miercuri, 6 noiembrie 2013

Despre ecoturismul cu gust în Transilvania și Delta Dunării

[NB. Pentru produsele locale din țară-lista mai jos, mulțumiri lui Mihai și Ionelei Paliștan de la Brusturoasa, lui Constantin și Maria Oancea de la Tălmaciu, lui Ion și Marcelei Cecilia Istrate de la Fundata, lui Emil Florescu de la Cuca, și prietenilor lui Mihai de Mioritics].........

luni, 4 noiembrie 2013

Brânză ilegală din România, azi despre brânza tare din lapte de capră

Trebuie să vă spun că am gustat din ea. Din fiecare sortiment. De la familia Suciu, de la Criț, județul Brașov. Îi cunosc din 2008. Despre metoda lor de producție, mulși și-au exprimat rezerve. Rezultatul totuși, este o brânză tare și gustoasă. Este vorba de mai multe sortimente, din lapte de capră, se spune. Sunt 4-5 feluri, cu negrilică, chimen, ierburi aromate asortate. Cu mult mucegai. Dacă vreți să vedeți, doar, dați mai departe....

Spargem nuci la Bibliotecă....invitatie la conferinta "Ecoturismul are gust în Transilvania și Delta Dunării”

Vă invit marți seara 5 noiembrie a.c. la o conferință.

Asociația Ivan Patzaichin – Mila 23 și Asociația de Ecoturism din România organizeaza un picnic urban cu produse locale și conferința: “Ecoturismul are gust în Transilvania și Delta Dunării”. O conferinta din seria......

joi, 31 octombrie 2013

Cum este să iubești peștii? Dan Barber la TED

Dan Barber despre pești și pescuit responsabil. Vorbim mult de asta și credem că este o fantezie, că nu este posibil decât pescuitul industrial. Totuși. O pledoarie. "Deci, am cunoscut o mulţime de peşti la viaţa mea. Am iubit doar doi. Primul a fost mai mult ca o afacere pasională. Era un peşte frumos, plin de gust, cu textură, cărnos, un star........

Brânza ilegală din Turcia: Bandirma Isli Cerkez

Știți cine erau cerchezii sau circasienii ? Despre legendarul și miticul popor, citiți aici LINK Se spune: "Deşi nu există evidenţe oficiale, se estimează că între 3 şi 5 milioane de circasieni locuiesc în.......

marți, 29 octombrie 2013

Cavarmaua sau "dilema omnivorului" (Dileme Veche)

Am avut din nou privilegiul de a propune un articol (pe care îl puteți citi în online) în Dilema Veche. Tema ediției a fost "Gospodăria, toamna" Mai multe dileme au fost puse în discuție. Pentru mine conservarea se leagă de amintiri cu bunicii mei și cavarmaua sau peștele pus la uscat. Așadar ce înseamnă toamna pentru un gospodar? Este bilanțul unui an agricol? Cămara care se umple de rezerve pentru trecerea iernii? Ce mai înseamnă pentru un locuitor în......

duminică, 27 octombrie 2013

Ce vă recomand în Turcia? Cafea turcească....

[film în continuare] Este un test interesant privitor la cafeaua turcească. Când l-am început era prin 2006. De atunci, în fiecare an și oriunde am fost în Turcia, am cerut și am consumat cafea turcească. Cafea turcească. Oriunde am comandat-o, în Turcia, are același gust. Cred că este vorba de amestec nu despre preparare. Care într-adevăr se face.............

vineri, 25 octombrie 2013

Tulcea are produse din pește, cinstit pregătite

(c) Miadmar
De când suntem ocupați ba cu ecogastronomia, ba cu apa și bărcile și natura, ne-am găsit amici care se ocupă și profesionist și cu dăruire și cu sinceritate, de preparatele alimentare din pește. Le găsiți produsele sub marca DELTAICA, au intrat și în proces de recunoaștere a......

Brânza telemea de Sibiu, produs în România?

TURQUALITY. Dacă alte țări, în speță Turcia, pot, de ce România nu poate să adopte un sistem de marcă colectivă? Mă refer la ceva specific, pentru produsele alimentare de calitate, mai ales, despre care am scris și aici și în presa online. TURQUALITY este marca care însemnează unele produse alimentare în Turcia, de 10 ani. În România au fost lansate și abandonate diverse inițiative sub această abordare PRODUS ÎN ROMÂNIA. Ba de la Ministerul Agriculturii, ba de la Ministerul Economiei. La MADR, în 2008 și de curând în 2013. La Ministerul Economiei, acum câțiva ani. Există și o inițiativă din anii 2000, legată de certificarea privind produsele realizate în România. Care este.......

miercuri, 23 octombrie 2013

Vă place carnea de porc? Musulmanilor nu...

