Se fac angajari la pizzeria din Calea Mosilor, despre care am scris saptamana trecuta. Sa nu va fie teama. Este o pizzerie.
Slow Food // e c o g a s t r o n o m i e // d e z v o l t a r e d u r a b i l ă
luni, 7 septembrie 2015
Cate lamai se pun intr-o limonada si ce este aceea limonada?
De ce este nevoie de alaturarea la cuvantul care indica alimentul, in acest caz "limonada", a atributului "naturala"? Cand spunem limonada ne gandim la limonada din apa (naturala), lamai (naturale) si zahar (nu este natural, dar este extras din natura). Oricarui alt aliment nu i se poate spune limonada, chiara daca are niste urme de ceva ce aduce la gust cu sucrul acru de lamaie. Bun, dupa ce am lamurit faptul ca o limonada nu poate fi decat naturala, ramane de vazut cat de naturala este aceasta, careia i-am surprins reclama, la un chiosc de pe langa liceul Gh. Sincai. Daca vezi cand este stoarsa lamaia in fata ta, este ceva, un progres mare pentru Romania.
Stiti care este proba simpla pentru un astfel de produs? Oriunde asi merge sa intrebi din cate lamai este facuta. Va asigur ca multi "vanzatori" vor ramane bouche bee, adica cu gura cascata. Spre surprinderea mea am intrebat la un local destul de vizibil (si in expasiune) si le-a trebuit 10 minute ca sa imi spuna ca au pus in pahar 45 de ml. 45 de ml de ce, nu mi-au spus. Pur si simplu i-am naucit.
Observator gastronomic: Mazzaj Cafe sau zen pre limba araba
Mie mi-a placut capul acoperit cu fes si fumator care acopera o parte a fetei dinspre strada a cfenelei Mazzaj. In cartierul nostru, pe linga splai, dupa tribulatiile restauratoare ale unor si altora, s-a deschis un loc colorat, interesant pe dinafară, bine echipat. Se numește MAZZAJJ. Curiozitatea mi-a fost activat mai demult, cu privire la ce anume ofera acest loc. Am trecut o data prin zona si l-am fotografiat, are o grafica exterioara interesanta. Explicatia cuvantului folosit: mood, temperament, humor, temper, disposition. Cu alte cuvinte, ceva, o stare aparte de zen. Daca gasiti asta sau nu la Mazzaj, ramine in grija dvs.
duminică, 6 septembrie 2015
McDonald's dead, KFC dead, Subway dead....Romanians are ahead
vineri, 4 septembrie 2015
Trend: Pentru cei care nu cred...consumul de hrana premium, este in crestere?!
Sa bagati la cap! ar spune dl. Vucea. O analiza din Ziarul Financiar, dupa atatia ani, ne spune ceea ce este de bun simti. Odata cu veniturile si cu schimbarea semnificativa a nivelului de educatie, in bine, romanii (sau o parte din ei) cumpara mai bine si mai mult, premium.
Pentru anul viitor 2016, in agenda 'destinata' destinatiilor: Rowmania Fest
Asociatia "Ivan Patzaichin-Mila 23" a pus punct inca unei etape. Cu competitii de canotca, cu un nou restaurant de preparate din peste "Ivan Pescar", cu un nou triatlon. Cu totul, o activare sustenabila a orasului si a gurilor de intrare in Delta Dunarii. Nu uitati, in fiecare sfarsit de august, in fiecare an, la Tulcea.
Stiti despre land grabbing? Ecoruralis a documentat un caz
Desi au fost necesare corecturi pe studiul de caz, efortul Eco Ruralis de a atrage atentia asupra fenomenului land grabbing a dat rezultate. Land grabbing este atunci cand pamantul este achizitionat si comasat si tranzactionat in scopuri speculative. Desi un fenomen caracteristic capitalismului si face parte din constructia sa economica, acapararea de terenuri se petrece in mod asimetric si este de fapt expresia unor raporturi de forte inegale intre capitaluri straine din tari dezvoltate si capitaluri autohtone mici si faramitate, din state/piete emergente. Finalul este acela ca micii fermieri, nu pot/nu vor si nu ajung sa faca ferme mai mari, capitalul strain deposedeaza legal si lasa pe termen lung fara "obiectul muncii" piata locala. Libertarienii ar putea observa ca poate aceasta interventie ar fi necesara pentru ca sa se petreaca comasarea. Depinde, dar adesea terenurile comasate ajung tot la fermieri straini, unii ar putea chiar nuanta, adica la fermieri europeni. Da, dar ne place? Ne vindem tara dar in ce fel?
