luni, 7 septembrie 2015

Cate lamai se pun intr-o limonada si ce este aceea limonada?

De ce este nevoie de alaturarea la cuvantul care indica alimentul, in acest caz "limonada", a atributului "naturala"? Cand spunem limonada ne gandim la limonada din apa (naturala), lamai (naturale) si zahar (nu este natural, dar este extras din natura). Oricarui alt aliment nu i se poate spune limonada, chiara daca are niste urme de ceva ce aduce la gust cu sucrul acru de lamaie. Bun, dupa ce am lamurit faptul ca o limonada nu poate fi decat naturala, ramane de vazut cat de naturala este aceasta, careia i-am surprins reclama, la un chiosc de pe langa liceul Gh. Sincai. Daca vezi cand este stoarsa lamaia in fata ta, este ceva, un progres mare pentru Romania.

Stiti care este proba simpla pentru un astfel de produs? Oriunde asi merge sa intrebi din cate lamai este facuta. Va asigur ca multi "vanzatori" vor ramane bouche bee, adica cu gura cascata. Spre surprinderea mea am intrebat la un local destul de vizibil (si in expasiune) si le-a trebuit 10 minute ca sa imi spuna ca au pus in pahar 45 de ml. 45 de ml de ce, nu mi-au spus. Pur si simplu i-am naucit. 

 

Observator gastronomic: Mazzaj Cafe sau zen pre limba araba

Mie mi-a placut capul acoperit cu fes si fumator care acopera o parte a fetei dinspre strada a cfenelei Mazzaj. In cartierul nostru, pe linga splai, dupa tribulatiile restauratoare ale unor si altora, s-a deschis un loc colorat, interesant pe dinafară, bine echipat. Se numește MAZZAJJ. Curiozitatea mi-a fost activat mai demult, cu privire la ce anume ofera acest loc. Am trecut o data prin zona si l-am fotografiat, are o grafica exterioara interesanta. Explicatia cuvantului folosit: mood, temperament, humor, temper, disposition. Cu alte cuvinte, ceva, o stare aparte de zen. Daca gasiti asta sau nu la Mazzaj, ramine in grija dvs.



duminică, 6 septembrie 2015

vineri, 4 septembrie 2015

Trend: Pentru cei care nu cred...consumul de hrana premium, este in crestere?!

Sa bagati la cap! ar spune dl. Vucea. O analiza din Ziarul Financiar, dupa atatia ani, ne spune ceea ce este de bun simti. Odata cu veniturile si cu schimbarea semnificativa a nivelului de educatie, in bine, romanii (sau o parte din ei) cumpara mai bine si mai mult, premium. 

Pentru anul viitor 2016, in agenda 'destinata' destinatiilor: Rowmania Fest

Asociatia "Ivan Patzaichin-Mila 23" a pus punct inca unei etape. Cu competitii de canotca, cu un nou restaurant de preparate din peste "Ivan Pescar", cu un nou triatlon. Cu totul, o activare sustenabila a orasului si a gurilor de intrare in Delta Dunarii. Nu uitati, in fiecare sfarsit de august, in fiecare an, la Tulcea.

 

Stiti despre land grabbing? Ecoruralis a documentat un caz

Desi au fost necesare corecturi pe studiul de caz, efortul Eco Ruralis de a atrage atentia asupra fenomenului land grabbing a dat rezultate. Land grabbing este atunci cand pamantul este achizitionat si comasat si tranzactionat in scopuri speculative. Desi un fenomen caracteristic capitalismului si face parte din constructia sa economica, acapararea de terenuri se petrece in mod asimetric si este de fapt expresia unor raporturi de forte inegale intre capitaluri straine din tari dezvoltate si capitaluri autohtone mici si faramitate, din state/piete emergente. Finalul este acela ca micii fermieri, nu pot/nu vor si nu ajung sa faca ferme mai mari, capitalul strain deposedeaza legal si lasa pe termen lung fara "obiectul muncii" piata locala. Libertarienii ar putea observa ca poate aceasta interventie ar fi necesara pentru ca sa se petreaca comasarea. Depinde, dar adesea terenurile comasate ajung tot la fermieri straini, unii ar putea chiar nuanta, adica la fermieri europeni. Da, dar ne place? Ne vindem tara dar in ce fel?

