luni, 10 august 2015

Legendele Europei? Food for you

La ce folosesc marcile de calitate. Inca o proba despre produsele cu marca de calitate europeana DOP. Pot ajunge micii acolo? Ma indoiesc si nici nu am vrea. Campania este finantata de UE si reuneste cateva din produsele de calitate italiene. Schema de calitate a UE pentru produsele alimentare, este unul din varfurile de lance comerciale ale Uniunii. Link AICI.

Cate bacanii exista in Facebook

Vreti sa va creati o pagina in Facebook si doriti sa va pozitionati? Atentie, se calatoreste gratuit si sunt multi in vagoane. Un curent inceput in anul 2007, cu premise la nivelul anilor 2004-2005, a derivat in proiecte gastronomice interesante. Unul de top fiind Bacania Veche a lui Marius Tudosiei. Cate bacanii exista acum, dupa 6-7-8 ani? Am trei selectii de prezentat



Mazilique cu no. 13 Kitchen Victim: Gem de zmeura pe fast forward

Victima a bucatariei, Cristina Mazilu si sparring partenera sa Morodan au rezistat unei noi experiente dramatice : Gem de zmeura pe fast forward.


Bacania Veche are program mediteranean in august @tudosiei

Este o situatie temporara, de vara. Pentru Marius si echipa lui. Un august binevenit.

Converse+Campbell Soup+Warhol

Ati vazut pantofii sport "branduiti" cu grafica supei Campbell? Supa Campbell a devenit celebra, fiind deja populara, cand Andy Warhol a preluat simbolistica grafica a produsului si a propulsat-o in miezul artei pop. Warhol a transformat Campbell Soup dintr-o marca de raft intr-un pop icon. Si o supa a saracului, la cutie de tinichea, intr-o celebritate artistica perena.


joi, 6 august 2015

Mai sunt 3 zile de sustinut "Ultima transhumanta"

Puteti adauga contributia dvs. la proiectul antropologic "Ultima transhumanta". Un documentar despre oierit si transhumanta. AICI.

 

miercuri, 5 august 2015

Magiunul de prune Topoloveni, un strigat pozitiv de disperare

Spune Bibiana Stanciulov, AICI, dupa validarea încă o dată a magiunului în Marea Britanie, că: "[...IPG este, n.m.] acreditare obținută fără a crea probleme vreuneia dintre instituțiile din România". Adică, în limbaj topolovenesc, fără să fie susținuți de cineva de la MADR, să zicem.

Este singurul produs alimentar romanesc cu Indicație Geografică Protejată, este singurul produs alimentar românesc care are marcă de calitate pe baza reglementărilor europene. Bibiana Stanciulov a investit atâta efort personal cu riscul, încât multă lume nu vrea să mai audă de magiunul dânsei. Problema este că avem de-a face cu o singularitate. Nicio politică publică nu a reușit să determine creșterea numărului de produse cu marcă de calitate europeană. 

Au trecut 7 ani de stat membru și dincolo de autosuficiența cu care ne lăudăm cu sarmalele și micii, cu numerel mare de produse tradiționale (au mai scăzut), dincolo de plăcerea cu care ne vedem în oglindă, chiar există produse alimentare de calitate românești? 

Olopainea, un inlocuitor de paine

Am primit o temă de cercetare privind o marcă, așa cum se face am realizat o cercetare documentară. Într-un BOPI (buletinul de proprietate intelectuală al OSIM), AICI, am găsit înregistrarea unei invenții, a unei rețete de pâine. O dedic lui Iulian Duțu cu Turtita fermecata, tuturor celor care fac pâine de casă, artizanală. 

 

Stiati ca? Despre marcile de calitate si produsele alimentare europene

A aparut o carticica tiparita de UE, despre marcile de calitate. De aici o puteti descarca. 


 

Cu bere si cu whisky, Dorel va ajungi la adanci batraneti

Ati tras o dusca intelectuala de dimineata, inainte de a purcede la treaba? Yahoo Foods ne spune ca berea si whisky-ul fac bine la o viata lunga. Nu incercati totusi sa va inecati tineretea in alcool, prea mult, ca strica. Limitele sunt problema. Ficatul este dilema. 

 

Sustine si tu ideea, "Ultima transhumanta"

Ati vizitat Crestem idei? Dragos Lumpan a publicat o carte reportaj despre aventura sa in ultima transhumanta, a avut o expozitie, a filmat sute de ore de documentar antropologic si etnografic despre una din practicile cele mai ancestrale ale omenirii, ce inca mai persista in Europa moderna. Cartea o gasiti AICI.

 

David si Goliat...Kaufland si L'Oreal

Un caz recent a determinat sa fie repusa in discutia situatia din comertul autohton, acolo unde retailul modern este deja ocupantul unei cote de 45% din piata. Kaufland a delistat, adica a scos din produsele vandute in lantul de retail, produsele L'Oreal. 

Pentru cei care stiu ce este Kaufland dar nu stiu cine este L'Oreal: un producator si vanzator de iluzii de frumusete. Analiza, mult muncita de Ziarul Financiar, pe care o puteti citi aici, este concentrata pe puterea pe care au capatat-o supermarketurile, prin "santaj", coercitie. 

Trei chestiuni sunt interesante:
- banii pe care ii face retailul sunt din discount-urile de intrare in sistem, pe carca producatorilor, este vorba de 20-40%;
- retailul este discretionar, el face legea in materie de produse locale, marci internationale consacrate, propriile marci private si isi impune marcile cand vrea si unde vrea;
- retailul a devenit un pericol economic, pentru ca este un Behemoth ce si-a depasit functiunile, impunandu-si modul de viata asupra societatii, oriunde ar patrunde.

marți, 4 august 2015

Small-Scale Cheese Production and Europe

De la Slow Food, câteva idei despre brânză și brânzari. Pentru că se apropie Cheese 2015.


