Conform New York Times AICI Asa am aflat ca si la aceasta categorie de vinuri spumante spaniole, s-a falsificat la greu. Dar metoda de productie este mult mai interesanta decat la Champagne...
Slow Food // e c o g a s t r o n o m i e // d e z v o l t a r e d u r a b i l ă
sâmbătă, 30 mai 2015
Din teren, mancati usturoi de vara? Mellissa Clark
Green Garlic Toast....o reteta nu geniala, dar inedita de pasta de usturoi...cu....
miercuri, 27 mai 2015
La masa in restaurantele italiene din Bucuresti #Italia
Ei spun asta si merita sa incercati. "Cele mai bune restaurante italiene din București vă oferă spre degustare adevăratele produse ale bucătăriei “del Belpaese”. În perioda 29 mai – 4 iunie în principalele restaurante italiene din București care au aderat la inițiativă la invitația Agenției ICE și care vă vor oferi posibilitatea de a servi un meniu italian tipic la un preţ promoțional, însoțit de un pahar de vin bun…italian!"
marți, 26 mai 2015
How about #pink colours of #food?
Avoid pink cookies! Do not try always be "bennetone" of sweets...In Romania, extreme colours used for food, are avoided. I did not thought on this until last night, 25th of May 2015, when participating to a cool event, I suddenly realised that it happens. Looking to people making line around cookies corner, I have observed that the plates with brown, beige, flour like sweets, were empty. And the plate with pink cookies were almost full. Funny somehow.
@SelgrosRomania #SelgrosRomania aprovizioneaza "Lacrimi si sfinti"?!
"Lacrimi și sfinți", restaurantul d-lui Mircea Dinescu oferă preparate din sosuri industriale? Din cuburi de borș magic? Din bază Knorr? Înghețată pe care o cumpără de la engros Selgros? Până la lansarea campaniei Selgros despre cum vine compania în ajutorul profesioniștilor, credeam că nu există nici o legătură între gastronomia marca Dinescu și supermarketuri de tip cash and carry. În acest caz, se pare că un mit de marketing s-a destrămat. Bucătăria de la "Lacrimi și sfinți" gătește ca pe vremea străbunicii...care cumpăra făină de la Selgros...?!
Cremwurst sau crenvurst, plusuri și minusuri la Caroli
Pentru cine se prinde un pic de limba germană, krem este cremă. Adică cremă de carne. Iar wurst înseamnă cârnat. Cârnat cu carne cremă.
Dacă ne-am lămurit, putem să dăm o steluță celor de la Caroli că repun în linia corectă denumirea produsului.
Nu și pentru că se folosesc de cremwurști ca să facă profit din subproduse și copii-consumatori.
PS: Este adevărat că toată povestea este articulată, cu de toate. Filme, personaje, story, un Carolino amuzant. Ca să îți bage crema de carne pe gât, au făcut ceva-ceva.
luni, 25 mai 2015
Poale în brîu fără
Frumoasele false promisiuni. Tipul din chioșc mi-a răspuns amuzat că să aducă și poale în brâu. În parcul Tineretului, cu ceva timp în urmă, pe lângă Palatul Copiilor, am dat peste o căsuță care adăpostea tot felul de produse alimentare de tip snacks. Este bizar de ce cineva își vopsește prăvălia de gustări de-a gata - biscuiți, napolitane, mașină de cafe, cu toate această înscenare care promite poale în brâu moldovenești. Și apoi nu livrează așa ceva. Ce o fi în mintea unora din compatrioții noștri, de promit chestiuni pe care nu le pot oferi. Pentru ei este un simplu amuzament să promită ceva și să livreze altceva. Pot mâine să vândă pește sau carne tocată. Permanenta învârteală pentru a scăpa de găsirea unui obiectiv serios. Vindem ce putem, să iasă ceva. Au banii necesari să îți permită asta. Foarte curios.
