Da, pot spune după ce am participat la Slow Fish Istanbul, că am descoperit o lume de nedescris, în ce privește brânzeturile turcești. Pentru că nu se găsesc în magazine, sunt niște delicatese țărănești, sunt rare, le găsești greu. Mai jos vă bucur, sper, cu un slideshow de imagini de la întâlnirea incredibilă cu cele câteva feluri de brânzeturi. Vinurile au fost miraculoase.
Slow Food // e c o g a s t r o n o m i e // d e z v o l t a r e d u r a b i l ă
miercuri, 11 decembrie 2013
Nu dați cu bâta în mine: retailului îi merge bine!
Dl. Dusan Wilms are partea sa de dreptate, vedeți în ultima parte a articolului. Ce credeți deci, ce efecte are existența și expansiunea complexului agro-industrial și comercial asupra României? Unii ar spune că dau țării locuri de muncă. Alții că generează și plătesc impozit pe profit, taxe pe salarii, etc. Sunt destui însă care ar spune că indirect supun presiunii micii fermieri, fermele de familie. >>>>>
luni, 9 decembrie 2013
Conferință: Pâinea țărănească pe vatră, o dezbatere Slow Food
[Notă - Mulţumiri lui Adrian Darabană/Clubul Ţăranului, precum şi lui Adrian Popescu şi echipei Radio Guerilla. Mulţumiri Cameliei Zamfir şi Slow Brusturoasa Palanca].Conferinţă cu intrarea liberă dar ieşirea pe gânduri. Ştiţi ce este pâinea pe vatră ţărănească şi care este importanța ei în alimentaţia românilor? Care este diferenţa dintre o pâine industrială şi o pâine pe vatră? Este pâinea pe vatră amenințată cu dispariția? Toate aceste întrebări şi altele, vor fi puse în discuție la Clubul Ţăranului, în 10 decembrie 2013, la ora 19.00 la Clubul Ţăranului. O conferinţă cu întâmplări, o vizionare de film, discuții, degustare de pâine, şi chiar măcinat cu moara. Un eveniment cu ocazia Terra Madre Day, o zi Slow Food dedicată alimentelor pe cale de dispariție. INTRAREA LIBERĂ.
Slow Food Brusturoasa Palanca (c) Camelia Zamfir |
Ionela Palistan, Slow Food Brusturoasa Palanca (c) Camelia Zamfir |
Ionela Palistan, Slow Food Brusturoasa Palanca (c) Camelia Zamfir |
Ionela Palistan, Slow Food Brusturoasa Palanca (c) Camelia Zamfir |
vineri, 6 decembrie 2013
joi, 5 decembrie 2013
Conferinta Terra Madre Day: Salvati painea pe vatra!
Veniți ca să aflați? Vă invităm eu și oaspeții noștri, cei de mai jos, marți 10 decembrie 2013, ora 19.00, la Clubul Țăranului, MȚR, Str.Monetăriei 3, sector 1, București. O dezbatere Slow Food în România și Slow Food București Valahia Gusturilor. În fiecare an, în 10 decembrie, Terra Madre Day celebrează alimentele locale. Mai putem salva pâinea adevărată, pâinea pe vatră? Aflăm asta de la Peter Reinhart din conferința TED "Arta facerii pâinii". Și apoi de la Ștefan Gheorghiu, brutar artizan român (Tartelier.ro), Tudor Dumitrică, tehnolog brutar și ing. pentru calitate Mihaela Andrei (Solaris Plant).
