marți, 11 august 2015

Produse traditionale pe stil nou, familia Istrate

Amicii nostri Ion si Marcela Istrate au atestat de produs traditional si conform noii reglementari, Ordinul nr. 724/2013 privind atestarea produselor traditionale ....

Ei sunt exemple pozitive....


Ce dese au devenit bacaniile

Un scurt overview in Ziarul Financiar despre bacanii, ca fenomen. Asa cum ieri, absolut intamplator si empiric am vrut sa vad cate pagini au bacaniile in Facebook. Băcănia, pariul start-up-urilor din comerţ, poate ajunge şi la vânzări de 1 mil. lei

Ocean Fish: Peste doar din import...un branci dat pisciculturii romanesti

Sa citim presa despre subiectele care ne intereseaza si sa spunem ceea ce presa nu spune. Ocean Fish lucreaza in totalitate cu peste de import. Sa lucrezi cu peste din import este ca si cum ai fi un retailer si aduce numai hrana din import sau doar tomate din Turcia. Ocean Fish prelucreaza 100% materie prima din import, vinde 20% in Romania si restul exporta. Le-o fi mergand bine dar nu este un model de afacere sustenabila.

Min. Daniel Constantin bate pasul pe loc: discutam mai incolo despre OMG

Iata ce spune min. Daniel Constantin despre OMG: ”Discuția nu a ajuns încă la maturitate în societate!”. Desi decizia privind cultivarea OMG este una nationala in acest moment la nivel UE, in realitate problema a devenit  unanimitatea. Producatorii doresc sa aiba unanimitate pentru a intra pe piata europeana. Acum au mai multe batai de cap, cu o Uniune care inseamna de fapt 28 de potentiale piete pentru OMG, dar si cheltuieli pe masura pentru crearea de piata. Ceea ce face ca efortul de marketing sa fie multiplicat, teoretic, cu 28. 

De aceea Romania temporizeaza si abordeaza pragmatic: sa asteptam validare unor OMG la nivel de agentie europeana si sa mai vedem dupa aceea. Sau, cu alte cuvinte: sa asteptam ce vor Monsanto et comp. Daca mai vor ei sa intre intr-o piata fragmentata. 

Scotia interzice culturile OMG

Ati fi crezut asa ceva? Desigur,Scotia nu este stat membru, dar va avea impact aceasta pozitionare asupra politicii nationale britanice in domeniu.

luni, 10 august 2015

Indigenous Terra Madre 2015

Slow Food Celebrates World Indigenous Day by Announcing that Indigenous Terra Madre 2015 Will Take Place in North East India This November
Representatives of indigenous communities from around the world set to celebrate their food cultures at an international meeting in Shillong
Indigenous Terra Madre 2015 (ITM 2015) – taking place from November 3 to 7, 2015 in Shillong (Meghalaya, India) – will bring together representatives of indigenous communities from around the world to celebrate their food cultures and discuss how traditional knowledge and the sustainable use of natural resources can contribute to developing good, clean and fair food systems.

The event is the result of a collaboration between Slow Food, the Indigenous Partnership for Agrobiodiversity and Food Sovereignty (Indigenous Partnership) and the North East Slow Food and Agrobiodiversity Society (NESFAS). Representatives of indigenous communities from Canada, USA, Mexico, Brazil, Colombia, Chile, Argentina, Peru, Paraguay, Nicaragua, Ecuador, South Africa, Egypt, Angola, Botswana, Uganda, Tanzania, Ethiopia, Kenya, Mali, Senegal, Mauritania, Morocco, Mongolia, Kyrgyzstan, Cambodia, Tajikistan, Australia, New Zealand, Solomon Islands, Vanuatu, New Caledonia, Fiji, Indonesia, Philippines, Japan, Papua New Guinea, Guatemala, Thailand, Laos, Malaysia, China, Russia, Ukraine, Germany, Norway, Sweden and the Netherlands will participate in the event. They will interact and engage with representatives from global agencies associated with the United Nations such as the International Fund for Agricultural Development (IFAD) and the Food and Agriculture Organization of the United Nations (FAO), international organizations, research bodies, scientists and policymakers, all of whom are increasingly turning their gaze toward Indigenous Peoples and their long-standing practices which help to maintain an ecological balance.

