joi, 2 aprilie 2015

M60 in multe imagini, un local altfel

NOTA: Toate fotografiile sunt ale mele. Nu este un promo, pentru ca mi-am platit prajitura.

M60 este un local trendy in acest moment, o cafenea non-smoking pentru tineri cu carte. Despre care au scris mai multi in ultimele luni. Dati Google pentru o localizare, da este in Bucuresti.

Doua lucruri (doi sunt si investitorii) mi-au atras atentia in acest proiect gastronomic: preferinta lui David pentru sezonalitate si produs local si dorinta lui Razvan de a reuni in oferta M60 a artizanilor producatori de bere, dulciuri, brutarie, de calitate. Dar locali. Un lant al valorii pentru ca asa functioneaza solidaritatea si calitatea in consum...........



marți, 31 martie 2015

Publicitate negativă pentru MADR din partea "Observatorului gastronomic"

Este un fel de a trata problema. Vă anunț că MADR organizează târg de Florii, în perioada 3-5 aprilie a.c. dar am dubii serioase că este ceva ok. De când am văzut opincile din plastic propuse de MADR la un târg, m-am lămurit. Iar produsele alimentare sunt toate aceleași, din orice regiune ar fi. De oriunde ar veni producătorii. Pare că România a fost întotdeauna o piață unică, chiar fără căi ferate, drumuri și risipită în provincii, regate și principate. BTW,  care sunt bunicile românce care preparau la greu ciocolată de casă în anii comunismului, erau un fenomen de masă? De când sunt românii producători heavy de ciocoloată de casă?

MADR încearcă din nou cu acest târg de Florii să descopere produs tradițional, local, și să îl ofere în curtea ministerului. Am spus uneori, MADR poate că este bun să se ocupe de industria alimentară, poate să se ocupe de mica industrie alimentară, dar nu de gastronomie. Fiecare dintre noi ne pricepem la ceva, dânșii se pricep la ceva dar nu se pricep la gastronomie. Le-am sugerat să se combine cu Ministerul Culturii, cu Muzeul Național al Țăranului Român, care să valideze selecția de produse alimentare din punct de vedere al patrimoniului imaterial. Dumnealor, pe bani publici, se chinuie sa se erijeze în gastronomi.

CSR la Lidl

Ca sa vedeti ca se poate. Probabil pe cei de la LIDL i-a ajuns ceva. Pe de o parte este bine, in 12 si 14 dau liber personalului. Ca sa dam crezare sincera acestei initiative, sa stiti ce se intampla si prin America de Thanksgiving Day. Nu prea des, dar se intampla. Daca tot faci profit de ce sa nu lasi salariatii acasa? Da, vor spune unii, libertarieni. Dar faceau si ei un ban la dublu. Desigur, spun altii, dar este normal sa dai la schimb viata de familie pe niste bani? Ce ziceti?


DNA: Fermierii neolitici aveau succes la femei

Diviziunea muncii facea minuni acum peste 8000 de ani. Ne spune un articol din SLATE, semnat de Amanda Marcotte (adica she is a Brooklyn-based writer and DoubleX contributor. She also writes regularly for the Daily Beast, AlterNet, and USA Today).

Cercetarile arata ca barbatii care erau agricultori de succes aveau mai multe sanse de se cupla cu femeile din haita lor. Stiutorii de know-how agricol aveau lipici la doamne pentru ca dadeau de mancare. How low....Dar asta a transmis gena de fermieri mai departe...Niste tarani....




luni, 30 martie 2015

Camilla de Maffei despre Delta Dunarii

AICI Camilla de Maffei despre Delta Dunarii. Un proiect asociat Viaggiare i Balcani. Despre geografia gusturilor.





Filme scurte despre importanta hranei, la Expo Milano 2015 Short Movie Food


Disegniamo un futuro migliore (Italy, Cibo & Vita/Food & Life category)
Faut pas gâcher (France, Cibo & Sostenibilità/ Food & Sustainability category)
Milk: Lifestyle (Italy, Food & People category)
Scent of a Lemon (Italy, Cibo & Vita/Food & Life category)
Mind The Gap (Canada, Cibo & Persone/ Food & People category)
L'acronimo V.I.T.A. ed il suo significato (Italy, Cibo & Vita/Food & Life category)
My Promise (Philippines, Cibo & Vita/Food & Life category)
Il cibo... a scuola (Italy, Cibo & Vita/Food & Life category)
Maccheroni (USA, Cibo & Cultura/Food & Culture category)
Cucinato per voi (Italy, Cibo & Persone/Food & People category)
Brunelleschi: Che bel minestrone! (Italy, Cibo & Cultura/Food &Culture category)
Back to the Food (Italy, Cibo & Cultura/Food & Culture category)
We Own the Planet (Italy, Cibo & Sostenibilità/Food & Sustainability category)
Riso e sorriso (Italy, Cibo & Produzione/Food & Production category)
Col cibo non si scherza (Italy, Cibo & Vita/Food & Life category)

Institutul Cultural Google and Slow Food, about Ark of Taste @SlowFoodHQ

Institutul Cultural Google and Slow Food, about Ark of Taste

LINK: https://www.google.com/culturalinstitute/exhibit/the-ark-of-taste/AQWXaKBJ?hl=en


Frauda poate fi si la 1,5 lei valoare

Bine au facut cei de la Antifrauda. O cofetărie a fost închisă de ANAF, după inspectorii au descoperit un plus de 1,5 lei în casă. Daca asta este mostenirea Guvernului Ponta, este interesant. 

