sâmbătă, 5 octombrie 2013

Grăuntele agro-alimentar: sucuri inovative de la Biomediterraneo

Când umbli prin oraș mai afli de unii și alții, despre inițiative antreprenoriale în domeniul gastronomiei. Aici este vorba de o extensie ad-hoc, către catering, a unei mici companii Bio Mediterraneo, care are o abordare interesantă. Dacă o poate ține tot așa. Din fotografii vedeți cum și ce oferă. La evenimentul menționat mai jos, am avut deci parte de niște sucuri interesante de la Bio Mediterraneo. Pot fi găsiți aici http://www.biomediterraneo.ro/ro/pages/1-Concept

Evenimentul a fost Conferința SOCIETAL, organizată de REPER 21, cu partenerii săi CRIES, ANCPDEFP. Mai multe amănunte despre conferință și despre REPER 21, aici http://www.societal.ro/









vineri, 4 octombrie 2013

Grăuntele agro-alimentar: Fântânel, apă și sifon de la primăria sectorului 4


Mai umblă lumea prin oraș și mai vede o năzbâtie alimentară. Cu potențial de noutate, chiar inovativ. După automatele cu lapte, care au apărut în România acum 3 ani, iată și automatul cu apă, sifon. Se numește "Fântânel", nu "La Fântâna". Și se găsește la Tineretului. În București, la trecerea de pietoni.




Grăuntele agro-alimentar: covrigul care latră

Nu trebuie să ignorăm inventivitatea românilor când este vorba de competitivitate. Mai jos găsiți o invenție culinară de-a străzii românești, care urmărește să stimuleze un fior fiziologic pofticioșilor: câine cu covrig, covrig cu câine. La o patiserie din stația de metrou Tineretului. Probabil că nu sunt singurii, ați mai găsit pe undeva? Sau deja maidanezii au intrat în lanțul alimentar?

(c) Tiberiu Cazacioc

marți, 1 octombrie 2013

24 septembrie 2013: Urban Delta, un proiect la Downtown Bucharest


(c) Electric Brother cu Sinicika la The ARK

(Mulțumim Electric Brother!!! Mulțumim Kotki!!! Mulțumim echipa de suport!!! Mulțumim AFCN..) Eei uite că am făcut-o și pe asta, un eveniment în cadrul Festivalului George Enescu. Cu ansamblul Sinicika de la Mila 23, și pe viu și în studioul de înregistrare. O ținem una-și-bună, soluția pentru România este crearea unui compozit de tradiție îmbinat cu modernitate, prin inovație. Perfomance-ul Sinicika a făcut part din "Urban Delta", un proiect cultural

Dialog Delta Dunării

Am participat din partea "Asociației Ivan Patzaichin-Mila 23", împreună cu alți factori interesați a.k.a stakeholders, la o reuniune tradițională. Aceea a decidenților politici cu privire la Delta Dunării, fiind prezente și organizații implicate în activitățile locale. Reuniunea este la a III-a ediție. În 2010 au fost Cioloș, comisarul european pentru agricultură și dezvoltare rurală împreună cu colegul său John Dalli, comisar pentru sănătate și

vineri, 27 septembrie 2013

Conturile Carrefour au trecut pe verde...Carrefour o duce bine sau prost în România?

Ce semnificație are această numire dacă o legăm de operațiunile Carrefour în România? Că grupul a intrat într-o perioadă de restructurare. Scăderea consumului pe anumite piețe i-a făcut rău. Tot același ziar a anunțat recent: "Carrefour reorganizează operaţunile din Europa; România va fi în aceeaşi divizie cu Belgia şi Polonia". Aflăm din declarațiile de presă din Franța, de la Pierre-Jean Sivignon, directorul financiar al grupului, că banii au început să se întoarcă spre gigantul retailului, dar în piețele emergente lucrurile stau mai prost. La vârful grupului se consideră că vânzările online nu sunt o soluție și că trebuie temperată acțiunile în această direcție. 


Barul pentru pisici, în culise

Unicat în Franța, mâine-poimâine în România...


joi, 26 septembrie 2013

What the f...k YouTube?

