vineri, 24 aprilie 2015

Slow Food International Press Review 24 April 2015, @SlowFoodHQ


Slow Food International Press Review
Dear Slow Foodies,
Here is our weekly selection of articles:

A video talking about the Harenna Forest Wild Coffee Slow Food Presidium in Ethiopia was produced and diffused by the Agence France Presse. We have now found it broadcasted in a Polish tv
Polonia, Interia tv: http://bit.ly/1zUrpTV

Terra Madre St-Laurent, the first regional forum organised by Slow Food Canada will be hold from April 22 to April 26. Carlo Petrini is attending the meeting and will held a conference on April, 25.
Canada, Voir: http://bit.ly/1QreKCn
Canada, La Presse: http://bit.ly/1d8Z5YY

Several articles are talking about the second Earth Market inaugurated at Gokceada (Imroz) in Turkey.
Turkey, Milliyet.: http://bit.ly/1HzKKjy
Turkey, Radikal: http://bit.ly/1Gf2bl7
Turkey, Dunya: http://bit.ly/1QreK5e

Edie Mukiibi  Vice President of Slow Food International has travelled to Rwanda. Here the story of his trip .
Ruanda, Imvahonshya: http://bit.ly/1HwjaFi

Good to know:
 Urban gardens on the river Seine. An interesting project of urban farming in the middle of Paris.
France, Global: http://bit.ly/1OkuJmZ
Fishermen in Gaza. A great portfolio of Yann Renoult , a french photographer.
France, Global: http://bit.ly/1zUsw5X

The Slow Food International Press Office Team
Paola Nano and Ester Clementino

Ai buze pufoase? Toni Delaco te linguseste

Delaco este de fapt Delaco Distribution. Obiectul lor de activitate? Comert cu ridicata al produselor lactate, oualor, uleiurilor si grasimilor comestibil.

O companie care face foarte multi bani din distributia branzeturilor. Nu le fac ei, doar le plimba. Desigur, le plimba cu talent. Este un tip de agent economic (cum se spune) care prin ceea ce face (doar suntem in capitalism) contribuie la declinul industriei autohtone de preparate lactate.



joi, 23 aprilie 2015

Targul Taranului a dat un impuls dlui Ion Taran Baciu....

Nu am fost singurul care a contribuit la asa ceva....succesul unei afaceri cu produse de traditie....Este onest ca oamenii (familia Baciu) recunosc ca prezenta la Targul Taranului (targul din Piata Amzei) si la MTR, i-a ajutat sa vada mai departe. Tin minte cat de amuzat priveam la coada de la standul d-lui Baciu, in decembrie 2007 si cineva de la coada spunea intr-un fel, ca pe vremurile comuniste, "...sa se vanda produse ca sa ajunga la toata lumea..."....Pe bune!
PS: Una din cercetarile sociologice intreprinse de Dimitrie Gusti s-a petrecut chiar la Fundu Moldovei, unde este baza afacerii Baciu.

BUSINESS MAGAZIN: „Succesul a venit după ce am invitat bucureştenii să ne guste produsele. La târgurile din Piaţa Amzei şi Muzeul Ţăranului Român am fost primiţi cu braţele deschise şi ni s-a oferit ideea deschiderii magazinului din Capitală“, explică Delia Baciu, fiica lui Ion Baciu, fondatorul afacerii, modul cum au decis să se extindă în Bucureşti."



 

Honey "living sculptures"...Black Little

Bantuiam pe Internet si in situl Weart.ro am dat peste un articol despre un artist, Black Little, care foloseste mierea ptr. a imortaliza "sculpturi" vii......Mierea face de toate inclusiv efectul de ambra....


miercuri, 22 aprilie 2015

Maslinele si ciupercile, promovare cu bani UE

Din 21 aprilie 2015. Doua asociatii de productie din Romania, una in consortiu (ROMCONSERV) cealalta de sine statatoare, au primit aprobare de la Comisia Europeana sa isi faca promovare pe terte piete. LINK.

