miercuri, 21 ianuarie 2015

Raw milk, lapte nefiert, lapte crud


Unpasteurized milk, aka raw milk, can come from cows, sheep or goats. As it has not been pasteurized to kill harmful bacteria, this product may contain Salmonella, E. coli or listeria. Its sale is fully prohibited in Alabama, Alaska, Arkansas, Delaware, Florida, Georgia, Hawaii, Indiana, Iowa, Kentucky, Louisiana, Maryland, Montana, New Jersey, North Carolina, Rhode Island, Virginia, Washington D.C., and West Virginia.




Slow Food are o campanie în favoarea laptelui nepasteurizat, pentru că sunt țări în lume, care, aplicând extrem de ferm regulile sanitar-veterinare, interzic și pedepsesc drastic consumul uman al laptelui raw.

Ce înseamnă să nu mai folosești lapte nepasteurizat ? Desființarea producției de brânzeturi maturate preparate din lapte nepasteurizat. 






Ovobar, oo, oualele

Ăsta este viitorul meu proiect. Un ovobar. Se poate și este posibil. Dar numai dacă servești ouăle cu suflet. Și inimă. Fără astea, Ovobar-ul moare.


Roșia Balaban fără hormoni

.....Și fără polenizare artificială. Sau albina este cea care este singurul martor tăcut al îndeplinirii cerințelor...fără hormoni...geez


Atelier Slow Food la Incubator 107


Salut vouă, în 28 ianuarie, eu ca meșter din breasla culinarilor, susțin un atelier despre cum este să privim în miezul hranei, la Incubator 107. Ne vedem acolo? Înscrieri aici LINK


Brânză Făgărăș, prea ca la țară

Ne luați drept proști?

Agenția de marketing/publicitate sau chiar producătorul au pus acest text sub filmul din YouTube: "Produs tradițional românesc, din ingrediente 100% naturale, format din două straturi: brânză proaspătă de vaci la bază și smântână fermentată deasupra. Brânză Făgăraș de la Covalact de Țară are mai multă smântână decât alte produse similare de pe piață, fapt ce îi dă un plus de cremozitate și de gust."

Trebuie apreciată soluția creativă care a permis declinarea conceptului pentru toată linia de produse lactate. Pentru memorabilitate, pentru crearea de caractere. Dar, probabil și pentru succesul de piață corelat. 

Aș sublinia, doar pentru această execuție, dar este valabil și pentru toată seria. Scenariul filmului este acela că brânza de Făgărăș de casă se termină. Iar bunica trimite nepoata la magazin să cumpere brânză de Făgăraș industrială. Iar zilierii care primesc apoi de mâncare de la bunica, ce să vezi!, nu sesisează diferența. Q.E.D filmul demonstrează că un produs lactat făcut la fabrică este același cu un produs lactat făcut în casă.

Ne luați drept proști?

Doyouknowmore? Dieta mediteraneana este în patrimoniul UNESCO


Astazi despre dieta mediteraneană. Pentru foarte mulți dintre noi, patrimoniul este o noțiune înțeleasă și cu semnificație. Nici nu are importanță. Pentru alții, patrimoniul este Roșia Montană, Piața Matache, cetatea Histria sau un parc istoric. Dar patrimoniul, care este ceea ce ne face diferiți datorită trecutului este și istoria impalpabilă sau transmisă prin tradiții, precum mâncarea sau hrana. O reflecție pentru voi: este bucătăria românească patrimoniu imaterial și în ce fel. Până când vă răspundeți, citiți aici despre dieta mediteraneană, patrimoniu UNESCO.


Svalbard, buncărul global cu semințe tradiționale


Novergienii, în urma unor acorduri politice internaționale la care participă circa 115 țări, găzduiesc la Svalbardm the Global Seed Vault. Adică un fel de Arca lui Noe cu zeci de mii de semințe. Sunt semințe ale unor state membre ale acordului internațional. De ce au făcut asta? Ca să restaureze colecții de semințe în caz de catastrofă. Ce fel de catastrofă? Păi una ca aceea când vom ajunge la un singur fel de roșii și acel fel se va îmbolnăvi și va fi distrus genetic. Apocalipsa legumelor. Gen. LINK.


marți, 20 ianuarie 2015

Manifestatie si cu Slow Food la Berlin

 Anke Klitzing Slow Food Deutschland e. V.



Doyouknow? Bucătăria franțuzească este în patrimoniul UNESCO


Pentru foarte mulți dintre noi, patrimoniul este o noțiune înțeleasă și cu semnificație. Nici nu are importanță. Pentru alții, patrimoniul este Roșia Montană, Piața Matache, cetatea Histria sau un parc istoric. Dar patrimoniul, care este ceea ce ne face diferiți datorită trecutului este și istoria impalpabilă sau transmisă prin tradiții, precum mâncarea sau hrana. O reflecție pentru voi: este bucătăria românească patrimoniu imaterial și în ce fel. Până când vă răspundeți, citiți aici despre bucătăria franțuzească, patrimoniu UNESCO. 


luni, 19 ianuarie 2015

Inca un argument pentru festina lente

Dintre multele soluții care te fac să trăiești mult și bine, dar și să înțelegi ce este cu viața ta, una este să mănânci încet. Slow. Lasă stomacul să își dea seama dacă este plin.



