miercuri, 11 februarie 2015

Vodafone este gol...@vodafonebuzz

Desigur, nu Vodafone aduce clienți lui Ghiță, ci Ghiță a adus clienți la Vodafone. End of story. Magazinul lui Ghiță Ciobanul? GOL. Pentru că magazinul SĂU este gol. De clienți. Sau era. Nici nu cred că la piața Progresul mai există magazinul lui Ghiță la etajul 1 sau că acesta ar mai vinde azi numai produsele lui. Nice try Vodafone....PS: Ce acumulator ține câteva zile cât ești sus pe munte cu oile? Acumulatorul din filmul cu Ghiță. Este o ficțiune. Ca și acoperirea pe munte. Pe orice munte. Cu 3/4 G pentru streaming video. 






Te salut, tata! Si dupa 23 de ani...

Autobiografia lui Ion Cazacioc (1960)
În 1992, pe 11 februarie, cam pe la ora asta, a murit tata. Era la 2 zile după primele alegeri locale, postcomuniste, ce avuseseră loc în 9 februarie, duminică. În acea duminică venise pe la noi să repare mașina de spălat Albalux și copii se învârteau printre noi. Marți ce a urmat, el a plecat.

Avea 62 de ani, iar aritmetica vieții lui a fost 1929-1992. Mulțumesc tata! "Tata", o melodie de la Timpuri Noi...

Dedicatie lui Florin Dumitrescu: Mamuca

Despre covrigi în stil ieșean. Mămuca. Beats Petru și Luca. 

(c) Tiberiu Cazacioc

Laptele românesc se îndreaptă spre muzeu


Au avut la dispoziție bani de la noi toți să se salveze. Vor apare la știri să se plângă. De acum câțiva ani se știa. Că se vor desființa cotele de lapte, adică sprijinul comunitar corelat cu cota. Din aprilie orice producător de lapte, va produce oricât. Și fermierii români, mai ales cei mici și mulți vor intra în competiție cu ceilalți din Europa. Ce au păzit până acum? Nu de ce nu au crescut mai mari, ci de ce nu și-au creat cooperative, de ce nu au investit în instalații comune de prelucrare, răcire, verificare, orice care să îi întărească. De ce nu au adăugat valoare producției lor, de exemplu cu mici făbricuțe de lactate locale? De ce?


Și mai aveau o problemă, laptele neconform, care nu este o problemă dacă iei laptele de la văcuțe respectând regulile minime de igienă de bun simț, pe care ți le spune orice medica veterinar.

Vreau și susțin micii fermieri și nu cred că totul trebuie să se industralizeze ca să dea bine în contabilitate. Nu cred că am ajuns la sfârșitul evoluției economice și că producția de masă este soluția. Pentru că dacă am crede așa ceva o întreagă cultură economică rurală ar dispare, și odată cu ea lumea satului așa cum îl știm. 

Păcat că suntem scufundați în egoism cras. Când ne vom reveni vom fi în filme. În 2050, 16 milioane de români. Și scad în continuare. 


marți, 10 februarie 2015

The Telegraph: Romanii fura monede @Telegraph

Ce urat...Razbunarea este dulce, nu?


Gutuile japoneze

Există, suntg exotice, se găsesc greu pentru că se cultivă greu. Sunt tari, se coc toamna târziu, nimeni nu le dă atenție. Însă sunt miraculoase creaturi vegetale.






Finlanda la BioFach 2015, cu produse eco

Ce produse ecologice prezintă finlandezii la BioFach 2015? Brânză, amidon, carne de pui, pâine, pâine din cereale, fructe de pădure, creme tartinabile Ce produse ecologice prezintă românii la BioFach 2015?






Meniul nostru de Crăciun, remember?






Tendinte @Telegraph: La Manchester, Pay per minute, not per drink, at coffee shop

Bogdan Cătălin mi-a spus că există și în București așa ceva. Fiind vorba evident despre un subiect gastronomic care a intrat în colimatorul "Observatorului" vi-l pun și eu pe net, ce ziceți despre asta?

Viiin semintele traditionale

Conservatori din toate colturile uniti-vă! În februarie 2015, Ecoruralis lansează catalogul de semințe. Fiți pe fază.


Ia neamule cu bidonul, lapte!