YouTube în 27 septembrie 2013, 23:29 PM




Tarile dezvoltate aruncă hrana la greu....


O conferință TED despre scandalul hranei irosite. Filmul ne propune să începem să fim etici în ce privește consumul de hrană.

Industria alimentară (și marea agricultură) țipă mereu, în dauna micii industrii alimentare și a artizanilor (brutarii, producătorii de produse tradiționale) că este nevoie de subvenționare, așa grosso modo, no shit. Una din rațiuni ar fi aceea că este nevoie de acest sprijin pentru ca industria să producă, să exporte, pentru că este criză alimentară, pentru că se caută alimente. 

Un punct de vedere ar fi acela că sprijinul pentru națiunile înfometate trebuie să rezolve probleme de distribuție, mai curând decât să susțină producția agroalimentară, care poate este motivată de nevoia de profit, nu de complexul bunului samaritean.

Pe de altă parte mulți observatori au arătat că retail-ul aruncă hrană, că noi ca și cultura a consumului, aruncăm multă hrană.  



miercuri, 25 septembrie 2013

Culinar la Sibiu, încă un pas spre cultura gastronomică

Sursa: Evenimentul zilei
Doar o observație: nu cred ca a fost descoperită bucătăria românească pentru a împrumuta, deja, una cosmopolită! Așadar, iată că în ultimii ani, mai timid, mai serios, mai mercantil, mai siropos, s-a trecut de la piețele volante, la demonstrații de forță. Palierele sunt diverse, mai puternic fiind abordată bucătăreala cu ingrediente de la retail, adică de la SELGROS, METRO, MEGA IMAGE. Esența nu cred că stă în vânzarea de ingrediente, vase de gătit, instrumente și kitchen appliance. Ci în educarea publicului pentru gastronomie, în conștiința sa etică.

marți, 24 septembrie 2013

Despre cum ne omoara populismul cu zile

Chestia cu ieftinirea pâinii care de fapt este un motiv să mai plătim taxe către guvernul socialist al României, își dovedește limitele...

Versiunea 2.0, încă odată un proiect de lege privind fondul funciar


Caută aici să vezi că trebuie să ai școală ca să cumperi pământ. Doar 100 hectare pe persoană fizică. Și încă alte condiții. Ați putea spune că este în regulă? Is it?




James Joyce, Ulise, Odiseea, Homer

(C) Bogdan Catalin Cazacioc, "Ulise on the sand"
Înainte de a citi "Ulise", citiți "Odiseea". Am luat versiunea tradusă de Mircea Ivănescu, este apărută la editura Univers. O traducere extrem de plăcută la citire. Însă lectura romanului cere multă hotărâre și cunoaștere. Nu m-am descurajat. Însă am căutat prin casă "Odiseea". Am găsit-o și am luat-o la pas. Aici în imagine, volumul "Ulise", luat în vacanță și la plajă în Bulgaria, la Krapeț, la 7-8 km sud de Vama Veche. În august 2013.  

PS: Despre Ulise și Odiseea, reluăm discuția.

Ați auzit de independența energetică? Este lângă noi, cu noi

Sunteți pe acasă, atenție se bagă curent! Să vină fiecare cu petul, cu borcanul, cu o pungă, ceva. Știți că se discută despre explorarea și exploatarea gazelor de șist. Despre rezervele de gaze naturale din Marea Neagră. Despre încă două noi grupuri la CN Cernavodă. Despre, despre....Bine, bine, dar ce facem cu atâta curent? Cu atât masă de gaze? Sau nu bagă nimeni de seamă că ne-am globalizat, că producția și distribuția de energie nu prea mai este a noastră ci este un profit în interesul acționarilor și al proprietarilor? Nu este rău, dar nici să nu se spună că este în interesul țării, adică al cui? Deci, ce să facem cu atâta curent, gaze? Să ne mândrim, nu? Dacă am fi Dubai și am avea companii naționale majoritar publice, poate am mai înțelege. Sau are de gând guvernul să naționalizeze, precum ungurii, utilitățile și nu știm? Iată aici la link mândrie cu energie >>>>


luni, 23 septembrie 2013

Pentru biodiversitate, sfatul #13: Daca amenajati infrastructuri, alegeti solutii inovative