ROMCONSERV promovare in Azerbaidjan, Belarus, China, Rusia, etc. Producatorii de ciuperci, promovare in Grecia si Romania. Acestia din urma nu au voie sa faca referire la producator. Ci la produs si consum.



marți, 21 aprilie 2015

Grolsch se transforma in Ciuc? @Grolsch

Sa nu ne stresam....este acelasi producator? Pentru ca reclama pozitioneaza berea Ciuc exact ca o bere Grolsch....limited vision

LINK

UrmatorulconcursinRomania: Food and Farming award

AICI ......Un program BBC 4 care ne da de gandit, nu? Nu inventati roata, daca se poate, invartiti-o...
 

Europa: Uite ca Mila 23 este un proiect de succes la pescaturism @infodeltaro

LINK

Slow Fish 2015 la Genoa, 14-17 mai 2015: eveniment fanion al miscarii Slow Fish @SlowFoodHQ

LINK

Dalboka adica la bulgari

Vizitati Dalboka. Ca sa mancati ceva bun din apa marii. Dalboka inseamna pur si simplu "Adânca"....Am descoperit locul acesta, un golf aproape de capul Kaliakra, acum 3-4 ani. Am revenit odata, pentru ca este minunat. Niste bulgari, au folosit banii din programul SAPARD, pre-aderare. Si au creat o ferma de midii in largul marii legat de restaurantul de la mal, din golf. Un aranjament in natura minunat. Un peisaj salbatic, o panta de peste 45% la coborare. Am fost si eu acolo de doo ori.



Preparate din midii, bine gatite si la preturi accesibile. Curat, amabilitate, servire rapida. Comanda se poate da in romana, meniurile sunt in romana.

PS: Concurenta a nascut si un local in dreapta, cum cobori. "Dalboka" este copiat de un concurent, pe partea stinga. Dar poti face diferenta. Cel din dreapta, antreprenorul, este cu mult mai vizitat.

Despre acvacultura in Europa

Cat de des mancati peste? Peste capturat, crescut de europeni. Pestele crescut in mod sustenabil asigura locuri de munca in economia locala, scade presiunea asupra resursei pisicicole. Si ne ofera o dieta adecvata. AICI....

Fermele piscicole din UE oferă produse locale, proaspete și sănătoase

Se știe că peștele este o sursă bogată de proteine, vitamine și substanțe nutritive. În plus, protejează sistemul cardiovascular. În același timp, nu este un secret faptul că europenii își exploatează excesiv mările, punând în pericol specii întregi.

În condițiile unei creșteri constante a cererii, piscicultura (sau acvacultura) poate reduce presiunea pe care o exercităm asupra speciilor sălbatice, în UE și în lume. Piscicultura, unul dintre sectoarele cu cea mai rapidă creștere, furnizează aproximativ 50% din peștele consumat anual la nivel mondial - un procentaj aflat, la rândul său, în creștere. Pe scurt, fără acvacultură nu am avea destul pește pentru a acoperi nevoia de hrană a populației. Fără acvacultură, ar trebui să exploatăm și mai mult stocurile sălbatice, periclitând sustenabilitatea lor pe termen lung.

Visati la o hrana ca afara? Ultimate Food Trend Guide 2015....

Asta ca sa parafrazez zicerea aceea cu "vreau o tara ca afara!"...Am gasit o resursa care va confirma banuielile, asteptarile si dorintele. In Canada se petrece localizarea, legarea de resursele locale. Inca o dovada ca aceasta este directia, nu hrana reconstituita de la restaurantul "La Mama". 

Do you want some food approach like in the developed economies? Well I found again something which confirms your dreams. In Canada the main trend is localisation, using local herbs and  spices. Eventually....

luni, 20 aprilie 2015

Arsenic in hrana? Arsenic in food? Residues in food? EFSA recent report @efsa_eu

EFSA este o agentie europeana care se numeste in engleza European Food Safety Authority. Adica un fel de ANSVSA european. Desigur cu mai multe resurse, anvergura si alte preocupari. 


Recent EFSA a dat publicitatii AICI, Raportul anual despre chimicale in hrana. Europenilor. Voi, car sunteti interesati de asa ceva, gen chimicale in food, ce parere aveti? Veti gasi ceva horror inside?