Get in La Plăcinte
Ieșiți în oraș? Am remarcat deschiderea pe care La Plăcinte și-a creat-o la localul din clădirea pe lângă str. Academiei. Poate părea ceva banal, însă mie mi s-a părut ca un fel de opening aparte. Există trecerea de pietoni, masa de persoane în așteptare, oameni care privesc și caută să își consume timpul la semafor roșu, scrutând în stânga, dreapta, sus-jos. Timpul care trece greu, cele câteva minute. Dacă atâția ani, așteptând verde pentru pietoni, nu prea aveai la ce să te uiți înspre partea stânga de stradă Academiei, acum ai. O deschidere ca o invitație către interiorul localului La Plăcinte. Altfel decât la cafenelele din centrul vechi, unde acest tip de opening, este chiar banal. Poate însă m-am lansat eu în nu știu ce reverie stupidă. Nu? Dar mi-ar place să iau masa acolo, să privesc înspre Spitalul Colțea, spre piața Universității...
Topoloveni sau sindromul salam săsesc
Cam așa arată o mașină de serviciu a MCG Topoloveni. Nu, nu este a companiei care produce magiunul de prune de Topoloveni. Ci a concurenței care a investit masiv în aceeași zonă.
Este industria alimentară o poveste despre oameni buni și oameni răi? Despre fundamentări corecte sau nu, pentru crearea sau recrearea unor produse alimentar? Magiunul de prune de Topoloveni, un produs cu Indicație Geografică Protejată, nu poate fi produs de altcineva, sub această denumire. Nu din cauza rezervării mărcii la OSIM ci pentru că un produs IGP respectă un regulament european. Ce te faci cu granițele subtile ale marketingului și publicității, care sunt încălcate adesea cu bună știință pentru a intra pe teritoriul competitorilor?
Active in Chicago de Bjorn Heidenstrom
(c) Bjorn Heidenstrom |
Este o fotografie realizată de un norvegian cu care m-am cunoscut de la distanță, prin Internet. Bjorn Heidenstrom. Un personaj cu care nu ne-am putut întâlni în Norvegia, în călătoria de anul trecut, în 2014, pentru proiectul de patrimoniu dedicat lotcii. Dar Bjorn Heidenstrom publică din drumurile sale, tot felul de imagini care povestesc experiențe. Aici văd nu Chicago, ci București. Pe Dâmbovița s-ar putea sau nu?
duminică, 24 mai 2015
joi, 21 mai 2015
miercuri, 20 mai 2015
Despre slow si fast la Facultatea de Sociologie...
Evenimentul are loc marti 26 mai ora 14.00 la sediul
Facultatii de Sociologie si Asistenta Sociala din Schitu Magureanu, Sala
de Consiliu, aveti detalii la acest link http://sas.unibuc.ro/ index.pl/contact_ro Speram sa strangem aproximativ 20-30 de participanti, dar depinde foarte mult de efectul promovarii. Tematica
este destul de larga, incercam sa promovam ideea existentei unei
relatii intre alimentatie, cultura si sanatate. Speram intr-un format
interactiv si sunt sigura ca vor exista intrebari. Al doilea invitat este domnul doctor Omer Secil, aveti mai multe detalii aici http://www.ponderas.ro/ medici/dr-omer-secil/
Marmara birlik
O pastă de măsline, este drept, turcească, luată de la magazinul iranian din Calea Moșilor, de la Zam Zam. Bună bună ca orice pastă de măsline normal preparată....
marți, 19 mai 2015
Chateau Pietro. Vin. Tămâioasă românească. @itmorar @VinulRo
Domeniile Franco-Române. De ceva timp caut pe ici, pe colo, un pic de passito. Despre care aflați aici. Este un vin de "stoc" (îl pui deoparte), obținut din struguri lăsați mult toamna târziu la stafidit. Passito cred că este în aceeași gamă precum retsina, vinul licoros grecesc (dacă greșesc înseamnă că trebuie să devin băutor). Și în această grupare, se adaugă și Tămâioasa românească. Chateau Pietro. Pe sticlă este scris că vinul a fost îmbuteliat doar în 18.000 sticle, în anul 2002. L-am găsit și cumpărat la dl. Lucian Anghel, la piața de la ASAS, la agronomie. 30 de lei, jumătate de litru. La dl. Florescu este 44 lei. Deși este nedrept să reducem acest vin la sistemul metric internațional. L-am gustat și am rămas cu o impresie adevărată despre Tămâioasă. Da. Dacă mergeți la dl. Anghel, spuneți că ați citit la mine desre vinul lui. Mulțumesc Chateau Pietro!