Pentru sau contra Roșia Montană? Nu este vorba despre asta, ci dacă sunteți pentru sau contra naturii? Este un fel de a tranșa care nu se regăsește în realitate. Ce am găsit în realitatea înconjurătoare, este opinia conform căreia omul este stăpânul naturii, ca atare, poate face ce vrea cu animalele, recte cu natura, nu?

luni, 16 septembrie 2013

Destrămarea consensului...urmăriți filmul și "spor la numărat căcați isterici"....

Cum bine spune Sorin Cucerai de la Ziarul de Iași, momentul 8 septembrie 2013, când au început manifestațiile din București și din țară este momentul "Destrămarea consensului conservator": "Ca şi Piaţa Universităţii din 1990, cea din 2013 este generatoarea neechivocă a unei noi lumi româneşti." 

Și de la Think Outside the Box: "Spor la numărat 'hipsteri', 'teroriști', 'căcați isterici', 'manipulatori', 'eco teroriști', 'totalitariști', 'comuniști'....în filmul indicat mai jos, înregistrare de la manifestația din 15 septembrie 2013.


sâmbătă, 14 septembrie 2013

Gold or die? Salvam Rosia Montana


Despre funcționarii publici care fac partide dar și reclamă unor companii private

"Important este să participi, eu am intrat la urmă. Îi doresc d-lui Teodorescu consecvență (este la mine în bibliotecă dinainte de 1989), dar consecvența ce lipsește românilor ar fi asta: m-am săturat ca pe banii mei (sic!) să aud politicieni făcând reclamă unor companii private...De exemplu...De ce nu apare (P) pe ecran când vorbesc despre X,Y, Z? Ca atare mi-aș dori ca o voce a d-lui Teodorescu să se audă (poate nu l-am citit suficient) și când înalți/alți funcționari publici, laudă pe față diverse companii private. Avem o economie de piață sau nu? Ea decide care companie este bună sau nu....nu un ministru, un prim-ministru, un funcționar...Primesc bani să laude Ford, Renault, RMCG...etc...zic și eu....?!"


Doar o săptămână până la Cheese 2013, un eveniment Slow Food

Care este diferența între parmigiano și grana padano? În preajma evenimentului Slow Food, "Cheese 2013", un artizan italian explică. La "Cheese 2013", România va fi reprezentată de Prezidiul "Brânză de burduf" (Bran Moeciu), condus de Marian Popoiu.



vineri, 13 septembrie 2013

Suprarealistul care a fost publicitar, Magritte

Ca să fie mai clar

De la Slow Food USA

Luați vin modovenesc.....

Seminte de patrimoniu mai exista

Români, să nu ne vindem țara la kilogram!

Bună ziua, v-ați primit găleata cu aur românesc, 100%? Dând deoparte această ușoară ironie care totuși nu vrea să arunce în ridicol dezbaterea actuală din societatea românească, trebuie spus că un gând totuși mă frământă în legătură cu exploatarea de resurse minerale. Și anume, este exploatarea subsolului ULTIMA soluție a României în materie de dezvoltare, de creare de locuri de muncă? Suntem în clasamentul țărilor care doar asta au de oferit economiei globale? Care este planul măreț al guvernării, de propășire a României? Nu cumva suntem pe o cale greșită? 

