vineri, 13 noiembrie 2015

Aveti incredere in Restograf? Propunere de week-end 14 noiembrie 2015

AICI


Masterchef degeaba, succes in afaceri

Un articol din ZF pe care îl interpretez astfel: nu trebuie să câștigi Master Chef să ai succes. Și Master Chef nu este despre gătit ci despre plasarea de produse și vânzarea de publicitate. Nu are ca scop să lanseze master chef pe orbită măi, no way. Țeapă....PS: Nici nu sunt sigur că impulsionează vânzările de ulei "Untdelemn de la bunica"....

Colectiv, mai departe legal sau ilegal? Chocolat, Tudor Constantinescu si contabilitatea dubla

Și subiectele HORECA sunt interesante pentru Observator gastronomic. Despre Chocolat presa spune ca se folosea o contabilitate dublă. Vom trăi și vom vedea. Susținem acele afaceri curate, grassroots, care fac totul legal, competitie cinstita, inovatie curata. #Colectiv a fost încă un semnal ca trebuie legal. Mai ales dacă oferi oamenilor educație despre mâncare. Asta se face cu mâinile curate, nu murdare


 

Biscuit strikes again

De la Biscuit.ro, întrebari si raspunsuri. Si o preluare necritica.


Cum veti decora anul acesta bradul de acasa? Dar pe cel de la birou?

Noi am pune in el reni de turta dulce si multe bomboane de casa, cu miez de ciocolata belgiana si invelis din martipan. Plus bucatele de fudge cu alune de padure si ceva marshmallow cu sampanie.

Ce cadouri veti face clientilor?

Noi le-am trimite cate un tort-buturuga delicios si spectaculos pentru masa de Craciun. Iar daca vorbim de echipe, atunci le-am inviora pauza de pranz cu o selectie de mini-prajiturele absolut delicioase, cu gust de iarna condimentata si aroma de vacanta.

Ce cadouri propuneti pentru clientii clientilor?

Noi v-am recomanda seturi de globuri din turta dulce, trufe cremoase de agatat in brad sau de ce nu, un brad intreg gata decorat cu bunatati.

Sa nu ii uitati nici pe colegi, da?

Un baton de ciocolata de casa plin de stafide imbatate in rom, fistic cam fastacit si merisoare-acrisoare le-ar prinde numai bine. Sau poate un mix de cookies cu unt, nuci, migdale si condimente ca sa aiba ce sa lase sub brad lui Mosu'.

Ar mai fi si alte intrebari, ca si multe alte raspunsuri. Pentru cei care vor sa intrebe, suntem aproape de telefon (0721 754 054), computer (office@biscuit.ro) sau statuia Aviatorilor (pe str Popa savu nr3, mai precis, dar cu programare prealabila ca sa ne stergem mustatile de frisca si firimiturile din barba).

Adriana & Roxana ❤ Biscuit.ro

joi, 12 noiembrie 2015

O fi adevarat? RABOBANK acuzata de relatii cu lumea "interlopa", land grabbing clasic

Cititi investigatia CRJI aici, un land grabbing modern este organizat astfel incat bucla subventiilor din PAC sa se inchida in Occident. Se pare ca totul este legal si olandezii sunt ingeniosi.


 

Nana, le-ati vazut pe undeva?



Fish & Chips, amintiri de festival Urban Fest 2015

Food Bloggers Conference
Vă miroase a pește? Primul festival UrbanFest 2015 a solicitat inventivitate, efort, resurse, toate concentrate pe ceea ce înseamnă un pic de cultură urbană, un pic mai multă dezbatere despre Dâmbovița, ape și context cultural. Cu această ocazie, am avut parte și de street food. Dacă ați urmărit ceea ce am mai documentat din drumurile mele, mai ales cu imagini, adăugați și aceste impresii din iulie 2015 la cele prezentate despre food vans de la Creative Est 2015.  Fish & Chips pare a fi din ceea ce mi-a trecut pe la urechi, fast food-ul englezesc. Este așa sau nu? Nota: toate drepturile pentru imagini, rezervate.