Vărgat sau comun? Tărcat sau de-al casei. Dovlecei.
Am făcut un test ca de semi-gospodar. La piața de la ASAS, cunoscută și sub numele de "piața de la agronomie" am găsit un dovlecel cu niște dungi pe el. Doamna mi-a spus că este între zucchini și dovlecel, o încrucișare. Aneta a privit fotografia și și-a exprimat rezerva, dacă este cine știe ce chestie modificată genetic. Soția mea nu s-a temut nici de un soi, nici de celălalt. pe de altă parte, cel de-al doilea soi de dovlecel este de la piață. Așadar dovlecelul vărgat versus cel comun. Și prețurile diferite, ce ați alege?
Pierre caffe & tea, do you go with the car?
Ce am mai descoperit umblând, pe ici, pe colo, prin București? O mașinuță cu cafea și ceai, Pierre. Probabil nu te face bogat dar te face mai apropiat de oameni. Se afla în zona SEMA Park, vinerea trecută, 15 mai 2015. Întâmplător este și un Fiat carosat special.
luni, 18 mai 2015
vineri, 15 mai 2015
Iaurt de oaie de casă. Sau iaurt din lapte de oaie, facut in casa....
Credeți că este simplu? Unul din visele mele este să deschid un lacto-bar. Până atunci, am luat lapte de oaie de la d-na Istrate, de la Fundata. Și am pus de am prins și am făcut iaurt. Două zile la temperatura camerei și apoi o săptămână în frigider.
joi, 14 mai 2015
Despre peste la Genova...Slow Fish Genova @SlowFoodHQ
In timp ce ne vedem de treaba in Romania, cu paduri, ciocarlii, in Italia, italienii, se pregatesc la Genova, de Slow Fish. Peste frate!
14 May 2015: Slow Food International Press Review @SlowFoodHQ
Slow Food International Press Review
Dear Slow Foodies,
Here is our weekly selection of articles:
Two great interviews with Carlo Petrini about Expo 2015:
Belgium, Lesoir.be: http://bit.ly/1FMQsyq
Attached please also find Petrini’s interview for the French magazine Le Nouvel Observateur.
A video of Roberto Burdese’s interview from the Slow Food Pavillon at Expo 2015:
USA, CNBC: http://cnb.cx/1JtpCur
Also the Easyjet Airlines Traveller Magazine has dedicated an issue on Expo 2015 with an interview with Serena Milano. Here the online version http://bit.ly/1Jo8AxL .
The BBC Food Programme continues to explore products from the Ark of Taste during a weekly slot on BBC Radio 4. The last clip featured West Borneo Forest Honey, a forest honey produced by a species of Apis dorsata in Indonesia. Here the link to hear the episode on streaming: http://www.bbc.co.uk/
An article talking about the Food Connections festival in Bristol and the collaboration between the BBC and the Slow Food Ark of Taste project.
United Kingdom, Metro: http://bit.ly/1Q1QK7y
How can we feed the planet in the future? The message that Slow Food wants to bring at Expo 2015:
France, Actualités News Environnement: http://bit.ly/1GMi7M8
United States, Madeinitalymall Blog: http://bit.ly/1EUoFeB
Mexico, Grupo Milenio: http://bit.ly/1EdfEst
Austria, Blogs - Nachrichten.at: http://bit.ly/1chEWjm
United States, Forbes.com: http://onforb.es/1KJxWqF
Several articles focus on Slow Food’s criticism about the participation of major multinational corporations such as McDonald’s or Coca-Cola:
Taiwan, 百彥餐旅部落格: http://bit.ly/1DQroRg
France, Le Huffington Post: http://huff.to/1zK7WL1
Venezuela, Aporrea.org: http://bit.ly/1FMWUFQ
Germany, Tagesschau.de: http://bit.ly/1F3RrLW
United Arab Emirates, Gulf News: http://bit.ly/1zrhz0O
Germany, Deutsche Welle: http://bit.ly/1EO0rlb
Slovenia, Delo.si: http://bit.ly/1GY17rw
United States, Travel - msn: http://bit.ly/1EWMxON
Slow Food is one of the organizers of the Expo dei Popoli , the international forum which will be held from June 2 to 6, 2015. 200 international delegates, including members of Terra Madre food communities, will gather in Milan to draft a Milan 2015 People’s Expo Charter.
