luni, 25 mai 2015

Topoloveni sau sindromul salam săsesc

Cam așa arată o mașină de serviciu a MCG Topoloveni. Nu, nu este a companiei care produce magiunul de prune de Topoloveni. Ci a concurenței care a investit masiv în aceeași zonă. 

Este industria alimentară o poveste despre oameni buni și oameni răi? Despre fundamentări corecte sau nu, pentru crearea sau recrearea unor produse alimentar? Magiunul de prune de Topoloveni, un produs cu Indicație Geografică Protejată, nu poate fi produs de altcineva, sub această denumire. Nu din cauza rezervării mărcii la OSIM ci pentru că un produs IGP respectă un regulament european. Ce te faci cu granițele subtile ale marketingului și publicității, care sunt încălcate adesea cu bună știință pentru a intra pe teritoriul competitorilor? 

Active in Chicago de Bjorn Heidenstrom

(c) Bjorn Heidenstrom
Este o fotografie realizată de un norvegian cu care m-am cunoscut de la distanță, prin Internet. Bjorn Heidenstrom. Un personaj cu care nu ne-am putut întâlni în Norvegia, în călătoria de anul trecut, în 2014, pentru proiectul de patrimoniu dedicat lotcii. Dar Bjorn Heidenstrom publică din drumurile sale, tot felul de imagini care povestesc experiențe. Aici văd nu Chicago, ci București. Pe Dâmbovița s-ar putea sau nu?


miercuri, 20 mai 2015

Despre slow si fast la Facultatea de Sociologie...

Evenimentul are loc marti 26 mai ora 14.00 la sediul Facultatii de Sociologie si Asistenta Sociala din Schitu Magureanu, Sala de Consiliu, aveti detalii la acest link http://sas.unibuc.ro/index.pl/contact_ro Speram sa strangem aproximativ 20-30 de participanti, dar depinde foarte mult de efectul promovarii. Tematica este destul de larga, incercam sa promovam ideea existentei unei relatii intre alimentatie, cultura si sanatate. Speram intr-un format interactiv si sunt sigura ca vor exista intrebari. Al doilea invitat este domnul doctor Omer Secil, aveti mai multe detalii aici http://www.ponderas.ro/medici/dr-omer-secil/
 
 

Marmara birlik

O pastă de măsline, este drept, turcească, luată de la magazinul iranian din Calea Moșilor, de la Zam Zam. Bună bună ca orice pastă de măsline normal preparată....


Să bem și să ne înflorim

A venit vara...ați pus de un suc de soc?



Iaurt de oaie...de ce nu?

După miei și după Paște, apare și iaurtul de oaie. 


Get around...Bucuresti Tu



marți, 19 mai 2015

Greenpeace, fact finding research about the future of CAP

Greenpeace, fact finding research about the future of CAP. LINK


Face-o-book goes on...Bucuresti mai optimist

Succes Tudor Pop, succes Bucuresti Optimist
 

RNDR discuta despre produse locale. In 21 mai 2015.




Chateau Pietro. Vin. Tămâioasă românească. @itmorar @VinulRo

Domeniile Franco-Române. De ceva timp caut pe ici, pe colo, un pic de passito. Despre care aflați aici. Este un vin de "stoc" (îl pui deoparte), obținut din struguri lăsați mult toamna târziu la stafidit. Passito cred că este în aceeași gamă precum retsina, vinul licoros grecesc (dacă greșesc înseamnă că trebuie să devin băutor). Și în această grupare, se adaugă și Tămâioasa românească. Chateau Pietro. Pe sticlă este scris că vinul a fost îmbuteliat doar în 18.000 sticle, în anul 2002. L-am găsit și cumpărat la dl. Lucian Anghel, la piața de la ASAS, la agronomie. 30 de lei, jumătate de litru. La dl. Florescu este 44 lei. Deși este nedrept să reducem acest vin la sistemul metric internațional. L-am gustat și am rămas cu o impresie adevărată despre Tămâioasă. Da. Dacă mergeți la dl. Anghel, spuneți că ați citit la mine desre vinul lui. Mulțumesc Chateau Pietro!



Vărgat sau comun? Tărcat sau de-al casei. Dovlecei.

