marți, 12 mai 2015

Hai sa aparam Natura Europei! O campanie pentru intarirea legislatiei europene de mediu

Hai sa aparam Natura Europei!

O campanie pentru intarirea legislatiei europene de mediu

CE SE INTAMPLA? Comisia Europeana ataca legislatia de mediu. 100 de ONG-uri de mediu raspund la aceste masuri.


DE CE? Pentru ca politica dusa de Comisia Europeana prevede crestere economica, nu protectie a mediului.

CE FACEM NOI? SOR, alaturi de alte 100 de ONG-uri de mediu din Europa va invita sa participati la consultarile Comisiei Europene si sa spunem ca ne dorim sa intarim legislatia de mediu.

CE PUTETI FACE VOI? Cu un simplu email, va puteti spune parerea. E de ajuns sa intrati AICI

Mai multe informatii gasiti in acest material

Background cu Muzeul Satului, #food

Răsfoind Internetul să aflu un program sau altul, de evenimente, am dat click la oferta Muzeului Satului "Dimitrie Gusti". Dacă vreți o ambianță locală cu iz etnografic, se pare că prețurile sunt accesibile. Intrați pe site să vă organizați. Doar parcarea este o problemă. Dar nimic nu se poate pune în calea unui eveniment gastronomic la muzeu, nu?


#Bucharest, food street, snack spot or the #Bohemian #market

Ca "Observator gastronomic" sunt atent la inițiativele culinare locale. Doar un pic să iei Bucureștii sub tălpi și afli noi inițiative food street. Precum aceasta amplasată lângă mall-ul de la Piața Unirii. Am fotografiat-o din fugă. Ce putem spune? Este un extras de supermarket. Costisitor, non-inovativ, va da faliment.

#Bucharest by #storm, 7 May 2015

Ca orice furtună, și aceea care a cucerit Bucureștii în seara de 7 mai 2015, a fost născut impresii puternice. Nu prea avem noi noroc de tornade, deși numai noroc poate fi acela să dea vântoasa peste mașina ta cu un ditamai trunchi. Dacă nu ai un CASCO, ceva, scoți niște bani din buzunar. Furtuna din 7 mai 2015 a fost frumoasă, ca promisiune. Dar săracă în împlinire. Foto (c): Tiberiu Cazacioc. IPhone 3GS. Notă în do bemol: ce porcării de flori au pus în centrul orașului.


D. Gusti, #Jurilovca, Vintilă Mihăilescu, autenticul și ruina

Nu strică să ajungi din greșeală pe la Muzeul Satului "Dimitrie Gusti". Cum am intrat, exact pe stânga, o gospodărie de la Jurilovca, din județul Tulcea. Puțini cunosc că, la înființare, muzeul a avut și locuitori. Gusti a conceput toată așezarea ca pe un fel de rezervație etnografică, cu oameni cu tot. Evident ideea nu a rezistat decât în forma cunoscută astăzi. MORE...Mai mult....

luni, 11 mai 2015

About #lunch and #dinner: A People's History Breakfast

Fiecare întrebare poate deschide un întreg univers al cunoașterii. De ce numim breakfast prima masă a zilei? Cine a inventat asta? De ce break, de ce fast? Nu, nu înseamnă să te rupi repede de masă, de mâncare. Un fel de mănâncă și fugi. Este de fapt 'pauza' de post la anglicani. După slujba de dimineață aveai voie, din punct de vedere religios, să mănânci. Fast de la a posti. Dar documentarul de aproape o oră este cu mult mai profund. O introducere în gastronomia britanică, dar nu în bucătăria insulară, nu despre rețete.


Țepele ECO sancționate de ANPC, prea bland

Folosirea indicațiilor 'BIO' și 'ECO' pe diferite produse, nu se poate face dacă nu sunt respectate prevederile regulamentelor europene. Pe etichetă trebuie imprimat un semn special, diferite alte informații de identificare. În România, se practică la greu înșelăciunea. AICI controalele ANPC. Notă: folosirea unui cuvânt soft precum 'abateri' în loc de 'contravenții' arată blândețea cu care ANPC încearcă totuși să nu fie prea drastic.

