Post by Să plângă Putin.
Slow Food // e c o g a s t r o n o m i e // d e z v o l t a r e d u r a b i l ă
vineri, 13 septembrie 2013
Români, să nu ne vindem țara la kilogram!
Bună ziua, v-ați primit găleata cu aur românesc, 100%? Dând deoparte această ușoară ironie care totuși nu vrea să arunce în ridicol dezbaterea actuală din societatea românească, trebuie spus că un gând totuși mă frământă în legătură cu exploatarea de resurse minerale. Și anume, este exploatarea subsolului ULTIMA soluție a României în materie de dezvoltare, de creare de locuri de muncă? Suntem în clasamentul țărilor care doar asta au de oferit economiei globale? Care este planul măreț al guvernării, de propășire a României? Nu cumva suntem pe o cale greșită?
Despre Delta si Dunăre la masa rotundă "Apel pentru o Deltă a Dunării vie" Tulcea 2013
Ivan Patzaichin, presedintele Asociatiei Ivan Patzaichin-Mila 23 |
marți, 10 septembrie 2013
METRO și comertul tradițional vs. comerțul modern
Ce este prea mult strică? Comerțul modern (adică ceva evoluat) înseamnă supermaket, hipermarket, discounter, cash and carry. Comerțul tradițional în accepțiunea celor care sunt implicați în distribuția produselor alimentare, înseamnă, de fapt, comerțul născut după 1989. Este evoluția de la chioșc la magazinul de la colțul străzii sau al blocului. Este un rezultat al presiunii lanțului cash and carry, de organizare a distribuției. Cu o ușoară conotație paseistă, ca și cum micile magazine sunt ceva ce va dispărea.
miercuri, 4 septembrie 2013
Acuz: Nu TOȚI câinii sunt criminali !? Să îi omorâm !?
O tragedie a împărțit lumea în două. Un câine a omorât un copil de 4 ani. Și s-a lăsat întunericul rațiunii peste mulți dintre noi. Mă face să mă gândesc la fascism și la comunism, la ideologia brutală bazată pe generalizări. Ai avere? Ești burghez împuțit, la canal cu tine! Ești negru? Ești criminal, hoș, leneș! Ești câine? Ești un animal criminal, ești de ucis!
marți, 27 august 2013
O 'mare' brânză de burduf în Italia, un concept de apărare de la Slow Food
Știți că brânza de burduf de calitate va fi prezentă la un târg Slow Food la Bra, în Italia, în 20-23 septembrie 2013 ? Dar de ce?
Mișcarea Slow Food are o istorie relativ recentă. Înființată de peste 20 de ani, militează pentru dreptul de a alege hrana, pentru lanțurile alimentare scurte, pentru salvarea patrimoniului gastronomic local, a rețetelor locale, bazate pe soiuri de plante, legume, rase de animale locale. Este ușor ?
luni, 26 august 2013
Turda: Coffee & Tea House (la Marta)
Un tur rapid prin Transilvania cea liniștită m-a dus la Turda. Ne-a trebuit o oră aproape și o întoarcere în spre Cluj și o revenire pe traseu ca să ajung la unul din interesantele locuri de petrecut un pic de timp liniștit, la Marta Poszonyi, în Turda. O cafea bună, siropuri naturale, bere nefiltrată, un loc minunat de întâlnire, lângă zidul cetății Turdei. La o oră liniștită de seară am discutat cu Marta și Călin despre viitor, despre Noul Săsesc și planurile lor. Nu ratați la Turda! Eu era să ratez pentru că atât de obosit fiind, am vrut să și plec la un moment dat....dar a meritat să văd niște oameni mai hotărâți ca altădată....
duminică, 25 august 2013
"Produsul anului 2013", un drept la replica....
Am scris un punct de vedere despre proiectul "Produsul Anului 2013". Este o acțiune ce are ca scop să stabilească care sunt produsele anului, oferite de industria alimentară din România, pe baza opțiunilor unui grup de persoane din România. Proiectul este realizat de Media Concept Store si Exact Cercetare si Consultanta.
În punctul meu de vedere (aici) am pus sub semnul întrebării mai multe precum legitimitatea alegerii unor produse alimentare ca fiind "produsele anului"....
Friptura de Turda, cu Poszonyi și Arpad bacsi
Care este povestea fripturii de Turda?