Am făcut un test ca de semi-gospodar. La piața de la ASAS, cunoscută și sub numele de "piața de la agronomie" am găsit un dovlecel cu niște dungi pe el. Doamna mi-a spus că este între zucchini și dovlecel, o încrucișare. Aneta a privit fotografia și și-a exprimat rezerva, dacă este cine știe ce chestie modificată genetic. Soția mea nu s-a temut nici de un soi, nici de celălalt. pe de altă parte, cel de-al doilea soi de dovlecel este de la piață. Așadar dovlecelul vărgat versus cel comun. Și prețurile diferite, ce ați alege?



Pierre caffe & tea, do you go with the car?

Ce am mai descoperit umblând, pe ici, pe colo, prin București? O mașinuță cu cafea și ceai, Pierre. Probabil nu te face bogat dar te face mai apropiat de oameni. Se afla în zona SEMA Park, vinerea trecută, 15 mai 2015. Întâmplător este și un Fiat carosat special.


vineri, 15 mai 2015

Iaurt de oaie de casă. Sau iaurt din lapte de oaie, facut in casa....

Credeți că este simplu? Unul din visele mele este să deschid un lacto-bar. Până atunci, am luat lapte de oaie de la d-na Istrate, de la Fundata. Și am pus de am prins și am făcut iaurt. Două zile la temperatura camerei și apoi o săptămână în frigider.




joi, 14 mai 2015

Despre peste la Genova...Slow Fish Genova @SlowFoodHQ

In timp ce ne vedem de treaba in Romania, cu paduri, ciocarlii, in Italia, italienii, se pregatesc la Genova, de Slow Fish. Peste frate!


Despre branza de Nasal, o revenire

14 May 2015: Slow Food International Press Review @SlowFoodHQ

 
Slow Food International Press Review

Dear Slow Foodies,

Here is our weekly selection of articles:

Two great interviews with Carlo Petrini about Expo 2015:
Belgium, Lesoir.be: http://bit.ly/1FMQsyq
Attached please also find Petrini’s interview for the French magazine Le Nouvel Observateur.

A video of Roberto Burdese’s interview from the Slow Food Pavillon at Expo 2015:
USA, CNBC: http://cnb.cx/1JtpCur  

Also the Easyjet Airlines Traveller Magazine has dedicated an issue on Expo 2015 with an interview with Serena Milano. Here the online version  http://bit.ly/1Jo8AxL  .

The BBC Food Programme  continues to explore products from the Ark of Taste during a weekly slot on BBC Radio 4. The last clip featured West Borneo Forest Honey, a forest honey produced by a species of Apis dorsata in Indonesia. Here the link to hear the episode on streaming: http://www.bbc.co.uk/programmes/p02q2pp8

An article talking about the Food Connections festival in Bristol and the collaboration between the BBC
and the Slow Food Ark of Taste project.
United Kingdom, Metro: http://bit.ly/1Q1QK7y

How can we feed the planet in the future? The message that Slow Food wants to bring at Expo 2015:
France, Actualités News Environnement: http://bit.ly/1GMi7M8
United States, Madeinitalymall Blog: http://bit.ly/1EUoFeB
Mexico, Grupo Milenio: http://bit.ly/1EdfEst
Austria, Blogs - Nachrichten.at: http://bit.ly/1chEWjm
United States, Forbes.com: http://onforb.es/1KJxWqF

Several articles focus on Slow Food’s criticism about the participation of major multinational corporations such as McDonald’s or Coca-Cola:
Taiwan,
百彥餐旅部落格: http://bit.ly/1DQroRg
France, Le Huffington Post: http://huff.to/1zK7WL1
Venezuela, Aporrea.org: http://bit.ly/1FMWUFQ
Germany, Tagesschau.de: http://bit.ly/1F3RrLW
United Arab Emirates, Gulf News: http://bit.ly/1zrhz0O
Germany, Deutsche Welle: http://bit.ly/1EO0rlb
Slovenia, Delo.si: http://bit.ly/1GY17rw
United States, Travel - msn: http://bit.ly/1EWMxON

Slow Food is one of the organizers of the Expo dei Popoli , the international forum which will be held from June 2 to 6, 2015. 200 international delegates, including members of Terra Madre food communities, will gather in Milan to draft a Milan 2015 People’s Expo Charter.
Slovakia, Buongiorno Slovacchia: http://bit.ly/1GKrXn6  

