți.
Ce am vrut să spun măcar cu un singur argument? Folosiți mojarul de granit pentru diverse mirodenii, pentru a le face praf cu mâna voastră. Proaspăt măcinate sunt mai aromate.
Sergiu Nedelea la LIEBHERR, vinuri S:E.R.V.E, trabucuri și dulapuri
(c) [Tiberiu Cazacioc] Sergiu Nedelea |
Vinuri S.E.R.V.E, trabucuri și dulapuri. Așa cum v-am povestit AICI recent a fost deschis show-room-ul LIEBHERR. După cum probabil știți, orice poveste are foarte mulți povestitori. Uneori îi poți găsi în aceeași persoană. Adică în mine. La lansarea LIEBHERR m-am întâlnit cu
cunoscuți. Dl. Sergiu Nedelea este unul dintre ei. Domnia sa a prezentat vinurile de la S.E.R.V.E. Cine este Sergiu Nedelea? Când căutăm răspunsuri la astfel de întrebări, în cel mai bun caz ne uităm la ceea ce ne lasă Google să vedem. Dar este interesant de văzut în textul din site, că nu este ușor să fii sommelier, într-o lume în care băuta este trivială și declasată. Trebuie să pui ceva emfază în ceea ce faci.
(c) Tiberiu Cazacioc |
La deschiderea magazinului monobrand LIEBHERR, dl. Nedelea a vorbit despre importanța refrigerării pentru cei ce arhivează vinuri. Era evident că asocierea celor două trebuia marcată, frig și vin.
Iată două imagini realizate de mine, cu un dulap frigorific LIEBHERR, rafturi rabatabile interesante.
Dulapul ptr. trabucuri |
Am realizat și câteva imagini ce surprind momente din culisele lecției despre vinuri.
Noutăți din Bucovina: Dibaciul
Voi ați încercat Dibaciul? Marketingul de produs local apare din neștiutele căi ale creației locale. Recent am găsit la magazin un produs, care este rezultatul "Armoniei din Bucovina". Este realizat de cine credeți, însuși "Dibaciul". De pe etichetă privesc două personaje ce simbolizează un cuplu fericit, ce expiră armonie. Doamna se miră de ceva. Iar brânza de burduf, cu sinceritate, este de tip II. Armonie, armonie, dar să se știe. De spus că este lăudabilă strădania de a inova în ce privește poziționarea pe piață, de a crea mărci noi. Și de a le atașa tot felul de atribute, care mai de care mai sentimentale. PS: Iar domnul dibaci este un pic cam bătrîior pentru doamna dibace.
duminică, 15 februarie 2015
La Hamcearca se caută agent agricol
Vă mutați la țară? Tata și familia tatălui meu se trag din zona văii Taiței, între munții Măcinului și dealurile Niculițelului, din vecinătatea Parcului Național Munții Măcinului. La primăria din Hamcearca se caută un agent agricol. Detalii aici. Despre această zonă a scris și Ion Ionescu de la Brad în studiul său, comandat de administrația otomană pe la 1857, intitulat "Une excursion agricole dans la region de Dobroudja".
sâmbătă, 14 februarie 2015
Despre lapte de măgăriță în practicile agricole din Grecia...
De la 500.000 de măgari în anii '50 acum în Grecia sunt doar circa 12.000. Ce are asta cu subiectele noastre? Revenirea la tradiții sau păstrarea tradițiilor. Lapte de măgăriță beți?
Un vechi amic care trăiește în Grecia și evident este un înfocat patriot, mi-a recomandat, la cererea mea, câteva situri cu știri despre ce se mai întâmplă la ei. Știți cum este, vrei să afli despre greci și problemele lor și din sursele locale.
Așa am găsit în Kathimerini un articole despre binefacerile economice ale unei ocupații tradiționale, acum în declin, dar care promite un pic de reviriment. Creșterea măgarilor și producția de lactate din lapte de măgăriță, plus tot felul de cosmetice. Măgarii și caprele sunt sursa unor produse lactate de calitate. De ce nu?
Abonați-vă la:
Postări (Atom)