Cum a fost la RuralFest 2015, cortul Slow Food adica

Food Bloggers ConferenceAm avut o participare importantă la RuralFest 2015. Iată mai jos imagini de la începutul zilei. Un spațiu generos, o masă de exercițiu pentru trăistuțe de făină. Câteva cărți și pliante. Un roll-up. Și niște oameni pasionați, Adela Trofin de la Slow Food Iași împreună cu, Vlad Dizmacsek de la Slow Food Baia Mare, eu de la Slow Food București Valahia Gusturilor, Camelia Zamfir de la Slow Food Brusturoasa Palanca și Ionela Paliștan.






miercuri, 11 noiembrie 2015

AUCHAN urmeaza lui CAREEFOUR, LIDL et Comp.

Food Bloggers Conference
Despre hrană din nou și azi. Cu un pic de focalizare pe tendințe. Asta putem să o facem urmărind articolele din Ziarul Financiar. Industria alimentară, pentru că este prezentă în viața noastră, prin retail, ne menține trează atenția. Este unul din palierele care stau la dispoziția omului modern. Deși nu trebuie să uităm cât de important este să folosim ingrediente și materii prime locale. Să gătim și să socializăm în jurul hranei. Astăzi despre AUCHAN. Ce spune presa? Mai jos. Ce face HORECA din Româniaca să aducă românii la restaurant ? Credem că oferă mâncare reconstituită. Cine? Vă las să ghiciți.


ARLA Food Innovation Challenge, azi despre Scan'Buy și Buono Vending

În cadrul Creative Business Cup, se petrece Arla Food Innovation Challenge. Despre ARLA aici, este o cooperativă de lăptari, fermieri, premiază inovația. Ce inovații în food s-au calificat în acest an, pe lângă cele cu batoane cu gândaci, crocante sau crocanți? Buono Vending pentru hrană artizanală și Scan'Buy un sistem de scanare și achiziție produse eco și expirate. Sort of......



Marco Polo, Transilvania și de ce ne pasă ? Episodul III @bradut @MoiseGuran

Cine a fost Marco Polo și de ce vă scriu despre el, are legătură cu turismul și acesta cu hrana. Dl. Polo a fost un comerciant italian din secolul XIII e.n. care a devenit celebru creând rute comerciale ce au deschis calea europenilor spre Asia. Este greu de inventat documentarea, așa că am preluat două vorbe din Wikipedia. Legătura dintre Marco Polo, este creată de @Moise Guran, @traveller-ul Brăduț Florescu, casa editorială @Lonely Planet și Transilvania. Regiunea pe care Lonely Planet a pus-o în topul anului 2016 pe locul I

Ca să vă fac mai delicioasă incursiunea intelectuală iată. În ziua în care au fost anunțate topurile Lonely Planet, în emisiunea @Biziday din acea seară, de la DIGI 24, Moise Guran s-a exprimat sceptic că o astfel de nișare de care se bucură publicul din România, ar fi o soluție viabilă economic. Pentru a ilustra opinia sa precum și conceptul, Moise Guran a făcut trimitere
la Brăduț Florescu. @Tedoo scrisese, am aflat googălind, un punct de vedere în blogul său, în anul 2010, despre controversata frunză carpatină, că, într-un fel, România este poziționată într-o nișă de piață, pentru călători de tipul Marca Polo. Cu alte cuvinte, nu turismul de nișă este soluția corectă. Ce este opusul turismului de nișă? Turismul de masă, pe cale de consecință. Crede cineva, după 5 ani, mai mult decât altădată, că România se poate bate în turism de  masă, cu cine? Cu Grecia, cu Franța, cu Turcia, cu Malta, cu Thailanda și Malaezia? Și tot așa. Da, putem începe cu 1 (un) Marco Polo până vor fi zeci de mii de Marco Polo, pentru că putem crea în România, zeci de nișe de piață. Turismul de masă este pentru puțini turoperatori, turismul de nișă este pentru mulți și mici, la nivel local. Părerea mea.  Desigur visez și este ireal. De aceea visele sunt atât de fascinante pentru că te trimit în viitor. +Bradut Florescu mai jos, în anul 2010.