An article about the Slow Food Youth Network (SFYN) in France:
France, blog.laruchequiditoui.fr: http://bit.ly/1GYE5hA  

The “Milano Sake Week” will be held in July in order to communicate to the world the diversity of Japanese food culture. The sake stylist Makiko Tejima talks about her interview with Carlo Petrini  and her participation to Salone del Gusto and Cheese festival: 
Japan, The Japan Times: http://bit.ly/1OXasEp

Representatives of 40 villages from various parts of the state of Meghalaya, in northeast India, gathered together the last Saturday to prepare Indigenous Terra Madre. The event will be held in November 2015 in Meghalaya.
India, The Shillong Times: http://bit.ly/1H5XQ9J

Other two good articles about Slow Food:
Saudi Arabia,
دار الأخبار: http://bit.ly/1ENOH1W
United States, PopularResistance.Org: http://bit.ly/1E4GRyw
Five Movements Igniting Change For The Earth.

Good to know:

UK, The Guardian: http://bit.ly/1R8BA1K

UN calls for suspension of TTIP talks over fears of human rights abuses.

An article about the potential of wasted food brought up by chef Roy Choi in his new chain called Loco’l:
USA, The New Yorker: http://nyr.kr/1zIOttO


The Slow Food International Press Office Team
Paola Nano, Ester Clementino and Giulia Capaldi

marți, 12 mai 2015

Cum m-a lovit #Pukka doar cu produse bio din Europa dar nu si din Romania? Sau...?

Mă dădeam pe Internet și hop, m-au lovit.....Pukka....De ce nu bio de origine România?


Filipovenii și cazacii lui Nekrasov....

Documentarul "Filipovenii și cazacii lui Nekrasov"- o scurtă istorie a rușilor-lipoveni din România. De Ana Preda. Despre rușii lipoveni din Delta Dunării. 

@LIDLRomania ne promite roșii care luminează tenul, combat cancerul


La metroul bucureștean, LIDL România ne cheamă să cumpărăm roșiile medicament. Conform legislației europene, nu poți promite beneficii de sănătate dacă nu le demonstrezi. Iar dacă demonstrezi, studiile trebuie să fie publice și EFSA să îți dea voie să pretinzi că, mâncând roșii cherry, de exemplu, combați cancerul. Sau în cazul de față, câte kilograme de roșii poți mâncă până ți se va ilumina tenul?

Hai sa aparam Natura Europei! O campanie pentru intarirea legislatiei europene de mediu

Hai sa aparam Natura Europei!

O campanie pentru intarirea legislatiei europene de mediu

CE SE INTAMPLA? Comisia Europeana ataca legislatia de mediu. 100 de ONG-uri de mediu raspund la aceste masuri.


DE CE? Pentru ca politica dusa de Comisia Europeana prevede crestere economica, nu protectie a mediului.

CE FACEM NOI? SOR, alaturi de alte 100 de ONG-uri de mediu din Europa va invita sa participati la consultarile Comisiei Europene si sa spunem ca ne dorim sa intarim legislatia de mediu.

CE PUTETI FACE VOI? Cu un simplu email, va puteti spune parerea. E de ajuns sa intrati AICI

Mai multe informatii gasiti in acest material

Background cu Muzeul Satului, #food

Răsfoind Internetul să aflu un program sau altul, de evenimente, am dat click la oferta Muzeului Satului "Dimitrie Gusti". Dacă vreți o ambianță locală cu iz etnografic, se pare că prețurile sunt accesibile. Intrați pe site să vă organizați. Doar parcarea este o problemă. Dar nimic nu se poate pune în calea unui eveniment gastronomic la muzeu, nu?


#Bucharest, food street, snack spot or the #Bohemian #market

Ca "Observator gastronomic" sunt atent la inițiativele culinare locale. Doar un pic să iei Bucureștii sub tălpi și afli noi inițiative food street. Precum aceasta amplasată lângă mall-ul de la Piața Unirii. Am fotografiat-o din fugă. Ce putem spune? Este un extras de supermarket. Costisitor, non-inovativ, va da faliment.