Unora nu, pe liniile aeriene turcești, Turkish Airlines, THY, meniurile sunt cu carne, dar nu de porc. Ați auzit deja că musulmanii nu consumă carne de porc, este o tradiție religioasă de secole. Mai multe despre....

marți, 22 octombrie 2013

Un pește sultan, lufer


[după asta urmează un film] Ce elemente să folosești pentru a câștiga de partea ta publicul, pentru salvarea unui pește, lufer sau bluefish, un pește de tradiție la Bosfor? Până ca autoritățile să ia măsuri și să polițienească domeniul, niște oameni au ales că trebuie să convingi publicul să....

luni, 21 octombrie 2013

miercuri, 16 octombrie 2013

Românii au inițiativă, azi NELUȚU DE LA JINA

A apărut NELUȚU, primul dintre mii de prieteni ai lui GHIȚĂ ciobanul de-ai lui VODAFONE. La Jina nu trăiește doar ciobanul Ghiță, mai sunt și alții.......

Brânza de burduf cum arată ?

Asta pentru că vedem că SHUTTERSTOCK nu are brânză de burduf în stoc. Ziarul Financiar a publicat în 16 octombrie 2013 un articol despre un antreprenor de succes p bază de brânză de burduf, evident din cea industrială. Dar tânăra jurnalistă...

marți, 15 octombrie 2013

Ecoturismul este...seria de conferinte despre ecoturism

Ecoturismul este o formă de turism în care principalul obiectiv este observarea şi conştientizarea valorii naturii şi a tradiţiilor locale şi care trebuie să îndeplinească.........

Slow Fish Istanbul, octombrie 2013

Importantă misiune, nu mă simt confortabil, merg la Istanbul să prezint un punct de vedere. Este o răspundere, nu? Într-un panel, voi spune ceva despre Dunăre și........

duminică, 13 octombrie 2013

Ziua Recoltei ca la români, 15 octombrie 2013

În căutarea nivelului de educație gastronomică, am dat o raită prin piața Enescu, pentru a fii surprins cu saltul imens de la festival la carnal. În circa 6 ani, deși s-a încercat în țară ridicarea gastronomiei locale, se dovedește că nivelul adesea rămâne tot acolo, mai jos, oricât ne-am strădui, chiar în București. Notă proastă pentru orașul capitală.

marți, 8 octombrie 2013

Despre industria alimentară: Prețurile mici înseamnă calitate scăzută a alimentelor

(c) Ziarul Financiar
Prețurile mici înseamnă calitate scăzută a alimentelor. Nu o spun eu, o spun chiar cei din industrie. Dl. Ioan Popa, director general al PANGRAM Resița: "Dacă este să dau un exemplu, pot spune că prețurile mai mici deteriorează calitatea alimentelor. Pastele făinoase sub brand se fac dintr-o..............

luni, 7 octombrie 2013

Petrecere cu demonstratie la Universitate în 6 octombrie 2013

#unitisalvam #rosiamontana....Am dat o raită aseară, recunosc, superficială, pe la Piața Universității și m-am îmbătat cu un pic de manifestație. Super tare, super contra sistemului. Gălăgie frate! Poate sunteți sau nu de partea manifestației, dar libertatea de a spune nu este magnifică....Oricând contra statului, este o libertate binevenită....


duminică, 6 octombrie 2013

Alianța RO PAC 2014-2020 propune o revoluție în agricultură

O agricultură cu femieri activi, în favoarea mediului rural românesc și pentru obiectivul suveranitate alimentară. O alianță de fermieri din România a propus opiniei publice și oficialilor MADR o altă viziune despre cum se pot împărți banii din Politica Agricolă Comună. Explică prof. dr. Avram Fițiu, secretar general al Federației Naționale de Agricultură Ecologică. În 26 septembrie 2013 la USAMV, în prezența domnilor Dan Constantin si a lui Achim Irimescu.


Grăuntele gastro-industrial: LIDL, MEGA IMAGE, retailerii atacă!

Treptat-treptat ceea ce am reclamat într-o conferință și anume că retailerii au o lipsă, nu investesc în educația clienților, se schimbă. Față de cum am constatat la Carrefour în Belgia, unde revistele de oferte fac educație consumatorilor, deci investesc în a trece oamenii de la parizer la înțelegerea produsului, avea parte de o mare vină a comerțului modern de la noi. Nu poți susține la infinit consum de produse din carne, pe motiv că așa vor consumatorii. Când de fapt este vorba de o prelucrare

sâmbătă, 5 octombrie 2013

Grăuntele agro-alimentar: sucuri inovative de la Biomediterraneo

Când umbli prin oraș mai afli de unii și alții, despre inițiative antreprenoriale în domeniul gastronomiei. Aici este vorba de o extensie ad-hoc, către catering, a unei mici companii Bio Mediterraneo, care are o abordare interesantă. Dacă o poate ține tot așa. Din fotografii vedeți cum și ce oferă. La evenimentul menționat mai jos, am avut deci parte de niște sucuri interesante de la Bio Mediterraneo. Pot fi găsiți aici http://www.biomediterraneo.ro/ro/pages/1-Concept