Pește, pește, pește...Programul Operațional pentru Pescuit

România se "bucură", precum celelalte state membre ale UE, de redirecționarea a diverse fonduri ce stau sub pălăria unor politici europene. Așa este Politica pentru Pescuit și Afaceri Maritime. Din aceasta este finanțat POP - Programul Operațional pentru Pescuit

Așa cum Toni Delaco este fan brânză și voi puteți afla mai multe despre consumatorii de pește, segmentare demografică, cine și de ce nu mănâncă pește. Este foarte interesant să afli că este nevoie de lanț alimentar, de trasabilitate, de etichete și branduri locale.

De aici puteți afla, de la MADR. Studiul de piață privind sectorul pescăresc








Hrana, patrimoniu imaterial

Pentru cei care gandesc mai profund la ceea ce maninca, daca nu stiau, am o veste: mancarea traditionala apartine domeniului patrimoniu cultural imaterial. Exista de cativa ani o Comisie Nationala a Patrimoniului Cultural Imaterial. A fost elaborata si o lucrare ampla. Daca vreti sa aflati mai multe despre alimentatia traditionala, la pagina 139, cautati AICI. Coordonator senior al lucrarii este Virgil Stefan Nitulescu (director MTR) iar autoarea sectiunii, Narcisa Stiuca. 




duminică, 19 aprilie 2015

Stevia, good or bad? Are cuvantul Iulian Dutu, cel ce framinta paine

In acest articol de AICI, m-am entuziasmat cand am gasit pe piata din Romania, un concept interesant de produs, SteviElle, bine comunicat si cu mult entuziasm prezentat la un targ. Dar Iulian Dutu de la Turtita Fermecata mi-a atras atentia ca intre acceptarea si refuzul in ce priveste indulcitorii din stevia, se gasesc si nuante de amarui. El mi-a intocmit rapid o selectie de surse care ba chestioneaza, ba aproba folosirea steviei ca indulcitor. Ca atare, vi le propun mai jos, sa rasfoiti si sa vedeti daca este cazul sa consumati sau nu produse cu indulcitor din stevia. Enjoy!

vineri, 17 aprilie 2015

Doru Buscu (Catavencii): Războiul pierdut al românului cu supermarket-ul

Citez cat se poate de edificator si nu prea mult, etic. Mai multe in "Catavencii". Spune Doru Buscu: Moartea producătorilor mici prin supradoza de supermarket e aproape. Calcule foarte interesante si amanuntite, despre cum cotizeaza producatorii romani cu aproape 58% din cifra de afaceri ca sa fie in supermarket.


"In varietatea lor harnică și acoperitoare, lanțurile Carrefour, Metro, Selgros, Lidl, Auchan, Kaufland, Cora, Penny, Billa, Real, Mega Image sînt, în esență, companii multinaționale care extrag bani din piața românească și exportă profitul. Creează locuri de muncă și taxe, e adevărat, dar fac din România o campioană a importurilor. Statistici franceze și americane arată că la crearea unui loc de muncă în magazinele Carrefour sau Wallmart dispar din piața job-urilor între 1,5 și 3 alte locuri de muncă – iar asta în piețe reglementate riguros." (Doru Buscu, AICI)




"Moartea producătorilor mici prin supradoza de supermarket e aproape. Din cartiere dispar brutăriile, măcelăriile, cofetăriile, croitoriile, ba chiar și băcăniile non-stop care alimentează micile nevoi teritoriale ale gospodăriei de bloc. Piețele în care băbuțele vînd pătrunjel și morcovi plini de pămînt încep să fie destinații exotice. Să cumperi mărar olandez din hypermarket e la fel de trist ca pierderea Bucovinei de Nord." (Doru Buscu, AICI)

marți, 14 aprilie 2015

Slow Food International Press Review, 14 April 2015 @SlowFoodHQ

Dear Slow Foodies,
Here is our weekly selection of articles:

A great interview with Serena Milano on the 10,000 Food Gardens project in Africa on an international magazine.
Netherlands, Spore CTA http://bit.ly/1HadvDA

 Attached please also find a great interview with Carlo Petrini on the UK Borough Market Magazine.

