Unora nu, pe liniile aeriene turcești, Turkish Airlines, THY, meniurile sunt cu carne, dar nu de porc. Ați auzit deja că musulmanii nu consumă carne de porc, este o tradiție religioasă de secole. Mai multe despre....
Slow Food // e c o g a s t r o n o m i e // d e z v o l t a r e d u r a b i l ă
miercuri, 23 octombrie 2013
marți, 22 octombrie 2013
luni, 21 octombrie 2013
Ca tot românul, la Istanbul
miercuri, 16 octombrie 2013
Românii au inițiativă, azi NELUȚU DE LA JINA
A apărut NELUȚU, primul dintre mii de prieteni ai lui GHIȚĂ ciobanul de-ai lui VODAFONE. La Jina nu trăiește doar ciobanul Ghiță, mai sunt și alții.......
Brânza de burduf cum arată ?
Asta pentru că vedem că SHUTTERSTOCK nu are brânză de burduf în stoc. Ziarul Financiar a publicat în 16 octombrie 2013 un articol despre un antreprenor de succes p bază de brânză de burduf, evident din cea industrială. Dar tânăra jurnalistă...
marți, 15 octombrie 2013
Ecoturismul este...seria de conferinte despre ecoturism
Ecoturismul este o formă de turism în care principalul obiectiv este observarea şi conştientizarea valorii naturii şi a tradiţiilor locale şi care trebuie să îndeplinească.........
Slow Fish Istanbul, octombrie 2013
Importantă misiune, nu mă simt confortabil, merg la Istanbul să prezint un punct de vedere. Este o răspundere, nu? Într-un panel, voi spune ceva despre Dunăre și........
duminică, 13 octombrie 2013
Ziua Recoltei ca la români, 15 octombrie 2013
În căutarea nivelului de educație gastronomică, am dat o raită prin piața Enescu, pentru a fii surprins cu saltul imens de la festival la carnal. În circa 6 ani, deși s-a încercat în țară ridicarea gastronomiei locale, se dovedește că nivelul adesea rămâne tot acolo, mai jos, oricât ne-am strădui, chiar în București. Notă proastă pentru orașul capitală.
marți, 8 octombrie 2013
Despre industria alimentară: Prețurile mici înseamnă calitate scăzută a alimentelor
(c) Ziarul Financiar |
Prețurile mici înseamnă calitate scăzută a alimentelor. Nu o spun eu, o spun chiar cei din industrie. Dl. Ioan Popa, director general al PANGRAM Resița: "Dacă este să dau un exemplu, pot spune că prețurile mai mici deteriorează calitatea alimentelor. Pastele făinoase sub brand se fac dintr-o..............
luni, 7 octombrie 2013
Petrecere cu demonstratie la Universitate în 6 octombrie 2013
#unitisalvam #rosiamontana....Am dat o raită aseară, recunosc, superficială, pe la Piața Universității și m-am îmbătat cu un pic de manifestație. Super tare, super contra sistemului. Gălăgie frate! Poate sunteți sau nu de partea manifestației, dar libertatea de a spune nu este magnifică....Oricând contra statului, este o libertate binevenită....
duminică, 6 octombrie 2013
Alianța RO PAC 2014-2020 propune o revoluție în agricultură
O agricultură cu femieri activi, în favoarea mediului rural românesc și pentru obiectivul suveranitate alimentară. O alianță de fermieri din România a propus opiniei publice și oficialilor MADR o altă viziune despre cum se pot împărți banii din Politica Agricolă Comună. Explică prof. dr. Avram Fițiu, secretar general al Federației Naționale de Agricultură Ecologică. În 26 septembrie 2013 la USAMV, în prezența domnilor Dan Constantin si a lui Achim Irimescu.
Grăuntele gastro-industrial: LIDL, MEGA IMAGE, retailerii atacă!
