(c) Tiberiu Cazacioc |
Slow Food // e c o g a s t r o n o m i e // d e z v o l t a r e d u r a b i l ă
marți, 3 martie 2015
Pescaturismul și peștele se strecoară
Încerc mereu să vă ofer contextul din ceea ce se întâmplă în jurul nostru. Și sper că veți fi cei ce vor vizita Delta Dunării, într-un alt mediu antropic. Destinație de ecoturism.
Una din puținele chei ale dezvolării durabile în Delta Dunării sunt proiectele cu valoare adăugată care pun în evidență patrimoniul local, material și imaterial. Tradițional și modern. Plus mâncare, preparatele locale. Dintr-o listă de proiecte ale AM POP de aici, aflu că lucrurile se mișcă în direcția potrivită. La Crișan, Mila 23, Caraorman, puncte de îmbarcare și debarcare. Asociația "Ivan Patzaichin-Mila 23" o campanie. Iar orașul Tulcea, un mini-muzeu al satului pescăresc. Mai multe...
Surorile Biscuit s-au mutat intr-o noua locatie @biscuitstore
Să știți, fără glumă, că mă cunosc, din niște contacte accidentale legate de culinar, blogging cu d-na Adriana Sohodoleanu. Despre care Business Magazin a spus în 2013, că este una din cele 300 cele mai puternice femei din România. Pentru că s-a lansat acum câțiva ani, cu curaj, în domeniul preparatelor culinare. AICI 300 .....Preparate dulci. Ce este nou astăzi ? Surorile Biscuit s-au mutat...află cum
luni, 2 martie 2015
Despre businessurile pentru clasa de mijloc
Se crede că poți compara un aliment care este funcțional pâine, cu un alt aliment, care este denumit tot pâine. Pâinile nu pot fi comparate pentru simplul motiv că sunt toate diferite. Când la o televiziune se spune că s-a scumpit pâinea, mă întreb întotdeauna la care din pâini se referă prezentatorii? Care pâine? Zoso a ridicat aici problema unor business-uri care oferă produse și servicii scumpe, ce nu își au echivalent în buzunarul românilor. Și că ar fi fiță, o prostie probabil. Nici nu trebuie să aibă echivalent. Dacă am citi etichetele, am vedea diferențele. Probabil sunt foarte mulți care nu înțeleg diferența dintre o dulceață sau alta. Iată deci comentariul meu la articolul de AICI:
duminică, 1 martie 2015
27 February: Slow Food International Press Review @SlowFoodHQ
Slow Food International Press Review
Dear Slow Foodies,
Here is our weekly selection of articles:
Another article quoting Carlo Petrini’s speech held at IFAD’s Indigenous Peoples’ Forum:
Venezuela, Mundo Agropecuario: http://bit.ly/1Gxy6zm
Spain, Rebelion: http://bit.ly/1ap41HO
Scotland, Scotland Food and Drink: http://bit.ly/1ai03AT
Slow Food Scotland Welcomes Carlo Petrini.
sâmbătă, 28 februarie 2015
Elena Udrea și efectul asupra "ouălelor"
Produc chinezii ouă artificiale? Există și ouă artificiale? Voi ce spuneți? Când este adăugat prostește NATURAL pe etichetele sau ambalajele unor alimente ce nu pot fi decât naturale, te întrebi dacă marketingul industriei alimentare nu crede cumva că suntem "idioți"....Să trecem la cealaltă parte a șarjei noastre.....
Ghicitori cu copiute de brand: Space sau Sprite?
Am pentru voi o provocare. Adevăr sau provocare. Ce amuzant este să vezi la drumul mare, cum poate un supermarket să aducă o copie alături de un original. Cu percepțiile și buzunarul gol, nu riști, mergi la sigur, nu?
Bonul fiscal ar putea ajuta lanțurile alimentare scurte?
- Diferența între sute de vânzători de produse "de la Sibiu" și un adevărat producător de produse "de la Sibiu" o poate face bonul fiscal, adevărata competiție.
- Diferența dintre cei care produc produse locale, corect și profitorii conceptului de produs tradițional, o pot face bonurile fiscale.