10 % din cantitatea de produse alimentare ecologice verificate prezentau abateri privind etichetarea si de informare a consumatorilor

De ce avem prin #PAC rădăcini mai puternice?

PAC înseamnă politica agricolă comună a celor 28 de state membre ale UE: La final de ciclu de politică publică a fost lansată și o campanie privind PAC reformată. Dacă vă interesează un acess simplificat la informații despre PAC 2014-2020, căutați AICI.


Plantele psihotrope (canepa textila?) nu se cultiva pentru uz personal?

Se află acum în dezbatere publică, o actualizare a unei reglementări privind cultura plantelor psihotrope, etc. Plantele psihotrope (canepa textila?) nu se pot cultiva pentru uz personal? Nu cunosc momentul de când cultivarea cânepii ca plantă tehnică a devenit ceva desuet în România. Cânepa tehnică era cultivată de țăranii români pentru a fi prelucrată casnic. Poate fi folosită ca pat pentru animale, pentru haine, drept combustibil, în hrană, în picturi pe perete. Dar, a decăzut. Iar cultivarea ei azi, se poate face numai dacă o valorifici. Cu alte cuvinte, degeaba te apuci să cultivi pe terenul propriu, dacă nu există deja, în lanțul economic cineva care să preia fibra. Bine, dar dacă aș vrea să o prelucrez în gospodărie, pentru uz casnic? Iată extrasul din propunerea de document.


joi, 7 mai 2015

Paine pe joburi....#bread and jobs

Joburi pe paine? Ca sa vedeti ca painea este un suport bine venit pentru o reclama care vizeaza repozitionarea sitului bestjobs. O fi painea de 0,75 lei de la supermarket? Sau o fi painea aia grea, mustind de cereale? Riscam sa punem o intrebare privind felul painii care iti poate aduce joburi?

miercuri, 6 mai 2015

9 mai: Ziua Europei este si ziua noastra

Din partea Reprezentantei CE in Romania

Dragi prieteni,

Ca in fiecare an vrem sa va avem alaturi pentru a sarbatori impreuna  9 mai- Ziua Europei.
Muzica speciala,  foc de artificii si multa voie buna va asteapta in parcul Herastru (invitatia in anexa).

Receptia oficiala de Ziua Europei este astfel transformata intr-un eveniment outdoor, dedicat Anului European al Dezvoltarii

Mai jos gasiti lista celorlalte evenimente organizate de noi si partenerii nostri, la care va asteptam cu drag.

http://ec.europa.eu/romania/news/agenda/25032015_9mai_ziua_europei_ro.htm

#LIDL Romania vinde rosii medicament

Oase puternice? Ten luminos? Poate de la Catena, care vindeca orice. Cred ca o sa solicit la LIDL sa imi indice rapoartele stiintifice in baza carora se cunoaste ca rosiile functioneaza ca niste medicamente. Pe bune #LIDL?


Rustiq, un magazin de carne in minus

Macelaria magazin de mezeluri Rustiq. A dat faliment. Oamenii au bani, cred ca este suficient sa vinzi mancare si sa mearga treaba, sa tii un magazin in picioare. Cartierul Tineretului, in 25 de ani, a vazut multe magazine deschise si inchise, la cateva luni, poate un an. Daca nu creezi legaturi cu comunitatea, dai faliment. Comertul fara suflet, esueaza. Piata este prea aglomerata.

Nu este suficient sa ai bani, ci sa ai bani de pierdut. Nu inteleg cine sunt aceste personaje care joaca la 'loterie' sume imense, fara sa faca studii de piata. Fara sa vada ca exista un Mega Image alaturi. Fara sa vada ca mai departe, pe fluxul pietonal, este o macelarie de calitate unde este coada. Ca alaturi este un non-stop. Cum sa ii dizloci pe cei?

