joi, 19 decembrie 2013

23.000 de americani mor în fiecare an de infecții rezistente la antibiotice

(c) Food and Drug Administration

Din New York Times aflăm că 23.000 de americani mor în fiecare an de infecții rezistente la antibiotice. Am dat peste un subiect interesant, pe care ni l-a pus recent la dispoziție, Food and Drug Administration (SUA). FDA introduce restricții privind antibioticele la animale. Dacă o fac americanii, ăi mai duri la chestiile legate de mâncare și medicamente, să discutăm și noi subiectul. Așa că pun, ca deobicei, o întrebare. Dilemele noastre despre hrană pleacă de la întrebări, nu? În ce privește tratamentul cu antibiotice al animalelor, credeți că părți/operatori din industria alimentară din România (includem zootehnia ca parte din lanț) dar și din alte părți ale Europei, de unde provin alimentele, respectă regulile? >>>>

miercuri, 18 decembrie 2013

Porci crescuți omenește? Whole Foods Inc., dar nu in Romania

De ce nu și în România, adică de ce noi nu suntem capabili să naștem o revenire la piață locală, de producători locali (așa cum am încercat cu Târgul Țăranului)?! Ați auzit de minunăția asta despre care vă dau doar câteva idei în continuare? Nu este povestea Whole Foods Inc. răspunsul corect la problema accesului în piață al produselor locale? Cum vi se pare? O rețea de piețe și magazine care funcționează de peste 2 ani în formula prezentată în articol. Oferă doar produse locale, legume și fructe, inclusiv produse alimentare din rase și specii locale de animale. Porci crescuți astfel ca să nu se streseze? Dar, ce sunt oameni, ar spune românii?! Sunt animale deci să le tratăm ca animalele. Rețeaua asta despre care scriem, adună produse de la 60 de vânzători, furnizori, să le spunem așa. Au pornit de la 300 de magazine (un cost de intrare în piață ridicat totuși) și vor să ajungă la peste 1000. Rezultatul, iată ce spun consumatorii....


duminică, 15 decembrie 2013

O țeapă de marketing, consumul de lapte?

Așa-zisa nevoie zilnică de a consuma lapte, pentru aport de calciu dar și vitamine și alte elemente, se pare că este o reușită a marketingului industriei de lapte. Citiți. Gastronomul Mark Bittman ne spune cum a ajuns la această concluzie. Așa că vă provoc. Credeți că putem trăi fără lapte? Aveți probleme cu lactoza, dar cu intoleranța la lactoză? Simțiti un deranj al stomacului când consumați lapte? >>>>

vineri, 13 decembrie 2013

Schizo despre ferma de familie


De ce anul viitor este anul fermelor de familie? Este risipa de alimente o problemă în lume azi? Acestea sunt 2 teme ale conferinței regionale FAO de la București. Știm ce susține FAO, dar este România consonantă? Ce fel de exploatație susține MADR prin politica sa în limitele PAC? Consideră România că există risipă de alimente? >>>>

Lupta dintre mărci private, mărci globale, mărci locale

Business Magazin
Marca privată omoară marca locală, ce părere aveți (vorbim de hrană.....)? Prin marcă locală înțeleg marcă autohtonă. Vă mulțumesc că ați revenit. În jurul nostru se găsesc mai mereu prilejuri de reflecție cu privire la hrană. Într-un articol mai recent pe care îl găsiți AICI am readus în atenție supărarea METRO că sunt pe pierdere pe un anumit segment din cauza >>>>

joi, 12 decembrie 2013

O cincime apă în puii de la supermarket ? Un scandal britanic

Ce credeți, puii pe care îi cumpărați din industria alimentară românească au mai multă apă în ei decât ăia de la țară? Ce se acuză în The Guardian, dar este negat șoptit de industria alimentară locală din UK, este faptul că procesatorii bagă în pui mai multă apă decât au de la natură, că nu specifică pe etichetă că puii sunt rehidratați artificial, că fac asta ca să scadă costurile. Doar ca >>>>>