marți, 10 noiembrie 2015

PARIZER, reteta conscrata romaneasca


Transilvania, de ce? Episodul II @bradut @MoiseGuran

Food Bloggers ConferenceCum punem Transilvania pe harta globală? Sau trebuie să punem Transilvania pe harta globală? Recent a iscat dezbateri publicare de către Lonely Planet a listei sale selecte de 10 regiuni destinație turistică, cu Transilvania pe primul loc. A fi sau a nu fi s-au întrebat destui? Destinațiile turistice sunt definite de către Lonely Planet de food & drink, adventure travel, art & culture, patrimoniu și cultură, etc. Când se vorbeșțe despre turism, unii văd partea plină a paharului, alții partea goală. [De ce scriu despre turism? Pentru că este una din acele activități care susțin sau ar trebui să susțină păstrarea patrimoniului cultural local.] Deci felul cum vedem conținutul paharului, depinde, nu?, de unghiul de vedere din care este privită situația. Așa și cu turismul. Unii specialiști/analiști consideră că doar turismul de masă este obiectivul de viitor al industriei turismului din România.

Un fel de linie de asamblare Dacia-Renault. Și această linie ar avea două sensuri, importul de turism de către companiile din România (adică să trimită români în străinătate la greu), al doilea sens fiind exportul de turism, adică aducerea de turiști străini, în masă, în România. 

Deocamdată, turism de masă sau nu, ce vă spune titlul de mai sus din Ziarul Financiar? Că din cele câteva mii de companii licențiate în România de către Autoritatea Națională a Turismului, doar o mică fracțiune, și nici aceea omogenă (transportatori, cărăuși, turoperatori) se străduie să pună România pe harta globală. Merită recunoașterea noastră, indiferent că țintesc turismul de masă, sau nu.

Un miracol, pâinea artizanală și un pretext pentru a ne re-cunoaște

Food Bloggers ConferenceNiște fanatici încearcă de mai mulți ani să re-constituie istoria facerii manuale a pâinii. Este un soi de abordare arheologică a trecutului, nu numai pentru a readuce în prezent pratici din trecut, dar și o încercare de redescoperire a sinelui. Cel care prepară pâinea de casă lucrează cu făină, apă, drojdie sau maia. Prepararea pâinii artizanale de către oameni ca @Iulian Duțu nu este o practică având pur caracter comercial, ci una modern ritualică, de redescoperire a puterii minții, mâinilor, a creativității umane. Gândiți-vă doar, uitându-vă la imaginile de mai
jos, cât timp a durat, cum s-au petrecut faptele, cu ce resurse s-a lucrat, cum au reușit oamenii de-a lungul timpului să coaguleze o practică manufacturieră care a avut ca rezultat accidental pâinea? Imaginați-vă că sunteți la momentul 0, și întrebați-vă, cum s-a născut pâinea? La acest articol, imagini cu pâinea lui Iulian Duțu, de la Râul Alb. Cu el puteți lua legătura pentru a comanda prepararea unor pâini obiect. Dar și consumabile. Sunați la @0727733828 Despre pâine, mai departe...





luni, 9 noiembrie 2015

Reprogramare scurt-metraj Transhumanta, 21 noiembrie 2015, ora 15

"Tiberiu,
 

Ca urmare a celor petrecute zilele trecute in Colectiv am hotarat sa amanam proiectiile filmului Transhumanta (scurt-metraj).
 

Noul program pentru proiectii este:
Muzeul Etnografic al Transilvaniei, Cluj - 18 noiembrie 2015, ora 18;
Muzeul Pastoral Jina - 19 noiembrie 2015, ora 11;
Muzeul Etnografic Săcele - 20 noiembrie 2015, ora 12;
Muzeul de Etnografie, Brașov - 20 noiembrie 2015, ora 17;
Muzeul Naţional al Ţăranului Român (MTR), Bucuresti - 21 noiembrie 2015, ora 15.


Partea a doua a ramas neschimbata:  Va astept cu drag!  Intrarea este gratuita.
 
In cazul care vreti sa veniti va rog frumos sa trimiteti un (nou) e-mail de inscriere pe adresa dragos@lumpan.ro cu urmatoarele date: unde vreti sa veniti si cate persoane. 