#Bucharest by #storm, 7 May 2015

Ca orice furtună, și aceea care a cucerit Bucureștii în seara de 7 mai 2015, a fost născut impresii puternice. Nu prea avem noi noroc de tornade, deși numai noroc poate fi acela să dea vântoasa peste mașina ta cu un ditamai trunchi. Dacă nu ai un CASCO, ceva, scoți niște bani din buzunar. Furtuna din 7 mai 2015 a fost frumoasă, ca promisiune. Dar săracă în împlinire. Foto (c): Tiberiu Cazacioc. IPhone 3GS. Notă în do bemol: ce porcării de flori au pus în centrul orașului.


D. Gusti, #Jurilovca, Vintilă Mihăilescu, autenticul și ruina

Nu strică să ajungi din greșeală pe la Muzeul Satului "Dimitrie Gusti". Cum am intrat, exact pe stânga, o gospodărie de la Jurilovca, din județul Tulcea. Puțini cunosc că, la înființare, muzeul a avut și locuitori. Gusti a conceput toată așezarea ca pe un fel de rezervație etnografică, cu oameni cu tot. Evident ideea nu a rezistat decât în forma cunoscută astăzi. MORE...Mai mult....

luni, 11 mai 2015

About #lunch and #dinner: A People's History Breakfast

Fiecare întrebare poate deschide un întreg univers al cunoașterii. De ce numim breakfast prima masă a zilei? Cine a inventat asta? De ce break, de ce fast? Nu, nu înseamnă să te rupi repede de masă, de mâncare. Un fel de mănâncă și fugi. Este de fapt 'pauza' de post la anglicani. După slujba de dimineață aveai voie, din punct de vedere religios, să mănânci. Fast de la a posti. Dar documentarul de aproape o oră este cu mult mai profund. O introducere în gastronomia britanică, dar nu în bucătăria insulară, nu despre rețete.


Țepele ECO sancționate de ANPC, prea bland

Folosirea indicațiilor 'BIO' și 'ECO' pe diferite produse, nu se poate face dacă nu sunt respectate prevederile regulamentelor europene. Pe etichetă trebuie imprimat un semn special, diferite alte informații de identificare. În România, se practică la greu înșelăciunea. AICI controalele ANPC. Notă: folosirea unui cuvânt soft precum 'abateri' în loc de 'contravenții' arată blândețea cu care ANPC încearcă totuși să nu fie prea drastic.

10 % din cantitatea de produse alimentare ecologice verificate prezentau abateri privind etichetarea si de informare a consumatorilor

De ce avem prin #PAC rădăcini mai puternice?

PAC înseamnă politica agricolă comună a celor 28 de state membre ale UE: La final de ciclu de politică publică a fost lansată și o campanie privind PAC reformată. Dacă vă interesează un acess simplificat la informații despre PAC 2014-2020, căutați AICI.


Plantele psihotrope (canepa textila?) nu se cultiva pentru uz personal?

Se află acum în dezbatere publică, o actualizare a unei reglementări privind cultura plantelor psihotrope, etc. Plantele psihotrope (canepa textila?) nu se pot cultiva pentru uz personal? Nu cunosc momentul de când cultivarea cânepii ca plantă tehnică a devenit ceva desuet în România. Cânepa tehnică era cultivată de țăranii români pentru a fi prelucrată casnic. Poate fi folosită ca pat pentru animale, pentru haine, drept combustibil, în hrană, în picturi pe perete. Dar, a decăzut. Iar cultivarea ei azi, se poate face numai dacă o valorifici. Cu alte cuvinte, degeaba te apuci să cultivi pe terenul propriu, dacă nu există deja, în lanțul economic cineva care să preia fibra. Bine, dar dacă aș vrea să o prelucrez în gospodărie, pentru uz casnic? Iată extrasul din propunerea de document.


joi, 7 mai 2015

Paine pe joburi....#bread and jobs

Joburi pe paine? Ca sa vedeti ca painea este un suport bine venit pentru o reclama care vizeaza repozitionarea sitului bestjobs. O fi painea de 0,75 lei de la supermarket? Sau o fi painea aia grea, mustind de cereale? Riscam sa punem o intrebare privind felul painii care iti poate aduce joburi?

miercuri, 6 mai 2015

9 mai: Ziua Europei este si ziua noastra

Din partea Reprezentantei CE in Romania

Dragi prieteni,

Ca in fiecare an vrem sa va avem alaturi pentru a sarbatori impreuna  9 mai- Ziua Europei.
Muzica speciala,  foc de artificii si multa voie buna va asteapta in parcul Herastru (invitatia in anexa).