Slovakia, Buongiorno Slovacchia: http://bit.ly/1GKrXn6
An article about the Slow Food Youth Network (SFYN) in France:
France, blog.laruchequiditoui.fr: http://bit.ly/1GYE5hA
The “Milano Sake Week” will be held in July in order to communicate to the world the diversity of Japanese food culture. The sake stylist Makiko Tejima talks about her interview with Carlo Petrini and her participation to Salone del Gusto and Cheese festival:
Japan, The Japan Times: http://bit.ly/1OXasEp
Representatives of 40 villages from various parts of the state of Meghalaya, in northeast India, gathered together the last Saturday to prepare Indigenous Terra Madre. The event will be held in November 2015 in Meghalaya.
India, The Shillong Times: http://bit.ly/1H5XQ9J
Other two good articles about Slow Food:
Saudi Arabia, دار الأخبار: http://bit.ly/1ENOH1W
United States, PopularResistance.Org: http://bit.ly/1E4GRyw
Five Movements Igniting Change For The Earth.
Good to know:
UK, The Guardian: http://bit.ly/1R8BA1K
UN calls for suspension of TTIP talks over fears of human rights abuses.
An article about the potential of wasted food brought up by chef Roy Choi in his new chain called Loco’l:
USA, The New Yorker: http://nyr.kr/1zIOttO
The Slow Food International Press Office Team
Paola Nano, Ester Clementino and Giulia Capaldi
Paola Nano, Ester Clementino and Giulia Capaldi
marți, 12 mai 2015
Filipovenii și cazacii lui Nekrasov....
Documentarul "Filipovenii și cazacii lui Nekrasov"- o scurtă istorie a rușilor-lipoveni din România. De Ana Preda. Despre rușii lipoveni din Delta Dunării.
@LIDLRomania ne promite roșii care luminează tenul, combat cancerul
La metroul bucureștean, LIDL România ne cheamă să cumpărăm roșiile medicament. Conform legislației europene, nu poți promite beneficii de sănătate dacă nu le demonstrezi. Iar dacă demonstrezi, studiile trebuie să fie publice și EFSA să îți dea voie să pretinzi că, mâncând roșii cherry, de exemplu, combați cancerul. Sau în cazul de față, câte kilograme de roșii poți mâncă până ți se va ilumina tenul?
Hai sa aparam Natura Europei! O campanie pentru intarirea legislatiei europene de mediu
Hai sa aparam Natura Europei!
O campanie pentru intarirea legislatiei europene de mediu
CE SE INTAMPLA? Comisia Europeana ataca legislatia de mediu. 100 de ONG-uri de mediu raspund la aceste masuri.
DE CE? Pentru ca politica dusa de Comisia Europeana prevede crestere economica, nu protectie a mediului.
CE FACEM NOI? SOR, alaturi de alte 100 de ONG-uri de mediu din Europa va invita sa participati la consultarile Comisiei Europene si sa spunem ca ne dorim sa intarim legislatia de mediu.
CE PUTETI FACE VOI? Cu un simplu email, va puteti spune parerea. E de ajuns sa intrati AICI
Mai multe informatii gasiti in acest material
DE CE? Pentru ca politica dusa de Comisia Europeana prevede crestere economica, nu protectie a mediului.