 

Patiserii britanici revin la PBS, o organizatie umbrela a televiziunilor publice americane

Great British Baking Show. Am dat de PBS din intamplare, asa cum uneori cunoasterea da peste noi, uneori neasteptat. Am observat ca este un vehicol de promovare a culturii conservatoare anglo-saxone. Si de aici incolo, campul de actiune al PBS este vast, include si seriale despre hrana si gatit. Ca atare, ce se distribuie acolo in America, via Marea Britanie, de exemplu, sunt "retete" de show-uri culinare, cu mult mai interesante, mai avansate si explorand si alte nise ale gastronomiei. Decat la noi. Ca mai jos. Deocamdata noi trebuie sa avem parte-dar eu nu urmaresc asa ceva-de Master Chef.  Adica de ceva un pic mai inapoiat in istoria televiziunii. 



PBS has transformed itself from a solely broadcast organization to a multi-platform leader that serves Americans through television, mobile TV, the Web, interactive whiteboards in the classroom and more. PBS reaches more than 103 million people through television and over 33 million people online each month. 

PBS is a private, nonprofit corporation, founded in 1969, whose members are America’s public TV stations -- noncommercial, educational licensees that operate more than 350 PBS member stations and serve all 50 states, Puerto Rico, U.S. Virgin Islands, Guam and American Samoa.

10 lucruri de facut la Slow Cheese, Bra, in Italia


joi, 3 septembrie 2015

Peste mancati? Cotele de pescuit...pentru Marea Neagra, se apropie

Da, mancati, pentru ca stiti ca s-a deschis la Tulcea singurul restaurant dar si primul, care vinde preparate culinare din peste, nu? Se numeste Ivan Pescar....Iata cum Comisia Europeana a inceput sa dea drumul la deciziile privind "fishing opportunities", cu alte cuvinte cat anume se poate pescui. Azi au dat cotele pentru Marea Baltica. Dupa reuniunea din septembrie/octombrie, soc si groaza, se vor cunoaste, in decembrie 2015, cotele de pescuit pentru Marea Neagra. Adica Romania si Bulgaria, tari fratesti. Go baby! Fish....

Foto Ziarul de Tulcea
 

Despre eco si traditional la AGRO TV Network, media tous azimuts: jurnalul de agricultura

AGRO TV Network, ii gasiti si la RDS si la UPC, cred ca si la TELEKOM, este o constructie a unui grup din Cluj, dedicata unui domeniu care are ca rezultat si hrana. Am participat la o emisiune impreuna cu conf. univ. dr_pe_bune Costel Stanciu, presedinte al Asociatiei pentru Protectia Consumatorilor din Romania. sa intelegem mai bine ecologic vs. traditional. Desi sunteti grabiti, puneti la favorites, poate veti afla lucruri interesante....



Ca sa mananci sanatos trebuie sa incepi de mic

......De aceea sunt un pic fan de Radio Itsy Bitsy, ca sa aflu cat de mult se ocupa de hrana copiilor. Desigur, in lumea de azi, exista constrangeri. Advertiserii vor spatiu de publicitate (suna precum "spatiu fiscal") ca sa isi vand marfa, hrana, buna sau proasta. Dar se poate totusi ca un radio sau media sa aiba si o politica editoriala despre what's bad or wron in materie de hrana. Ascultati Itsy Bitsy, un radio despre copii, despre parinti, despre toti la un loc. Si un slot nou, sustinut de Ruxandra Rusan....



 

Cam insistent? Despre „A se consuma de preferință înainte de” și „A se consuma până la”

Iata ca unii o spun mai bine. Cei de la Comisia Europeana, evident, care pun, in principiu, in centrul politicilor lor cetateanul si atunci cand este cazul, consumatorul. Nu o sa vedeti explicatia asta in retail, pe pereti, prin asistentii de la raft, etc....De ce, care ar fi interesul decat sa vanda mult si dvs. sa aruncati apoi ptr. ca ati imbacsit frigiderul, nu?




Etica nu ne omoara: evitati risipa de hrana si dupa data mentionata de fabricanti

Sau ce puteti face sa nu mai aruncati bani aiurea pe mancare, cu alte cuvinte. Iata deci inca o pastila rapida despre risipa de hrana. Se poate. Baietii destepti din retail va indeamna sa aruncati hrana. In realitate, asa cum stiti, se poate consuma inca cateva zile dupa termenul recomandat de retaileri. De fapt motivul lor ascuns este buy more, baby, buy more....