Aici am scris premonitoriu despre bidonul de lapte. Revin pentru că un articol din ZF confirmă. Când am văzut Zuzu la bidon, am zis în sinea mea: Evrika! În sfârșit faimosul iconic bidon, ba cu lapte, ba cu suc, care populează frigiderele din scenele de casă ale filmului american, ia cu asalt rafturile din România. De câte ori nu ați scăpat din mână cutiile de carton TertaPak, cu un design incomod, la turnatul lichidului în pahare? Sau când ați scăpat cutia Tetra Pak cu lapte, pe care nu ai cum să o ții în mână, cu o singură mână? Eei, bidonul era soluția pentru umplerea paharelor folosind o singură mână. Desigur costă. Desigur iei, ca la PET-urile cu bere, caimacul inovației. Pând când followerșii te copiază.

Unii, cei care vin și revin la "Observatorul gastronomic", cred că asta ar fi o semi-odă pentru complexul agro-industrial din România. Ei nu, este un semn de exclamație pentru inovație și îndrăzneală.

(c) Ziarul Financiar


duminică, 8 februarie 2015

De Eugen Istodor: 101 carti de citit intr-o viata

Când Eugen și-a propus  să găsească cele 101 cărți de citit într-o viață, m-a întrebat și pe mine. Eu am propus în antologia lui thriller-ul psihologic "Baltagul". Nu sunteți de aceeași părere? 

Seminte traditionale, lansare oficiala

Conservatori din toate colturile uniti-vă! În februarie 2015, Ecoruralis lansează catalogul de semințe. Fiți pe fază.


Despre diversitate si hrana

Acestea sunt imaginile folosite la prezentarea de la ConnectHub despre Slow Food. Nu am cuvinte, doar imagini, pentru ca am improvizat. Dar fiecare dintre ele, in 20 minute m-au facut sa pot spune ce cred despre diversitate in ce priveste hrana.


Catalizator la Incubator 107, despre Slow Food

În fiecare lună Incubator 107 organizează un eveniment tematic care promovează agenda de ateliere a lunii următoare. Eu am avut de prezentat, la reuniunea Catalizator din ianuarie 2015, proiectul meu de atelier, "Slow Food: o privire în miezul hranei". Pentru că setup-ul a fost de mad scientist (nu suntem prea departe de profilul acesta mulți dintre noi), mă vedeți în halat. În continuare o selecție de fotografii de la eveniment. Eu i-am zis stand-up despre hrană și Slow Food. Sala a fost cu ochii pe mine.

sâmbătă, 7 februarie 2015

Atelierul Despre branza, o privire Slow Food in miezul hranei

După cum bănuiți, să schimbi lumea sau măcar o mică parte din ea, este madness. Unii sunt chiar contaminați de această madness. Vă ofer imagini de la întâlnirea atelier despre brânză, asa cum numai Slow Food, un fel de ideologie creata in jurul hranei, poate vorbi. Totul s-a petrecut la Incubator 107. Miercuri 4 februarie 2015.


Isaccea, casa tutunului

Punctul de colectare al tutunului de la Isaccea. O frumoasa ruina.


Urban Delta la "Downtown Bucharest" ‏@Tulcea @infodeltaro

A fost. Odată o lotcă. În fața fostului magazin Eva, la București. Magazinul de designeri "Downtown Bucharest". Acum un mega retail. Mega-Image. Q.E.D


Remember lansare "La masa cu oamenii Deltei"

miercuri, 4 februarie 2015

Campania Raw Cheese a la Slow Food

Lumea civilizata a ajuns la rascruce. Sa accepte sau nu laptele nepasteurizat, nefiert? Daca nu il accepta, o suita de branzeturi din lapte nefiert, vor dispare. In America, in majoritatea statelor este interzisa comercializarea si consumul de lapte nefiert. Iar in Australia este acceptat in piata doar ca lapte de uz cosmetic. Campania Slow Cheese este aici


Branzeturi turcesti cum la romani nu gasesti

....Nu gasesti pentru ca noi, cu tot ce am adus din comunism in prezent, am ramas doar cu telemeaua, ceva burduf si un Nasal mort si renascut.