CE FACEM NOI? SOR, alaturi de alte 100 de ONG-uri de mediu din Europa va invita sa participati la consultarile Comisiei Europene si sa spunem ca ne dorim sa intarim legislatia de mediu.
CE PUTETI FACE VOI? Cu un simplu email, va puteti spune parerea. E de ajuns sa intrati AICI
Mai multe informatii gasiti in acest material
Background cu Muzeul Satului, #food
Răsfoind Internetul să aflu un program sau altul, de evenimente, am dat click la oferta Muzeului Satului "Dimitrie Gusti". Dacă vreți o ambianță locală cu iz etnografic, se pare că prețurile sunt accesibile. Intrați pe site să vă organizați. Doar parcarea este o problemă. Dar nimic nu se poate pune în calea unui eveniment gastronomic la muzeu, nu?
#Bucharest, food street, snack spot or the #Bohemian #market
Ca "Observator gastronomic" sunt atent la inițiativele culinare locale. Doar un pic să iei Bucureștii sub tălpi și afli noi inițiative food street. Precum aceasta amplasată lângă mall-ul de la Piața Unirii. Am fotografiat-o din fugă. Ce putem spune? Este un extras de supermarket. Costisitor, non-inovativ, va da faliment.
#Bucharest by #storm, 7 May 2015
Ca orice furtună, și aceea care a cucerit Bucureștii în seara de 7 mai 2015, a fost născut impresii puternice. Nu prea avem noi noroc de tornade, deși numai noroc poate fi acela să dea vântoasa peste mașina ta cu un ditamai trunchi. Dacă nu ai un CASCO, ceva, scoți niște bani din buzunar. Furtuna din 7 mai 2015 a fost frumoasă, ca promisiune. Dar săracă în împlinire. Foto (c): Tiberiu Cazacioc. IPhone 3GS. Notă în do bemol: ce porcării de flori au pus în centrul orașului.
D. Gusti, #Jurilovca, Vintilă Mihăilescu, autenticul și ruina
Nu strică să ajungi din greșeală pe la Muzeul Satului "Dimitrie Gusti". Cum am intrat, exact pe stânga, o gospodărie de la Jurilovca, din județul Tulcea. Puțini cunosc că, la înființare, muzeul a avut și locuitori. Gusti a conceput toată așezarea ca pe un fel de rezervație etnografică, cu oameni cu tot. Evident ideea nu a rezistat decât în forma cunoscută astăzi. MORE...Mai mult....
luni, 11 mai 2015
About #lunch and #dinner: A People's History Breakfast
Fiecare întrebare poate deschide un întreg univers al cunoașterii. De ce numim breakfast prima masă a zilei? Cine a inventat asta? De ce break, de ce fast? Nu, nu înseamnă să te rupi repede de masă, de mâncare. Un fel de mănâncă și fugi. Este de fapt 'pauza' de post la anglicani. După slujba de dimineață aveai voie, din punct de vedere religios, să mănânci. Fast de la a posti. Dar documentarul de aproape o oră este cu mult mai profund. O introducere în gastronomia britanică, dar nu în bucătăria insulară, nu despre rețete.
Țepele ECO sancționate de ANPC, prea bland
Folosirea indicațiilor 'BIO' și 'ECO' pe diferite produse, nu se poate face dacă nu sunt respectate prevederile regulamentelor europene. Pe etichetă trebuie imprimat un semn special, diferite alte informații de identificare. În România, se practică la greu înșelăciunea. AICI controalele ANPC. Notă: folosirea unui cuvânt soft precum 'abateri' în loc de 'contravenții' arată blândețea cu care ANPC încearcă totuși să nu fie prea drastic.
10 % din cantitatea de produse alimentare ecologice verificate prezentau abateri privind etichetarea si de informare a consumatorilor
De ce avem prin #PAC rădăcini mai puternice?
PAC înseamnă politica agricolă comună a celor 28 de state membre ale UE: La final de ciclu de politică publică a fost lansată și o campanie privind PAC reformată. Dacă vă interesează un acess simplificat la informații despre PAC 2014-2020, căutați AICI.
Abonați-vă la:
Postări (Atom)