Legendele Europei? Food for you

La ce folosesc marcile de calitate. Inca o proba despre produsele cu marca de calitate europeana DOP. Pot ajunge micii acolo? Ma indoiesc si nici nu am vrea. Campania este finantata de UE si reuneste cateva din produsele de calitate italiene. Schema de calitate a UE pentru produsele alimentare, este unul din varfurile de lance comerciale ale Uniunii. Link AICI.

Cate bacanii exista in Facebook

Vreti sa va creati o pagina in Facebook si doriti sa va pozitionati? Atentie, se calatoreste gratuit si sunt multi in vagoane. Un curent inceput in anul 2007, cu premise la nivelul anilor 2004-2005, a derivat in proiecte gastronomice interesante. Unul de top fiind Bacania Veche a lui Marius Tudosiei. Cate bacanii exista acum, dupa 6-7-8 ani? Am trei selectii de prezentat



Mazilique cu no. 13 Kitchen Victim: Gem de zmeura pe fast forward

Victima a bucatariei, Cristina Mazilu si sparring partenera sa Morodan au rezistat unei noi experiente dramatice : Gem de zmeura pe fast forward.


Bacania Veche are program mediteranean in august @tudosiei

Este o situatie temporara, de vara. Pentru Marius si echipa lui. Un august binevenit.

Converse+Campbell Soup+Warhol

Ati vazut pantofii sport "branduiti" cu grafica supei Campbell? Supa Campbell a devenit celebra, fiind deja populara, cand Andy Warhol a preluat simbolistica grafica a produsului si a propulsat-o in miezul artei pop. Warhol a transformat Campbell Soup dintr-o marca de raft intr-un pop icon. Si o supa a saracului, la cutie de tinichea, intr-o celebritate artistica perena.


joi, 6 august 2015

Mai sunt 3 zile de sustinut "Ultima transhumanta"

Puteti adauga contributia dvs. la proiectul antropologic "Ultima transhumanta". Un documentar despre oierit si transhumanta. AICI.

 

miercuri, 5 august 2015

Magiunul de prune Topoloveni, un strigat pozitiv de disperare

Spune Bibiana Stanciulov, AICI, dupa validarea încă o dată a magiunului în Marea Britanie, că: "[...IPG este, n.m.] acreditare obținută fără a crea probleme vreuneia dintre instituțiile din România". Adică, în limbaj topolovenesc, fără să fie susținuți de cineva de la MADR, să zicem.

Este singurul produs alimentar romanesc cu Indicație Geografică Protejată, este singurul produs alimentar românesc care are marcă de calitate pe baza reglementărilor europene. Bibiana Stanciulov a investit atâta efort personal cu riscul, încât multă lume nu vrea să mai audă de magiunul dânsei. Problema este că avem de-a face cu o singularitate. Nicio politică publică nu a reușit să determine creșterea numărului de produse cu marcă de calitate europeană. 

Au trecut 7 ani de stat membru și dincolo de autosuficiența cu care ne lăudăm cu sarmalele și micii, cu numerel mare de produse tradiționale (au mai scăzut), dincolo de plăcerea cu care ne vedem în oglindă, chiar există produse alimentare de calitate românești? 

Olopainea, un inlocuitor de paine

Am primit o temă de cercetare privind o marcă, așa cum se face am realizat o cercetare documentară. Într-un BOPI (buletinul de proprietate intelectuală al OSIM), AICI, am găsit înregistrarea unei invenții, a unei rețete de pâine. O dedic lui Iulian Duțu cu Turtita fermecata, tuturor celor care fac pâine de casă, artizanală. 