Eei, fara cercetare de teren, fara marketing, cine a avut bani, a pierdut. Magazinul de mezeluri nu a fost in niciun fel conectat la comunitate.

marți, 5 mai 2015

Piata urbana si patrunjelul: nu este bine, dar este un pas inainte

Sursa: MADR
MADR a dat explicatii. Am atras atentia aici de cateva ori asupra carnetului de producator si a patrunjelului. Si am si spus sa fim atenti la aplicarea noii reglementari. Coruptia tine de administratorii pietelor care nu aplicau nici inainte, nici acum, regulile.

Putem avea pareri pro si contra reglementarii pietelor urbane. Sunt discutii de ani de zile despre accesul micilor producatori in piata. Guvernul a creat, dupa doi ani de testare a unor scheme, una care ar permite micilor producatori sa fie in piata. Cine pierde din asta? Cei care nu sunt mici producatori. Cei care sunt doar vanzatori de importuri. Si pierde consumatorul care nu are la dispozitie produse vegetale, fructe, din productia locala. 

Schema propusa de MADR nu este perfecta. Eu (cum adesea spune si d-na Alina Mungiu-Pippidi) am propus, din partea miscarii Slow Food si a Asociatiei Grupul de Initiativa Radu Anton Roman, modificari. Pentru ca era birocratica si de fapt nu rezolva problema coruptiei din piete.

Pentru ca pietele sunt de fapt, nu un loc al intalnirii cererii cu oferta. Ci magazine in aer liber, ale importatorilor. Coruptia tine de administratorii pietelor care nu aplicau nici inainte, nici acum, regulile.


Petitia Jamie Oliver pentru ca hrana sa devina parte din educatia scolara

Semnati petitia? AICI. Desigur Jamie este un talent in marketingul culinar, din ceva trebuie sa traiasca. Dar este un militant si un apologet al bucatariei de calitate. A lansat o petitie care sa aduca in atentia decidentilor politici nevoia de schimbare a felului cum tratam problema hranei. Hrana sa devina parte din educatia scolara. Semnati petitia? AICI.


luni, 4 mai 2015

Dreptul de autor si micii...IGP, DOP @agrointel @luciandavidescu

Micii sunt emanatia evaziunii fiscale in domeniul carmangeriei. Poate industria carnii vrea sa isi creeze un monopol? Sau vrea sa creeze din mititei un produs de calitate, exclusivist? Cum, va explic mai jos. Este si comentariul meu la AGROINTEL. Nimeni nu este profet in tara lui, dar tot o sa va spun ca va fi o greseala. Micii sunt atat de raspinditi in Romania, incat ar fi un dezastru sa fie inregistrati DOP sau IGP. Asta va functiona precum dreptul de autor. Inregistrarea micilor ca IGP se poate face daca o asociatie de producatori va face diligentele necesare pentru, sa zicem "mici de Bucuresti". 

Trebuie, printre multe altele, sa arate ca se fac numai la Bucuresti, doar de catre membrii asociatiei. Problema va fi ce vor face cei care vand celelalte milioane de mici, ca nu vor avea voie sa le spuna mici sau vor intra toti in asociatie. Dar vor respecta o singura reteta pe toata tara, aia depusa la Bruxelles. Apoi celelalte feluri de preparate din carne considerate drept mititei, care nu vor respecta reteta si vor fi pe dinafara, vor trebui sa denumeasca produsul altfel. Pentru DOP, este nevoie tot un grup, caiet de sarcini, etc. Doar STG este al unui singur producator. Daca gresesc comentarii la mine. 

PS: De ce credeti ca a trenat inregistrarea carnatilor de Plescoi? Si stiti cum s-au reclamat romanii unii pe altii la Dacian Ciolos? Sa intrebe AGROINTEL ca vor avea o poveste frumoasa.

Fac ce fac romanii si isi bat cuie in talpi. Fabulos.

Murfatlar un campion, ce-a facut cu banii nostri?

Conform unor surse neoficiale, dar pe baza datelor prelucrate din baza de date APRDP/AFIR, SC Murfatlar Romania SA a încasat bani europeni de peste 3 milioane de euro în perioada 2009-2013. Dacă îmi aduc bine aminte a primit și o subvenție pentru promovare pe terțe piețe din partea Comisiei Europene. Rezultatele? LINK. Așteptăm să aflăm ce se va întâmpla mai departe.

