Iata ca unii o spun mai bine. Cei de la Comisia Europeana, evident, care pun, in principiu, in centrul politicilor lor cetateanul si atunci cand este cazul, consumatorul. Nu o sa vedeti explicatia asta in retail, pe pereti, prin asistentii de la raft, etc....De ce, care ar fi interesul decat sa vanda mult si dvs. sa aruncati apoi ptr. ca ati imbacsit frigiderul, nu?
Slow Food // e c o g a s t r o n o m i e // d e z v o l t a r e d u r a b i l ă
joi, 3 septembrie 2015
Etica nu ne omoara: evitati risipa de hrana si dupa data mentionata de fabricanti
Sau ce puteti face sa nu mai aruncati bani aiurea pe mancare, cu alte cuvinte. Iata deci inca o pastila rapida despre risipa de hrana. Se poate. Baietii destepti din retail va indeamna sa aruncati hrana. In realitate, asa cum stiti, se poate consuma inca cateva zile dupa termenul recomandat de retaileri. De fapt motivul lor ascuns este buy more, baby, buy more....
Sustineti Hadean si scoala sa de bucatari pentru tineri dezavantajati material @adihadean
Adrian Hadean este un tip serios, se ocupa cu gaititul si mai ales este o persoana angajata social. Si politic. Politica fiind cea a gastronomiei. Cei care il urmaresc inteleg si de ce a lansat o initiativa sociala atat de indrazneata in materie de gastronomie. O scoala de bucatari pentru tineri fara posibilitati materiale. MAster Chef este un proiect comercial, dupa parerea mea, care denatureaza educatia despre gatit. Gatitul nu este o competitie. Intrebati in familie gospodinele. Acest demers este important pentru ca a fi un bun bucatar este mai valoros decat sa fii ospatar. Scuze!
Daca puteti, sustineti initiativa sa. Cu vorba, cu datul mai departe, cu sfaturi, cu bani. +Adrian Hadean
miercuri, 2 septembrie 2015
Pare simplu sa ambalezi hrana?
Am descoperit la oamenii astia de la Slow Food (n.b. trebuie sa venim si noi cu ceva interesant, de anul viitor) +Gabriela Berechet +Tartelier - Irina Gheorghiu +Rares Habeanu si anume niste tool-uri foarte simple destinate sa atraga atentia asupra unor valori, sa le sublinieze, si indirect sa sustina si sa promoveze schimbarea atitudinilor si obiceiurilor publicului consumator.
Un astfel de tool este competitia Slow Pack de la Terra Madre din 2014, care a premiat urmatoarele...
Perfect Maestro Pizza, nou la Bucuresti
La ora asta deja sunteti pe o cafea, un ceai ? +Cristina Mehedinteanu Ieri 31 august 2015 pe seara, eram un balladeur pe Calea Mosilor. Ce sa vezi, imediat dupa fost Materna, dupa Posta, lucru la greu. Deci, o noua pizzerie. Cu stil, ca sa zic asa, miste gresii asortate, modele interesante la decorare. Cred ca si un concept ambitios, poate nu cunosc eu piata: cuptoarele la vedere. Mai sa fie. Sa le incercati pizza si sa mai vorbim despre asta. Trendin pizza...la Bucuresti. PS. Este vis-a-vis de Dominium...
Salvati mancarea voastra (acum 1)
De ce avem aceasta problema? Sau de ce uneori se aude discutandu-se despre asta? Pentru ca prea multa cerere artificiala de mancare inseamna prea multa agricultura, prea multa poluare, prea multa secatuire a resurselor, o lacomie mare a retailului care alearga dupa foarte multe profit, si mai ales o dieta nesanatoasa, care omoara oamenii prea devreme. Asadar puteti contribui la rezolvarea putin cate putin a unor probleme care la nivel societal dau batai de cap. I-ati vazut pe aia de se bateau din cauza gunoaielor nestranse? +Avram Fitiu +Tea Vasilescu +Violeta Bîrzescu +bogdan iancu +Nancy Samargiu
Cap de miel la Istanbul
Chiar acum de dimineata +Andrei Udisteanu dau un semn despre ce se mananca prin alte parti. Cu un pic de curaj si de aventura in sange, am fost o tura in vizita, prin Istanbul. Evident am cautat din mers lucruri +Zaharia Ioana ca de exemplu pravalii care ofera altfel de carne. De oaie, de miel. Do you look for these specialties?
