marți, 17 noiembrie 2015

La GAUDEAMUS, lansarea "Ascultându-l pe Ivan", Ivan, Teodor, Vintilă

Image result for asociatia ivan patzaichinBună ziua, joi, 19 noiembrie, de la ora 18:00 vă invităm în standul Vellant (stand 20) de la Târgul Internațional de Carte Gaudeamus la evenimentul de lansare a celui mai recent proiect editorial al Asociaţiei Ivan Patzaichin – Mila 23: Ascultîndu-l pe Ivan, carte scrisă de Vintilă Mihăilescu. Ivan Patzaichin, Vintilă Mihăilescu şi Teodor Frolu vor povesti cum s-a născut şi, mai ales, încotro se îndreaptă dorința autorilor, contributorilor și colaboratorilor cu acest proiect editorial. Vă aşteptăm! 
Image result for asociatia ivan patzaichin 

Image result for asociatia ivan patzaichin

luni, 16 noiembrie 2015

Jean Anthelme Brillat-Savarin, un personaj care a despicat gastronomia in N felii

(c) Wikipedia
Să ne amintim ce ne-au dat francezii. Jean Anthelme Brillat-Savarin (1775-1826), un francez care a pus bazele eseului gastronomic (prin "Fiziologia gustului"), conform Wikipedia "[...] a French lawyer and politician, and gained fame as an epicure and gastronome: "Grimod and Brillat-Savarin. Between them, two writers effectively founded the whole genre of the gastronomic essay." În cartea sa Brillat-Savarin pledează puternic pentru plăcerea de a mânca, pentru o atitudine lentă în abordarea meniurilor (mănânci, dormi, visezi, mănânci) și pentru rafinament și o privire adâncă în cuprinsul hranei. La Brillat-Savarin am descoperit că restaurantele au fost inventate de francezi și de alții, cu scopul de a democratiza accesul la mâncare de calitate. Cu alte cuvinte era mai ieftin să mănânci la bistro decât acasă. Ceea ce ar avea sens economic, nu? Vive la France, vie Savarin! Vive le gout!



 

“Filipovenii și cazacii lui Nekrasov”: documentar despre staroverii din Botoșani, Sakalințî (sat de lipoveni din Suceava), Mila 23 și Sarichioi

“Am crescut într-o familie numeroasă de ruși-lipoveni: familia Paramanov. Părinții mei, Vera și Ștefan , oameni simpli, s-au născut în Moldova. Mama e din satul Lipoveni, iar tata e botoșănean. Sunt, la fel ca strămoșii lor, staroveri, adică ortodocși ruși de veche credință.” povestește Ana Preda, autorul documentarului. Ana Preda se pregătește ptr. un mare eveniment. Premiera unui documentar de suflet. "Festivalul Zilele Filmului Rus din acest an va găzdui și proiecția documentarului “Filipovenii și cazacii lui Nekrasov” pe data de 22 noiembrie, la sala STUDIO, începând cu ora 18.30. Seria de 4 episoade ale documentarului dezvăluie elementele identitare ale comunităților comtacte de ruși-lipoveni din Botoșani, Sakalințî (sat Lipoveni din Suceava), Mila 23 și Sarichioi."

Iată de ce Ana s-a înhămat la această operă....

Reculegere, Paris, noiembrie 2015


Slow Food reunion of Convivium Bucuresti Valahia Gusturilor, at London Street Atelier

Sâmbătă 14 noiembrie 2015, ne-am reunit la London Street Atelier AICI și am pus la cale principalul eveniment food al anului, "Poveștile hranei". Acesta va avea loc în perioada 12-17 septembrie 2016. La reuniune au participat și stakeholderi, persoane care desfășoară activități legate de hrană. Mulțumim tuturor. Vom continua. 

Slow Food Bucuresti Valahia Gusturilor

KFC in expansiune. 58 de joburi de bucatar in eJobs?

Se cauta oameni care să știe prepara mâncare, cu legitimare...58 de joburi numai vineri 13 noiembrie in eJobs

Mai ales KFC care este in expansiune




Un loc bun de networking si anticafe: Seneca...impotriva cafenelei dambovitene

Dacă vrei să ai o întâlnire de idei, fără fum, ca la tine-oarecum-acasă, înconjurat de cărți, veți fi surprinși de locul numit Seneca Anticafe. Eu am folosit contextul lor de câteva ori, și este ok. O mică bucătărie cu de toate, dar fără uleiuri arse, peste tot fundamentul este consum responsabil. Iar cărțile le poți citi sau lua acasă. 



 

Anunt tehnic! Ne apropiem de Food Bloggers Conference Winter Edition!

Food Bloggers Conference
"Editia de iarna a Food Bloggers Conference, evenimentul dedicat comunitatii culinare online, va avea loc pe 4 decembrie 2015, la Radisson Blu Hotel, Bucuresti! Am inceput asadar numaratoarea inversa si deja am anuntat primii speakeri pe site!
 