Murfaltar este prezent în viața noastră, de consumatori, în multiple feluri. Compania care editează vinul este Vie-Vin Murfatlar, dacă nu mă înșală memoria. Murfatlar era unul din vinurile DOC dominante înainte de 1989, dominant și după 1989. Se spunea acum câțiva ani că în România vinurile sunt de două feluri: Murfatlar și restul. Dar era probabil o glumă a celor de la vânzări ca să intimideze piața. Se poate construi o istorie a acestui vin DOC din Google. O istorie a companiei care produce vinurile Murfatlar. Recent s-a auzit că au probleme și că se fac cercetări pe chestiuni legate de fiscalitate. Trecută acum câțiva printr-o insolvență, este posibil ca să nu își fi revenit compania. Cum spunea Moise Guran, lăsând deoparte suspiciunile, încă o "marcă" neaoșă, moștenită din trecut, se pare că este sortită dispariției. Deși, ca să fim corecți, podgoria va exista indiferent dacă compania va dispărea. Un DOC este un DOC* 

(*Denumire de Origine Controlată, se atribuie unui vin făcut cum trebuie în regiunea recunoscută ca zonă viti-vinicolă).

Ethic Wine, un wine bar dispărut @cramamurfatlar @mega_image_ro

Există Ethic Wine și Tasting Room by Ethic Wine. Și o copie de Ethic Wine. Acum 2 săptămâni, la pas prin cartierul Floreasca, am trecut pe strada G. Călinescu, pe lângă un spațiu comercial cu un nume promițător. Ethic Wine. O extensie în fapt, la momentul "reportajului", a unui drugstore/farmacie care vinde și chestiuni naturiste. 


Magazinul gol lasă loc speculațiilor. Ce s-o fi întâmplat?

Ce alternative există în piață, la București? De la cei mari. Mega Image are la Mall Vitan, la subsol, un spațiu generos, cu multe sortimente, din multe țări. Și de la 1000 de Chipuri. De la Murfatlar, care a oferit vinul mântuirii de Paște, nu, ei sunt suspectați de fraudă fiscală. Ne aducem aminte că acum câțiva ani trecuseră printr-un proces de insolvență. Deci nu, nu luați de la industrialiști.

joi, 30 aprilie 2015

Opriti masacrul...Legea vanatorii este prost facuta

Bucuresti, 22 aprilie 2015. Societatea Ornitologica Romana si Federatia Coalitia Natura 2000 Romania au lansat campania Opreste barbaria, salveaza ciocarlia! ca reactie a societatii civile din Romania la masacrul pasarilor ce poate fi declansat de noua forma propusa a Legii Vanatorii aprobata de Camera Deputatilor la sfarsitul lunii februarie. PETITIA  AICI!


miercuri, 29 aprilie 2015

The Slow Food Area at Expo 2015: Putting Biodiversity and the People who Feed the Planet in the Spotlight

The Slow Food Area at Expo 2015: Putting Biodiversity and the People who Feed the Planet in the Spotlight


In the heart of the Slow Food Pavilion at Expo 2015 there will be the Slow Food Theater, an open space for meeting and exchange, which will give a voice to those women and men who today feed the planet with good, clean and fair food.
The daily schedule of events that will take place in the Theater include talks, debates, conferences, presentations and film and documentary screenings, part of a calendar full of activities aimed to tell the stories and experiences of the Slow Food network and Terra Madre food communities, but also of civil society representatives and people who share the Slow Food philosophy.