(c) Tiberiu Cazacioc |
marți, 1 septembrie 2015
Sa nu uitam celulita, de la Maggi? @knorr #knorr #Maggi
"Supele Maggi conțin de 80 de ori mai multă sare decât carne,
supele Knorr conțin de 5 ori mai multă sare decât legume, iar supele
fabricate în Vietnam conțin între 8 și 12 aditivi alimentari." spune presedintele APC in Romania, conf. univ. dr. Costel Stanciu.
Slovenia piata pentru produse traditionale romanesti?
Simpla punere pe masa a branzei de burduf, nu este suficienta. Producatorii au nevoie de mai mult decat o vitrina.
Ca sa vedeti ceea nu ni se spune, aflati ca Slovenia are deja 22 de produse de calitate recunoscute de Uniunea Europeana, iar Romania doar unul. Asa putem masura rezultatele activitatii MADR din ultimii 11 ani, nu, din anul de gratie 2004 cand s-a instituit nefasta politica de recunoastere a produselor traditionale care nu sunt traditionale.
Din comunicatul de presa aflam ce activitati si ce realizari a avut MADR in Slovenia. Ar fi fost si este interesant sa stim ce beneficii au avut producatorii participanti? Comunicatul de presa este centrat numai pe ceea ce a obtinut ministerul. Nu este rau dar pare unilateral. Nu ministerul era actorul principal, el a fost slujbasul care a scos in fata produsele traditionale romanesti. Asa cum in imagine nu vedem pe romanii nostri, ci functionari ministeriali. Ceea ce nu este rau in sine, dar nu sunt dansii eroii principali. Nu avem in comunicatul de presa, scopul, obiectivele, rezultatele. Pare ca produsele traditionale au fost doar un pretext pentru relatii politice mai bune cu autoritatile din Slovenia.
Umor involuntar cu Zewa Deluxe si tubul dizolvabil Aqua Tube
Dupa ce mananci. Cum adica "incearca"? De cate ori ati citit reclama de mai jos pana v-ati dat seama ca sunteti invitati sa inghititi tubul pentru a afla daca este dizolvabil? Ce altceva inseamna "incearca singurul tub dizolvabil"? Sau cumperi hartia, o derulezi si apoi arunci tubul in w.c. sa afli daca se dizolva? Si daca nu vreau sa incerc tubul dizolvabil, nu cumpar aceasta hartie igienica, nu? Multe persoane nu au nevoie decat de hartie, ce daca tubul se dizolva? Si aici ajungem la misterul crearii unei nevoi. Este "inovatia" un driver suficient sa cumparam aceasta hartie?
Inca un (take) 5 to go pe str. Paris
5 to go pe str. Paris! Pentru ca zilnic pedalez, trotinez si merg la lucru pe str. Paris din Bucuresti spre birou, am urmarit falimentul celebrului magazin "La garaj" care mintea cumparatorii ca le ofera produse numai din Basarabia (cand de fapt ele erau si din Ucraina si din Rusia). Am urmarit cum si-au completat oferta, din disperare, si cu bauturi carbogazoase, si cu inghetata si cum trageau tigara de la tigara zilnic, lazy waiting consumers, in fata pravaliei. Mintind nu castigi, doar organizezi loterie. Construind pe termen lung, este posibil sa castigi.
Dar, cum v-am spus, au dat faliment cei de 'La garaj' si iata ca pravalia 'orice la 5 lei' aka 5 to go le-a luat locul. Incercati in drumul vostru cate ceva din magazin. Chestii de mancat dimineata la o barfa la kitchinetta de la birou: cafea, croissants, etc. 5 to go!
I-am surprins in 31 august, ca la rugby, la deschidere, pe cei care se ocupa de business. O cafea espresso, fara nimic, ca asa o beau, a fost pretextul pentru un mini-reportaj cu iPhone-ul meu 3GS.
I-am surprins in 31 august, ca la rugby, la deschidere, pe cei care se ocupa de business. O cafea espresso, fara nimic, ca asa o beau, a fost pretextul pentru un mini-reportaj cu iPhone-ul meu 3GS.
CHAFEA - Consumer, Health and Food Executive Agency
CHAFEA este una din agentiile executive ale Comisiei Europene care se ocupa cu transpunerea in practica a unor programe europene precum Health, Consumers si Better Training Safe Training. De fapt BTSF este un program de pregatire a functionarilor publici (si a agentilor privati) din statele membre (ca Romania, chiar asa!) pentru a sti sa aplice legislatia comunitara sanitar-veterinara. Nu prin obtuzitate, minte ingusta si sacosa (nu am probe, dar mergeti in pietele urbane si intrebati) ci prin aplicarea pachetului de flexibilitate. In Romania exista putine exceptii precum DSV Brasov, agentii sanitar-veterinare locale care sa ajute producatorii sa se conformeze si sa obtina si pentru productie traditionala recunoasterea conditiilor specifice de productie.In filmul CHAFEA despre programul BTSF apar si sotii Tincutat si Dan Cismas, de la Ferma Topa. Dan este si vicepresedinte al Eco-Ruralis.
marți, 18 august 2015
Refresh slow cu Observator gastronomic
A fost bun "cornul si laptele" la ceva?