Pe strada din Istanbul nu sunt la mancare fudul

Pentru Murat, o dedicatie de pe str. Istiklal din Istanbul. Asta da mancare turceasca. Nu doner.






marți, 3 februarie 2015

Despre paine la Incubator 107. Azi despre branza.

Dupa cum v-am promis, in 28 ianuarie 2015, am prezentat subiectul "Despre paine". In seria "O privire Slow Food in miezul hranei". Azi 4 februarie va astept tot in str. Traian 107, cu mai multa caldura, sa discutam despre branza. Si de ce nu avem branza. Alaturi de mine va fi de ajutor, Emilia Radu.

Centrul de Turism Lent Rowmania Crisan

Nu uitati plimbarile cu canotca in Delta Dunarii, pe canalele din spatele comunei Crisan. Pentru rezervari aici la http://www.slowtourism.ro








Concurs: Ciorba de peste si ciorba de peste @constantinhogea @Tulcea @infodeltaro

Intr-o imagine este o ciorba de peste. In cealalta este tot ciorba de peste. Care este reteta adevarata, care este cea originala, care este ciorba de peste de oras? Ambele sunt imagini de care pot dispune, non-comercial, dar sunt ambele credibile, insa din contexte diferite. 

Deci? Ce am in mana stinga? Ce am in mana dreapta? Cine a ghicit adevarata ciorba de peste care este?

(1)
(2)

luni, 2 februarie 2015

Ce interesant CO-OP marketing of food

(c) David Brier
În America la mare vogă sunt Whole Foods si CO-OP în materie de market care este poziționat pe segmentul like-vintage, like-old-times, like-long-ago. Totul jucat pe "a fost odată", pe localizare, pe valorizarea legumelor și fructelor speciale. CO-OP este o rețea de cooperative fondată în 1935.

Povestea rebrandingului, aici. LINK

Fonturile, culorile, grafica tablelor, deși aparent nu se împacă ca uniformitate stilistică, se combină interesant.

Răsfoisți prezentare din SlideShare.net.....Vă va da idei, dacă vă pasionează marketingul hranei.

Tasty Fix sau Tasty Fish?

La pescarii care gătesc și porci. Tasty Fish. Acum două săptâmâni am petrecut două ore plăcute la restaurantul Tasty Fish de pe str. General Berthelot. Am comandat o ciorbă cu perișoare de pește, în imagine. Și un păstrăv la cuptor. Ambele au fost foarte bune, și am vorbit mai mult decât am mâncat. Localul este bine amenajat, plăcut și convivial, interesant pentru un refugiu. Se mănâncă pe săturate. 

Însă ce nu am înțeles: 
  1. Dacă este restaurant de pește ce caută în meniu toate alte alea din carne, adică porc, pui, vită ? Ori este cu specific ori este un mix...O să spuneți că vor clienții, dar nu sunt de acord, pentru că atunci i s-ar putea spune Tasty Fix
  2. Bună ciorba, dar am realizat-mi-am adus aminte, că nu se servește așa, ci peștele separat și zeama cu de toate separat, cele două la un loc fiind o invenție ce nu respectă regulile bucătăriei de pește.



Leapsa cu mataranga de la Cabral a ajuns in cartierul nostru @cabral_ro

Blog Cabral
Bad branding....Mataranga lovește din nou!!! Apariția în cartierul nostru, într-o latură unei hidoșenii de clădiri, create de un arhitect membru al Ordinului Arhitecților, a unei viitoare bijuterii Mataranga, ne pune pe gânduri. Știți că sunt un fan al micilor dar inventivelor branduri din mica și marea industrie alimentară. Că le urmăresc și vi le semnalez, pentru a le critica sau lăuda constructiv. Precum în cazul celebrei de demult denumiri a primei consignații private, Coleus a dlui Urzică (care denumire însemna și testicole) în cazul Mataranga, dl. Cabral a semnalat deja că ar trebui să fie atenți. 

Conform surselor din internet, la origine Mataranga este numele unei familii de albanezi stabilite acum câteva sute de ani în Italia.

(c) Tiberiu Cazacioc

Dar ce contează este ce înseamnă/semifică o marcă pentru consumatorii locali. Scris cu diacritice mătărânga înseamnă în argou, penis. 