Despre Delta si Dunăre la masa rotundă "Apel pentru o Deltă a Dunării vie" Tulcea 2013

Ivan Patzaichin, presedintele Asociatiei Ivan Patzaichin-Mila 23
Ca în fiecare an, în cadrul Festivalului Internațional al Bărcilor cu Vâsle, la Tulcea, prin Asociația Ivan Patzaichin-Mila 23, chemăm la o masă rotundă în jurul Deltei Dunării și a dezvoltării durabile. Și la această întâlnire au fost mulți chemați, puțini aleși, însă am căzut de acord că este nevoie de trecere la acțiune, de responsabilizare și responsabilitate și o nouă viziune strategică pentru zonă.

marți, 10 septembrie 2013

METRO și comertul tradițional vs. comerțul modern


Ce este prea mult strică? Comerțul modern (adică ceva evoluat) înseamnă supermaket, hipermarket, discounter, cash and carry. Comerțul tradițional în accepțiunea celor care sunt implicați în distribuția produselor alimentare, înseamnă, de fapt, comerțul născut după 1989. Este evoluția de la chioșc la magazinul de la colțul străzii sau al blocului. Este un rezultat al presiunii lanțului cash and carry, de organizare a distribuției. Cu o ușoară conotație paseistă, ca și cum micile magazine sunt ceva ce va dispărea. 

miercuri, 4 septembrie 2013

Acuz: Nu TOȚI câinii sunt criminali !? Să îi omorâm !?

O tragedie a împărțit lumea în două. Un câine a omorât un copil de 4 ani. Și s-a lăsat întunericul rațiunii peste mulți dintre noi. Mă face să mă gândesc la fascism și la comunism, la ideologia brutală bazată pe generalizări. Ai avere? Ești burghez împuțit, la canal cu tine! Ești negru? Ești criminal, hoș, leneș! Ești câine? Ești un animal criminal, ești de ucis!

marți, 27 august 2013

O 'mare' brânză de burduf în Italia, un concept de apărare de la Slow Food

Știți că brânza de burduf de calitate va fi prezentă la un târg Slow Food la Bra, în Italia, în 20-23 septembrie 2013 ? Dar de ce?

Mișcarea Slow Food are o istorie relativ recentă. Înființată de peste 20 de ani, militează pentru dreptul de a alege hrana, pentru lanțurile alimentare scurte, pentru salvarea patrimoniului gastronomic local, a rețetelor locale, bazate pe soiuri de plante, legume, rase de animale locale. Este ușor ?

luni, 26 august 2013

Turda: Coffee & Tea House (la Marta)

Un tur rapid prin Transilvania cea liniștită m-a dus la Turda. Ne-a trebuit o oră aproape și o întoarcere în spre Cluj și o revenire pe traseu ca să ajung la unul din interesantele locuri de petrecut un pic de timp liniștit, la Marta Poszonyi, în Turda. O cafea bună, siropuri naturale, bere nefiltrată, un loc minunat de întâlnire, lângă zidul cetății Turdei. La o oră liniștită de seară am discutat cu Marta și Călin despre viitor, despre Noul Săsesc și planurile lor. Nu ratați la Turda! Eu era să ratez pentru că atât de obosit fiind, am vrut să și plec la un moment dat....dar a meritat să văd niște oameni mai hotărâți ca altădată....

duminică, 25 august 2013

"Produsul anului 2013", un drept la replica....

Am scris un punct de vedere despre proiectul "Produsul Anului 2013". Este o acțiune ce are ca scop să stabilească care sunt produsele anului, oferite de industria alimentară din România, pe baza opțiunilor unui grup de persoane din România. Proiectul este realizat de Media Concept Store si Exact Cercetare si Consultanta.

În punctul meu de vedere (aici) am pus sub semnul întrebării mai multe precum legitimitatea alegerii unor produse alimentare ca fiind "produsele anului"....

Friptura de Turda, cu Poszonyi și Arpad bacsi

Care este povestea fripturii de Turda? 

Am avut ocazia să ajung în preajma Clujului în 21 august 2013. Pentru o întâlnire ambițioasă dedicată cânepii industriale, ridicării ei din uitare.

sâmbătă, 17 august 2013

Pentru biodiversitate, sfatul #12: Vă plimbați? Atunci, încercați să respectați natura!