Evenimentul a fost Conferința SOCIETAL, organizată de REPER 21, cu partenerii săi CRIES, ANCPDEFP. Mai multe amănunte despre conferință și despre REPER 21, aici http://www.societal.ro/









vineri, 4 octombrie 2013

Grăuntele agro-alimentar: Fântânel, apă și sifon de la primăria sectorului 4


Mai umblă lumea prin oraș și mai vede o năzbâtie alimentară. Cu potențial de noutate, chiar inovativ. După automatele cu lapte, care au apărut în România acum 3 ani, iată și automatul cu apă, sifon. Se numește "Fântânel", nu "La Fântâna". Și se găsește la Tineretului. În București, la trecerea de pietoni.




Grăuntele agro-alimentar: covrigul care latră

Nu trebuie să ignorăm inventivitatea românilor când este vorba de competitivitate. Mai jos găsiți o invenție culinară de-a străzii românești, care urmărește să stimuleze un fior fiziologic pofticioșilor: câine cu covrig, covrig cu câine. La o patiserie din stația de metrou Tineretului. Probabil că nu sunt singurii, ați mai găsit pe undeva? Sau deja maidanezii au intrat în lanțul alimentar?

(c) Tiberiu Cazacioc

marți, 1 octombrie 2013

24 septembrie 2013: Urban Delta, un proiect la Downtown Bucharest


(c) Electric Brother cu Sinicika la The ARK

(Mulțumim Electric Brother!!! Mulțumim Kotki!!! Mulțumim echipa de suport!!! Mulțumim AFCN..) Eei uite că am făcut-o și pe asta, un eveniment în cadrul Festivalului George Enescu. Cu ansamblul Sinicika de la Mila 23, și pe viu și în studioul de înregistrare. O ținem una-și-bună, soluția pentru România este crearea unui compozit de tradiție îmbinat cu modernitate, prin inovație. Perfomance-ul Sinicika a făcut part din "Urban Delta", un proiect cultural

Dialog Delta Dunării

Am participat din partea "Asociației Ivan Patzaichin-Mila 23", împreună cu alți factori interesați a.k.a stakeholders, la o reuniune tradițională. Aceea a decidenților politici cu privire la Delta Dunării, fiind prezente și organizații implicate în activitățile locale. Reuniunea este la a III-a ediție. În 2010 au fost Cioloș, comisarul european pentru agricultură și dezvoltare rurală împreună cu colegul său John Dalli, comisar pentru sănătate și

vineri, 27 septembrie 2013

Conturile Carrefour au trecut pe verde...Carrefour o duce bine sau prost în România?

Ce semnificație are această numire dacă o legăm de operațiunile Carrefour în România? Că grupul a intrat într-o perioadă de restructurare. Scăderea consumului pe anumite piețe i-a făcut rău. Tot același ziar a anunțat recent: "Carrefour reorganizează operaţunile din Europa; România va fi în aceeaşi divizie cu Belgia şi Polonia". Aflăm din declarațiile de presă din Franța, de la Pierre-Jean Sivignon, directorul financiar al grupului, că banii au început să se întoarcă spre gigantul retailului, dar în piețele emergente lucrurile stau mai prost. La vârful grupului se consideră că vânzările online nu sunt o soluție și că trebuie temperată acțiunile în această direcție. 


Barul pentru pisici, în culise

Unicat în Franța, mâine-poimâine în România...


joi, 26 septembrie 2013

What the f...k YouTube?

YouTube în 27 septembrie 2013, 23:29 PM




Tarile dezvoltate aruncă hrana la greu....


O conferință TED despre scandalul hranei irosite. Filmul ne propune să începem să fim etici în ce privește consumul de hrană.

Industria alimentară (și marea agricultură) țipă mereu, în dauna micii industrii alimentare și a artizanilor (brutarii, producătorii de produse tradiționale) că este nevoie de subvenționare, așa grosso modo, no shit. Una din rațiuni ar fi aceea că este nevoie de acest sprijin pentru ca industria să producă, să exporte, pentru că este criză alimentară, pentru că se caută alimente. 

Un punct de vedere ar fi acela că sprijinul pentru națiunile înfometate trebuie să rezolve probleme de distribuție, mai curând decât să susțină producția agroalimentară, care poate este motivată de nevoia de profit, nu de complexul bunului samaritean.