At Cheese 2015, the issue of how to comply with European hygiene regulations while protecting local knowledge and traditions will take the spotlight
Tackling the issues of hygiene and flexibility for small-scale producers in the Food Hygiene Package is a topical issue given the plight of many small-scale food producers when it comes to overly stringent application of the rules. How can a traditional raw milk cheese be protected, while at the same time ensure consumer safety?
This issue will be discussed at Cheese 2015 (taking place in Bra, Italy, from Friday, September 18 to Monday, September 21) during the conference Small-Scale Cheese Production and Europe, on Monday, September 21 at 3 pm in the Biodiversity House.

vineri, 31 iulie 2015

Nou de la români: băutura funcțională @vodnar_dan @RCERomania @Digi24_HD

Acesta este tipul de inovatie asteptat de economia românească. Într-o competiție europeană de proiecte de inovare socială despre care am aflat de la Reprezentanța Comisiei Europene în România . 


O băutură de tip nou, funcțională, concepută de Dan Vodnar. Felicitări....Asta da, contribuție, nu competiția cu producătorii de carbogazoase....

Din ce? Deșeuri agro-alimentare, bacterii probiotice încapsulate, în butelii cu eliberare întârziată. 

PS: Vodnar este un nume predestinat?

 

 

Joburi de bucătar sau in social media? Incearca aici

M-am gândit: dacă Sabina Cornovac semnalează zi de zi în blogul ei joburi din social media, digital marketing, de ce nu aș interveni și eu cu niște joburi din restaurație? DE AICI.




 

Halele Carol sau lipsa unui obiectiv

Un proiect cu adevărat postindustrial. Cunosc zona Filaretului de prin anii 80, și am bătut-o și bătut-o la pas. Never heard of halele Carol. Dar este posibil ca autorii proiectului, din altă generație, din post-comunism, să cunoască mai bine. La deschiderea proiectului, inclus în Romanian Design Week, l-am vizitat. Nu mi-a spus nimic. The Ark, clădirea în care am lucrat 6 ani, este perfectă, un patrimoniu industrial impecabil repus în funcțiune. Lăsând deoparte ideea că preluarea drept pivot a halelor Carol ar fi ceva cool, nu am văzut acolo decât signalistică, o terasă cu bere și nici măcar bere Zăganu, ci una industrială. Post-industriala cere bere artizanală, nu? Plus o sală de film, amenajată cu de toate. Dar absolut nimic despre reinterpretarea locului, care fără sala de filme, ar fi doar un colt de centru vechi urcat pe dealul Filaretului. Intervenții soft și de suprafață. Bere și film. Cam atât. Prea puțin pentru o finanțare de la EEA Grants. Pentru că dacă scazi terasa, care este temporară și scazi și sala de filme, locul este plin de trecut, dar nu este plin de prezent. So?
 




Tomate "urâte" de la Suceava

Unchiul meu si-a dorit tomate din acelea inima de bou. Am cerut de la Suceava 5 soiuri de tomate si uite ce a iesit. Unchiul Traian nu le vroia crete, ca nu sunt frumoase, ci in format de inima de bou. Asteptam sa se coaca si va tinem la curent. 


 

Concurs de țărănisme cu vaza de flori: la ce folosea obiectul din imagine?

Ce să fie în fotografie? În Filantropica unul dintre momentele cheie mi s-a părut acela când, pentru a pune sub semnul întrebării caracterul interpretat de Marius Florea Vizante, pentru a-i distruge acestuia credibilitatea, profesorul jucat de Mircea Diaconu folosește un bilet RATB ca armă de luptă. Contra-opinentul său, interogat cu privire la ce folosește acel petic de hârtie, fiind un băiat de bani gata, nu știe răspunde. "Deci habar nu are despre cum își duc viața oamenii obișnuiți și uite cum vrea să îl distrugă pe bietul profesor"

Nu avem un astfel de propunere care să pună în balanță binele cu răul. Doar că, în călătoria la țară, în Dobrogea, din iunie 2015, am văzut în curtea unchiului Traian, "montajul" de mai jos. Care este funcția de bază a recipientului devenit vas de flori? Si-a perdut functia de baza si a capatat una noua.  De ce? Exista o explicatie.


Restograf.ro: Cele mai frumoase locuri in care sa bei un vin bun

Restograf.ro revine cu un nou pivot la sfârșit de iulie. Vinul, vara, răcoare (sau canicula) și propuneri de contexte de a gusta plăcuta băutura, la o vinotecă, cramă, delicaterie. AICI recomandările.  Restul este decizia voastră.

 

Micii fermieri si agrotehnologia, insa in Africa nu in Romania

Romania este o tara de mici fermieri. Romania este o tara care se afla in prima linie a telecomunicatiilor, a penetrarii Internetului (nu insa la punct fix). Cu toate acestea, abundenta de care vorbim, nu a dat nastere nici unei politici publice de sustinere a agrotehnologiei pentru micii fermieri, nici unor proiecte importante, private. Este paradoxul in care traieste Romania, prea multe resurse, prea bogata, si de aceea subutilizata (nu sub exploatata). Cititi un articol BBC despre tehnologie, IBM si micii fermieri in Africa si mirati-va. Fara sa faceti analize comparative sofisticate. Romania ar putea fi vectorul combinatiei dintre traditie, tehnologie si ecologie. Dar nu este si nu va fi niciodata. Pentru ca isi stabileste mize marunte de dezvoltare, toate tintind dezvoltarea cantitativa, incrementala si dialectica.