Știm toți că a da sfaturi nu este cel mai potrivit mod să înveți ceva. Mai corect ar fi "a da idei", nu? Deci. "Când vă plimbaţi în natură, să fiţi discreţi: faceţi cât mai puţin zgomot posibil, dacă doriţi să admiraţi animalele sălbatice, evitaţi să purtaţi culori vii şi să vă parfumaţi. Rămâneţi întotdeauna pe poteci: există mai puţine riscuri să deranjaţi animalele sau să călcaţi plantele, muşchii, ciupercile…Dacă luaţi şi câinele cu dvs., acesta trebuie ţinut în lesă sau aveţi grijă să rămână tot timpul pe potecă. De asemenea, asiguraţi-vă că acesta nu latră sau nu goneşte toate animalele retrase (de altfel, dacă speraţi să observaţi ceva, mai bine lăsaţi-l acasă pe tovarăşul dvs. fidel!). În concluzie, nu aruncaţi niciun gunoi în natură şi nu adunaţi sau nu strângeţi decât ceea ce poate fi gunoi."

sâmbătă, 10 august 2013

Prin România și Bulgaria, 992 km în 6 zile

Am avut doar 6 zile la dispoziție ca să vizitez nordul Dobrogei și nordul Bulgariei. Iată ce am aflat, făcut și întreprins cu Bogdan-Cătălin Cazacioc între 3-9 august 2013. 

miercuri, 7 august 2013

Alimente uitate? Zer sau whey

(c) Booths
Nu știu cât de sofisticată este mica industrie alimentară țărănească sau producțiaartizanală de hrană, dar cred că zerul nu este la prea mare cinste în cultura gastronomică românească.Pe alte meleaguri, zerul ce rezultă în procesul de închegare a laptelui, este folosită ca bază pentru alte produse alimentare, este folosit pentru a extrage smântână sau unt sau pentru a furniza proteină pentru suplimentele alimentare. Pe de altă parte, zerul acid care rezultă din procesul de producere a iaurtului grecesc, este o mare 
(c) Modern Farmer
pacoste pentru mediu și economie, mai ales în America. Cât zer se produce în România, cât se folosește, ce pierderi economice avem sau ce probleme pentru că nu avem sau nu o gastronomie sofisticată? Sau nici nu contează că suntem aliniați, simplificați și standardizați în contextul culturii gastronomice?


Resurse: 



luni, 5 august 2013

Din tutun nu a rămas nimic (4 august 2013)

În Isaccea, multe povești. De pe vremea turcului, cum spune unchiul meu Traian Cazacioc. La întoarcerea de la Noviodunum, pe partea dreaptă la ieșirea din Isaccea, către Luncavița, o clădire printre copaci, ruinată, care aduce aminte de clădirea Moara lui Assan.

La Isaccea, cu undița (4 august 2013)

De sus de pe un promontoriu care ține sub el resturi ale cetății Noviodunum, o privire spre Dunăre de câteva secunde, cu Vine.

La grătare și pescuit la Noviodunum (4 august 2013)

Am pornit la drum de la Măcin, spre partea de nord a județului Tulcea, către Luncavița și Isaccea. Tot timpul drumului, o vreme minunată și un nord-dobrogean limpede, verde și interesant de descoperit. Am ajuns la Isaccea, știam vag unde este Noviodunum (adesea am trecut și am văzut semnul indicator).

Cu mașina pe apă de la Brăila la Smârdan (3 august 2013)

Am plecat pe drumuri. De la București la Smârdan, peste Dunăre.

vineri, 2 august 2013

Reeducarea pentru hrană este un bun necesar....De ce ne place un aliment sau altul?

Nu este atât de simplu pe cât pare. Când alegem hrana o facem folosind simțurile, conștient sau nu. Ne folosim de cultura noastră, educație, obiceiuri. Reeducarea pentru hrană este un bun necesar.