Treptat-treptat ceea ce am reclamat într-o conferință și anume că retailerii au o lipsă, nu investesc în educația clienților, se schimbă. Față de cum am constatat la Carrefour în Belgia, unde revistele de oferte fac educație consumatorilor, deci investesc în a trece oamenii de la parizer la înțelegerea produsului, avea parte de o mare vină a comerțului modern de la noi. Nu poți susține la infinit consum de produse din carne, pe motiv că așa vor consumatorii. Când de fapt este vorba de o prelucrare
sâmbătă, 5 octombrie 2013
Grăuntele agro-alimentar: sucuri inovative de la Biomediterraneo
Când umbli prin oraș mai afli de unii și alții, despre inițiative antreprenoriale în domeniul gastronomiei. Aici este vorba de o extensie ad-hoc, către catering, a unei mici companii Bio Mediterraneo, care are o abordare interesantă. Dacă o poate ține tot așa. Din fotografii vedeți cum și ce oferă. La evenimentul menționat mai jos, am avut deci parte de niște sucuri interesante de la Bio Mediterraneo. Pot fi găsiți aici http://www.biomediterraneo.ro/ro/pages/1-Concept
Evenimentul a fost Conferința SOCIETAL, organizată de REPER 21, cu partenerii săi CRIES, ANCPDEFP. Mai multe amănunte despre conferință și despre REPER 21, aici http://www.societal.ro/
vineri, 4 octombrie 2013
Grăuntele agro-alimentar: Fântânel, apă și sifon de la primăria sectorului 4
Mai umblă lumea prin oraș și mai vede o năzbâtie alimentară. Cu potențial de noutate, chiar inovativ. După automatele cu lapte, care au apărut în România acum 3 ani, iată și automatul cu apă, sifon. Se numește "Fântânel", nu "La Fântâna". Și se găsește la Tineretului. În București, la trecerea de pietoni.
Grăuntele agro-alimentar: covrigul care latră
Nu trebuie să ignorăm inventivitatea românilor când este vorba de competitivitate. Mai jos găsiți o invenție culinară de-a străzii românești, care urmărește să stimuleze un fior fiziologic pofticioșilor: câine cu covrig, covrig cu câine. La o patiserie din stația de metrou Tineretului. Probabil că nu sunt singurii, ați mai găsit pe undeva? Sau deja maidanezii au intrat în lanțul alimentar?
marți, 1 octombrie 2013
24 septembrie 2013: Urban Delta, un proiect la Downtown Bucharest
(c) Electric Brother cu Sinicika la The ARK |
(Mulțumim Electric Brother!!! Mulțumim Kotki!!! Mulțumim echipa de suport!!! Mulțumim AFCN..) Eei uite că am făcut-o și pe asta, un eveniment în cadrul Festivalului George Enescu. Cu ansamblul Sinicika de la Mila 23, și pe viu și în studioul de înregistrare. O ținem una-și-bună, soluția pentru România este crearea unui compozit de tradiție îmbinat cu modernitate, prin inovație. Perfomance-ul Sinicika a făcut part din "Urban Delta", un proiect cultural
Dialog Delta Dunării
Am participat din partea "Asociației Ivan Patzaichin-Mila 23", împreună cu alți factori interesați a.k.a stakeholders, la o reuniune tradițională. Aceea a decidenților politici cu privire la Delta Dunării, fiind prezente și organizații implicate în activitățile locale. Reuniunea este la a III-a ediție. În 2010 au fost Cioloș, comisarul european pentru agricultură și dezvoltare rurală împreună cu colegul său John Dalli, comisar pentru sănătate și
vineri, 27 septembrie 2013
Conturile Carrefour au trecut pe verde...Carrefour o duce bine sau prost în România?