miercuri, 11 decembrie 2013

Despre brânzeturile din Turcia, fără cuvinte

Da, pot spune după ce am participat la Slow Fish Istanbul, că am descoperit o lume de nedescris, în ce privește brânzeturile turcești. Pentru că nu se găsesc în magazine, sunt niște delicatese țărănești, sunt rare, le găsești greu. Mai jos vă bucur, sper, cu un slideshow de imagini de la întâlnirea incredibilă cu cele câteva feluri de brânzeturi. Vinurile au fost miraculoase.




Nu dați cu bâta în mine: retailului îi merge bine!

Dl. Dusan Wilms are partea sa de dreptate, vedeți în ultima parte a articolului. Ce credeți deci, ce efecte are existența și expansiunea complexului agro-industrial și comercial asupra României? Unii ar spune că dau țării locuri de muncă. Alții că generează și plătesc impozit pe profit, taxe pe salarii, etc. Sunt destui însă care ar spune că indirect supun presiunii micii fermieri, fermele de familie. >>>>>

luni, 9 decembrie 2013

Conferință: Pâinea țărănească pe vatră, o dezbatere Slow Food


[Notă - Mulţumiri lui Adrian Darabană/Clubul Ţăranului, precum şi lui Adrian Popescu şi echipei Radio Guerilla. Mulţumiri Cameliei Zamfir şi Slow Brusturoasa Palanca].Conferinţă cu intrarea liberă dar ieşirea pe gânduri. Ştiţi ce este pâinea pe vatră ţărănească şi care este importanța ei în alimentaţia românilor? Care este diferenţa dintre o pâine industrială şi o pâine pe vatră? Este pâinea pe vatră amenințată cu dispariția? Toate aceste întrebări şi altele, vor fi puse în discuție la Clubul Ţăranului, în 10 decembrie 2013, la ora 19.00 la Clubul Ţăranului. O conferinţă cu întâmplări, o vizionare de film, discuții, degustare de pâine, şi chiar măcinat cu moara. Un eveniment cu ocazia Terra Madre Day, o zi Slow Food dedicată alimentelor pe cale de dispariție. INTRAREA LIBERĂ.

Slow Food Brusturoasa Palanca (c) Camelia Zamfir

Ionela Palistan, Slow Food Brusturoasa Palanca (c) Camelia Zamfir

Ionela Palistan, Slow Food Brusturoasa Palanca (c) Camelia Zamfir

Ionela Palistan, Slow Food Brusturoasa Palanca (c) Camelia Zamfir

joi, 5 decembrie 2013

Conferinta Terra Madre Day: Salvati painea pe vatra!

Veniți ca să aflați? Vă invităm eu și oaspeții noștri, cei de mai jos, marți 10 decembrie 2013, ora 19.00, la Clubul Țăranului, MȚR, Str.Monetăriei 3, sector 1, București. O dezbatere Slow Food în România și Slow Food București Valahia Gusturilor. În fiecare an, în 10 decembrie, Terra Madre Day celebrează alimentele locale. Mai putem salva pâinea adevărată, pâinea pe vatră? Aflăm asta de la Peter Reinhart din conferința TED "Arta facerii pâinii". Și apoi de la Ștefan Gheorghiu, brutar artizan român (Tartelier.ro), Tudor Dumitrică, tehnolog brutar și ing. pentru calitate Mihaela Andrei (Solaris Plant).