 

Stiati ca? Despre marcile de calitate si produsele alimentare europene

A aparut o carticica tiparita de UE, despre marcile de calitate. De aici o puteti descarca. 


 

Cu bere si cu whisky, Dorel va ajungi la adanci batraneti

Ati tras o dusca intelectuala de dimineata, inainte de a purcede la treaba? Yahoo Foods ne spune ca berea si whisky-ul fac bine la o viata lunga. Nu incercati totusi sa va inecati tineretea in alcool, prea mult, ca strica. Limitele sunt problema. Ficatul este dilema. 

 

Sustine si tu ideea, "Ultima transhumanta"

Ati vizitat Crestem idei? Dragos Lumpan a publicat o carte reportaj despre aventura sa in ultima transhumanta, a avut o expozitie, a filmat sute de ore de documentar antropologic si etnografic despre una din practicile cele mai ancestrale ale omenirii, ce inca mai persista in Europa moderna. Cartea o gasiti AICI.

 

David si Goliat...Kaufland si L'Oreal

Un caz recent a determinat sa fie repusa in discutia situatia din comertul autohton, acolo unde retailul modern este deja ocupantul unei cote de 45% din piata. Kaufland a delistat, adica a scos din produsele vandute in lantul de retail, produsele L'Oreal. 

Pentru cei care stiu ce este Kaufland dar nu stiu cine este L'Oreal: un producator si vanzator de iluzii de frumusete. Analiza, mult muncita de Ziarul Financiar, pe care o puteti citi aici, este concentrata pe puterea pe care au capatat-o supermarketurile, prin "santaj", coercitie. 

Trei chestiuni sunt interesante:
- banii pe care ii face retailul sunt din discount-urile de intrare in sistem, pe carca producatorilor, este vorba de 20-40%;
- retailul este discretionar, el face legea in materie de produse locale, marci internationale consacrate, propriile marci private si isi impune marcile cand vrea si unde vrea;
- retailul a devenit un pericol economic, pentru ca este un Behemoth ce si-a depasit functiunile, impunandu-si modul de viata asupra societatii, oriunde ar patrunde.

marți, 4 august 2015

Small-Scale Cheese Production and Europe

De la Slow Food, câteva idei despre brânză și brânzari. Pentru că se apropie Cheese 2015.


At Cheese 2015, the issue of how to comply with European hygiene regulations while protecting local knowledge and traditions will take the spotlight
Tackling the issues of hygiene and flexibility for small-scale producers in the Food Hygiene Package is a topical issue given the plight of many small-scale food producers when it comes to overly stringent application of the rules. How can a traditional raw milk cheese be protected, while at the same time ensure consumer safety?
This issue will be discussed at Cheese 2015 (taking place in Bra, Italy, from Friday, September 18 to Monday, September 21) during the conference Small-Scale Cheese Production and Europe, on Monday, September 21 at 3 pm in the Biodiversity House.

vineri, 31 iulie 2015

Nou de la români: băutura funcțională @vodnar_dan @RCERomania @Digi24_HD

Acesta este tipul de inovatie asteptat de economia românească. Într-o competiție europeană de proiecte de inovare socială despre care am aflat de la Reprezentanța Comisiei Europene în România . 


O băutură de tip nou, funcțională, concepută de Dan Vodnar. Felicitări....Asta da, contribuție, nu competiția cu producătorii de carbogazoase....

Din ce? Deșeuri agro-alimentare, bacterii probiotice încapsulate, în butelii cu eliberare întârziată. 

PS: Vodnar este un nume predestinat?

 

 

Joburi de bucătar sau in social media? Incearca aici

M-am gândit: dacă Sabina Cornovac semnalează zi de zi în blogul ei joburi din social media, digital marketing, de ce nu aș interveni și eu cu niște joburi din restaurație? DE AICI.