 

Sustineti Hadean si scoala sa de bucatari pentru tineri dezavantajati material @adihadean

Adrian Hadean este un tip serios, se ocupa cu gaititul si mai ales este o persoana angajata social. Si politic. Politica fiind cea a gastronomiei. Cei care il urmaresc inteleg si de ce a lansat o initiativa sociala atat de indrazneata in materie de gastronomie. O scoala de bucatari pentru tineri fara posibilitati materiale. MAster Chef este un proiect comercial, dupa parerea mea, care denatureaza educatia despre gatit. Gatitul nu este o competitie. Intrebati in familie gospodinele. Acest demers este important pentru ca a fi un bun bucatar este mai valoros decat sa fii ospatar. Scuze!

Daca puteti, sustineti initiativa sa. Cu vorba, cu datul mai departe, cu sfaturi, cu bani. +Adrian Hadean 



 

miercuri, 2 septembrie 2015

Pare simplu sa ambalezi hrana?

Am descoperit la oamenii astia de la Slow Food (n.b. trebuie sa venim si noi cu ceva interesant, de anul viitor) +Gabriela Berechet +Tartelier - Irina Gheorghiu +Rares Habeanu si anume niste tool-uri foarte simple destinate sa atraga atentia asupra unor valori, sa le sublinieze, si indirect sa sustina si sa promoveze schimbarea atitudinilor si obiceiurilor publicului consumator.

Un astfel de tool este competitia Slow Pack de la Terra Madre din 2014, care a premiat urmatoarele...



Perfect Maestro Pizza, nou la Bucuresti

La ora asta deja sunteti pe o cafea, un ceai ? +Cristina Mehedinteanu Ieri 31 august 2015 pe seara, eram un balladeur pe Calea Mosilor. Ce sa vezi, imediat dupa fost Materna, dupa Posta, lucru la greu. Deci, o noua pizzerie. Cu stil, ca sa zic asa, miste gresii asortate, modele interesante la decorare. Cred ca si un concept ambitios, poate nu cunosc eu piata: cuptoarele la vedere. Mai sa fie. Sa le incercati pizza si sa mai vorbim despre asta. Trendin pizza...la Bucuresti. PS. Este vis-a-vis de Dominium...



 

Salvati mancarea voastra (acum 1)

De ce avem aceasta problema? Sau de ce uneori se aude discutandu-se despre asta? Pentru ca prea multa cerere artificiala de mancare inseamna prea multa agricultura, prea multa poluare, prea multa secatuire a resurselor, o lacomie mare a retailului care alearga dupa foarte multe profit, si mai ales o dieta nesanatoasa, care omoara oamenii prea devreme. Asadar puteti contribui la rezolvarea putin cate putin a unor probleme care la nivel societal dau batai de cap. I-ati vazut pe aia de se bateau din cauza gunoaielor nestranse? +Avram Fitiu +Tea Vasilescu +Violeta Bîrzescu +bogdan iancu +Nancy Samargiu 

 

Cap de miel la Istanbul

Chiar acum de dimineata +Andrei Udisteanu dau un semn despre  ce se mananca prin alte parti. Cu un pic de curaj si de aventura in sange, am fost o tura in vizita, prin Istanbul. Evident am cautat din mers lucruri +Zaharia Ioana ca de exemplu pravalii care ofera altfel de carne. De oaie, de miel. Do you look for these specialties?

(c) Tiberiu Cazacioc
 

marți, 1 septembrie 2015

Sa nu uitam celulita, de la Maggi? @knorr #knorr #Maggi

"Supele Maggi conțin de 80 de ori mai multă sare decât carne, supele Knorr conțin de 5 ori mai multă sare decât legume, iar supele fabricate în Vietnam conțin între 8 și 12 aditivi alimentari." spune presedintele APC in Romania, conf. univ. dr. Costel Stanciu.




Slovenia piata pentru produse traditionale romanesti?

Simpla punere pe masa a branzei de burduf, nu este suficienta. Producatorii au nevoie de mai mult decat o vitrina. 



Ca sa vedeti ceea nu ni se spune, aflati ca Slovenia are deja 22 de produse de calitate recunoscute de Uniunea Europeana, iar Romania doar unul. Asa putem masura rezultatele activitatii MADR din ultimii 11 ani, nu, din anul de gratie 2004 cand s-a instituit nefasta politica de recunoastere a produselor traditionale care nu sunt traditionale. 
 