Seminte traditionale de la Ecoruralis

Nu uitați să căutați în februarie 2015 Catalogul semințelor tradiționale de la ECORURALIS: Și să faceți o donație cât de mică din venitul vostru, pentru asociație. Lupta pentru păstrarea și cultivarea semințelor tradiționale nu este o vorbă în vânt. Globalizarea obligă la declararea semințelor tradiționale, înregistrarea lor de cineva anume cu drept de proprietate intelectuală, și fără această înregistrarea, interzicerea comercializării semințelor tradiționale. 




CNN Marketplace Africa: De ce nu prune romanesti?


Aveți cunoștință care este volumul comerțului de prune românești cu Europa? Frumos business sud-african, cu prune, în creștere continuă. Nu am putea și noi avea așa ceva?

Sursa știrii și a imaginilor aici. LINK


Sprijin european pentru agricultura organică sau ecologică

Agricultura organică sau ecologică cum este numită la noi, este susținută de UE și deci de România ca stat membru. În ciclul financiar 2014-2020, dacă vă preocupă activitatea asta citiți despre ce suport este disponibil. AICI




vineri, 16 ianuarie 2015

Doar azi votati ESSEDRA la CAP Communication Awards 2014

DG AGRI continuă o tradiție deschisă acum 3 ani de echipa Cioloș. În anii trecuți Fundația ADEPT a luat premii la CAP Communication Awards. 

Ce înseamnă CAP? Common Agricultural Policy adică Politica Agricolă Comună. Cea mai importantă politică europeană. Ce înseamnă Communication Awards? Premierea tuturor acelor activități în domeniul agriculturii și dezvoltării rurale care au excelat ȘI la comunicare.

Nu poți face dezvoltare rurală fără comunicare. 


Anul acest vă recomand să votați ESSEDRA. Votati AICI.



Un proiect manageriat de Slow Food în parteneriat cu organizații din Europa Centrală și de Răsărit, inclusiv Turcia.

ESSEDRA este despre găsirea unor soluții pentru agricultura rurală din noile state membre. Despre proiect AICI.


Restanță sau ce? Sărbători fericite....

Nu o să mă credeți dar mesh-ul ăsta era afișat pe o întreagă garnitură de tren de metrou. Ieri, 15 ianuarie 2015. How fun, nu? Totuși am intrat în ritm, nu? A început anul de muncă, la treabă deci....:)



Nice try Topoloveni, IGP, sad shop location

SONIMPEX producătorul cunoscutului magiun de Topoloveni, vârful de lance binemeritat al familiei Stanciulov, a deschis magazin de produse locale, în București. Nu de ieri, de azi, ci de anul trecut. Cred că sunt 2 dacă nu mă înșală memoria. Este un demers normal în procesul atât de dificil al afirmării unei mărci locale, a unui IGP. Este la fel de normal să personalizezi oferta, să ieși din rând, să îți creezi raftul tău. Dar cum o faci?

Întâmplător am ajuns ieri, 15 ianuarie 2015, folosind în mod plăcut tramvaiul, în zona Pieței Matache, pe str. Berzei. Aici, magazinul.

Este sortit pieirii, pentru că este într-un vad nepotrivit. Genul de vad mort pe unde nu trece aproape nimeni. Trebuia să mai pun o imagine ulterioară, cu dihai camionul care a parcat exact peste fața magazinului, de nu se mai vedea nimic. No, asta-i....



joi, 15 ianuarie 2015

Et in Venasca ego: Trattoria (Gianaria) La Terrazza @SlowFoodHQ

Alle porte della Val Varaita, nel caratteristico Comune di Venasca, accanto alla barocca "Confraternita del Gonfalone", la trattoria “La Terrazza” offre una cucina genuina con un occhio di riguardo ai prodotti locali e alla tradizione piemontese.


La Venasca, unde am fost găzduiți cu ocazia evenimentului Slow Food, Terra Madre Torino, am stat la familia Gianaria. Ei au o trattoria despre care găsiți informații AICI....Venasca este în Piedmont/Piemonte, la circa 70 de km. de Torino, în regiunea de baștină a mișcării Slow Food. Cuneo. Mentorii bucătăriei lor sunt mama și papa. PS: Evident că orice asemănare cu trattoria de oriunde din România, este o jignire. Pentru trattoria din Venasca. Folosirea indicației "trattoria" este un abuz.