Receptia oficiala de Ziua Europei este astfel transformata intr-un eveniment outdoor, dedicat Anului European al Dezvoltarii

Mai jos gasiti lista celorlalte evenimente organizate de noi si partenerii nostri, la care va asteptam cu drag.

http://ec.europa.eu/romania/news/agenda/25032015_9mai_ziua_europei_ro.htm

#LIDL Romania vinde rosii medicament

Oase puternice? Ten luminos? Poate de la Catena, care vindeca orice. Cred ca o sa solicit la LIDL sa imi indice rapoartele stiintifice in baza carora se cunoaste ca rosiile functioneaza ca niste medicamente. Pe bune #LIDL?


Rustiq, un magazin de carne in minus

Macelaria magazin de mezeluri Rustiq. A dat faliment. Oamenii au bani, cred ca este suficient sa vinzi mancare si sa mearga treaba, sa tii un magazin in picioare. Cartierul Tineretului, in 25 de ani, a vazut multe magazine deschise si inchise, la cateva luni, poate un an. Daca nu creezi legaturi cu comunitatea, dai faliment. Comertul fara suflet, esueaza. Piata este prea aglomerata.

Nu este suficient sa ai bani, ci sa ai bani de pierdut. Nu inteleg cine sunt aceste personaje care joaca la 'loterie' sume imense, fara sa faca studii de piata. Fara sa vada ca exista un Mega Image alaturi. Fara sa vada ca mai departe, pe fluxul pietonal, este o macelarie de calitate unde este coada. Ca alaturi este un non-stop. Cum sa ii dizloci pe cei?

Eei, fara cercetare de teren, fara marketing, cine a avut bani, a pierdut. Magazinul de mezeluri nu a fost in niciun fel conectat la comunitate.

marți, 5 mai 2015

Piata urbana si patrunjelul: nu este bine, dar este un pas inainte

Sursa: MADR
MADR a dat explicatii. Am atras atentia aici de cateva ori asupra carnetului de producator si a patrunjelului. Si am si spus sa fim atenti la aplicarea noii reglementari. Coruptia tine de administratorii pietelor care nu aplicau nici inainte, nici acum, regulile.

Putem avea pareri pro si contra reglementarii pietelor urbane. Sunt discutii de ani de zile despre accesul micilor producatori in piata. Guvernul a creat, dupa doi ani de testare a unor scheme, una care ar permite micilor producatori sa fie in piata. Cine pierde din asta? Cei care nu sunt mici producatori. Cei care sunt doar vanzatori de importuri. Si pierde consumatorul care nu are la dispozitie produse vegetale, fructe, din productia locala. 

Schema propusa de MADR nu este perfecta. Eu (cum adesea spune si d-na Alina Mungiu-Pippidi) am propus, din partea miscarii Slow Food si a Asociatiei Grupul de Initiativa Radu Anton Roman, modificari. Pentru ca era birocratica si de fapt nu rezolva problema coruptiei din piete.

Pentru ca pietele sunt de fapt, nu un loc al intalnirii cererii cu oferta. Ci magazine in aer liber, ale importatorilor. Coruptia tine de administratorii pietelor care nu aplicau nici inainte, nici acum, regulile.


Petitia Jamie Oliver pentru ca hrana sa devina parte din educatia scolara

Semnati petitia? AICI. Desigur Jamie este un talent in marketingul culinar, din ceva trebuie sa traiasca. Dar este un militant si un apologet al bucatariei de calitate. A lansat o petitie care sa aduca in atentia decidentilor politici nevoia de schimbare a felului cum tratam problema hranei. Hrana sa devina parte din educatia scolara. Semnati petitia? AICI.


luni, 4 mai 2015

Dreptul de autor si micii...IGP, DOP @agrointel @luciandavidescu

Micii sunt emanatia evaziunii fiscale in domeniul carmangeriei. Poate industria carnii vrea sa isi creeze un monopol? Sau vrea sa creeze din mititei un produs de calitate, exclusivist? Cum, va explic mai jos. Este si comentariul meu la AGROINTEL. Nimeni nu este profet in tara lui, dar tot o sa va spun ca va fi o greseala. Micii sunt atat de raspinditi in Romania, incat ar fi un dezastru sa fie inregistrati DOP sau IGP. Asta va functiona precum dreptul de autor. Inregistrarea micilor ca IGP se poate face daca o asociatie de producatori va face diligentele necesare pentru, sa zicem "mici de Bucuresti". 