Patiserii britanici revin la PBS, o organizatie umbrela a televiziunilor publice americane
Great British Baking Show. Am dat de PBS din intamplare, asa cum uneori cunoasterea da peste noi, uneori neasteptat. Am observat ca este un vehicol de promovare a culturii conservatoare anglo-saxone. Si de aici incolo, campul de actiune al PBS este vast, include si seriale despre hrana si gatit. Ca atare, ce se distribuie acolo in America, via Marea Britanie, de exemplu, sunt "retete" de show-uri culinare, cu mult mai interesante, mai avansate si explorand si alte nise ale gastronomiei. Decat la noi. Ca mai jos. Deocamdata noi trebuie sa avem parte-dar eu nu urmaresc asa ceva-de Master Chef. Adica de ceva un pic mai inapoiat in istoria televiziunii.
PBS’ mission is to create content that educates, informs and inspires. To do this, PBS offers programming that expands the minds of children,documentaries that open up new worlds, non-commercialized news programs that keep citizens informed on world events and cultures and programs that expose America to the worlds of music, theater, dance and art.
PBS has transformed itself from a solely broadcast organization to a
multi-platform leader that serves Americans through television, mobile TV, the Web, interactive whiteboards in the classroom and more. PBS reaches more than 103 million people through television and over 33 million people online each month.
PBS is a private, nonprofit corporation, founded in 1969, whose
members are America’s public TV stations -- noncommercial, educational
licensees that operate more than 350 PBS member stations and serve all
50 states, Puerto Rico, U.S. Virgin Islands, Guam and American Samoa.
joi, 3 septembrie 2015
Peste mancati? Cotele de pescuit...pentru Marea Neagra, se apropie
Da, mancati, pentru ca stiti ca s-a deschis la Tulcea singurul restaurant dar si primul, care vinde preparate culinare din peste, nu? Se numeste Ivan Pescar....Iata cum Comisia Europeana a inceput sa dea drumul la deciziile privind "fishing opportunities", cu alte cuvinte cat anume se poate pescui. Azi au dat cotele pentru Marea Baltica. Dupa reuniunea din septembrie/octombrie, soc si groaza, se vor cunoaste, in decembrie 2015, cotele de pescuit pentru Marea Neagra. Adica Romania si Bulgaria, tari fratesti. Go baby! Fish....
Foto Ziarul de Tulcea |
Despre eco si traditional la AGRO TV Network, media tous azimuts: jurnalul de agricultura
AGRO TV Network, ii gasiti si la RDS si la UPC, cred ca si la TELEKOM, este o constructie a unui grup din Cluj, dedicata unui domeniu care are ca rezultat si hrana. Am participat la o emisiune impreuna cu conf. univ. dr_pe_bune Costel Stanciu, presedinte al Asociatiei pentru Protectia Consumatorilor din Romania. sa intelegem mai bine ecologic vs. traditional. Desi sunteti grabiti, puneti la favorites, poate veti afla lucruri interesante....
Ca sa mananci sanatos trebuie sa incepi de mic
......De aceea sunt un pic fan de Radio Itsy Bitsy, ca sa aflu cat de mult se ocupa de hrana copiilor. Desigur, in lumea de azi, exista constrangeri. Advertiserii vor spatiu de publicitate (suna precum "spatiu fiscal") ca sa isi vand marfa, hrana, buna sau proasta. Dar se poate totusi ca un radio sau media sa aiba si o politica editoriala despre what's bad or wron in materie de hrana. Ascultati Itsy Bitsy, un radio despre copii, despre parinti, despre toti la un loc. Si un slot nou, sustinut de Ruxandra Rusan....
Cam insistent? Despre „A se consuma de preferință înainte de” și „A se consuma până la”
Iata ca unii o spun mai bine. Cei de la Comisia Europeana, evident, care pun, in principiu, in centrul politicilor lor cetateanul si atunci cand este cazul, consumatorul. Nu o sa vedeti explicatia asta in retail, pe pereti, prin asistentii de la raft, etc....De ce, care ar fi interesul decat sa vanda mult si dvs. sa aruncati apoi ptr. ca ati imbacsit frigiderul, nu?