Cu drag,
Dragos
www.lumpan.com
www.UltimaTranshumanta.ro 

Slow Food, reuniune majora la The London Street Atelier

Sâmbătă 14 noiembrie a.c. vom avea loc prima întalnire majoră a grupului Slow Food București Convivium Valahia Gusturilor. Aceasta se va petrece la The London Street Atelier din str. Puțul lui Zamfir. Câteva imagini de fotoreportaj, de la întâlnirea mea cu Eugenio Berra @Viaggiare I Balcani, a lui Eugenio și a mea cu Rachel Sargent, Chef Owner la The London Street Atelier. Și apoi din nou o întrevedere, la lucru, cu Rachel. Este ceea ce se spune, work in progress.





Dupa un sfert de secol de comert modern

Food Bloggers Conference
Titlul unui articol din Ziarul Financiar, poate trece neobservat sau nu. "Retailul alimentar este în mâinile a zece giganţi străini". Retailul est veriga foarte importantă care se află în capătul lanțului alimentar. Sigur, mă gândesc acum, acest lanț alimentar continuă cu consumatorii, și apoi cu groapa de gunoi, compostul, mările și oceanele. Și algele de la Mamaia. Ce ne spune analiza celor de Ziarul Financiar? Ce interpretare dăm (dincolo de faptul că sub cei 50% se află 20 de mici competitori români)?
  • Că în 25 de ani de cuplare la piața mondială, retailul modern a trecut de la 0% la 50% din piață. 
  • Ne mai spune că dacă în Occident se vinde multă mâncare produsă local, în România, de-abia de câțiva ani încoace se depun eforturi pentru a integra producția alimentară autohtonă. 
  • Dar și această integrare/listare are prețul ei: conformarea la cerințele de standardizare face ca la raft să avem zeci de producători de sana, chefir/kefir, lapte bătut. 
  • Pentru că nu este loc de inovație și/sau pentru că produsele alimentare de calitate, vin, nu-i, așa decât din Occident. 
  • Și un alt efect al puterii retailului modern este înghițirea producției autohtone sub noile linii de mărci private. 

Este loc pentru toată lumea, desigur, și pentru retailul modern cu avantajele/dezavantajele sale, și pentru industria alimentară autohtonă. Dar ne trebuie un obiectiv al industriei alimentare mai puternic decât listarea la raft în supermarket sau decât proiectul "Rețete consacrate românești".

Lonely Planet, este chiar lonely? Episodul I @bradut @MoiseGuran

@Marco Polo, frunza carpatină, @Moise Guran, @Brăduț Florescu, Transilvania, Lonely Planet, ce le leagă? Recent, o știre a făcut înconjurul României. Și al lumii: @Transilvania, regiune destinație recomandată de Lonely Planet. În acest loc din Internet scriu și despre turism sustenabil. Nu este întâmplător, pentru că fără turism, hrana locală ar risca cu atât mai mult să se piardă. Lonely Planet este o companie media, aflu de la Google, iar compania părinte, ia uite,
este BBC. Worldwide. Lonely Planet este cel mai mare publisher de ghiduri de călătorie. Hint, acum mi-a venit în minte? De ce noi numim un anumit domeniu "turism" și nu "călătorie"? Puriștii vor replica că este o denunmire larg acceptată de WTO, statisticieni, policy makers. Dar noi, noi, suntem turiști sau călători în lumea largă? Povestea despre Transilvania, continuă, pentru că are mai multe aspecte. Reveniți și veți afla. @De ce Transilvania? Aflați aici.




 

Pâinea artizanală din ce este făcută ea ? Mesaje de departe, de la Iulian Dutu din Raul Alb


Food Bloggers ConferencePâine, natură și anduranță. Iulian Duțu aka @Turtița Fermecată locuiește cu familia în localitatea @Râul Alb din zona Hațeg. Este refugiat de la oraș, și tot ce știu este că se pricepe la pâine făcută de mână, pâine artizanală. Iulian este un orășean țăran dar și un @artizan făcător de pâine. Din ce o prepară ? Cum trebuie păstrată o pâine țărănească?  Am primit niște sfaturi de la Iulian. Aflați mai multe în imaginile despre Râul Alb și gospodăria familiei, inclusiv @moara de piatră hidraulică cu care lucrează Iulian. 

PS: La @Râul Alb au avut loc incidente în această vară a anului 2015, cauza fiind o microhidrocentrală hidraulică. Explicații despre paine si cum trebuie îngrijită, mai jos.