miercuri, 6 noiembrie 2013

Despre ecoturismul cu gust în Transilvania și Delta Dunării

[NB. Pentru produsele locale din țară-lista mai jos, mulțumiri lui Mihai și Ionelei Paliștan de la Brusturoasa, lui Constantin și Maria Oancea de la Tălmaciu, lui Ion și Marcelei Cecilia Istrate de la Fundata, lui Emil Florescu de la Cuca, și prietenilor lui Mihai de Mioritics].........

luni, 4 noiembrie 2013

Brânză ilegală din România, azi despre brânza tare din lapte de capră

Trebuie să vă spun că am gustat din ea. Din fiecare sortiment. De la familia Suciu, de la Criț, județul Brașov. Îi cunosc din 2008. Despre metoda lor de producție, mulși și-au exprimat rezerve. Rezultatul totuși, este o brânză tare și gustoasă. Este vorba de mai multe sortimente, din lapte de capră, se spune. Sunt 4-5 feluri, cu negrilică, chimen, ierburi aromate asortate. Cu mult mucegai. Dacă vreți să vedeți, doar, dați mai departe....

Spargem nuci la Bibliotecă....invitatie la conferinta "Ecoturismul are gust în Transilvania și Delta Dunării”

Vă invit marți seara 5 noiembrie a.c. la o conferință.

Asociația Ivan Patzaichin – Mila 23 și Asociația de Ecoturism din România organizeaza un picnic urban cu produse locale și conferința: “Ecoturismul are gust în Transilvania și Delta Dunării”. O conferinta din seria......

joi, 31 octombrie 2013

Cum este să iubești peștii? Dan Barber la TED

Dan Barber despre pești și pescuit responsabil. Vorbim mult de asta și credem că este o fantezie, că nu este posibil decât pescuitul industrial. Totuși. O pledoarie. "Deci, am cunoscut o mulţime de peşti la viaţa mea. Am iubit doar doi. Primul a fost mai mult ca o afacere pasională. Era un peşte frumos, plin de gust, cu textură, cărnos, un star........

Brânza ilegală din Turcia: Bandirma Isli Cerkez

Știți cine erau cerchezii sau circasienii ? Despre legendarul și miticul popor, citiți aici LINK Se spune: "Deşi nu există evidenţe oficiale, se estimează că între 3 şi 5 milioane de circasieni locuiesc în.......

marți, 29 octombrie 2013

Cavarmaua sau "dilema omnivorului" (Dileme Veche)

Am avut din nou privilegiul de a propune un articol (pe care îl puteți citi în online) în Dilema Veche. Tema ediției a fost "Gospodăria, toamna" Mai multe dileme au fost puse în discuție. Pentru mine conservarea se leagă de amintiri cu bunicii mei și cavarmaua sau peștele pus la uscat. Așadar ce înseamnă toamna pentru un gospodar? Este bilanțul unui an agricol? Cămara care se umple de rezerve pentru trecerea iernii? Ce mai înseamnă pentru un locuitor în......

duminică, 27 octombrie 2013

Ce vă recomand în Turcia? Cafea turcească....

[film în continuare] Este un test interesant privitor la cafeaua turcească. Când l-am început era prin 2006. De atunci, în fiecare an și oriunde am fost în Turcia, am cerut și am consumat cafea turcească. Cafea turcească. Oriunde am comandat-o, în Turcia, are același gust. Cred că este vorba de amestec nu despre preparare. Care într-adevăr se face.............

vineri, 25 octombrie 2013

Tulcea are produse din pește, cinstit pregătite

(c) Miadmar
De când suntem ocupați ba cu ecogastronomia, ba cu apa și bărcile și natura, ne-am găsit amici care se ocupă și profesionist și cu dăruire și cu sinceritate, de preparatele alimentare din pește. Le găsiți produsele sub marca DELTAICA, au intrat și în proces de recunoaștere a......

Brânza telemea de Sibiu, produs în România?