Ca schema de redistribuire de beneficii sociale "Cornul si laptele" a fost inventata in perioada guvernarii Nastase. Bunul simt comun, populist, a sustinut de-a lungul timpului ca acest tip de suport alimentar: a) este necesar; b) aduce copii la scoala.
Ambele argumente nu au fost desfiintate de nicio analiza pe care publicul sa o ia in serios. Faptul ca painea si laptele ar fi esentiale si necesare tinerei generatii nu a fost o ipoteza validata de specialistii in nutritie. Alergii, intoleranta la lactoza? Alternative alimentare? Nimic.
Apoi sa ne uitam a abandonul scolar, pe segmentare demografica si sociala. Tot bunul simt, pe baza informatiilor vehiculate uneori, este ca abandonul scolar a crescut.
Oare ce ne spune studiul CRPE? Este comandat de TetraPak si nu este publicat in situl CRPE.
duminică, 16 august 2015
Dragos Lumpan: Multumesc frumos & sa nu lasam armele jos :)
Ultima transhumanta - Un proiect din categoria Film/documentar, initiat de Dragos Lumpan
"Crowdfundingul a depasit suma minima propusa!
Si trebuie sa recunosc ca au fost depasite si asteptarile mele! Asa ca va multumesc mult inca o data!
Mai sunt 11 zile de crowdfunding: ce facem?
Eu propun sa continuam Transhumnata :)
Intr-adevar suma minima propusa a fost usor depasita. Dar, dupa cum spuneam la descrierea campaniei: "Acum, mai e nevoie de aproximativ 15.000 euro pentru a finaliza filmul documentar... Ne propunem ca prin aceasta campanie de crowdfunding sa strangem minim 7500 euro (33.333 lei), urmand ca diferenta sa fie acoperita din economiile proprii si alte colaborari."
Pe pe crestemidei.ro/ UltimaTranshumanta am strans prima jumatate; daca in celelalte 11 zile ramase Transhumanta va mai strange ceva atunci va fi mult mai usor cu a doua parte "acoperita din economiile proprii si alte colaborari."
P.S. 1: Despre "economiile proprii" Vlad Petreanu a scris bine: "Dragoş Lumpan care a topit toate economiile familiei pentru acest proiect unic..." - Petreanu.ro
P.S. 2: Tot pe crestemidei.ro/UltimaTranshumanta am explicat cu detalii de ce mai e nevoie de aproximativ 15.000 euro pentru a finaliza filmul documentar.
P.S. 3: Fotografia este facuta in Turcia, la ciobanii de la Marea Neagra. Nici ei nu au lasat armele jos :) Le-au pus pe masa pentru o fotografie. Si un ceai :)
P.S. 4: Recompensele sunt la fel de valabile si dupa depasirea planului :)"
marți, 11 august 2015
Masina de inghetata din nou la lumina.....
Un artizan al inghetatei si-a antrenat familia intr-o afacere ce parea acum cativa ani traznita. Masina de inghetata. Inca o confirmare, daca mai era nevoie, pentru familia Menghes. AICI la Ziarul Financiar.
Ecologie 100%, urmeaza Romania
Danemarca tinteste agricultura ecologica/organica dublata pana in anul 2020. La o emisiune recenta AGRO TV Newtork am prezis ca toata agricultura Romaniei va fi organica.
Surorile Biscuit consuma haggis....@biscuitstore
Este un preparat specific scotian, ce poate fi savurat doar in Insulele Britanice. Mai precis in Scotia. Pare a fi apropiat de "sloi", preparatul romanesc de maruntaie in seu de oaie. Haggis se pregateste din tocatura de organe de oaie. Este interzis in America. Pe bune, doar cateva articole mai departe. "The hunt for black market haggis", "
Dar iata mesajul Adrianei si Roxanei, la subiect: despre 'biscuit'
|
Produse traditionale pe stil nou, familia Istrate
Amicii nostri Ion si Marcela Istrate au atestat de produs traditional si conform noii reglementari, Ordinul nr. 724/2013 privind atestarea produselor traditionale ....
Ei sunt exemple pozitive....
Abonați-vă la:
Postări (Atom)