Ce semnificație are această numire dacă o legăm de operațiunile Carrefour în România? Că grupul a intrat într-o perioadă de restructurare. Scăderea consumului pe anumite piețe i-a făcut rău. Tot același ziar a anunțat recent: "Carrefour reorganizează operaţunile din Europa; România va fi în aceeaşi divizie cu Belgia şi Polonia". Aflăm din declarațiile de presă din Franța, de la Pierre-Jean Sivignon, directorul financiar al grupului, că banii au început să se întoarcă spre gigantul retailului, dar în piețele emergente lucrurile stau mai prost. La vârful grupului se consideră că vânzările online nu sunt o soluție și că trebuie temperată acțiunile în această direcție.
joi, 26 septembrie 2013
Tarile dezvoltate aruncă hrana la greu....
O conferință TED despre scandalul hranei irosite. Filmul ne propune să începem să fim etici în ce privește consumul de hrană.
Industria alimentară (și marea agricultură) țipă mereu, în dauna micii industrii alimentare și a artizanilor (brutarii, producătorii de produse tradiționale) că este nevoie de subvenționare, așa grosso modo, no shit. Una din rațiuni ar fi aceea că este nevoie de acest sprijin pentru ca industria să producă, să exporte, pentru că este criză alimentară, pentru că se caută alimente.
Un punct de vedere ar fi acela că sprijinul pentru națiunile înfometate trebuie să rezolve probleme de distribuție, mai curând decât să susțină producția agroalimentară, care poate este motivată de nevoia de profit, nu de complexul bunului samaritean.
Pe de altă parte mulți observatori au arătat că retail-ul aruncă hrană, că noi ca și cultura a consumului, aruncăm multă hrană.
miercuri, 25 septembrie 2013
Culinar la Sibiu, încă un pas spre cultura gastronomică
Sursa: Evenimentul zilei |
Doar o observație: nu cred ca a fost descoperită bucătăria românească pentru a împrumuta, deja, una cosmopolită! Așadar, iată că în ultimii ani, mai timid, mai serios, mai mercantil, mai siropos, s-a trecut de la piețele volante, la demonstrații de forță. Palierele sunt diverse, mai puternic fiind abordată bucătăreala cu ingrediente de la retail, adică de la SELGROS, METRO, MEGA IMAGE. Esența nu cred că stă în vânzarea de ingrediente, vase de gătit, instrumente și kitchen appliance. Ci în educarea publicului pentru gastronomie, în conștiința sa etică.
marți, 24 septembrie 2013
Despre cum ne omoara populismul cu zile
Chestia cu ieftinirea pâinii care de fapt este un motiv să mai plătim taxe către guvernul socialist al României, își dovedește limitele...
Post by Tiberiu Cazacioc.
Versiunea 2.0, încă odată un proiect de lege privind fondul funciar
Caută aici să vezi că trebuie să ai școală ca să cumperi pământ. Doar 100 hectare pe persoană fizică. Și încă alte condiții. Ați putea spune că este în regulă? Is it?
James Joyce, Ulise, Odiseea, Homer
(C) Bogdan Catalin Cazacioc, "Ulise on the sand" |
Înainte de a citi "Ulise", citiți "Odiseea". Am luat versiunea tradusă de Mircea Ivănescu, este apărută la editura Univers. O traducere extrem de plăcută la citire. Însă lectura romanului cere multă hotărâre și cunoaștere. Nu m-am descurajat. Însă am căutat prin casă "Odiseea". Am găsit-o și am luat-o la pas. Aici în imagine, volumul "Ulise", luat în vacanță și la plajă în Bulgaria, la Krapeț, la 7-8 km sud de Vama Veche. În august 2013.
PS: Despre Ulise și Odiseea, reluăm discuția.