Despre Terra Madre Day aici: http://www.slowfood.com/terramadreday/
Despre Ark of Taste și produsele alimentare spre salvare aici: http://www.slowfoodfoundation.com/ark
Despre mișcarea Slow Food aici: http://www.slowfood.com
Despre Solaris Plant aici: http://www.solarisplant.ro
Despre Radio Guerilla aici: http://www.radioguerrilla.ro/
Despre DC Communication aici: http://www.dccom.ro
Despre Tartelier aici: http://www.tartelier.ro
















miercuri, 4 decembrie 2013

Reinheitsgebot, 500 de ani de bere pură germană


De ce antreprenorii români NU își propun să realizeze produse alimentare de calitate, am fost întrebat recent la o emisiune radio, poate răspundeți dvs. Dar. Ce are de-a face gastronomia franceză, dieta mediteraneană cu berea germană? Punctul de plecare este o știre recentă, din 2 decembrie 2013, despre UNESCO și puritatea berii germane (standard de producție prevăzut într-un decret adoptat în 1516 și preluat la nivel național german în 1906), găsiți amănunte AICI (BBC) și AICI. >>>>>>>

luni, 2 decembrie 2013

Ghidul vegan, frigiderul bată-l vina....

Aveți grijă, cât, de ce și până când lăsați în frigider, zarzavaturi, legume și fructe. Este de bine sau este de rău? Ghidul vegan.

duminică, 24 noiembrie 2013

Hrana în timp de război și patriotismul: US Food Administration

Mâncați mai mult pește, ei se hrănesc singuri. Dacă toți ne înghesuim la produse agricole, nu ne ajung tuturor și nu ajung nici băieților pe front....Original Caption: "Save the products of the land. Eat more fish- they feed themselves.", ca. 1917 - ca. 1919 //// U.S. National Archives’ Local Identifier: 4-P-144 //// Created By: U.S. Food Administration. Educational Division. Advertising Section. (01/15/1918 - 01/1919) //// From: World War I Posters, compiled 1917 - 1919 //// Production Date: ca. 1917- ca. 1919.............

1918: Lumea vrea de mâncare, lucrați pământul!

Original Caption: "Spirit of '18. The World Cry FOOD. Keep the home gardening going.", ca. 1917 - ca. 1919 //// U.S. National Archives’ Local Identifier: 4-P-129 //// From: Series: World War I Posters, compiled 1917 - 1919 //// Created By:: U.S. Food Administration. Educational Division. Advertising Section. (01/15/1918 - 01/1919) //// Production Date: ca. 1917 - ca. 1919.....

1919: Șapte reguli pentru consumul zahărului, de la US Food Administration

Original Caption: "Sugar. 1- none on fruits, 2- none in desserts, 3- less on cereals, 4- less in coffee or tea, 5- less in preserving, 6- less cake and candy, 7- use other sweeteners. Save It.", ca. 1917 - ca. 1919 // U.S. National Archives’ Local Identifier: 4-P-68 // From:: Series: World War I Posters, compiled 1917 - 1919 // Created By:: U.S. Food Administration. Educational Division. Advertising Section. (01/15/1918 - 01/1919) // Production Date: ca. 1917 - ca. 1919.....

miercuri, 20 noiembrie 2013

Secuii se infiltrează, în frigiderele noastre


Bravo lor, Szekely termek (Produs secuiesc)! Prima indicație geografică (fără magiun, etc.), mai știți de altele în România? De exemplu știți de proiectul Szekely Gyumolcs? Eu îl știu și îi cunosc pe oamenii care au lucrat la el. Istvan Mar, Rozi, Arpad Orban, Marton Balogh. Slow Food militează pentru.....

luni, 18 noiembrie 2013

Un prosecco prea ieftin este suspect....

Mi-am pus întrebări. Ce este prosecco? Păi nu este ceea ce cumpără lumea de prin magazine. Atenție la propunerile de marketing! Prosecco ar trebui să fie un produs DOC, vin cu Denumire de Origine Controlată, realizat doar dintr-un anume soi de struguri, Glera. Wikipedia: "Prosecco is an Italian sparkling wine; generally a Dry or Extra Dry wine; normally made from Glera ("Prosecco") grapes. Although the name is derived from that of the Italian village of Prosecco near Trieste, where the grape may have originated, DOC prosecco....