Din comunicatul de presa aflam ce activitati si ce realizari a avut MADR in Slovenia. Ar fi fost si este interesant sa stim ce beneficii au avut producatorii participanti? Comunicatul de presa este centrat numai pe ceea ce a obtinut ministerul. Nu este rau dar pare unilateral. Nu ministerul era actorul principal, el a fost slujbasul care a scos in fata produsele traditionale romanesti. Asa cum in imagine nu vedem pe romanii nostri, ci functionari ministeriali. Ceea ce nu este rau in sine, dar nu sunt dansii eroii principali. Nu avem in comunicatul de presa, scopul, obiectivele, rezultatele. Pare ca produsele traditionale au fost doar un pretext pentru relatii politice mai bune cu autoritatile din Slovenia.

Umor involuntar cu Zewa Deluxe si tubul dizolvabil Aqua Tube

Dupa ce mananci. Cum adica "incearca"?  De cate ori ati citit reclama de mai jos pana v-ati dat seama ca sunteti invitati sa inghititi tubul pentru a afla daca este dizolvabil? Ce altceva inseamna "incearca singurul tub dizolvabil"? Sau cumperi hartia, o derulezi si apoi arunci tubul in w.c. sa afli daca se dizolva? Si daca nu vreau sa incerc tubul dizolvabil, nu cumpar aceasta hartie igienica, nu? Multe persoane nu au nevoie decat de hartie, ce daca tubul se dizolva? Si aici ajungem la misterul crearii unei nevoi. Este "inovatia" un driver suficient sa cumparam aceasta hartie?



Inca un (take) 5 to go pe str. Paris

5 to go pe str. Paris! Pentru ca zilnic pedalez, trotinez si merg la lucru pe str. Paris din Bucuresti spre birou, am urmarit falimentul celebrului magazin "La garaj" care mintea cumparatorii ca le ofera produse numai din Basarabia (cand de fapt ele erau si din Ucraina si din Rusia). Am urmarit cum si-au completat oferta, din disperare, si cu bauturi carbogazoase, si cu inghetata si cum trageau tigara de la tigara zilnic, lazy waiting consumers, in fata pravaliei. Mintind nu castigi, doar organizezi loterie. Construind pe termen lung, este posibil sa castigi.

Dar, cum v-am spus, au dat faliment cei de 'La garaj' si iata ca pravalia 'orice la 5 lei' aka 5 to go le-a luat locul. Incercati in drumul vostru cate ceva din magazin. Chestii de mancat dimineata la o barfa la kitchinetta de la birou: cafea, croissants, etc. 5 to go!

I-am surprins in 31 august, ca la rugby, la deschidere, pe cei care se ocupa de business. O cafea espresso, fara nimic, ca asa o beau, a fost pretextul pentru un mini-reportaj cu iPhone-ul meu 3GS.




CHAFEA - Consumer, Health and Food Executive Agency

CHAFEA este una din agentiile executive ale Comisiei Europene care se ocupa cu transpunerea in practica a unor programe europene precum Health, Consumers si Better Training Safe Training. De fapt BTSF este un program de pregatire a functionarilor publici (si a agentilor privati) din statele membre (ca Romania, chiar asa!) pentru a sti sa aplice legislatia comunitara sanitar-veterinara. Nu prin obtuzitate, minte ingusta si sacosa (nu am probe, dar mergeti in pietele urbane si intrebati) ci prin aplicarea pachetului de flexibilitate. In Romania exista putine exceptii precum DSV Brasov, agentii sanitar-veterinare locale care sa ajute producatorii sa se conformeze si sa obtina si pentru productie traditionala recunoasterea conditiilor specifice de productie.In filmul CHAFEA despre programul BTSF apar si sotii Tincutat si Dan Cismas, de la Ferma Topa. Dan este si vicepresedinte al Eco-Ruralis. 


marți, 18 august 2015

Refresh slow cu Observator gastronomic

Ce este mai frumos decat sa mergi pe teren sa vezi cum sa petrec lucrurile in ce priveste hrana. Revenim cu observatii noi, de la 1 septembrie. 2015. Ce credeati?



Sevis la Bucuresti

Cica la un restaurant din parcul Tineretului din Bucuresti se prepara si se ofera Sevis. 



A fost bun "cornul si laptele" la ceva?

Ca schema de redistribuire de beneficii sociale "Cornul si laptele" a fost inventata in perioada guvernarii Nastase. Bunul simt comun, populist, a sustinut de-a lungul timpului ca acest tip de suport alimentar: a) este necesar; b) aduce copii la scoala.

Ambele argumente nu au fost desfiintate de nicio analiza pe care publicul sa o ia in serios. Faptul ca painea si laptele ar fi esentiale si necesare tinerei generatii nu a fost o ipoteza validata de specialistii in nutritie. Alergii, intoleranta la lactoza? Alternative alimentare? Nimic.