News from Slow Food in China on this important magazine:
The Slow Food movement is emerging in China, and fast
China, Beijing Review http://bit.ly/1yi5Tx2

Slow Food President Carlo Petrini comments on the Italian newspaper La Repubblica.
Goodbye to Milk Quotas. What now?
The milk quota system, established in Europe in 1984 to avoid overproduction and stabilize prices, was finally lifted on April 1. During these years the dairy sector has been kept under control, with production thresholds and heavy fines for producers who exceeded them.  Here the English version
http://bit.ly/1Cp0DUu

An interesting article to present Slow Food
France, Creative Colibri http://bit.ly/1FtpK9I

Mexico, La Cronica de Hoy http://bit.ly/1IPWyN0
With the support of the FES Cuautitlàn and Slow Food, some mexican students are conducting researches to obtain Latte Nobile and dairy products rich in omega 3

Mexico, El Sol de Orizaba http://bit.ly/1CBt0xJ
A bicultural women's project of the food community of Tlaola Nahua Chili Producers

Some articles about the Slow Food fair in Stuttgart.
Germany, GastroEcho  http://bit.ly/1OhGkQp
Germany, Nachrichten - Schwäbisches Tagblatt Tübingen http://bit.ly/1yi5AlV
Germany, Stuttgarter Zeitung http://bit.ly/1IysTuV
Germany, Frankfurt Live http://bit.ly/1ybhxJF
Germany, SWR http://bit.ly/1HY5ik6
Slow Food and the Fish Dependence Day
To protect fish stocks and strengthening sustainable fisheries
Germany, Energie Zukunft http://bit.ly/1OhGWWa
Germany, RTF http://bit.ly/1NiBqWl

Slow Food at Expo 2015:
Spain, Diario de Gastronomia
http://bit.ly/1C52aOg
USA, Architizer http://bit.ly/1FqunXk

News from Slow Food in Dubai.
United Arab Emirates, Arabian Industry http://bit.ly/1yi5P08
United Arab Emirates, Hotelier Middle East http://bit.ly/1yi5URw

Good to knowUnited States, Food Tank
GMOs Will Not Feed the World
http://bit.ly/1DowicH
The Slow Food International Press Office Team
Paola Nano, Sharon Aknin Sheets and Ester Clementino

Topul celor mai vizibile agentii de PR in online

Via Costin Cocioaba. Top 10 cele mai vizibile agenții de PR din România în luna martie 2015, mentiuni în media online, bloguri, forumuri, rețele sociale. Realizat de Treeworks. Coloanele sunt: aparitii, surse, vizualizare/viewership.


1. Golin – 105 | 70 | 196,159
2. Travel Communication – 46 | 36 | 149,867
3. The Practice – 169 | 114 | 149,796
4. Rogalski Damaschin Public Relations – 53 | 39 | 135,316
5. Oxygen PR – 22 | 18 | 64,814
6. McCann PR – 35 | 25 | 48,661
7. DC Communications – 42 | 32 | 46,154
8. BDR Associates – 44 | 20 | 42,726
9. The Public Advisors – 45 | 12 | 41,435
10. Mercury360 – 27 | 21 | 36,937

luni, 13 aprilie 2015

Our Easter Orthodox menu: oven roasted lamb, cabbage rolls, lamb stew, cheese cake

Indraznesc sa va impartasesc un menu destul de simplu in elementele sale componente. Masa de Paste este o "competitie" Master Chef pentru multe gospodine. Nu pentru a castiga competitia cu adversari invizibili. Ci o afirmare a talentului de a manageria meniul, alegerea componentelor, condimentelor. Talentul prepararii lor prin tehnici de chimie culinara pentru  a asigura o oferta completa: antreu, felul I (ciorba de miel), felul II (o mancare scazuta) si friptura de miel la tava, desertul. Am cautat sa avem si o nota locala in meniu, data de proveniente din Dobrogea.

Notele 'exotice' pe care l-a avut masa noastra de Paste, care nu a fost gargantuelica, ci holistica: mielul primit de la Smardan (Ghecet), din Dobrogea, vinul Riesling de Rhin de la Sarica Niculitel (familia Ignat), vin de Macin. Mielul a fost gatit la vas de lut, la cuptor.