Ați auzit de independența energetică? Este lângă noi, cu noi
Sunteți pe acasă, atenție se bagă curent! Să vină fiecare cu petul, cu borcanul, cu o pungă, ceva. Știți că se discută despre explorarea și exploatarea gazelor de șist. Despre rezervele de gaze naturale din Marea Neagră. Despre încă două noi grupuri la CN Cernavodă. Despre, despre....Bine, bine, dar ce facem cu atâta curent? Cu atât masă de gaze? Sau nu bagă nimeni de seamă că ne-am globalizat, că producția și distribuția de energie nu prea mai este a noastră ci este un profit în interesul acționarilor și al proprietarilor? Nu este rău, dar nici să nu se spună că este în interesul țării, adică al cui? Deci, ce să facem cu atâta curent, gaze? Să ne mândrim, nu? Dacă am fi Dubai și am avea companii naționale majoritar publice, poate am mai înțelege. Sau are de gând guvernul să naționalizeze, precum ungurii, utilitățile și nu știm? Iată aici la link mândrie cu energie >>>>
luni, 23 septembrie 2013
Pentru biodiversitate, sfatul #13: Daca amenajati infrastructuri, alegeti solutii inovative
Pentru sau contra Roșia Montană? Nu este vorba despre asta, ci dacă sunteți pentru sau contra naturii? Este un fel de a tranșa care nu se regăsește în realitate. Ce am găsit în realitatea înconjurătoare, este opinia conform căreia omul este stăpânul naturii, ca atare, poate face ce vrea cu animalele, recte cu natura, nu?
luni, 16 septembrie 2013
Destrămarea consensului...urmăriți filmul și "spor la numărat căcați isterici"....
Cum bine spune Sorin Cucerai de la Ziarul de Iași, momentul 8 septembrie 2013, când au început manifestațiile din București și din țară este momentul "Destrămarea consensului conservator": "Ca şi Piaţa Universităţii din 1990, cea din 2013 este generatoarea neechivocă a unei noi lumi româneşti."
Aici: http://bit.ly/1eeErV3
Și de la Think Outside the Box: "Spor la numărat 'hipsteri', 'teroriști', 'căcați isterici', 'manipulatori', 'eco teroriști', 'totalitariști', 'comuniști'....în filmul indicat mai jos, înregistrare de la manifestația din 15 septembrie 2013.
Post by Tiberiu Cazacioc.
sâmbătă, 14 septembrie 2013
Despre funcționarii publici care fac partide dar și reclamă unor companii private
"Important este să participi, eu am intrat la urmă. Îi doresc d-lui Teodorescu consecvență (este la mine în bibliotecă dinainte de 1989), dar consecvența ce lipsește românilor ar fi asta: m-am săturat ca pe banii mei (sic!) să aud politicieni făcând reclamă unor companii private...De exemplu...De ce nu apare (P) pe ecran când vorbesc despre X,Y, Z? Ca atare mi-aș dori ca o voce a d-lui Teodorescu să se audă (poate nu l-am citit suficient) și când înalți/alți funcționari publici, laudă pe față diverse companii private. Avem o economie de piață sau nu? Ea decide care companie este bună sau nu....nu un ministru, un prim-ministru, un funcționar...Primesc bani să laude Ford, Renault, RMCG...etc...zic și eu....?!"
Post by Iulian Comanescu.
Doar o săptămână până la Cheese 2013, un eveniment Slow Food
Care este diferența între parmigiano și grana padano? În preajma evenimentului Slow Food, "Cheese 2013", un artizan italian explică. La "Cheese 2013", România va fi reprezentată de Prezidiul "Brânză de burduf" (Bran Moeciu), condus de Marian Popoiu.
vineri, 13 septembrie 2013
Români, să nu ne vindem țara la kilogram!
Bună ziua, v-ați primit găleata cu aur românesc, 100%? Dând deoparte această ușoară ironie care totuși nu vrea să arunce în ridicol dezbaterea actuală din societatea românească, trebuie spus că un gând totuși mă frământă în legătură cu exploatarea de resurse minerale. Și anume, este exploatarea subsolului ULTIMA soluție a României în materie de dezvoltare, de creare de locuri de muncă? Suntem în clasamentul țărilor care doar asta au de oferit economiei globale? Care este planul măreț al guvernării, de propășire a României? Nu cumva suntem pe o cale greșită?