Pește de la Yasar Kos și de la Fikir Sahibi Damaklar @SlowFood_FSD


O călătorie minunată mi-a fost prilejuită în 2013 de participarea la o conferință Slow Food la Istanbul. Chiar în Universitatea Bogazici, sus pe malurile Bosforului. În marja evenimentului ce a durat câteva zile, organizatorii l-au invitat pe un domn, artist plastic amator, Yasar Koș, să expună obiecte pictate care aveau ca tematică biodiversitatea, peștele lufar - personaj principal al campaniei de salvare organizate de Slow Food Istanbul. Vă pun la dispoziție imaginile obiectelor respective. Mie îmi plac stilul, paleta coloristică, imaginația artistului, un inginer turc pensionar. Eu am achiziționat tava cu albastru culoare dominantă.

(c) Tiberiu Cazacioc

(c) Tiberiu Cazacioc

(c) Tiberiu Cazacioc

(c) Tiberiu Cazacioc

(c) Tiberiu Cazacioc

duminică, 1 februarie 2015

30 ianuarie 2015: Slow Food International Press Review

Slow Food International Press Review

Dear Slow Foodies,
Here is our weekly selection of articles:
 This week, several important media talk about our Ten Thousand Gardens in Africa project:
Uganda, Daily Monitor: http://bit.ly/1EPk77b
Italy, AnsaMed, about the gardens in Egypthttp://bit.ly/1tosd5g   which has been re-published by the Morocco Gazette: http://bit.ly/1CMi6tl 
United Kingdom, The Guardian: http://bit.ly/1EPhxxW 

Spain, El Mundo: 
http://mun.do/1wEF4vf
An interview with Carlo Petrini about the current food system and the 10,000 Gardens in Africa project.

United States, Edible Hawaiian Islands
http://bit.ly/1yKzY63 
Celebrating 25 Years Of Slow Food: A Conversation with Alice Waters and Carlo Petrini.
United States, Epicure and Culture
http://bit.ly/1uWQGjr 
Epicure & Culture caught up with Richard McCarthy to talk about Delicious Ways To Support The Local Economy While Traveling.
Netherlands, Trouw: 
http://bit.ly/1K4dzCF
Jack Stroeken, chairman of Slow Food Netherlands, writes about Carlo Petrini getting the Johannes van Dam Award and reflects on some recent trends in the Dutch food scene.

Romania, Catavencii: 
http://bit.ly/1HiBH8K
The Romanian weekly published an interview with the local leader of Slow Food Bucharest Valahia Gusturilor, Tiberiu Cazacioc, about the importance of local, traditional food and the Slow Food approach in regard to food chain issues.

Australia, The Holiday and Travel Magazine
http://bit.ly/18o3FQI
Slow Food Movement in Penang.
Hong Kong, Fine Food Dudehttp://bit.ly/18ue7Gg
An interview with Alice Waters.
 
Slow Food News: We would also like to highlight that the national organization Slow Food Great China was launched on January 27 on occasion of which we sent out the following press release to our Asian and US press contacts:http://bit.ly/1yMHIVh 
The following media talk about Slow Food and the launch of Slow Food Great China:
China, Sina: http://bit.ly/1Cg56x7
China, China Times: http://bit.ly/1BzvqQ0
China, News Hexun: http://bit.ly/1y8XPbO 
China, French China: http://on.china.cn/1CORpEm
China, Finance Eastmoney: http://bit.ly/1yCBthU
China, Kaixian: http://bit.ly/15XEZxs
China, Gtobal: http://bit.ly/1yQ2ao4
China, Gushi360: http://bit.ly/1yQ2inK
 
 Good to know: Africa, All Africa: http://bit.ly/1LbcI6J 
Food Security in Africa Depends on Secure Land Rights: A series of contributions - including a video, a photo essay, and documents - on the importance of land rights in Africa.

United States, City Scope: http://bit.ly/1qfzO1c 
Can urban agriculture work on a commercial scale?
 
United States, City Scope: http://bit.ly/1H4VCYy
Two new takes on urban supermarkets.

United Kingdom, Compassion in World Farminghttp://bit.ly/1z5sWb6

WHY OUR LOVE OF “CHEAP” FOOD IS COSTING THE EARTH.
The Slow Food International Press Office Team
Paola Nano and Sharon Aknin Sheets