Trebuie, printre multe altele, sa arate ca se fac numai la Bucuresti, doar de catre membrii asociatiei. Problema va fi ce vor face cei care vand celelalte milioane de mici, ca nu vor avea voie sa le spuna mici sau vor intra toti in asociatie. Dar vor respecta o singura reteta pe toata tara, aia depusa la Bruxelles. Apoi celelalte feluri de preparate din carne considerate drept mititei, care nu vor respecta reteta si vor fi pe dinafara, vor trebui sa denumeasca produsul altfel. Pentru DOP, este nevoie tot un grup, caiet de sarcini, etc. Doar STG este al unui singur producator. Daca gresesc comentarii la mine. 

PS: De ce credeti ca a trenat inregistrarea carnatilor de Plescoi? Si stiti cum s-au reclamat romanii unii pe altii la Dacian Ciolos? Sa intrebe AGROINTEL ca vor avea o poveste frumoasa.

Fac ce fac romanii si isi bat cuie in talpi. Fabulos.

Murfatlar un campion, ce-a facut cu banii nostri?

Conform unor surse neoficiale, dar pe baza datelor prelucrate din baza de date APRDP/AFIR, SC Murfatlar Romania SA a încasat bani europeni de peste 3 milioane de euro în perioada 2009-2013. Dacă îmi aduc bine aminte a primit și o subvenție pentru promovare pe terțe piețe din partea Comisiei Europene. Rezultatele? LINK. Așteptăm să aflăm ce se va întâmpla mai departe.

Murfaltar este prezent în viața noastră, de consumatori, în multiple feluri. Compania care editează vinul este Vie-Vin Murfatlar, dacă nu mă înșală memoria. Murfatlar era unul din vinurile DOC dominante înainte de 1989, dominant și după 1989. Se spunea acum câțiva ani că în România vinurile sunt de două feluri: Murfatlar și restul. Dar era probabil o glumă a celor de la vânzări ca să intimideze piața. Se poate construi o istorie a acestui vin DOC din Google. O istorie a companiei care produce vinurile Murfatlar. Recent s-a auzit că au probleme și că se fac cercetări pe chestiuni legate de fiscalitate. Trecută acum câțiva printr-o insolvență, este posibil ca să nu își fi revenit compania. Cum spunea Moise Guran, lăsând deoparte suspiciunile, încă o "marcă" neaoșă, moștenită din trecut, se pare că este sortită dispariției. Deși, ca să fim corecți, podgoria va exista indiferent dacă compania va dispărea. Un DOC este un DOC* 

(*Denumire de Origine Controlată, se atribuie unui vin făcut cum trebuie în regiunea recunoscută ca zonă viti-vinicolă).

Ethic Wine, un wine bar dispărut @cramamurfatlar @mega_image_ro

Există Ethic Wine și Tasting Room by Ethic Wine. Și o copie de Ethic Wine. Acum 2 săptămâni, la pas prin cartierul Floreasca, am trecut pe strada G. Călinescu, pe lângă un spațiu comercial cu un nume promițător. Ethic Wine. O extensie în fapt, la momentul "reportajului", a unui drugstore/farmacie care vinde și chestiuni naturiste. 


Magazinul gol lasă loc speculațiilor. Ce s-o fi întâmplat?

Ce alternative există în piață, la București? De la cei mari. Mega Image are la Mall Vitan, la subsol, un spațiu generos, cu multe sortimente, din multe țări. Și de la 1000 de Chipuri. De la Murfatlar, care a oferit vinul mântuirii de Paște, nu, ei sunt suspectați de fraudă fiscală. Ne aducem aminte că acum câțiva ani trecuseră printr-un proces de insolvență. Deci nu, nu luați de la industrialiști.