On May 1, 2015, Gaetano Pascale, president of Slow Food Italy, will open the Slow Food area, explaining the reasons for our presence at the universal exposition. At 12 pm, in celebration of International Workers' Day, Yvan Sagnet, trade unionist of the Federation of Agro-Industrial Workers, originally from Cameroon, will focus on the phenomenon of the denial of rights and the use of threats and intimidation in agriculture (the so-called ‘caporalato’). Then, at 3 pm Fabio Terribile, President of the Italian Society of Pedology will talk about the importance of fertile soil and the right to land.
 On May 19 the Slow Food Pavilion will be officially inaugurated in the presence of Slow Food International president Carlo Petrini and Swiss architect Jacques Herzog.
 In the following weeks Expo will be a platform for Slow Food, a space for discussion and critical reflection in an attempt to find concrete solutions for the future.
 At Terra Madre Youth - the event which from October 3 to 6 will bring young farmers, fishers, Indigenous Peoples and students from all over the world to Milan – the Slow Food Theater will regularly host young men and women working in food production, who will talk about their experience, hopes and expectations for the future.
 Every morning at 11 am, workshops and educational activities will be held in the Slow Food Theater. These activities, targeted to school groups and families, will revolve around some of Slow Food’s main themes, such as bees, water and the fight against food waste.
 Inside the Slow Food area there will be also a space dedicated to the discovery of the diversity of wine and raw-milk cheeses. The world of cheeses offers the perfect example of how plant and animal biodiversity is articulated when transformed into food. From just three simple ingredients—milk, rennet and salt—an extraordinary diversity has resulted, with over 2,000 traditional cheeses made around the world
 There will be a tasting of a different selection of four types of cheese every week: one world-famous Italian cheese; two cheeses from a specific territory, generally Slow Food Presidia; and an international specialty. During May, visitors will taste, among others, Bitto from the Orobiche Valleys in Italy, Sparkenhoe Red Leicester from the UK, and Cilento Cacioricotta and Osilo Pecorino from the island of Sardinia in Italy. A total of 84 types of cheese will be on rotation throughout the six months of Expo.
 Next to the Slow Cheese area, the Slow Wine Enoteca will be telling another fascinating story of biodiversity. In Italy alone, over 600 grape varieties are still used to make wine, from Nebbiolo to Sangiovese, Perricone and Fiano. The selection of wines, curated by the Wine Bank in Pollenzo  (Piedmont), will offer drinkable proof of this wide diversity, with about 200 different wines available on rotation.
 Moreover, several short movies and documentaries, coming from all over the world and dedicated to Slow Food themes and issues, will be screened every day to shed light on small communities of food artisans who work in order to create an alternative to the globalized food system. In particular, Ermanno Olmi’s film, The Planet that Hosts Us, will be projected in the Theater every evening at 8 pm, for the entire duration of Expo. Slow Food wants to put the work of this great director at the end of each day to symbolically close the activities with a deep reflection.
 The structures of the Slow Food area, built from PEFC-certified larch wood from sustainably managed forests and designed by the Swiss architects Herzog & de Meuron, will host the exhibition Discover Biodiversity, the tastings areas of Slow Cheese and Slow Wine, the association space and the Slow Food Editore bookshop. At the center of the area there is also the Slow Food Garden, with 47 species of medicinal plants, vegetables, legumes and other species, each one with a specific role in maintaining the balance of our ecosystem.
Finally, a new app has been launched, Slow Food Planet, a useful instrument for travelers. The Milan area is now mapped for all those visitors who want to enjoy their stay in the city and surrounding areas with Slow Food recommendations. The app suggests restaurants, locals, farmers’ markets and shops, where you can meet local producers. Slow Food Planet wants to offer a holistic vision of the gastronomic experience, giving different suggestions depending on the time of day or season of the year. The dictionary is also a helpful feature, which gives definitions of terms in the dialect of local areas, to increase access to the food cultures of the world.

For further information, please contact the Slow Food International Press Office:

Slow Food involves over a million of people dedicated to and passionate about good, clean and fair food. This includes chefs, youth, activists, farmers, fishers, experts and academics in over 150 countries; a network of around 100,000 Slow Food members linked to 1,500 local chapters worldwide (known as convivia), contributing through their membership fee, as well as the events and campaigns they organize; and over 2,500 Terra Madre food communities who practice small-scale and sustainable production of quality food around the world.