TURQUALITY. Dacă alte țări, în speță Turcia, pot, de ce România nu poate să adopte un sistem de marcă colectivă? Mă refer la ceva specific, pentru produsele alimentare de calitate, mai ales, despre care am scris și aici și în presa online. TURQUALITY este marca care însemnează unele produse alimentare în Turcia, de 10 ani. În România au fost lansate și abandonate diverse inițiative sub această abordare PRODUS ÎN ROMÂNIA. Ba de la Ministerul Agriculturii, ba de la Ministerul Economiei. La MADR, în 2008 și de curând în 2013. La Ministerul Economiei, acum câțiva ani. Există și o inițiativă din anii 2000, legată de certificarea privind produsele realizate în România. Care este.......

miercuri, 23 octombrie 2013

Vă place carnea de porc? Musulmanilor nu...

Unora nu, pe liniile aeriene turcești, Turkish Airlines, THY, meniurile sunt cu carne, dar nu de porc. Ați auzit deja că musulmanii nu consumă carne de porc, este o tradiție religioasă de secole. Mai multe despre....

marți, 22 octombrie 2013

Un pește sultan, lufer


[după asta urmează un film] Ce elemente să folosești pentru a câștiga de partea ta publicul, pentru salvarea unui pește, lufer sau bluefish, un pește de tradiție la Bosfor? Până ca autoritățile să ia măsuri și să polițienească domeniul, niște oameni au ales că trebuie să convingi publicul să....

luni, 21 octombrie 2013

miercuri, 16 octombrie 2013

Românii au inițiativă, azi NELUȚU DE LA JINA

A apărut NELUȚU, primul dintre mii de prieteni ai lui GHIȚĂ ciobanul de-ai lui VODAFONE. La Jina nu trăiește doar ciobanul Ghiță, mai sunt și alții.......

Brânza de burduf cum arată ?

Asta pentru că vedem că SHUTTERSTOCK nu are brânză de burduf în stoc. Ziarul Financiar a publicat în 16 octombrie 2013 un articol despre un antreprenor de succes p bază de brânză de burduf, evident din cea industrială. Dar tânăra jurnalistă...

marți, 15 octombrie 2013

Ecoturismul este...seria de conferinte despre ecoturism

Ecoturismul este o formă de turism în care principalul obiectiv este observarea şi conştientizarea valorii naturii şi a tradiţiilor locale şi care trebuie să îndeplinească.........

Slow Fish Istanbul, octombrie 2013

Importantă misiune, nu mă simt confortabil, merg la Istanbul să prezint un punct de vedere. Este o răspundere, nu? Într-un panel, voi spune ceva despre Dunăre și........

duminică, 13 octombrie 2013

Ziua Recoltei ca la români, 15 octombrie 2013

În căutarea nivelului de educație gastronomică, am dat o raită prin piața Enescu, pentru a fii surprins cu saltul imens de la festival la carnal. În circa 6 ani, deși s-a încercat în țară ridicarea gastronomiei locale, se dovedește că nivelul adesea rămâne tot acolo, mai jos, oricât ne-am strădui, chiar în București. Notă proastă pentru orașul capitală.

marți, 8 octombrie 2013

Despre industria alimentară: Prețurile mici înseamnă calitate scăzută a alimentelor

(c) Ziarul Financiar
Prețurile mici înseamnă calitate scăzută a alimentelor. Nu o spun eu, o spun chiar cei din industrie. Dl. Ioan Popa, director general al PANGRAM Resița: "Dacă este să dau un exemplu, pot spune că prețurile mai mici deteriorează calitatea alimentelor. Pastele făinoase sub brand se fac dintr-o..............

luni, 7 octombrie 2013

Petrecere cu demonstratie la Universitate în 6 octombrie 2013

#unitisalvam #rosiamontana....Am dat o raită aseară, recunosc, superficială, pe la Piața Universității și m-am îmbătat cu un pic de manifestație. Super tare, super contra sistemului. Gălăgie frate! Poate sunteți sau nu de partea manifestației, dar libertatea de a spune nu este magnifică....Oricând contra statului, este o libertate binevenită....