Programul acestei editii va fi structurat sub forma unui seminar de Food Trends si a unei conferinte compuse din doua sesiuni de dezbateri, Blog Talk si Food Talk.

Pentru a participa la seminar este necesara solicitarea unei invitatii separate de cea pentru conferinta. Cei care deja s-au inscris si au primit e-mail-ul de confirmare pot participa la cele doua dezbateri, dar sunt rugati sa se inscrie separat la seminar.

Participarea la seminar se face in baza invitatiei oficiale, trimise de organizator. Dupa primirea invitatiei, este necesara confirmarea ferma. Locurile sunt limitate.

Participarea la dezbateri poate fi solicitata prin intermediul unuia dintre cele 3 formulare disponibile pe site, dedicate reprezentantilor companiilor, celor care doresc sa sustina evenimentul in calitate de bloggeri ambasadori sau de bloggeri acreditati."

vineri, 13 noiembrie 2015

Food Bloggers Conference se apropie...speakerii sunt....?

Food Bloggers Conference"Food Bloggers Conference este evenimentul care se adreseaza tuturor celor pasionati de gatit si de blogging deopotriva si care reuneste bloggeri, jurnalisti si fotografi culinari, specialisti si branduri renumite din industrie."

PS: Cei interesati sa participe la eveniment, au mai multe modalitati de inscriere. Bloggerii culinari pot solicita invitatii gratuite pentru eveniment, iar reprezentantii din companii isi pot asigura un loc pe baza unei taxe de participare. 


Aveti incredere in Restograf? Propunere de week-end 14 noiembrie 2015

AICI


Masterchef degeaba, succes in afaceri

Un articol din ZF pe care îl interpretez astfel: nu trebuie să câștigi Master Chef să ai succes. Și Master Chef nu este despre gătit ci despre plasarea de produse și vânzarea de publicitate. Nu are ca scop să lanseze master chef pe orbită măi, no way. Țeapă....PS: Nici nu sunt sigur că impulsionează vânzările de ulei "Untdelemn de la bunica"....

Colectiv, mai departe legal sau ilegal? Chocolat, Tudor Constantinescu si contabilitatea dubla

Și subiectele HORECA sunt interesante pentru Observator gastronomic. Despre Chocolat presa spune ca se folosea o contabilitate dublă. Vom trăi și vom vedea. Susținem acele afaceri curate, grassroots, care fac totul legal, competitie cinstita, inovatie curata. #Colectiv a fost încă un semnal ca trebuie legal. Mai ales dacă oferi oamenilor educație despre mâncare. Asta se face cu mâinile curate, nu murdare


 

Biscuit strikes again

De la Biscuit.ro, întrebari si raspunsuri. Si o preluare necritica.


Cum veti decora anul acesta bradul de acasa? Dar pe cel de la birou?

Noi am pune in el reni de turta dulce si multe bomboane de casa, cu miez de ciocolata belgiana si invelis din martipan. Plus bucatele de fudge cu alune de padure si ceva marshmallow cu sampanie.

Ce cadouri veti face clientilor?

Noi le-am trimite cate un tort-buturuga delicios si spectaculos pentru masa de Craciun. Iar daca vorbim de echipe, atunci le-am inviora pauza de pranz cu o selectie de mini-prajiturele absolut delicioase, cu gust de iarna condimentata si aroma de vacanta.

Ce cadouri propuneti pentru clientii clientilor?

Noi v-am recomanda seturi de globuri din turta dulce, trufe cremoase de agatat in brad sau de ce nu, un brad intreg gata decorat cu bunatati.

Sa nu ii uitati nici pe colegi, da?

Un baton de ciocolata de casa plin de stafide imbatate in rom, fistic cam fastacit si merisoare-acrisoare le-ar prinde numai bine. Sau poate un mix de cookies cu unt, nuci, migdale si condimente ca sa aiba ce sa lase sub brad lui Mosu'.

Ar mai fi si alte intrebari, ca si multe alte raspunsuri. Pentru cei care vor sa intrebe, suntem aproape de telefon (0721 754 054), computer (office@biscuit.ro) sau statuia Aviatorilor (pe str Popa savu nr3, mai precis, dar cu programare prealabila ca sa ne stergem mustatile de frisca si firimiturile din barba).

Adriana & Roxana ❤ Biscuit.ro

joi, 12 noiembrie 2015

O fi adevarat? RABOBANK acuzata de relatii cu lumea "interlopa", land grabbing clasic

Cititi investigatia CRJI aici, un land grabbing modern este organizat astfel incat bucla subventiilor din PAC sa se inchida in Occident. Se pare ca totul este legal si olandezii sunt ingeniosi.


 

Nana, le-ati vazut pe undeva?