Prima cearta pe relatia B2C am avut-o in 1990 cu o vanzatoare de la un aprozar, doamna nu avea marunt si ma trimitea pe mine sa schimb bani. Eu am incercat sa ii explic ca sunt client si nu mai este ca inainte de 1989, ea este obligata sa aiba marunt si sa umble dupa cash, nu clientul. 

Enjoy Slow Food Radio @SlowFoodHQ

Din cand in cand ascultati online Slow Food Radio. AICI


In Turkey, at Barbun Restaurant @finedininglover

This case presented by Fine Dining Lovers says something which we lack in Romania. A clear, open comittment of the Romanian chef professionals to use local herbs for the Romanian cuisine.


a video by Fine Dining Lovers

miercuri, 25 martie 2015

Taiete de la subventii @infodeltaro


[Folositi MacBook?  Bravo!]...Deci: probabil ca nu vor mai primi subventii terenurile de golf, pistele de aeroport, cei care fac agricultura in Delta Dunarii...Consultare publica MADR pe felul cum si cui se vor da subventii din PAC....AICI




Carrefour against GMOs in Romania @GroupeCarrefour @NonGMOProject

Carrefour Romania guarantees that their meat products originated from pigs/porks raised in Romania, where not fed with GMO feed and that pigs/porks where not treated with antibiotics. Do Americans know? The Secret Society of Soya GMO Friends know this?

100% Romanian, natural, healthy and very tasty!


Surorile Biscuit va propun dar costa placerea

"Incepe sezonul oualor de ciocolata, al iepurasilor de martipan si a puisorilor din macarons. Si sa nu uitam planturoasa doamna pasca si mini-pascutele sale din cea mai fina si pufoasa compozitie de branza dulce."

"Va asteptam" comenzile pana pe 7 aprilie, iar produsele se vor ridica de la sediul Biscuit pe 10 aprilie in intervalul 10:00-14:00

Adriana & Roxana ❤ Biscuit.ro 


Ai o ora? Ora Pamantului...

28 martie 2015, Ora Pamantului! Stingeti lumina timpa de o ora. Economisiti resursele de energie neregenerabile si reduceti poluarea. Sau oricum altfel in 28 martie 2015. Idei AICI!

O campanie globala de mare amploare care pune in balanta schimbarile climatice, rezultat in mare parte al unui model de dezvoltare care consuma resurse naturale si le pune la loc, si activitati de atragere a atentiei cu privire la dezvoltarea durabila si contributia fiecaruia din noi. 28 martie 2015, Ora Pamantului!


La Carrefour, inima sau interese?

2015
De la un punct incolo, comertul modern distruge economia locala. Aducand produse de import. Distanta dintre cele doua produse informativ-propagandistice ale Carrefour este de un an si ceva. Primul pliant mi-a atras atentia pentru ca marca deschiderea unui drum al retailerului, de urmarit. Este evident pentru cine este atent la dezbatere si ceea ce se intampla pe lantul de aprovizionare, de cativa ani incoace, ca intoarcerea spre resursele locale ale comertului modern international, este mult mai puternica, si vizibila in foarte multe feluri.  

Eu va propun aici in "Observatorul astronomic" sa priviti cu atentie la cele doua capete ale intervalului, coperta de sus si pliantul de mai jos, pentru ca ele (1) marcheaza un interval de timp, un proces (2); au si functia de a atrage atentia eventualilor producatori; dar si (3) functia de a proiecta perceptii pozitive despre Carrefour.

marți, 24 martie 2015

8 hours Nature Sounds-Birds Singing- Waterfall-Birdsong-Sound of Water-Relaxation-Meditation

Iaurt de oaie


Cum putem manca oile? Urmarea daca cititi pana la capat. Se dau urmatoarele fapte. Artesana este compania care a readus iaurtul de oaie in piata. Un produs unic. Mega Image vinde sub brandul "Gusturi romanesti" iaurt de oaie in aceasta perioada. Suntem in martie, spre sfarsit, nu va suna clopotelul? 

Este posibil ca Artesana sa fi trecut sub "Gusturi romanesti" adica a cedat si a lasat steagul. Asa este la romani, marketingul nu poate tine prea mult nisa.

Despre otomani si crestini numai de bine

Langa o biserica crestina, un local de alimentatie publica păgînă. Inșallah sau aferim? Ironia este prea mică dar interesanta. Les Ottomans, restaurant din Bucuresti, se răsfață lângă un lacas de cult crestin. O tempora, o mores.....Era un final de schita caragialiana?



Mere de Itesti, pe cand si o cooperativa?

Poate ati vazut prin magazine sucul de mere la sac de plastic din mere de Itesti. Merele exista si chiar sunt dulci asa cum este si sucul. Meritul sucului din mere de Itesti este ca este nefiltrat, gros, ca un nectar. Am luat o punga de mere si am analizat-o. Nu sunt de acord cu prejudecata inradacinata ca fructele si legumele sunt urate? Ce este asta? Au acelasi gust bun si au vitamine. Despre merele de Itesti, iata pentru voi, un pic de deconstructie prin imagini si interpretare. Se pare ca este vorba de o asociatie.

Covrigei cu tarate de la LIDAS

Da, sunt preparati la o fabrica din Tulcea, din satul Mineri, in nordul Dobrogei. Da, sunt cei mai buni, fara reclama, fara Toortitzi si alte fite. De aici: http://www.lidas.ro/