Creativitate din ecosistem: azi, un tapiter

Am văzut de toate și în toate felurile, în materie de fliere și fluturași pirat care sunt lipiți peste tot.

luni, 29 iulie 2013

duminică, 28 iulie 2013

Ciorbă țărănească de legume. După Olexiuc și Olexiuc

Mi-am învățat o lecție. A ieșit o ciorbă țărănească bună. Cam cu multe legume, prea puțină zeamă. Am mers la piață și m-am confruntat cu provocarea de a cumpăra la suta de grame, deși ți se vinde la bucată. Care este diferența dintre pătrunjel și păstârnac, puteți spune? De ce este fasolea galbenă și nu verde cum cere rețeta? De ce nu este fasole verde la vânzare în acest sezon? Aveți mazăre? "Nu, nu avem, a trecut vremea ei!" Așa că am folosit mazăre congelată....Ceapă, cartofi, timp de fierbere, tăiate mărunt-mărunt.

Pentru acrit aveam ceva zeamă de varză în frigider. Până la urmă am adăugat și niște sare de lămâie....Să știți că până la urmă a ieșit ceva bun, comestibil....CLICK pe film!

vineri, 26 iulie 2013

Oancea Trei Cutite...O marcă pentru produse de calitate.....

Am făcut-o și pe asta, o marcă înregistrată pentru un mic producător. "Oancea, trei cuțite". Eu, Bogdan Călăraș, Asociația Grupul de Inițiativă Radu Anton Roman și DC Communication am dat o mână de ajutor la crearea unei mărci. Familia Oancea din Tălmaciu (formată din mama, Maria Oancea, forța conducătoare, dar și soțul, băiatul și nora) sunt niște oameni de ispravă care produc alimente de calitate pe bază de rețete tradiționale. 









NOTĂ Ați gustat vreodată produse de la familia Oancea? Îi găsiți la telefon 0745 386 978 sau la 0745 353 097



joi, 25 iulie 2013

Cică 4000 DINTRE români au ales produsele anului

Am primit și un drept la replică, publicat aici LINK 

Sursa: CMG Solutions, Magazinul Progresiv






Cum a ajuns o brânză făcută în Spania, să fie premiată în România? O competiție prin care se acordă "Produsul anului" a ales printre altele produsul "Miez de lapte", un produs în Spania (normal, Delaco nefiind producător, ci creator de mărci și importator, conform presei). Eu am cumpărat, este bun (are indicații nutritive, este liber de gluten). Dar. Analiza senzorială a produselor alimentare este o știință și are standarde ISO. Iar 4000 de consumatori, de fapt respondenți, nu sunt "consumatorii români". Care sunt peste 21 de milioane.

Întrebări

1. Nu ar fi de preferat să premiem produse create în România, de specialiștii români din industria alimentară? 
2. Cum am putea face să premiem produse alimentare românești, să ne fixăm ca obiectiv strategic ca acestea să obțină STG, DOP, IGP, marca de calitate a Uniunii Europene? 
3. Premiem produsul anului din punct de vedere al politicii de marketing a distribuitorului? 
4. Sunt 4000 (4200?) de respondenți (online, offline?) consumatorii români, vedeți mai jos indecizia în definirea panelului? 
5. Sunt acești 4000 respondenți educați să aprecieze calitatea unor produse alimentare?

NOTA: Componența panelului în 3 ipostaze (reprezentativ la nivel național, 4000/4200, doar din mediul urban, din panel online, 52% femei)

SURSA Magazinul Progresiv

SURSA Magazinul Progresiv

SURSA Magazinul Progresiv



sâmbătă, 20 iulie 2013

Globalizare vs. naționalizare

De la alegeri încoace, un curent de opinie străbate societatea. Nu a mai rămas nimic din industria comunistă, totul este la multinaționale. Ce le-a mai rămas românilor? Evident, niște aur, ceva gaze, ba de șist, ba în Marea Neagră. Sarea nu mai este de valoare. Aaaa, mai avem lemn de exploatat. Și dacă punem și pământul, solul, care este substrat pentru producția agricolă, suntem o țară bună de stors. De ce nu investim resurse publice în educație (reformat sistemul), în inovație (reformat sistemul), în știință și tehnologie (reformat sistemul)?

Ce oferă România azi în afară de ceea ce dă pământul acestei țări? Sau mai bine spus ce ne dorim noi să fie România? Doar un sac cu minerale?

(C) Ziarul Financiar, 18 iulie 2013