Se vede și la Muzeul Național al Țăranului Român combinația asta groaznică de țărani de arhivă cu p!@#$zza ?? Probabil că piața s-a încins. Sunt prea multe covrigării mici, dese și nefiscalizate (probabil nu sunt de partea consumatorilor care ar vrea să câștige un ba grămadă de la fisc, dar vom mai discuta despre asta...) Așa că Luca (cum mă întrebam odată, a fost mai întâi Petru și apoi Luca sau sunt mână în mînă?) a sărit pragul prostului gust. Niște tărani ce oricum nu aveau
Slow Food // e c o g a s t r o n o m i e // d e z v o l t a r e d u r a b i l ă
joi, 19 martie 2015
Phil Hogan și plăcinta românească @PhilHoganEU
(c) Tiberiu Cazacioc |
Cheese. Romanian. With mr. Phil Hogan in Bucharest. Keep up the good work, Mr. Commissioner. Despre gastronomie cu Hogan. În 13 martie 2015, comisarul european pentru agricultură și dezvoltare rurală, irlandezul Phil Hogan, a participat la un eveniment dezbatere, organizată la Reprezentanța CE de către CRPE. Cu această ocazie am fost și eu acolo. Să mai
aflu, dincolo de tema dezbaterii, chestiuni mai interesante. Phil Hogan a primit de la un țăran fermier, o tavă mare de plăcintă românească, moldovenească, cu brânză.Basarabia la garaj
De evitat acele magazine și oferte care afară îți prezintă gardul. Iar înăuntru nu se găsește leopardul. Tot pe drum, pe drum, iată că acolo unde era un mic garaj de domiciliu, s-a privatizat incinta și acum avem un mic magazin, chipurile, cu produse din Basarabia. Din păcate, magazinul din str. Basarabia oferă un amestec indigest de produse, ba din republica Moldova, ba din Ucraina, ba chiar din Rusia. Eu m-am uitat la etichete și sunt produse alimentare industriale și cam scumpicele. Eu nu recomand un magazin care îți promite că TOATE produsele sunt din Basarabia, recte Republica Moldova. Ceea ce nu este adevărat 100% după ce intri.
Mus, elevul marinar
MUS. Definiția este aici. Ce este un MUS? Dacă vreți să deveniți mus, mergeți în str. Paris la nr. 14. Bucharest, district 1. Piața Victoriei.
Sărim un pic din domeniul nostru, ecogastronomia, dar nu foarte mult. Ne menținem în categoria branduri internaționale-branduri locale, mai bine zis mărci locale. Se spune că trebuie să ai grijă când aduci într-o piață locală un brand dintr-o piață externă, să ai grijă ca denumirea mărcii să nu sune ciudat,nepotrivit, etc. Dacă se poate și să nu jignească, ar fi bine. Bine, este adevărat că mare parte din consumatorii români (pe ce mă bazez?) nu dau doi bani pe profunzimi culturale. Atât timp cât aduci o marcă în România care se numește MATARANGA
vineri, 13 martie 2015
Creștinii (hoți?) de la Nana
Ăștia de la Nana erau creștini, mergeau la biserică, la slujbe? Apropo de lecțiile de religie, necesitatea lor și efectul acestora asupra moralei țărănești. Lecțiile de religie sunt ca să țină birocrația ortodoxă pe salarii.
Deci Nana, comuna Nana. A generat pasiuni, dezbateri, încriminări. Poale în cap și chiloți spălați la vedere. Subiectul are legătura cu agricultura, nu? Agricultura are legătură cu ecogastronomia? Da.
miercuri, 11 martie 2015
Prea multă carne roșie și alcool...deci?
Beți români și crăpați! Mâncați multă carne și "apoplexați"! Astăzi este ziua când mă iau de industria alimentară și de presa care plânge că nu bem și nu mâncăm destul. Drept avem exemplu industria cărnii care se plânge că fără scăderea TVA la carne românii ar fi privați de carne. Păi să vă mai dau de gândit din Strategia de Sănătate. Citiți și poate detectați ipocrizia. Când mai vedeți la știri cârnățari plângăcioși. Vor subvenții ca noi să mâncăm mai multă carne roșie. Sau la alcool, se fac clasamente de presă despre cât de puțin băutori suntem. Beți români și crăpați!
@OMNIASIG si dvs. puteti sustine Delta Dunarii @omniasigro @patzaikin
Dacă vă asigurați la OMNIASIG o parte din banii dvs. merg la proiectele Asociației Ivan Patzaichin-Mila 23. This is no scam...