@DelhaizeBelgium: Mega Image, a Mc Donald's of retail in Romania
I like a lot the format, the approach. Mega Image are lucruri și abordări care îmi plac. Este vorba de cataloagele educaționale, periodice și sezoniere. Selecțiile de produse de calitate și cele IGP și DOP. Însă au depășit măsura cu expansiunea lor și o spune concurența. Un magazin Mega Image pe fiecare parte a străzii este fără sens, obositor.
ZF: Prea putin profit de pe spatele bolnavilor sau "Copiii români au parte de cele mai puţine dulciuri din UE"
(C) Ziarul Financiar |
Serios? Cu tristețe se constată, plângând pe umărul industriei, că mâncăm prea puțin zahăr. Mădălina Panaete de la Ziarul Financiar este agentul de reclamă, ne-voit, al industriei zaharoaselor. Ce este rău că românii consumă puține produse cu zahăr? De ce și cât zahăr ar trebui să consume, cât de puțin este puțin, care ar trebui să fie raportul cu restul componentelor ce ne vin din mâncare?
20 de ani de comunicare, la mulți ani DC Communication
Douăzeci de ani din care cincisprezece sunt și parte din viața mea. Până anul trecut. Compania DC Communication a parcurs 20 de ani din viața noastră, a românilor, cu bune și cu rele. Cu ce se ocupă? Cu pretextele serioase prin care companiile care crează locuri de muncă în România, ne fac să ne dorim serviciile și produsele lor.
Small farming in Romania gets support
After so many years during which a lot of us have advocated for small agriculture, in terms of social benefits, cultural benefits, protection of natural heritage, finally a think-tank, a Romanian one, does a good work. Pretending that theft is impeding the development of small agriculture, SAR brings in the paradigm, which is known to officials, but obscured. Building the case based on the issue of theft of crops in rural Romania.
vineri, 27 februarie 2015
Ceapa italiană trebuie iubită, ceapa Giarratana
(c) Tiberiu Cazacioc, Salone del Gusto |
La Salone del Gusto (Torino 2014) sunt prezentate spre a fi salvate și iubite tot felul de varietăți vegetale locale. Niște feluri care înseamnă în aval economie locală, patrimoniu imateriail, tradiție, un specific ce poate da valoare economică unei localități. Pentru românii care sunt nepăsători cu specificul local, asta poate părea o ciudățenie. Iată în două imagini un stand de la Salone del Gusto, la Torino, despre ceapă.
Make bread not war...Try Swedish
La Terra Madre 2014 am dat peste tot felul de bizarerii. Un stand între celelalte minuni ale hranei lumii (extrase de mișcarea Slow Food din pierzanie și tumultul comun al industriei alimentare), un stand spuneam, cu pâine dar pâine din aceea consistentă. De la niște suedezi cu mânecile suflecate, cu aer de designeri IKEA.
Slow tourism in Crisan, Danube Delta @infodeltaro
Vă pregătiți de Delta Dunării și în acest an? Continuăm să milităm pentru o vizită non-industrială în Deltă, o căutare și o regăsire non-intruzive. Pentru turism lent sau slowtourism, apăsați AICI.
Bogdan Catalin spre 27 de ani
Un tort Canon este ceva de neînțeles pentru mama. Acum doi ani ne-am amuzat cu asta. Torturile sunt rotunde, nu?
Pește de la Tulcea @infodeltaro @constantinhogea @DeltaDunariiRO
După moarte, un pui fericit de la AGRICOLA
Când suntem fericiți, înainte sau după moarte? Ne poate spune AGRICOLA S.A.? Cât și cum a fost fericit fiecare pui din fiecare pungă? Este o metaforă și deci nu știm dacă puiul a fost fericit sau nu? Este o glumă despre pui? Cum se manifestă fericirea la pui? Foarte, foarte bizar...Oamenii de știință de la AGRICOLA nu ne pot spune...
Expo Milano 2015 si hrana: Feeding the Planet, Energy for Life
Două teme mari sunt subiectele centrale al expoziției globale Expo Milano 2015: hrana și energia. Deci la Milano se va vorbi, gândi despre hrana. Nu vă îndoiți că despre hrana industrială, ci de un mod de a ne hrăni postindustrial, o revenire la bazele durabile ale agriculturii.
joi, 26 februarie 2015
Abonați-vă la:
Postări (Atom)