Original Caption: "Sugar. 1- none on fruits, 2- none in desserts, 3- less on cereals, 4- less in coffee or tea, 5- less in preserving, 6- less cake and candy, 7- use other sweeteners. Save It.", ca. 1917 - ca. 1919 // U.S. National Archives’ Local Identifier: 4-P-68 // From:: Series: World War I Posters, compiled 1917 - 1919 // Created By:: U.S. Food Administration. Educational Division. Advertising Section. (01/15/1918 - 01/1919) // Production Date: ca. 1917 - ca. 1919.....
Slow Food // e c o g a s t r o n o m i e // d e z v o l t a r e d u r a b i l ă
duminică, 24 noiembrie 2013
miercuri, 20 noiembrie 2013
Secuii se infiltrează, în frigiderele noastre
Bravo lor, Szekely termek (Produs secuiesc)! Prima indicație geografică (fără magiun, etc.), mai știți de altele în România? De exemplu știți de proiectul Szekely Gyumolcs? Eu îl știu și îi cunosc pe oamenii care au lucrat la el. Istvan Mar, Rozi, Arpad Orban, Marton Balogh. Slow Food militează pentru.....
luni, 18 noiembrie 2013
Un prosecco prea ieftin este suspect....
Mi-am pus întrebări. Ce este prosecco? Păi nu este ceea ce cumpără lumea de prin magazine. Atenție la propunerile de marketing! Prosecco ar trebui să fie un produs DOC, vin cu Denumire de Origine Controlată, realizat doar dintr-un anume soi de struguri, Glera. Wikipedia: "Prosecco is an Italian sparkling wine; generally a Dry or Extra Dry wine; normally made from Glera ("Prosecco") grapes. Although the name is derived from that of the Italian village of Prosecco near Trieste, where the grape may have originated, DOC prosecco....
sâmbătă, 16 noiembrie 2013
O piață sușanea în București
De ce? Este în locul nepotrivit în mijlocul capitalei României. Este un amestec nepotrivit de grătare și produse nereprezentative pentru gastronomia românească. Este lipsită de reguli și este acelea care ar trebui respectate, dpdv al igienei, nu sunt respectate. Ce vede o persoană educată care este în tranzit prin România, în București, de la ferestra hotelului Athenee Palace Hilton? O grătăreală aiuritoare și mirositoare, de periferie. Dacă în centrul orașului este așa, oare cum mănâncă românii la ei acasă?
Să deschidem ochii și să căutăm piețele
Despre pietele de legume si fructe am scris adesea, pentru ca lipsa lor în Romania nu închide lanțul legăturii cu pământul. AICI Piețele de legume si fructe rămân încă un obiectiv de neatins în România. Majoritatea piețelor urbane.....
Pâine de 0,9 bani sau de 10 lei?
Urmărind acest film, repunem în mijlocul mesei noastre, cea de toate zilele, pâinea. Și ne punem câteva întrebări. Este sau nu pâinea o componentă de bază a meselor noastre? Cum a ajuns acest preparat, de la grâne sălbatice la culturi controlate, apoi prin măcinare, o făină combinată cu drojdii, frământare, dospire și coacere, atât de important pentru masa noastră? De ce avem așa o.........
joi, 14 noiembrie 2013
5000 și atât. Despre hrana artizanală și muncă stăruitoare.
Azi în Ziarul Financiar, au avut câștig de cauză, în domeniul produselor artizanale, "Bunătăți din natură" ale Ramonei Grigoriu. Care crede în dulcețuri, dincolo de câștig, spre pasiune. Succes în continuare! Acum doi când m-am întâlnit cu Ramona, la Slow Food Turda, avea o poveste plină de entuziasm legată de dulcețuri. La 2 ani după aceea, "Bunătăți din natură", continuă! Profit de asta ca să.....
marți, 12 noiembrie 2013
Franța - Educația pentru hrană, instrumente simple
Pe când și la noi? În lumea mare se folosesc multe instrumente și pretexte pentru a pune în valoare hrana. Produsă la nivel artizanal. Hrana produsă pentru a fi pusă pe masa co-mesenilor, în restaurante și bistrouri. Hrana produsă ca să dea măsura unei economii agrare locale, pe care merită să o sprijine societatea. În Franța, ministerul agriculturii, cât și factori interesați locali, se implică. Cum ? De la o inițiativă privată, mai departe, se ajunge la o manifestare......
luni, 11 noiembrie 2013
Vreți legume și fructe de la fermieri? Parteneriatele ASAT
Ce sunt parteneriatele ASAT? Sunt contracte pe principiul agriculturii comunitare. Consumatorii sunt co-producători, parteneri la producția legumicultorilor. Fac contracte și se asociază la câștig sau pierdere (de producție). A început în 2008, a fost o sincopă. Iar acum........
duminică, 10 noiembrie 2013
Cârnat plus bere
[imagine de probă mai departe] La Gara de Nord am găsit un cârnat nemțesc cam
scump. Costă 9 lei? Berea este cadou? Nemțesc din ce motiv? Am fost tentat să întreb ce înseamnă cârnat nemțesc.......
joi, 7 noiembrie 2013
"Călare în Carpați", o nouă conferință despre ecoturism
Film, fotografie și povestiri din călătorii călare în Carpați. Cu Mugur Pop. Plus o aventură în imagini cu Cristian Șuțu, Radu Bădoiu. Vă așteptăm, intrarea liberă, la ora 19.00 fix. Locuri limitate, ca număr. Marți 12 noiembrie 2013, organizăm a cincea prezentare a unui proiect care demonstrează că avem soluții prin ecoturism. Întâlnirea are loc la........