Din cancer JTI sponzorizează Akram Khan
Cei morți de cancer pulmonar cauzat de fumat, vă invită la un concert! Țigările sunt consum. Care este partea mai responsabilă în acest cerc al consumului? Fabricanții de țigări SAU consumatorii SAU ambele părți în ergală măsură. Dar stați așa, din cancerul pulmonar JTI sponsorizează.
marți, 10 martie 2015
Cheese like Slow Cheese in Bodrum #Gusto @radikal @SlowFood_FSD
Uite ce au făcut oamenii ăștia în Turcia, la Bodrum. Au avut cu ce...au brânză, turcii, au....noi cu telemeaua și dă-i și dă-i....
Close-up Trei Brate, vin de la Macin @infodeltaro
Oenologii de la ALCOVIN Măcin au creat anul trecut un cupaj dedicat Dunării de la Tulcea spre mare. Cele trei brațe ale Dunării se numesc Chilia, Sulina și Sf. Gheorghe. După numele localităților care le marchează ieșirea spre mare. Cu observația mea că numele de Chilia (Veche) vine de la grecesul Achilleas. Am un coleg de facultate care se numește așa (în română este Ahile).
Atelierul de vinuri
La vânat de mărci locale. Este drept că le vedem în jurul nostru, dar nu le înregistrăm, nu le memorăm. Cultural. Sintagma este interesantă, deși nu foarte originală. O combinație de literal cu simbolic. Sugerează artizanalul, dar din punct de vedere tehnologic, așa ceva, un atelier de vinuri nu există. Desigur în magazin sunt aceleași vinuri de peste tot? Nu? Locație: str. Tunari colț cu Ștefan cel Mare. București.
Fish&Chips la Salonul Nautic
Ați putea face mai bine un setup fish&chips dacă ați folosi imaginația și resursele în domeniului alimentației publice pe bază de pește.
Așa cum v-am obișnuit, mai aruncăm o privire ici și colo să vedem ce mai fac unii și alții. Întotdeauna cu aparatul la mine, fac photoreporting.
Fish&chips este sintagma ce definește fast-food-ul britanic, dacă am înțeles eu bine. Acest colț, vedeți imaginile cu pește și cartofi prăjiți (care lipseau) s-a creat la Salonul Nautic Internațional Nautic 2015. Un antreprenor care se bazează pe pește. Mostly conservated.
luni, 9 martie 2015
Patzaikin aka Patzaichin aka PESCATURISM @infodeltaro
(c) Tiberiu Cazacioc |
Enjoy boats from Danube Delta! Suntem mândri că lucrăm pentru Delta Dunării și meritul este al lui Ivan Patzaichin.
Vă propun o serie de fotografii realizate de mine (nu, nu este vorba de pretenții artistice) la Salonul Nautic Internațional București 2015 (martie a.c.). Acolo unde Asociația Ivan Patzaichin-Mila 23 a fost din nou prezentă cu câteva exemplare minunate de ambarcațiuni din lemn.
Semnal Corcova si Europa
Cu cei de la Structural Consulting Group am avut ocazia să lucrez de câteva ori. Recent am avut ocazia să contribui la unul din cele mai importante evenimente pozitive ale anului 2014, Gala Fondurilor Structurale. Am jurizat la una din secțiuni. Dar pe lângă ceea ce fac, cei de la SCG administrează un site despre, evident, fonduri structurale, și au un newsletter. Este acolo, în activitatea de publishing meritul Anamariei Ravar. Ce este cu Corcova?
8 March 2015: Slow Food International Press Review @SlowFoodHQ
Dear Slow Foodies,
Here is our weekly selection of articles:
Several articles were published on occasion of Carlo Petrini’s visit in Scotland:
Scotland, Herald Scotland: http://bit.ly/1wYbyC2
Scotland, Herald Scotland: http://bit.ly/1DPYgtW
Scotland, The Edinburgh Reporter: http://bit.ly/1B7yaFF
Scotland, The Scotsman: http://bit.ly/1Ej8ng6
Scotland, BBC Radio Scotland: http://bbc.in/1GfmCjg
United States, Food Tank: http://bit.ly/1ALCRQs
Slow Meat 2015- Turning the Herd Toward Better Meat, Less Meat: Updates on Slow Food USA’s Slow Meat to be held again this year in Denver, as well as on Food Tank’s next Webinar that will be featuring the Slow Meat movement.