Am avut ocazia să ajung în preajma Clujului în 21 august 2013. Pentru o întâlnire ambițioasă dedicată cânepii industriale, ridicării ei din uitare.
sâmbătă, 17 august 2013
Pentru biodiversitate, sfatul #12: Vă plimbați? Atunci, încercați să respectați natura!
Știm toți că a da sfaturi nu este cel mai potrivit mod să înveți ceva. Mai corect ar fi "a da idei", nu? Deci. "Când vă plimbaţi în natură, să fiţi discreţi: faceţi cât mai puţin zgomot posibil, dacă doriţi să admiraţi animalele sălbatice, evitaţi să purtaţi culori vii şi să vă parfumaţi.
Rămâneţi întotdeauna pe poteci: există mai puţine riscuri să deranjaţi animalele sau
să călcaţi plantele, muşchii, ciupercile…Dacă luaţi şi câinele cu dvs., acesta trebuie ţinut în lesă sau aveţi grijă să rămână tot timpul pe potecă. De asemenea, asiguraţi-vă că acesta nu latră sau nu goneşte toate animalele retrase (de altfel, dacă speraţi să observaţi ceva, mai bine lăsaţi-l acasă
pe tovarăşul dvs. fidel!). În concluzie, nu aruncaţi niciun gunoi în natură şi nu adunaţi sau
nu strângeţi decât ceea ce poate fi gunoi."
sâmbătă, 10 august 2013
Prin România și Bulgaria, 992 km în 6 zile
Etichete
Argamum,
Balabancea,
Balcic,
Brăila,
Corbu,
Dobrici,
Durankulak,
Enisala,
Fântâna lui Pipirigeanu,
Histria,
Ibida,
Issacea,
Kaliakra,
Luncavița,
Mangalia,
Noviodunum,
Smârdan,
Vadu
miercuri, 7 august 2013
Alimente uitate? Zer sau whey
(c) Booths |
Nu știu cât de sofisticată este mica industrie alimentară țărănească sau producțiaartizanală de hrană, dar cred că zerul nu este la prea mare cinste în cultura gastronomică românească.Pe alte meleaguri, zerul ce rezultă în procesul de închegare a laptelui, este folosită ca bază pentru alte produse alimentare, este folosit pentru a extrage smântână sau unt sau pentru a furniza proteină pentru suplimentele alimentare. Pe de altă parte, zerul acid care rezultă din procesul de producere a iaurtului grecesc, este o mare
pacoste pentru mediu și economie, mai ales în America. Cât zer se produce în România, cât se folosește, ce pierderi economice avem sau ce probleme pentru că nu avem sau nu o gastronomie sofisticată? Sau nici nu contează că suntem aliniați, simplificați și standardizați în contextul culturii gastronomice?
(c) Modern Farmer |
Resurse:
Wikipedia http://en.wikipedia.org/wiki/Whey
Whey Too Much Greek Yogurt Dark Side http://modernfarmer.com/2013/05/whey-too-much-greek-yogurts-dark-side/
luni, 5 august 2013
La Isaccea, cu undița (4 august 2013)
De sus de pe un promontoriu care ține sub el resturi ale cetății Noviodunum, o privire spre Dunăre de câteva secunde, cu Vine.
La grătare și pescuit la Noviodunum (4 august 2013)
Am pornit la drum de la Măcin, spre partea de nord a județului Tulcea, către Luncavița și Isaccea. Tot timpul drumului, o vreme minunată și un nord-dobrogean limpede, verde și interesant de descoperit. Am ajuns la Isaccea, știam vag unde este Noviodunum (adesea am trecut și am văzut semnul indicator).
Cu mașina pe apă de la Brăila la Smârdan (3 august 2013)
Am plecat pe drumuri. De la București la Smârdan, peste Dunăre.
vineri, 2 august 2013
Reeducarea pentru hrană este un bun necesar....De ce ne place un aliment sau altul?
Nu este atât de simplu pe cât pare. Când alegem hrana o facem folosind simțurile, conștient sau nu. Ne folosim de cultura noastră, educație, obiceiuri. Reeducarea pentru hrană este un bun necesar.
Creativitate din ecosistem: azi, un tapiter
Am văzut de toate și în toate felurile, în materie de fliere și fluturași pirat care sunt lipiți peste tot.
joi, 1 august 2013
Știre pentru cei 70%: vă dăm pâine ieftină, dar vă luăm termopan-ul, mașina, etc.
Astăzi despre subvenții mascate. Sau cum să ajuți industria de panificație pe spatele contribuabililor.
Abonați-vă la:
Postări (Atom)