Despre Terra Madre Day aici: http://www.slowfood.com/terramadreday/
Despre Ark of Taste și produsele alimentare spre salvare aici: http://www.slowfoodfoundation.com/ark
Despre mișcarea Slow Food aici: http://www.slowfood.com
Despre Solaris Plant aici: http://www.solarisplant.ro
Despre Radio Guerilla aici: http://www.radioguerrilla.ro/
Despre DC Communication aici: http://www.dccom.ro
Despre Clubul Țăranului aici: http://www.muzeultaranuluiroman.ro/acasa/clubul-taranului-ro.html
Despre Tartelier aici: http://www.tartelier.ro
miercuri, 4 decembrie 2013
Reinheitsgebot, 500 de ani de bere pură germană
De ce antreprenorii români NU își propun să realizeze produse alimentare de calitate, am fost întrebat recent la o emisiune radio, poate răspundeți dvs. Dar. Ce are de-a face gastronomia franceză, dieta mediteraneană cu berea germană? Punctul de plecare este o știre recentă, din 2 decembrie 2013, despre UNESCO și puritatea berii germane (standard de producție prevăzut într-un decret adoptat în 1516 și preluat la nivel național german în 1906), găsiți amănunte AICI (BBC) și AICI. >>>>>>>
luni, 2 decembrie 2013
Ghidul vegan, frigiderul bată-l vina....
Aveți grijă, cât, de ce și până când lăsați în frigider, zarzavaturi, legume și fructe. Este de bine sau este de rău? Ghidul vegan.
marți, 26 noiembrie 2013
Totul de murat
Nimic neobisnuit. Poate prea putin banal. Mi-am dorit mai multe feluri de legume si fructe la murat. Ca un experiment. Si am incercat, prin talentul sotiei mele, rosie, gutuie, morcov, varza, ceapa infoiata, pruna. Incerati si voi, totul este de murat.
David și Goliat, magazin mic și supermarket
Am găsit, via colega mea, Felicia Moga, un articol. Un bun subiect de discuție, legat de local, legat de ecogastronomie. În Marea Britanie, un studiu pe 10 ani al agențiilor imobiliare a arătat că a crescut cu circa 40.000 lire sterline prețul locuințelor situate în zonele urbane, în cartiere unde există comerț local. Încep cu concluzia...>>>>
duminică, 24 noiembrie 2013
Hrana în timp de război și patriotismul: US Food Administration
Mâncați mai mult pește, ei se hrănesc singuri. Dacă toți ne înghesuim la produse agricole, nu ne ajung tuturor și nu ajung nici băieților pe front....Original Caption: "Save the products of the land. Eat more fish- they feed themselves.", ca. 1917 - ca. 1919 //// U.S. National Archives’ Local Identifier: 4-P-144 //// Created By: U.S. Food Administration. Educational Division. Advertising Section. (01/15/1918 - 01/1919) //// From: World War I Posters, compiled 1917 - 1919 //// Production Date: ca. 1917- ca. 1919.............
1918: Lumea vrea de mâncare, lucrați pământul!
Original Caption: "Spirit of '18. The World Cry FOOD. Keep the home gardening going.", ca. 1917 - ca. 1919 //// U.S. National Archives’ Local Identifier: 4-P-129 //// From: Series: World War I Posters, compiled 1917 - 1919 //// Created By:: U.S. Food Administration. Educational Division. Advertising Section. (01/15/1918 - 01/1919) //// Production Date: ca. 1917 - ca. 1919.....
1919: Șapte reguli pentru consumul zahărului, de la US Food Administration
Original Caption: "Sugar. 1- none on fruits, 2- none in desserts, 3- less on cereals, 4- less in coffee or tea, 5- less in preserving, 6- less cake and candy, 7- use other sweeteners. Save It.", ca. 1917 - ca. 1919 // U.S. National Archives’ Local Identifier: 4-P-68 // From:: Series: World War I Posters, compiled 1917 - 1919 // Created By:: U.S. Food Administration. Educational Division. Advertising Section. (01/15/1918 - 01/1919) // Production Date: ca. 1917 - ca. 1919.....
miercuri, 20 noiembrie 2013
Secuii se infiltrează, în frigiderele noastre
Bravo lor, Szekely termek (Produs secuiesc)! Prima indicație geografică (fără magiun, etc.), mai știți de altele în România? De exemplu știți de proiectul Szekely Gyumolcs? Eu îl știu și îi cunosc pe oamenii care au lucrat la el. Istvan Mar, Rozi, Arpad Orban, Marton Balogh. Slow Food militează pentru.....
luni, 18 noiembrie 2013
Un prosecco prea ieftin este suspect....