Frigidere cu defect inclus? Probabil nu la LIEBHERR
Niște cercetători germani chiar studiază dacă nu cumva suntem păcăliți cu produsele de folosință îndelungată. Reamintesc aici credința mea în calitatea frigiderelor LIEBHERR care la intrarea pe piață ofereau singurii, 4 ani de garanție.
Stiți probabil despre circulația unui mit anti-consumerist care susține faptul că producătorii de bunuri de folosință îndelungată ar include intenționat în structura echipamentelor electrocasnice elemente care fac ca acestea să se defecteze mai repede pentru fi cumpărate alte noi. Scopul deci ar fi să determine înlocuirea mașinilor de călcat, a friteuselor, a frigiderelor, etc.. Studiul arată, publicat de Euractiv.com AICI, că nu este chiar așa.
Never Eat Alone ? De la Bogdan Voicu
A mânca este și un act social. Un amic, dl. Bogdan Voicu, sociolog implicat în multe cercetări sociale, în special legate de valori, și nu numai, ne-a semnalat o carte, inspirațională poate, despre foloasele dejunului în comun. Luați în considerare și această abordare când vă hrăniți. A mânca nu este numai un act personal de energizare. A mânca este și un act social. Sursa în Amazon AICI.
joi, 5 martie 2015
Ouă de la Sibiu vreți....?
.....Este evident că nu are niminea...Curios cum această mitologie care este de fapt o minciună gogonată, se lipește de orice este de la Sibiu. Capitală Culturală Europeană, brânză de la Sibiu, mezeluri de la Sibiu, acum și "ouălele" de la Sibiu ne iau mințile? Dă-o în Doamne iartă-ne cât de naivi să fim...Că l-am ales pe Iohannis, mai înțeleg...dar și despre ouă să se spună printr-o indicație geografică că-s de la Sibiu adică de aia sunt mai bune?...Băi au luat-o razna românii...
(c) Tiberiu Cazacioc: Oferta pe bune |
"La ciorbarie", un proiect Slow Food
(c) Tiberiu Cazacioc |
"La ciorbărie", "Târgul Țăranului", "Slow Food shop", "Slow Book". Era prin 2009? Când am relocat Târgul Țăranului, început la Piața Amzei, apoi a fost dus la Muzeul Țăranului Român și mutat de acolo (conducerea ministerului a semnalat subteran că mirosul de cârnați și alte alea nu fac cinste muzeului), adus la The ARK. La Uranus fiind acreditat de Slow Food, drept Earth Market. Dacă privesc înapoi în istorie, a fost o perioadă de grație pe care nu am știut să o folosim. Dacă vă uitați la imagini vedeți că acum 6 ani făceam avantgardă. Creată mai ales de
MAE: "Romania traieste in armonie cu natura"?
Profit din cresterea porcilor Bazna
Porcul de Bazna (ce ai domnule de ne înnebunești cu animalul ăsta?) este special. Este o încrucișare care a dat un animal cu mai multă grăsime și cu un strat de carne care dau gust fripturilor. Nu sunt porci de randament. Ci porci de carne cu gust. Sunt crescuți liber, nu în coteț. Le place plimbarea. Sunt opusul creșterii în sistem industrial. Este exact ce ne dorim, să semnalăm că avem rase autohtone. Pentru preparate culinare locale.
Raw Milk vs. Pasteurized | Original Fare in France | PBS Food
Criminalilor care sunteți și care folosiți lapte crud! Hai să stăm un pic strâmb și să ne mai gândim. Poate că aflați prima dată despre bătălia epică, globală, între laptele brut, nepasteurizat. Și cel pasteurizat. Fiecare, ca bază pentru brânzeturi, face diferența. Sunt națiuni în această lume, care, din dorința de a apăra pe cei puțini, cu probleme de stomac și imunitate, interzic laptele nepasteurizat. Și deci bucuria de a ne hrăni cu niște brânzeturi de calitate.
Channel Cheese - How to break open a Parmesan cheese with Carlo Guffanti
Iată un film despre arta de a tăia conform brânza parmezan. Cum se taie brânza telemea nu este un secret. Noi nu avem decât brânză în saramură, caș afumat, cașcaval, brânză de burduf. O spun cu amărăciune și cu multă obidă, și pentru că acest adevăr nu supără pe prea mulți. Existau în cartea de tehnologie de brânzeturi a perioadei comuniste, câteva zeci de brânzeturi produse de o singură industrie, dar cu mai multe fabrici. A venit capitalismul internațional, a luat rețetele de-a gata, fără proprietate intelectuală costisitoare, a redus gama doar la câteva. Și cu asta am rămas blocați în proiect.
miercuri, 4 martie 2015
Comisia Europeana la Milano: How can we increase agricultural outputs sustainably?