Ecoturism cu gust în Delta Dunării: "La masă cu oamenii Deltei"
Ce este mai provocator decât să prezinți viziuni legate de hrană, gastronomie, corelarea lor cu mediul rural local? Și să pui în lumină potențiala valoare adăugată pe care o oferă gastronomia? Găsiți aici prezentarea susținută de mine în cadrul conferinței "Ecoturism cu gust în Transilvania și Delta Dunării" din 5 noiembrie 2013. Desfășurată la Centrul pentru......
miercuri, 6 noiembrie 2013
Forumul Social 2013: Metropola, suburbiile, ce mâncăm, de la cine mâncăm?
Un punct de vedere pe care nu am mai reușit să îl prezint din motive obiective. Metropola și suburbiile ei. Ce mâncăm ?! De la cine ?! Cine, mâncăm ?! Un punct de vedere ecogastronomic pentru Forumul deschis al economiei sociale 2013.
Despre ecoturismul cu gust în Transilvania și Delta Dunării
[NB. Pentru produsele locale din țară-lista mai jos, mulțumiri lui Mihai și Ionelei Paliștan de la Brusturoasa, lui Constantin și Maria Oancea de la Tălmaciu, lui Ion și Marcelei Cecilia Istrate de la Fundata, lui Emil Florescu de la Cuca, și prietenilor lui Mihai de Mioritics].........
luni, 4 noiembrie 2013
Brânză ilegală din România, azi despre brânza tare din lapte de capră
Trebuie să vă spun că am gustat din ea. Din fiecare sortiment. De la familia Suciu, de la Criț, județul Brașov. Îi cunosc din 2008. Despre metoda lor de producție, mulși și-au exprimat rezerve. Rezultatul totuși, este o brânză tare și gustoasă. Este vorba de mai multe sortimente, din lapte de capră, se spune. Sunt 4-5 feluri, cu negrilică, chimen, ierburi aromate asortate. Cu mult mucegai. Dacă vreți să vedeți, doar, dați mai departe....
Spargem nuci la Bibliotecă....invitatie la conferinta "Ecoturismul are gust în Transilvania și Delta Dunării”
Vă invit marți seara 5 noiembrie a.c. la o conferință.
Asociația Ivan Patzaichin – Mila 23 și Asociația de Ecoturism din România organizeaza un picnic urban cu produse locale și conferința: “Ecoturismul are gust în Transilvania și Delta Dunării”. O conferinta din seria......
joi, 31 octombrie 2013
Cum este să iubești peștii? Dan Barber la TED
Dan Barber despre pești și pescuit responsabil. Vorbim mult de asta și credem că este o fantezie, că nu este posibil decât pescuitul industrial. Totuși. O pledoarie. "Deci, am cunoscut o mulţime de peşti la viaţa mea. Am iubit doar doi. Primul a fost mai mult ca o afacere pasională. Era un peşte frumos, plin de gust, cu textură, cărnos, un star........
Brânza ilegală din Turcia: Bandirma Isli Cerkez
Știți cine erau cerchezii sau circasienii ? Despre legendarul și miticul popor, citiți aici LINK Se spune: "Deşi nu există evidenţe oficiale, se estimează că între 3 şi 5 milioane de circasieni locuiesc în.......
marți, 29 octombrie 2013
Cavarmaua sau "dilema omnivorului" (Dileme Veche)
Am avut din nou privilegiul de a propune un articol (pe care îl puteți citi în online) în Dilema Veche. Tema ediției a fost "Gospodăria, toamna" Mai multe dileme au fost puse în discuție. Pentru mine conservarea se leagă de amintiri cu bunicii mei și cavarmaua sau peștele pus la uscat. Așadar ce înseamnă toamna pentru un gospodar? Este bilanțul unui an agricol? Cămara care se umple de rezerve pentru trecerea iernii? Ce mai înseamnă pentru un locuitor în......
duminică, 27 octombrie 2013
Ce vă recomand în Turcia? Cafea turcească....
[film în continuare] Este un test interesant privitor la cafeaua turcească. Când l-am început era prin 2006. De atunci, în fiecare an și oriunde am fost în Turcia, am cerut și am consumat cafea turcească. Cafea turcească. Oriunde am comandat-o, în Turcia, are același gust. Cred că este vorba de amestec nu despre preparare. Care într-adevăr se face.............
Abonați-vă la:
Postări (Atom)