Despre M60 se pot spune multe. Poate fi chiar un studiu de caz. O să punem cap la cap, câteva din firele poveștii. Stay tuned for another cartoon!
Slow Food // e c o g a s t r o n o m i e // d e z v o l t a r e d u r a b i l ă
luni, 23 februarie 2015
La lansarea #LIEBHERR, cu....@panaitescu @subiectiv
Ăsta ar fi un fel de teaser. Despre oameni și frigidere la recenta deschidere a magazinului monobrand #LIEBHERR din București. Revin cu un articol.
În curând, despre porcul de Mangalița
Ăsta ar fi un fel de teaser. Despre Slow Food, Ark of Taste. Și cum a reușit porcul de Mangalița să ajungă la București. Revin cu un articol.
sâmbătă, 21 februarie 2015
Revelatorul Băcănia Veche #LIEBHERR @tudosiei
La lansarea #LIEBHERR l-am revăzut pe Marius Tudosiei. Personajul cu eșarfă gri. Deschiderea primului magazin de frigorifice austro-germane a reunit oameni interesanți. După cum vedeți în foto. Ce a făcut Marius pentru împuternicirea gastronomiei românești?
Băcănia Veche a lui Marius Tudosiei a fost și este un proiect antreprenorial remarcabil. Funcția asumată de la început, nu în mod explicit, a fost aceea de a extrage din piață, prin testare, vizite la fața locului, produse românești locale. Să explic.
Băcănia Veche a lui Marius Tudosiei a fost și este un proiect antreprenorial remarcabil. Funcția asumată de la început, nu în mod explicit, a fost aceea de a extrage din piață, prin testare, vizite la fața locului, produse românești locale. Să explic.
Dacă la momentul anului 2007-2008 când a fost organizat proiectul Târgul Țăranului, era foart greu să găsești, la momentul 0, fermieri și produse alimentare locale, ulterior a fost mai ușor. Pentru că în piață au ieșit tot mai mulți mici producători ori s-a născut alții noi. Cu toate acestea, efervescența a însemnat și un downsize: mistificare, mimetism, imitații, falsuri.
De aceea Marius a "investit", a mers pe teren, a căutat în România. A testat relații comerciale, a fost dezamăgit, a fost încurajat. A aflat ce vor clienții și dacă clienții vor ceea el le oferă. Dar mai ales Băcănia Veche a adus în piață suflet. Revelatorul Băcănia Veche a făcut istorie, a fost copiat la o scară mai largă, local și în țară.
Marius a mers mai departe. A extins Băcănia Veche, a fost prezent la conferințe, a făcut advocacy pentru produse alimentare locale, de calitate. A creat o emisiune la DIGI TV, "Sănătatea în bucate". Are o prezență online, cu un magazin special.
vineri, 20 februarie 2015
joi, 19 februarie 2015
Lăsați animalele la mine...#ETISKOTT
Britt-Marie Stegs, The Ethical Meat Entrepreneur....Merită să citiți povestea unui reviriment. Suedia, stat membru UE de 4 ani, invadată de carne irlandeză ieftină. Soluția în 20 de ani? Eforturi susținute ale unei vizionare pentru recrearea unui lanț alimentar care leagă originea, animalul, de mediu suedez. Un abator mobil, cel mai complex și perfecționat din lume, pentru sacrificarea etică a animalelor. Pentru ce iau în râs românii: carnea unor animale sacrificate când sunt calme este mai elastică și cu gust mai bun.
Sursa: situl Fine Dining Lovers
Sursa: situl Fine Dining Lovers
Traditii updatate? CREART @creartBucuresti
„Tradiții și Flori de Sărbători”, ediția a VI-a, o nouă ocazie de a celebra Primăvara. Să mergem pe teren să vedem dacă va fi altceva decât se întâmplă...
#LAS Era să uit...conectați-vă cu țăranii
Alegi o cutie? Cutia țăranului...Din seria proiectelor de lanț alimentar scurt #LAS, încă unul. Vă invit să testați. La secțiunea de pâine, surpriză, făina de la Iulian. Care Iulian? Cum care?
The Greek Secret: Philotimo @ekathimerini
Un film interesant despre mândria de sine a grecilor. Despre filotimo. Recomandat de amicul meu de școală Achilleas Sougackis.
A very interesting film about the proud of Greeks. About philotimo. Recommended by my university buddy, Achilleas Sougackis.
miercuri, 18 februarie 2015
Newsletter Slow Food fara click
Nu este interactiv, dar este newsletter-ul pe care îl veți primi ca membri Slow Food ptr. 5 euro pe an. Cool. Și ca să știți cu ce se ocupă Slow Food. Dacă ați deveni membri veți susține și așa ceva.
Capere, normal. Ghiciți cu cine?
Pe unii mezelari îi lasă competența pe drum
Asta este ceva ce nu a mai văzut cartierul, sună grav a disperare. Un antreprenor ce a deschis acum vreo șase șapte luni o măcelărie RUSTIQ, sună ca naiba, pare că a rămas fără rezistență.
Dacă până acum mai vedeai înăuntru în magazin, la window shopping una alta, de câteva zile s-a schimbat treaba. Ca în cartierele în care se vând prețuri. Că la noi în cartier strigatul ăsta pe geamuri ca la imobiliare, nu se purta. Ei au pus niște A4 pe tot geamul.
De unde se vedea destul de frumos cum sunt mezelurile și produsele și setup-ul de magazin, acum vezi doar A4 cu prețuri.