O propunere a Comisiei Europene, la EXPO Milano, și anume crearea unei bănci care să susțină producția agricolă sustenabilă. Sau cu alte cuvinte, să compenseze financiar cerințele legate de combaterea efectelor schimbărilor climatice, prin agricultură durabilă.
Porcul de Bazna
Povestea crearii unei rase noi este simplă. Se iau specimene din rase diferite, se încrucișează și după mai mulți ani se obține o rasă nouă, cu caracteristici mai potrivite mediului local. Un succes istoric al crescătorilor din România, porcul de Bazna, recunoscut începând cu 1958, cu carne împănată și gustoasă, este pe lista Ark of Taste (Slow Food). Și?
Cris-Tim și baba ganuș? O aberație culturală
(c) Cris-T |
"Baba Gonoush" by Miansari66 - Own work. Licensed under CC0 via Wikimedia Commons |
marți, 3 martie 2015
Pescaturismul și peștele se strecoară
Încerc mereu să vă ofer contextul din ceea ce se întâmplă în jurul nostru. Și sper că veți fi cei ce vor vizita Delta Dunării, într-un alt mediu antropic. Destinație de ecoturism.
Una din puținele chei ale dezvolării durabile în Delta Dunării sunt proiectele cu valoare adăugată care pun în evidență patrimoniul local, material și imaterial. Tradițional și modern. Plus mâncare, preparatele locale. Dintr-o listă de proiecte ale AM POP de aici, aflu că lucrurile se mișcă în direcția potrivită. La Crișan, Mila 23, Caraorman, puncte de îmbarcare și debarcare. Asociația "Ivan Patzaichin-Mila 23" o campanie. Iar orașul Tulcea, un mini-muzeu al satului pescăresc. Mai multe...
Surorile Biscuit s-au mutat intr-o noua locatie @biscuitstore
Să știți, fără glumă, că mă cunosc, din niște contacte accidentale legate de culinar, blogging cu d-na Adriana Sohodoleanu. Despre care Business Magazin a spus în 2013, că este una din cele 300 cele mai puternice femei din România. Pentru că s-a lansat acum câțiva ani, cu curaj, în domeniul preparatelor culinare. AICI 300 .....Preparate dulci. Ce este nou astăzi ? Surorile Biscuit s-au mutat...află cum
luni, 2 martie 2015
Despre businessurile pentru clasa de mijloc
Se crede că poți compara un aliment care este funcțional pâine, cu un alt aliment, care este denumit tot pâine. Pâinile nu pot fi comparate pentru simplul motiv că sunt toate diferite. Când la o televiziune se spune că s-a scumpit pâinea, mă întreb întotdeauna la care din pâini se referă prezentatorii? Care pâine? Zoso a ridicat aici problema unor business-uri care oferă produse și servicii scumpe, ce nu își au echivalent în buzunarul românilor. Și că ar fi fiță, o prostie probabil. Nici nu trebuie să aibă echivalent. Dacă am citi etichetele, am vedea diferențele. Probabil sunt foarte mulți care nu înțeleg diferența dintre o dulceață sau alta. Iată deci comentariul meu la articolul de AICI:
duminică, 1 martie 2015
27 February: Slow Food International Press Review @SlowFoodHQ
Slow Food International Press Review
Dear Slow Foodies,
Here is our weekly selection of articles:
Another article quoting Carlo Petrini’s speech held at IFAD’s Indigenous Peoples’ Forum:
Venezuela, Mundo Agropecuario: http://bit.ly/1Gxy6zm
Spain, Rebelion: http://bit.ly/1ap41HO
Scotland, Scotland Food and Drink: http://bit.ly/1ai03AT
Slow Food Scotland Welcomes Carlo Petrini.
sâmbătă, 28 februarie 2015
Elena Udrea și efectul asupra "ouălelor"
Produc chinezii ouă artificiale? Există și ouă artificiale? Voi ce spuneți? Când este adăugat prostește NATURAL pe etichetele sau ambalajele unor alimente ce nu pot fi decât naturale, te întrebi dacă marketingul industriei alimentare nu crede cumva că suntem "idioți"....Să trecem la cealaltă parte a șarjei noastre.....
Ghicitori cu copiute de brand: Space sau Sprite?