Despre Delta si Dunăre la masa rotundă "Apel pentru o Deltă a Dunării vie" Tulcea 2013
Ivan Patzaichin, presedintele Asociatiei Ivan Patzaichin-Mila 23 |
marți, 10 septembrie 2013
METRO și comertul tradițional vs. comerțul modern
Ce este prea mult strică? Comerțul modern (adică ceva evoluat) înseamnă supermaket, hipermarket, discounter, cash and carry. Comerțul tradițional în accepțiunea celor care sunt implicați în distribuția produselor alimentare, înseamnă, de fapt, comerțul născut după 1989. Este evoluția de la chioșc la magazinul de la colțul străzii sau al blocului. Este un rezultat al presiunii lanțului cash and carry, de organizare a distribuției. Cu o ușoară conotație paseistă, ca și cum micile magazine sunt ceva ce va dispărea.
miercuri, 4 septembrie 2013
Acuz: Nu TOȚI câinii sunt criminali !? Să îi omorâm !?
O tragedie a împărțit lumea în două. Un câine a omorât un copil de 4 ani. Și s-a lăsat întunericul rațiunii peste mulți dintre noi. Mă face să mă gândesc la fascism și la comunism, la ideologia brutală bazată pe generalizări. Ai avere? Ești burghez împuțit, la canal cu tine! Ești negru? Ești criminal, hoș, leneș! Ești câine? Ești un animal criminal, ești de ucis!
marți, 27 august 2013
O 'mare' brânză de burduf în Italia, un concept de apărare de la Slow Food
Știți că brânza de burduf de calitate va fi prezentă la un târg Slow Food la Bra, în Italia, în 20-23 septembrie 2013 ? Dar de ce?
Mișcarea Slow Food are o istorie relativ recentă. Înființată de peste 20 de ani, militează pentru dreptul de a alege hrana, pentru lanțurile alimentare scurte, pentru salvarea patrimoniului gastronomic local, a rețetelor locale, bazate pe soiuri de plante, legume, rase de animale locale. Este ușor ?
luni, 26 august 2013
Turda: Coffee & Tea House (la Marta)
Un tur rapid prin Transilvania cea liniștită m-a dus la Turda. Ne-a trebuit o oră aproape și o întoarcere în spre Cluj și o revenire pe traseu ca să ajung la unul din interesantele locuri de petrecut un pic de timp liniștit, la Marta Poszonyi, în Turda. O cafea bună, siropuri naturale, bere nefiltrată, un loc minunat de întâlnire, lângă zidul cetății Turdei. La o oră liniștită de seară am discutat cu Marta și Călin despre viitor, despre Noul Săsesc și planurile lor. Nu ratați la Turda! Eu era să ratez pentru că atât de obosit fiind, am vrut să și plec la un moment dat....dar a meritat să văd niște oameni mai hotărâți ca altădată....
duminică, 25 august 2013
"Produsul anului 2013", un drept la replica....
Am scris un punct de vedere despre proiectul "Produsul Anului 2013". Este o acțiune ce are ca scop să stabilească care sunt produsele anului, oferite de industria alimentară din România, pe baza opțiunilor unui grup de persoane din România. Proiectul este realizat de Media Concept Store si Exact Cercetare si Consultanta.
În punctul meu de vedere (aici) am pus sub semnul întrebării mai multe precum legitimitatea alegerii unor produse alimentare ca fiind "produsele anului"....
Friptura de Turda, cu Poszonyi și Arpad bacsi
Care este povestea fripturii de Turda?
Am avut ocazia să ajung în preajma Clujului în 21 august 2013. Pentru o întâlnire ambițioasă dedicată cânepii industriale, ridicării ei din uitare.
sâmbătă, 17 august 2013
Pentru biodiversitate, sfatul #12: Vă plimbați? Atunci, încercați să respectați natura!
Știm toți că a da sfaturi nu este cel mai potrivit mod să înveți ceva. Mai corect ar fi "a da idei", nu? Deci. "Când vă plimbaţi în natură, să fiţi discreţi: faceţi cât mai puţin zgomot posibil, dacă doriţi să admiraţi animalele sălbatice, evitaţi să purtaţi culori vii şi să vă parfumaţi.