 

Halele Carol sau lipsa unui obiectiv

Un proiect cu adevărat postindustrial. Cunosc zona Filaretului de prin anii 80, și am bătut-o și bătut-o la pas. Never heard of halele Carol. Dar este posibil ca autorii proiectului, din altă generație, din post-comunism, să cunoască mai bine. La deschiderea proiectului, inclus în Romanian Design Week, l-am vizitat. Nu mi-a spus nimic. The Ark, clădirea în care am lucrat 6 ani, este perfectă, un patrimoniu industrial impecabil repus în funcțiune. Lăsând deoparte ideea că preluarea drept pivot a halelor Carol ar fi ceva cool, nu am văzut acolo decât signalistică, o terasă cu bere și nici măcar bere Zăganu, ci una industrială. Post-industriala cere bere artizanală, nu? Plus o sală de film, amenajată cu de toate. Dar absolut nimic despre reinterpretarea locului, care fără sala de filme, ar fi doar un colt de centru vechi urcat pe dealul Filaretului. Intervenții soft și de suprafață. Bere și film. Cam atât. Prea puțin pentru o finanțare de la EEA Grants. Pentru că dacă scazi terasa, care este temporară și scazi și sala de filme, locul este plin de trecut, dar nu este plin de prezent. So?
 




Tomate "urâte" de la Suceava

Unchiul meu si-a dorit tomate din acelea inima de bou. Am cerut de la Suceava 5 soiuri de tomate si uite ce a iesit. Unchiul Traian nu le vroia crete, ca nu sunt frumoase, ci in format de inima de bou. Asteptam sa se coaca si va tinem la curent. 


 

Concurs de țărănisme cu vaza de flori: la ce folosea obiectul din imagine?

Ce să fie în fotografie? În Filantropica unul dintre momentele cheie mi s-a părut acela când, pentru a pune sub semnul întrebării caracterul interpretat de Marius Florea Vizante, pentru a-i distruge acestuia credibilitatea, profesorul jucat de Mircea Diaconu folosește un bilet RATB ca armă de luptă. Contra-opinentul său, interogat cu privire la ce folosește acel petic de hârtie, fiind un băiat de bani gata, nu știe răspunde. "Deci habar nu are despre cum își duc viața oamenii obișnuiți și uite cum vrea să îl distrugă pe bietul profesor"

Nu avem un astfel de propunere care să pună în balanță binele cu răul. Doar că, în călătoria la țară, în Dobrogea, din iunie 2015, am văzut în curtea unchiului Traian, "montajul" de mai jos. Care este funcția de bază a recipientului devenit vas de flori? Si-a perdut functia de baza si a capatat una noua.  De ce? Exista o explicatie.


Restograf.ro: Cele mai frumoase locuri in care sa bei un vin bun

Restograf.ro revine cu un nou pivot la sfârșit de iulie. Vinul, vara, răcoare (sau canicula) și propuneri de contexte de a gusta plăcuta băutura, la o vinotecă, cramă, delicaterie. AICI recomandările.  Restul este decizia voastră.

 

Micii fermieri si agrotehnologia, insa in Africa nu in Romania

Romania este o tara de mici fermieri. Romania este o tara care se afla in prima linie a telecomunicatiilor, a penetrarii Internetului (nu insa la punct fix). Cu toate acestea, abundenta de care vorbim, nu a dat nastere nici unei politici publice de sustinere a agrotehnologiei pentru micii fermieri, nici unor proiecte importante, private. Este paradoxul in care traieste Romania, prea multe resurse, prea bogata, si de aceea subutilizata (nu sub exploatata). Cititi un articol BBC despre tehnologie, IBM si micii fermieri in Africa si mirati-va. Fara sa faceti analize comparative sofisticate. Romania ar putea fi vectorul combinatiei dintre traditie, tehnologie si ecologie. Dar nu este si nu va fi niciodata. Pentru ca isi stabileste mize marunte de dezvoltare, toate tintind dezvoltarea cantitativa, incrementala si dialectica.