Apoi sa ne uitam a abandonul scolar, pe segmentare demografica si sociala. Tot bunul simt, pe baza informatiilor vehiculate uneori, este ca abandonul scolar a crescut.

Oare ce ne spune studiul CRPE? Este comandat de TetraPak si nu este publicat in situl CRPE. 


duminică, 16 august 2015

Dragos Lumpan: Multumesc frumos & sa nu lasam armele jos :)

Ultima transhumanta - Un proiect din categoria Film/documentar, initiat de Dragos Lumpan 

"Crowdfundingul a depasit suma minima propusa!

Si trebuie sa recunosc ca au fost depasite si asteptarile mele! Asa ca va multumesc mult inca o data!
Mai sunt 11 zile de crowdfunding: ce facem? 

Eu propun sa continuam Transhumnata :) 

Intr-adevar suma minima propusa a fost usor depasita. Dar, dupa cum spuneam la descrierea campaniei: "Acum, mai e nevoie de aproximativ 15.000 euro pentru a finaliza filmul documentar... Ne propunem ca prin aceasta campanie de crowdfunding sa strangem minim 7500 euro (33.333 lei), urmand ca diferenta sa fie acoperita din economiile proprii si alte colaborari."

Pe pe crestemidei.ro/ UltimaTranshumanta am strans prima jumatate; daca in celelalte 11 zile ramase Transhumanta va mai strange ceva atunci va fi mult mai usor cu a doua parte "acoperita din economiile proprii si alte colaborari."

P.S. 1: Despre "economiile proprii" Vlad Petreanu a scris bine: "Dragoş Lumpan care a topit toate economiile familiei pentru acest proiect unic..." - Petreanu.ro
P.S. 2: Tot pe crestemidei.ro/UltimaTranshumanta  am explicat cu detalii de ce mai e nevoie de aproximativ 15.000 euro pentru a finaliza filmul documentar.

P.S. 3: Fotografia este facuta in Turcia, la ciobanii de la Marea Neagra. Nici ei nu au lasat armele jos :) Le-au pus pe masa pentru o fotografie. Si un ceai :)

P.S. 4: Recompensele sunt la fel de valabile si dupa depasirea planului :)"

marți, 11 august 2015

Masina de inghetata din nou la lumina.....

Un artizan al inghetatei si-a antrenat familia intr-o afacere ce parea acum cativa ani traznita. Masina de inghetata. Inca o confirmare, daca mai era nevoie, pentru familia Menghes. AICI la Ziarul Financiar.

Ecologie 100%, urmeaza Romania

Danemarca tinteste agricultura ecologica/organica dublata pana in anul 2020. La o emisiune recenta AGRO TV Newtork am prezis ca toata agricultura Romaniei va fi organica.

Surorile Biscuit consuma haggis....@biscuitstore

Este un preparat specific scotian, ce poate fi savurat doar in Insulele Britanice. Mai precis in Scotia. Pare a fi apropiat de "sloi", preparatul romanesc de maruntaie in seu de oaie. Haggis se pregateste din tocatura de organe de oaie. Este interzis in America. Pe bune, doar cateva articole mai departe. "The hunt for black market haggis", "Haggis imports have been outlawed in the US for more than 40 year".

Dar iata mesajul Adrianei si Roxanei, la subiect: despre 'biscuit'
 
Mai sunteti in vacanta? Norocosilor! Noi tocmai ne-am intors dupa o mica, scurta, rapida saptamana in care ne-am luat nasul la plimbare si picioarele la spinare, care pe la soare, care la racoare, iar din vacanta in Scoatia-cea-plina-de-castele-si-ploaie am adus povesti frumoase si inspiratie pentru noi retete delicioase.

Si, desi haggis s-a dovedit a fi chiar gustos pentru o tocatura de organe interne de oaie, cu seu si nucsoara, am preferat ca seria produselor inspirate de vacante sa se imbogateasca cu doua preparate mai usoare - cranachan, adica zmeura cu frisca si ovaz inmuiat in whiskey si placinte sarate. In imaginea de mai jos cele degustate in Edinburgh si al caror gust, aroma si textura vor sta la baza testelor de saptamanile viitoare.

Pana atunci insa vine Sf. Maria. V-ati gandit ca un mod bun de a spune cuiva la multi ani este un tort? Nu? Va stam la dispozitie.
    
Adriana & Roxana ❤ Biscuit.ro