Fish & Chips, amintiri de festival Urban Fest 2015

Food Bloggers Conference
Vă miroase a pește? Primul festival UrbanFest 2015 a solicitat inventivitate, efort, resurse, toate concentrate pe ceea ce înseamnă un pic de cultură urbană, un pic mai multă dezbatere despre Dâmbovița, ape și context cultural. Cu această ocazie, am avut parte și de street food. Dacă ați urmărit ceea ce am mai documentat din drumurile mele, mai ales cu imagini, adăugați și aceste impresii din iulie 2015 la cele prezentate despre food vans de la Creative Est 2015.  Fish & Chips pare a fi din ceea ce mi-a trecut pe la urechi, fast food-ul englezesc. Este așa sau nu? Nota: toate drepturile pentru imagini, rezervate.






Cum a fost la RuralFest 2015, cortul Slow Food adica

Food Bloggers ConferenceAm avut o participare importantă la RuralFest 2015. Iată mai jos imagini de la începutul zilei. Un spațiu generos, o masă de exercițiu pentru trăistuțe de făină. Câteva cărți și pliante. Un roll-up. Și niște oameni pasionați, Adela Trofin de la Slow Food Iași împreună cu, Vlad Dizmacsek de la Slow Food Baia Mare, eu de la Slow Food București Valahia Gusturilor, Camelia Zamfir de la Slow Food Brusturoasa Palanca și Ionela Paliștan.






miercuri, 11 noiembrie 2015

AUCHAN urmeaza lui CAREEFOUR, LIDL et Comp.

Food Bloggers Conference
Despre hrană din nou și azi. Cu un pic de focalizare pe tendințe. Asta putem să o facem urmărind articolele din Ziarul Financiar. Industria alimentară, pentru că este prezentă în viața noastră, prin retail, ne menține trează atenția. Este unul din palierele care stau la dispoziția omului modern. Deși nu trebuie să uităm cât de important este să folosim ingrediente și materii prime locale. Să gătim și să socializăm în jurul hranei. Astăzi despre AUCHAN. Ce spune presa? Mai jos. Ce face HORECA din Româniaca să aducă românii la restaurant ? Credem că oferă mâncare reconstituită. Cine? Vă las să ghiciți.


ARLA Food Innovation Challenge, azi despre Scan'Buy și Buono Vending

În cadrul Creative Business Cup, se petrece Arla Food Innovation Challenge. Despre ARLA aici, este o cooperativă de lăptari, fermieri, premiază inovația. Ce inovații în food s-au calificat în acest an, pe lângă cele cu batoane cu gândaci, crocante sau crocanți? Buono Vending pentru hrană artizanală și Scan'Buy un sistem de scanare și achiziție produse eco și expirate. Sort of......



Marco Polo, Transilvania și de ce ne pasă ? Episodul III @bradut @MoiseGuran

Cine a fost Marco Polo și de ce vă scriu despre el, are legătură cu turismul și acesta cu hrana. Dl. Polo a fost un comerciant italian din secolul XIII e.n. care a devenit celebru creând rute comerciale ce au deschis calea europenilor spre Asia. Este greu de inventat documentarea, așa că am preluat două vorbe din Wikipedia. Legătura dintre Marco Polo, este creată de @Moise Guran, @traveller-ul Brăduț Florescu, casa editorială @Lonely Planet și Transilvania. Regiunea pe care Lonely Planet a pus-o în topul anului 2016 pe locul I

Ca să vă fac mai delicioasă incursiunea intelectuală iată. În ziua în care au fost anunțate topurile Lonely Planet, în emisiunea @Biziday din acea seară, de la DIGI 24, Moise Guran s-a exprimat sceptic că o astfel de nișare de care se bucură publicul din România, ar fi o soluție viabilă economic. Pentru a ilustra opinia sa precum și conceptul, Moise Guran a făcut trimitere
la Brăduț Florescu. @Tedoo scrisese, am aflat googălind, un punct de vedere în blogul său, în anul 2010, despre controversata frunză carpatină, că, într-un fel, România este poziționată într-o nișă de piață, pentru călători de tipul Marca Polo. Cu alte cuvinte, nu turismul de nișă este soluția corectă. Ce este opusul turismului de nișă? Turismul de masă, pe cale de consecință. Crede cineva, după 5 ani, mai mult decât altădată, că România se poate bate în turism de  masă, cu cine? Cu Grecia, cu Franța, cu Turcia, cu Malta, cu Thailanda și Malaezia? Și tot așa. Da, putem începe cu 1 (un) Marco Polo până vor fi zeci de mii de Marco Polo, pentru că putem crea în România, zeci de nișe de piață. Turismul de masă este pentru puțini turoperatori, turismul de nișă este pentru mulți și mici, la nivel local. Părerea mea.  Desigur visez și este ireal. De aceea visele sunt atât de fascinante pentru că te trimit în viitor. +Bradut Florescu mai jos, în anul 2010.