Guvernul susține sezonalitatea producției de fructe autohtone

"Grădina cultivată cu fructele viitorului!" Acest angajament hotărât și viguros, care are ca obiectiv creșterea producției și consumului de fructe autohtone se va concretiza prin suportul acordat cercetării științifice naționale. O astfel de orientare a guvernului este interesantă, deși pare că urmărește să desființeze sezonalitatea. Pe de altă parte, angajamentul de susținere a cercetării este interesant ca demers de politică publică pentru a avea fructe autohtone tot timpul anului. Deja s-a alocat o sumă importantă pentru identificarea din cele peste 3.500 de varietăți de fructe, pe cele care rezistă la condiții extreme.

Notă: Este vorba de guvernul Marii Britanii și al Irlandei de Nord, prin Department for Environment, Food & Rural Affairs, iar mesajul este "The best of British all year round"...Nu, nu guvernul României, nici MADR, care încă nu se gândește la producția autohtonă având ca caracterstică sezonalitatea.....





 

joi, 30 iulie 2015

Rahat bilingv Praktiker

No shit. Avem parte de rahat de la Pratiker. De la casă la acasă, ceea ce este o deviza extraordinară. Dar nu este la fel de clar de ce numele produselor, sortimentul, nu sunt integral bilingve ci doar  parțial. 

În română, "Rahat turcesc - Rahat cu fistic".
În engleză, "Rahat turcesc - With pistaccio"

Parțial Praktiker.

 

luni, 27 iulie 2015

Iulian Dutu despre paine

AICI


Cum sa prepari maia

Slow Food: Good, Clean and Fair Food for Everyone

Vanzari si profituri in scadere la McDonald's, dar USA


*US same store sales down 2 percent

*Net profits sagging 13 percent


Aegean Slow Food Festival #cevrecietkinlik @cevrecietkinlik

În timp ce Grecia a luat-o pe drumul mântuirii, la confluența a două culturi, cea greacă și turcă, este organizată o reuniune gastronomică bilaterală, Festivalul Slow Food al Mării Egee. Ca să vedeți că o latură mai puțin vizibilă a culturilor locale, se împletește beyond politics.

 

Slow Food International Press Review - July, 17 - 23

What did it happen in the field of slow, very slow food in the last weeks?

Slow Food International Press Review

Dear Slow Foodies,
Here is our weekly selection of articles:

Several articles feature Carlo Petrini's visit to Brazil:
On Saturday, July 18 he attended the launch of the second "Festival Binacional de Enogastronomia" in Santana do Livramento Rivera, on the border between Brazil and Uruguay:
Brazil, Instituto Rio Grandense do Arroz: http://bit.ly/1Ojt3Wo
Brazil, Página Rural: http://bit.ly/1IanWDj
He attended the first edition of Mesa ao Vivo RS in Porto Alegre on Wednesday, July 22:
Brazil, Abrasel: http://bit.ly/1Ki2CTk
Brazil, Jornal do Comércio: http://bit.ly/1OnT4Uy
Brazil, BrandPress: http://bit.ly/1eiH1eY
Brazil, JorNow: http://bit.ly/1gPI9ss
Brazil, Maxpress Net: http://bit.ly/1Ig1j0t
He signed a technical cooperation agreement on Thursday, July 23 with the Ministry of Agrarian Development (MDA) to promote and support the production and consumption of food from family farms and rural settlements in the country:
Brazil, Portal do Ministério do Desenvolvimento Agrário: http://bit.ly/1Oz6pKD
Brazil, Centro de Inteligência do Feijão: http://bit.ly/1CWVGYP

Japanese in Istanbul / Maras Dondurmasi / Turkish Ice Cream

NOTĂ: Propunere de la Iulian Duțu...Diferența dintre o înghețată industrială și una artizanală. Stă uneori în măiestria, aparent inutilă, de a jongla cu oferta până la a crea o impresie de neuitat și memorabilăăăă....