Mi-am pus întrebări. Ce este prosecco? Păi nu este ceea ce cumpără lumea de prin magazine. Atenție la propunerile de marketing! Prosecco ar trebui să fie un produs DOC, vin cu Denumire de Origine Controlată, realizat doar dintr-un anume soi de struguri, Glera. Wikipedia: "Prosecco is an Italian sparkling wine; generally a Dry or Extra Dry wine; normally made from Glera ("Prosecco") grapes. Although the name is derived from that of the Italian village of Prosecco near Trieste, where the grape may have originated, DOC prosecco....
sâmbătă, 16 noiembrie 2013
O piață sușanea în București
De ce? Este în locul nepotrivit în mijlocul capitalei României. Este un amestec nepotrivit de grătare și produse nereprezentative pentru gastronomia românească. Este lipsită de reguli și este acelea care ar trebui respectate, dpdv al igienei, nu sunt respectate. Ce vede o persoană educată care este în tranzit prin România, în București, de la ferestra hotelului Athenee Palace Hilton? O grătăreală aiuritoare și mirositoare, de periferie. Dacă în centrul orașului este așa, oare cum mănâncă românii la ei acasă?
Să deschidem ochii și să căutăm piețele
Despre pietele de legume si fructe am scris adesea, pentru ca lipsa lor în Romania nu închide lanțul legăturii cu pământul. AICI Piețele de legume si fructe rămân încă un obiectiv de neatins în România. Majoritatea piețelor urbane.....
Pâine de 0,9 bani sau de 10 lei?
Urmărind acest film, repunem în mijlocul mesei noastre, cea de toate zilele, pâinea. Și ne punem câteva întrebări. Este sau nu pâinea o componentă de bază a meselor noastre? Cum a ajuns acest preparat, de la grâne sălbatice la culturi controlate, apoi prin măcinare, o făină combinată cu drojdii, frământare, dospire și coacere, atât de important pentru masa noastră? De ce avem așa o.........
joi, 14 noiembrie 2013
5000 și atât. Despre hrana artizanală și muncă stăruitoare.
Azi în Ziarul Financiar, au avut câștig de cauză, în domeniul produselor artizanale, "Bunătăți din natură" ale Ramonei Grigoriu. Care crede în dulcețuri, dincolo de câștig, spre pasiune. Succes în continuare! Acum doi când m-am întâlnit cu Ramona, la Slow Food Turda, avea o poveste plină de entuziasm legată de dulcețuri. La 2 ani după aceea, "Bunătăți din natură", continuă! Profit de asta ca să.....
marți, 12 noiembrie 2013
Franța - Educația pentru hrană, instrumente simple
Pe când și la noi? În lumea mare se folosesc multe instrumente și pretexte pentru a pune în valoare hrana. Produsă la nivel artizanal. Hrana produsă pentru a fi pusă pe masa co-mesenilor, în restaurante și bistrouri. Hrana produsă ca să dea măsura unei economii agrare locale, pe care merită să o sprijine societatea. În Franța, ministerul agriculturii, cât și factori interesați locali, se implică. Cum ? De la o inițiativă privată, mai departe, se ajunge la o manifestare......
luni, 11 noiembrie 2013
Vreți legume și fructe de la fermieri? Parteneriatele ASAT
Ce sunt parteneriatele ASAT? Sunt contracte pe principiul agriculturii comunitare. Consumatorii sunt co-producători, parteneri la producția legumicultorilor. Fac contracte și se asociază la câștig sau pierdere (de producție). A început în 2008, a fost o sincopă. Iar acum........
Abonați-vă la:
Postări (Atom)