Am pentru voi o provocare. Adevăr sau provocare. Ce amuzant este să vezi la drumul mare, cum poate un supermarket să aducă o copie alături de un original. Cu percepțiile și buzunarul gol, nu riști, mergi la sigur, nu?
Bonul fiscal ar putea ajuta lanțurile alimentare scurte?
- Diferența între sute de vânzători de produse "de la Sibiu" și un adevărat producător de produse "de la Sibiu" o poate face bonul fiscal, adevărata competiție.
- Diferența dintre cei care produc produse locale, corect și profitorii conceptului de produs tradițional, o pot face bonurile fiscale.
@DelhaizeBelgium: Mega Image, a Mc Donald's of retail in Romania
I like a lot the format, the approach. Mega Image are lucruri și abordări care îmi plac. Este vorba de cataloagele educaționale, periodice și sezoniere. Selecțiile de produse de calitate și cele IGP și DOP. Însă au depășit măsura cu expansiunea lor și o spune concurența. Un magazin Mega Image pe fiecare parte a străzii este fără sens, obositor.
ZF: Prea putin profit de pe spatele bolnavilor sau "Copiii români au parte de cele mai puţine dulciuri din UE"
(C) Ziarul Financiar |
Serios? Cu tristețe se constată, plângând pe umărul industriei, că mâncăm prea puțin zahăr. Mădălina Panaete de la Ziarul Financiar este agentul de reclamă, ne-voit, al industriei zaharoaselor. Ce este rău că românii consumă puține produse cu zahăr? De ce și cât zahăr ar trebui să consume, cât de puțin este puțin, care ar trebui să fie raportul cu restul componentelor ce ne vin din mâncare?
20 de ani de comunicare, la mulți ani DC Communication
Douăzeci de ani din care cincisprezece sunt și parte din viața mea. Până anul trecut. Compania DC Communication a parcurs 20 de ani din viața noastră, a românilor, cu bune și cu rele. Cu ce se ocupă? Cu pretextele serioase prin care companiile care crează locuri de muncă în România, ne fac să ne dorim serviciile și produsele lor.
Small farming in Romania gets support
After so many years during which a lot of us have advocated for small agriculture, in terms of social benefits, cultural benefits, protection of natural heritage, finally a think-tank, a Romanian one, does a good work. Pretending that theft is impeding the development of small agriculture, SAR brings in the paradigm, which is known to officials, but obscured. Building the case based on the issue of theft of crops in rural Romania.
vineri, 27 februarie 2015
Ceapa italiană trebuie iubită, ceapa Giarratana
(c) Tiberiu Cazacioc, Salone del Gusto |
La Salone del Gusto (Torino 2014) sunt prezentate spre a fi salvate și iubite tot felul de varietăți vegetale locale. Niște feluri care înseamnă în aval economie locală, patrimoniu imateriail, tradiție, un specific ce poate da valoare economică unei localități. Pentru românii care sunt nepăsători cu specificul local, asta poate părea o ciudățenie. Iată în două imagini un stand de la Salone del Gusto, la Torino, despre ceapă.
Make bread not war...Try Swedish
La Terra Madre 2014 am dat peste tot felul de bizarerii. Un stand între celelalte minuni ale hranei lumii (extrase de mișcarea Slow Food din pierzanie și tumultul comun al industriei alimentare), un stand spuneam, cu pâine dar pâine din aceea consistentă. De la niște suedezi cu mânecile suflecate, cu aer de designeri IKEA.
Slow tourism in Crisan, Danube Delta @infodeltaro
Vă pregătiți de Delta Dunării și în acest an? Continuăm să milităm pentru o vizită non-industrială în Deltă, o căutare și o regăsire non-intruzive. Pentru turism lent sau slowtourism, apăsați AICI.
Bogdan Catalin spre 27 de ani
Un tort Canon este ceva de neînțeles pentru mama. Acum doi ani ne-am amuzat cu asta. Torturile sunt rotunde, nu?
Pește de la Tulcea @infodeltaro @constantinhogea @DeltaDunariiRO
După moarte, un pui fericit de la AGRICOLA
Când suntem fericiți, înainte sau după moarte? Ne poate spune AGRICOLA S.A.? Cât și cum a fost fericit fiecare pui din fiecare pungă? Este o metaforă și deci nu știm dacă puiul a fost fericit sau nu? Este o glumă despre pui? Cum se manifestă fericirea la pui? Foarte, foarte bizar...Oamenii de știință de la AGRICOLA nu ne pot spune...
Abonați-vă la:
Postări (Atom)