A fost înlocuită imaginea produselor cu hârtii albe cu carioca. Mâine probabil cu printuri Arial. Sper să dea faliment pentru că avem o măcelărie bună și nu mai era nevoie de încă una. Oamenii simt.
My farewell Prosecco, DOC Prosecco, @Mazilique @cazacioc
Să începem dimineața cu un pahar rece de Prosecco...nu? Ce știm despre Prosecco? La plecarea mea de la ultima mea stație de lucru, am propus Prosecco și fructe și semințe (ideea soției mele cu semințele, a mea cu vinul spumant). Foto.
- Prosecco este un vin cu D.O.C. Denumire de Origine Controlată. Dacă nu este marcat pe etichetă D.O.C, este un fals. Prosecco se prepară numai dintr-un anume soi de struguri, într-o anumită zonă, la Trieste. Detalii AICI.
- Categoria în care se află este aceea a vinurilor spumante. Așa, generic.
- Mai știm că a făcut valuri și impresia preferința Mazilique pentru Prosecco, mărturisită copios în articolele din blogul ei AICI. Ea mi-a spus că nu a exagerat. În blogul ei sunt șase aventuri cu Prosecco.
- Știm că se găsește cel mai accesibil Prosecco, ca preț, la LIDL. La circa 12 RON.
- Cel mai scump Prosecco se găsește în fostele benzinării AGIP, acum MOL. La circa 45 RON.
- Și am mai aflat că americanii au pus pe piață Prosecco la draft, la bar. Și italienii s-au enervat ptr. că Prosecco se bea numai din sticlă. Americanul nu înțelege diferența dintre sticlă și PET. Ca românul, de, ce mi-e vinul la PET, ce mi-e vinul la sticlă....
marți, 17 februarie 2015
We Love Eating, campania CE din saptamina tematica dedicata hranei
Situl cu de toate despre campanie inclusiv instrumente, AICI. Poate vă inspirați, cu un sondaj despre cum să tre hrănești sănătos, modele de exerciții educative despre hrană, din astea...Educația nu se face cu piața Lidl....
DOP: Unde dai și unde crapă, brânza Halloumi
Brânza Halloumi este acea brânză specială din amestec de lapte de oaie și de capră, cu consistență de cauciuc. Se prăjește minunat, are o tradiție recunoscută de cel puțin câteva secole. Este, mai recent, mijlocul de unire a două comunități din Cipru. Una, aceea din Ciprul stat membru al UE, adică comunitatea greacă. Cealaltă comunitate, este cea turcă. O știre din Kathimerini.
Acțiunea comunității cipriotă greacă de a obține indicație geografică pentru brânza halloumi (din categoria DOP), a stârnit cooperarea dintre cele două părți pentru păstrarea unei tradiții.
Ursul de Argint, "Aferim" și Jude în Munții Măcinului @noviodunum @ICEM_TULCEA
Vizitați munții Măcinului! Ați mers vreodată în munții Măcinului? Este Parcul Național Munții Măcinului din preajma căruia este și familia tatălui meu...cum se lipește gloria de oameni...Mai jos un film din proiectul Centrului Național pentru Dezvoltare Durabilă, infoNatura 2000. Ca să vedeți de ce a filmat Jude acolo.....
Pelicula "Aferim!" a cîştigat Ursul de Argint la secţiunea "Cel mai bun regizor"! Ăsta este un titlu din presă, din Gazeta Sporturilor. De aici. Dar ideea nu este să ne bucurăm că suntem români și că Radu Jude este român. Este meritul lui și nemeritul autorităților române că nu susțin pe scară largă proiecte cinematografice. Să ne bucurîm că Dobrogea de nord a dat un cadru...
luni, 16 februarie 2015
Coliva în sine sau pentru pomenire?
Revin la colivă. Să faci din colivă un subiect comerciabil, ar spune unii că este o idee bună de business. Dacă însă este vorba de ditamai supermaketurile, aplecarea asta a lor de a absorbi orice este în consum și a rearunca înapoi în coșul de cumpărături, este uneori grosolană și jignitoare. Oare câștigă din producția de colivă ca să se apuce din producerea și vânzarea ei?
A prepara colivă este un ritual culinar care are legătură cu pomenirea celor decedați. Este vorba de pomenire. Dacă unei căderi în superficialitate religioasă supermarket-ul îi adaugă un push de facilitare, ar trebui să îi lăudăm?
Mojar Jamie Oliver de la colegii mei de la Teamnet World Professional Services....
(c) Tiberiu Cazacioc |
(c) [Tiberiu Cazacioc] Salone del Gusto,Torino 2014 |
După o experiență fructuoasă de lucru în echipa de la WPS Teamnet, colegii m-au dotat la plecare cu un mojar Jamie Oliver. Asta m-a făcut praf. De ce un mojar? Dincolo de tradiționalisme și mituri legate de măcinare să aflați că piperul măcinat poate fi un fals într-o anumită proporție. Sau scorțioșoara măcinată sau orice alte boabe și lemne mirositoare. Chiar și o minimă fracțiune din praf, dacă este din înlocuitori, la scară îi duce spre economii, deci câștiguri, pe fabricanți.
Ce am vrut să spun măcar cu un singur argument? Folosiți mojarul de granit pentru diverse mirodenii, pentru a le face praf cu mâna voastră. Proaspăt măcinate sunt mai aromate.
Abonați-vă la:
Postări (Atom)