Frutto del connubio tra le tradizioni piemontesi (papà) e quelle partenopee (mamma), la Trattoria La Terrazza personalizza ogni ricetta alla ricerca di gusti che sappiano conquistare i palati sia dei clienti meno esperti, sia dei gourmand più esigenti.




#Turkey fan? Launch of "Winter Sleep" by Nuri Bilge Ceylan in Romania

Frumoasa, bestia și un castel? "Shining"? Nu. Deep Turkish soul. Amicii de la Asociația Macondo (Daniela Băcanu et comp.) au adus în România, "Winter Sleep". Din 16 ianuarie. Este un promo pro bono.  Trailer AICI............................




Inscrieri la atelierul Slow Food, doua intalniri

Atelier cu Tiberiu Cazacioc, "Slow Food - o privire în miezul hranei" Inscrie-te şi vino la atelier! Miercuri@incubator107, 28 ianuarie 2015 de la 19:00 la 21:00 Miercuri@incubator107, 4 februarie 2015 de la 19:00 la 21:00

Inscrieri AICI 


miercuri, 14 ianuarie 2015

Ceea ce nu va ofera retail-ul

Sursa RomaniaTV.net

De ce credeti că au fost amendate? Pentru că s-au înțeles între ele să anuleze competiția, să mulgă consumatorul român la unison, pentru că au cartelat piața. Cartel este un cuvânt ușor pentru multinaționalele care în loc să se concureze, se înțeleg cum să facă business ca să fie bine pentru toată lumea. Și se comportă ca niște mimoze când este vorba de comerț și felul în care strivesc micii comercianți.  

De ce se aliază între ele? Și pentru ca să omoare diversitatea, pentru că doar uniformitatea le aduce bani. 



Sub-brânza românească

Așa cum avem Subcarpați, avem și sub-brânza. De ce? Întrebați-vă


#JeSuisCharlie....Catalizator la Incubator 107


marți, 13 ianuarie 2015

CATALIZATOR, nocturna savantă: O privire Slow Food in miezul hranei la Incubator Catalizator


Multumesc echipei Incubator si contextului, Connect Hub. Mai mult imagini AICI si AICI. A fost o noapte minunata. Multumesc Cristianei si lui Vlad. Veniti sa ne vedem la atelierele pe care le sustin eu. AICI.  Despre Incubator 107 AICI.






luni, 12 ianuarie 2015

Un brand de cartier, Pravalia Delicii. Cu hotdogi....

Nu vă impacientați, cei care s-au străduit să bage bani în afacerea asta, care costă și este de mare risc, țintesc sus. Adică vând sandvișuri și sucuri și chestii absolut obișnuite. Despre care cred că publicul ar putea crede că sunt sau vor fi delicii. Wrong. Sunt niște preparate banale.





Ugly celery....telina urata?

Cea mai urâtă țelină din piața noastră. Este la a cincea categorie ca preț, la 2 la 1 leu. De ce astea mici și meschine sunt disprețuite? Și ele sunt rodul muncii noastre...





No hormones tomatoes from Turkey?

Salut toți cei ce citiți micile pastile zilnice de ecogastronomie. La piața din cartierul nostru au apărut roșiile chipurile fără hormoni, care sunt și polenizat curat natural de către albine.

Compania turcească se numește Balaban. Există un sat în România care se numește Balabancea.







sâmbătă, 10 ianuarie 2015

A fost odată Târgul Țăranului




În afara tematicii: Facebook la WC, Giorgio's Food Corner

Un food corner la WC? Sau cum poți fi ridicol când ai bani și Facebook la tastă.

Niște cetățeni care sunt antreprenori și administrează un local de alimentație publică, chestie dificilă, au și niște toalete pe lângă ea.

Evident pentru există Facebook, au și o pagină de referință pentru fanii lu' împinge tava. Mâncarea este bună, dar hai să nu ne dăm pe spate, de parcă ar fi cine știe ce invenție epocală în domeniul artei culinare.

Păi să pui și pe ușa de la WC că ai pagină de Facebook? Este grandomanie? Singura modalitate de a accesa cu ambele mâini un dispozitiv mobil că sa dai like, este stând pe scaunul de WC. Fie că ești doamnă, fie că ești domn. Nu? 



Exista un covrig ardelenesc

Tot respectul pentru micii antreprenori. Deși Ziarul Financiar este, normal, un ziar despre mega afaceri. Dar le-a rămas, de la un proiect, o coadă mică. Mai scriu și despre antreprenori, start-up-uri de mică industriealimentară. Cu observația că cei de la Ziarul Financiar nu reușesc să găsească decât din dosare exemple, nu din teren. SRL-D și alte alea. Dar niște țărani antreprenori nu găsesc? 

La subiect: există un covrig ardelenesc și care este rețeta lui de preparare? Iar afacerea, da, este muncită. Dar este total banală. Cu niște produse alimentare, de toată obișnuința. De ce?