Rămâneţi întotdeauna pe poteci: există mai puţine riscuri să deranjaţi animalele sau
să călcaţi plantele, muşchii, ciupercile…Dacă luaţi şi câinele cu dvs., acesta trebuie ţinut în lesă sau aveţi grijă să rămână tot timpul pe potecă. De asemenea, asiguraţi-vă că acesta nu latră sau nu goneşte toate animalele retrase (de altfel, dacă speraţi să observaţi ceva, mai bine lăsaţi-l acasă
pe tovarăşul dvs. fidel!). În concluzie, nu aruncaţi niciun gunoi în natură şi nu adunaţi sau
nu strângeţi decât ceea ce poate fi gunoi."
sâmbătă, 10 august 2013
Prin România și Bulgaria, 992 km în 6 zile
Etichete
Argamum,
Balabancea,
Balcic,
Brăila,
Corbu,
Dobrici,
Durankulak,
Enisala,
Fântâna lui Pipirigeanu,
Histria,
Ibida,
Issacea,
Kaliakra,
Luncavița,
Mangalia,
Noviodunum,
Smârdan,
Vadu
miercuri, 7 august 2013
Alimente uitate? Zer sau whey
(c) Booths |
Nu știu cât de sofisticată este mica industrie alimentară țărănească sau producțiaartizanală de hrană, dar cred că zerul nu este la prea mare cinste în cultura gastronomică românească.Pe alte meleaguri, zerul ce rezultă în procesul de închegare a laptelui, este folosită ca bază pentru alte produse alimentare, este folosit pentru a extrage smântână sau unt sau pentru a furniza proteină pentru suplimentele alimentare. Pe de altă parte, zerul acid care rezultă din procesul de producere a iaurtului grecesc, este o mare
pacoste pentru mediu și economie, mai ales în America. Cât zer se produce în România, cât se folosește, ce pierderi economice avem sau ce probleme pentru că nu avem sau nu o gastronomie sofisticată? Sau nici nu contează că suntem aliniați, simplificați și standardizați în contextul culturii gastronomice?
(c) Modern Farmer |
Resurse:
Wikipedia http://en.wikipedia.org/wiki/Whey
Whey Too Much Greek Yogurt Dark Side http://modernfarmer.com/2013/05/whey-too-much-greek-yogurts-dark-side/
luni, 5 august 2013
La Isaccea, cu undița (4 august 2013)
De sus de pe un promontoriu care ține sub el resturi ale cetății Noviodunum, o privire spre Dunăre de câteva secunde, cu Vine.
La grătare și pescuit la Noviodunum (4 august 2013)
Am pornit la drum de la Măcin, spre partea de nord a județului Tulcea, către Luncavița și Isaccea. Tot timpul drumului, o vreme minunată și un nord-dobrogean limpede, verde și interesant de descoperit. Am ajuns la Isaccea, știam vag unde este Noviodunum (adesea am trecut și am văzut semnul indicator).
Cu mașina pe apă de la Brăila la Smârdan (3 august 2013)
Am plecat pe drumuri. De la București la Smârdan, peste Dunăre.
vineri, 2 august 2013
Reeducarea pentru hrană este un bun necesar....De ce ne place un aliment sau altul?
Nu este atât de simplu pe cât pare. Când alegem hrana o facem folosind simțurile, conștient sau nu. Ne folosim de cultura noastră, educație, obiceiuri. Reeducarea pentru hrană este un bun necesar.
Creativitate din ecosistem: azi, un tapiter
Am văzut de toate și în toate felurile, în materie de fliere și fluturași pirat care sunt lipiți peste tot.
joi, 1 august 2013
Știre pentru cei 70%: vă dăm pâine ieftină, dar vă luăm termopan-ul, mașina, etc.
Astăzi despre subvenții mascate. Sau cum să ajuți industria de panificație pe spatele contribuabililor.
Abonați-vă la:
Postări (Atom)