duminică, 26 iulie 2015

Clair de Lune....Claude Debussy for Frankie and Johnny

Am vizionat pentru a treia oara "Frankie and Johnny" cu Al Pacino si Michelle Pfeiffer, o poveste romantica despre cum poate o terapie ad-hoc sa vindece si sa uneasca suflete. Melodia suport a povestii de dragoste dintre Frankie si Johnny este Claire de Lune a compozitorului Claud Debussy.

vineri, 24 iulie 2015

Despre sifoane si paranormal

Ce să consum, o apă minerală Bucovina, promoțională la 1,5 lei sau un sifon de viață lungă tot de 1,5 lei? 



Urban Fest la București, 2015

Urban Fest. 2015. A fost un proiect propus din scurt, rezolvat repede, a convins multă lume să dea o mână de ajutor. Meritul altora. Ca deobicei, s-a întâmplat să fiu pe acolo. Eu am lucrat la o chestie banală de culise, colectare conținutului pentru expoziție, partea de dat la butoane la sală, și o moderare de atelier. Unde poate am tutuit pe unii și alții. Dar și eu sunt dispus la așa ceva nu? 


Urban Fest a fost un eveniment conferință, expoziție, dezbateri, dedicat orașelor inteligente. Și Dâmboviței ca un vehicol și axă verde a orașului. După semn imaginile continuă....

De ce suedezii sustin micii fermieri? Despre fân la MȚR

Din proiectul Tranzițiile fânului poți afla destul de multe pentru a fi pus pe gînduri. Fânul este produs, nu se face de la sine. Are un ciclu economic aparte. Producția de fân nu este parte a sistemului productivist de azi, decât parțial. Funcționează două paliere în realitate. Un palier al producției de fân pe subvenție, care este subvenționat. Și un alt palier, cel care folosește mai mulți arini decât trebuie pentru a face umbră. Un proiect expus la Sala Acvariu a Muzeului Țăranului Român, cu niște suedezi, cu Anamaria Iuga și Bogdan Iancu, Monica Stroe. MORALA: Și suedezii au avut biodiversitate, pajiști și acum se luptă să păstreze ce mai au. MORALA I: Guvernul suedez sprijină micii fermieri. GALERIA FOTO după semn......

Vodafone acest Poltergeist al României #VodafoneBuzz

Păi nu? Un fals cultural. Sau poate noi suntem niște falsuri? Ghiță ciobanul a fost absorbit de marketingul Vodafone. Înainte era el însuși un anonim cetățean român, îmbrăcat banal de la chinezi. Sau turci. Astăzi a trecut granița din realitate în virtual. 

PS De ce doar asta? Pentru este vorba de un cioban împâiat care vinde cartele. Și am vrea ca Vodafone să salveze ciobănitul nu profitul. Sau nu?






Domnilor nu v-aș dori așa ceva.. DonCafe se joaca cu.....

Mică? Mare? Măcinată? Poate vioaie și tare. Fără lapte, fără zahăr.

 

De rută bucureșteană.....Transcentral Urban Bucuresti si tururile alternative

Tururile alternative, încercați interestingtimes.ro Credeți că vă cunoașteți orașul? Anul trecut și cred că și acum doi ani, s-au născut câteva proiecte de tururi urbane. Pluteau în aer din primul deceniu de după anul 2000. Adică prin 2004-2005 când se vorbea despre Transcentral Urban București. Dacă despre TUB vreți să aflați mai multe, căutați AICI. Ideea este că acest tururi fac legătura cu proiectul nostru și umplu un gol. Nu îți oferă o vilă la masa de joc, dar este clar că în materie de turism urban, de tururi urbane ghidate posibilitățile sunt imense. V-ați gândit vreodată la cum ar fi să plimbi lumea pe acoperișurile orașului?




 

Supa lui Warhol renunta la ......aromele artificiale

Regretăm dezamăgirea industriei alimentare dar trendul se amplifică. Campbell renunță la arome artificiale.