Etica nu ne omoara: evitati risipa de hrana si dupa data mentionata de fabricanti
Sau ce puteti face sa nu mai aruncati bani aiurea pe mancare, cu alte cuvinte. Iata deci inca o pastila rapida despre risipa de hrana. Se poate. Baietii destepti din retail va indeamna sa aruncati hrana. In realitate, asa cum stiti, se poate consuma inca cateva zile dupa termenul recomandat de retaileri. De fapt motivul lor ascuns este buy more, baby, buy more....
Sustineti Hadean si scoala sa de bucatari pentru tineri dezavantajati material @adihadean
Adrian Hadean este un tip serios, se ocupa cu gaititul si mai ales este o persoana angajata social. Si politic. Politica fiind cea a gastronomiei. Cei care il urmaresc inteleg si de ce a lansat o initiativa sociala atat de indrazneata in materie de gastronomie. O scoala de bucatari pentru tineri fara posibilitati materiale. MAster Chef este un proiect comercial, dupa parerea mea, care denatureaza educatia despre gatit. Gatitul nu este o competitie. Intrebati in familie gospodinele. Acest demers este important pentru ca a fi un bun bucatar este mai valoros decat sa fii ospatar. Scuze!
Daca puteti, sustineti initiativa sa. Cu vorba, cu datul mai departe, cu sfaturi, cu bani. +Adrian Hadean
miercuri, 2 septembrie 2015
Pare simplu sa ambalezi hrana?
Am descoperit la oamenii astia de la Slow Food (n.b. trebuie sa venim si noi cu ceva interesant, de anul viitor) +Gabriela Berechet +Tartelier - Irina Gheorghiu +Rares Habeanu si anume niste tool-uri foarte simple destinate sa atraga atentia asupra unor valori, sa le sublinieze, si indirect sa sustina si sa promoveze schimbarea atitudinilor si obiceiurilor publicului consumator.
Un astfel de tool este competitia Slow Pack de la Terra Madre din 2014, care a premiat urmatoarele...
Perfect Maestro Pizza, nou la Bucuresti
La ora asta deja sunteti pe o cafea, un ceai ? +Cristina Mehedinteanu Ieri 31 august 2015 pe seara, eram un balladeur pe Calea Mosilor. Ce sa vezi, imediat dupa fost Materna, dupa Posta, lucru la greu. Deci, o noua pizzerie. Cu stil, ca sa zic asa, miste gresii asortate, modele interesante la decorare. Cred ca si un concept ambitios, poate nu cunosc eu piata: cuptoarele la vedere. Mai sa fie. Sa le incercati pizza si sa mai vorbim despre asta. Trendin pizza...la Bucuresti. PS. Este vis-a-vis de Dominium...
Salvati mancarea voastra (acum 1)
De ce avem aceasta problema? Sau de ce uneori se aude discutandu-se despre asta? Pentru ca prea multa cerere artificiala de mancare inseamna prea multa agricultura, prea multa poluare, prea multa secatuire a resurselor, o lacomie mare a retailului care alearga dupa foarte multe profit, si mai ales o dieta nesanatoasa, care omoara oamenii prea devreme. Asadar puteti contribui la rezolvarea putin cate putin a unor probleme care la nivel societal dau batai de cap. I-ati vazut pe aia de se bateau din cauza gunoaielor nestranse? +Avram Fitiu +Tea Vasilescu +Violeta Bîrzescu +bogdan iancu +Nancy Samargiu
Cap de miel la Istanbul
Chiar acum de dimineata +Andrei Udisteanu dau un semn despre ce se mananca prin alte parti. Cu un pic de curaj si de aventura in sange, am fost o tura in vizita, prin Istanbul. Evident am cautat din mers lucruri +Zaharia Ioana ca de exemplu pravalii care ofera altfel de carne. De oaie, de miel. Do you look for these specialties?
(c) Tiberiu Cazacioc |
marți, 1 septembrie 2015
Sa nu uitam celulita, de la Maggi? @knorr #knorr #Maggi
"Supele Maggi conțin de 80 de ori mai multă sare decât carne,
supele Knorr conțin de 5 ori mai multă sare decât legume, iar supele
fabricate în Vietnam conțin între 8 și 12 aditivi alimentari." spune presedintele APC in Romania, conf. univ. dr. Costel Stanciu.
Abonați-vă la:
Postări (Atom)