Pe de altă parte mulți observatori au arătat că retail-ul aruncă hrană, că noi ca și cultura a consumului, aruncăm multă hrană.  



miercuri, 25 septembrie 2013

Culinar la Sibiu, încă un pas spre cultura gastronomică

Sursa: Evenimentul zilei
Doar o observație: nu cred ca a fost descoperită bucătăria românească pentru a împrumuta, deja, una cosmopolită! Așadar, iată că în ultimii ani, mai timid, mai serios, mai mercantil, mai siropos, s-a trecut de la piețele volante, la demonstrații de forță. Palierele sunt diverse, mai puternic fiind abordată bucătăreala cu ingrediente de la retail, adică de la SELGROS, METRO, MEGA IMAGE. Esența nu cred că stă în vânzarea de ingrediente, vase de gătit, instrumente și kitchen appliance. Ci în educarea publicului pentru gastronomie, în conștiința sa etică.

marți, 24 septembrie 2013

Despre cum ne omoara populismul cu zile

Chestia cu ieftinirea pâinii care de fapt este un motiv să mai plătim taxe către guvernul socialist al României, își dovedește limitele...

Versiunea 2.0, încă odată un proiect de lege privind fondul funciar


Caută aici să vezi că trebuie să ai școală ca să cumperi pământ. Doar 100 hectare pe persoană fizică. Și încă alte condiții. Ați putea spune că este în regulă? Is it?




James Joyce, Ulise, Odiseea, Homer

(C) Bogdan Catalin Cazacioc, "Ulise on the sand"
Înainte de a citi "Ulise", citiți "Odiseea". Am luat versiunea tradusă de Mircea Ivănescu, este apărută la editura Univers. O traducere extrem de plăcută la citire. Însă lectura romanului cere multă hotărâre și cunoaștere. Nu m-am descurajat. Însă am căutat prin casă "Odiseea". Am găsit-o și am luat-o la pas. Aici în imagine, volumul "Ulise", luat în vacanță și la plajă în Bulgaria, la Krapeț, la 7-8 km sud de Vama Veche. În august 2013.  

PS: Despre Ulise și Odiseea, reluăm discuția.

Ați auzit de independența energetică? Este lângă noi, cu noi

Sunteți pe acasă, atenție se bagă curent! Să vină fiecare cu petul, cu borcanul, cu o pungă, ceva. Știți că se discută despre explorarea și exploatarea gazelor de șist. Despre rezervele de gaze naturale din Marea Neagră. Despre încă două noi grupuri la CN Cernavodă. Despre, despre....Bine, bine, dar ce facem cu atâta curent? Cu atât masă de gaze? Sau nu bagă nimeni de seamă că ne-am globalizat, că producția și distribuția de energie nu prea mai este a noastră ci este un profit în interesul acționarilor și al proprietarilor? Nu este rău, dar nici să nu se spună că este în interesul țării, adică al cui? Deci, ce să facem cu atâta curent, gaze? Să ne mândrim, nu? Dacă am fi Dubai și am avea companii naționale majoritar publice, poate am mai înțelege. Sau are de gând guvernul să naționalizeze, precum ungurii, utilitățile și nu știm? Iată aici la link mândrie cu energie >>>>


luni, 23 septembrie 2013

Pentru biodiversitate, sfatul #13: Daca amenajati infrastructuri, alegeti solutii inovative

Pentru sau contra Roșia Montană? Nu este vorba despre asta, ci dacă sunteți pentru sau contra naturii? Este un fel de a tranșa care nu se regăsește în realitate. Ce am găsit în realitatea înconjurătoare, este opinia conform căreia omul este stăpânul naturii, ca atare, poate face ce vrea cu animalele, recte cu natura, nu?

luni, 16 septembrie 2013

Destrămarea consensului...urmăriți filmul și "spor la numărat căcați isterici"....

Cum bine spune Sorin Cucerai de la Ziarul de Iași, momentul 8 septembrie 2013, când au început manifestațiile din București și din țară este momentul "Destrămarea consensului conservator": "Ca şi Piaţa Universităţii din 1990, cea din 2013 este generatoarea neechivocă a unei noi lumi româneşti." 

Și de la Think Outside the Box: "Spor la numărat 'hipsteri', 'teroriști', 'căcați isterici', 'manipulatori', 'eco teroriști', 'totalitariști', 'comuniști'....în filmul indicat mai jos, înregistrare de la manifestația din 15 septembrie 2013.


sâmbătă, 14 septembrie 2013

Gold or die? Salvam Rosia Montana


Despre funcționarii publici care fac partide dar și reclamă unor companii private

"Important este să participi, eu am intrat la urmă. Îi doresc d-lui Teodorescu consecvență (este la mine în bibliotecă dinainte de 1989), dar consecvența ce lipsește românilor ar fi asta: m-am săturat ca pe banii mei (sic!) să aud politicieni făcând reclamă unor companii private...De exemplu...De ce nu apare (P) pe ecran când vorbesc despre X,Y, Z? Ca atare mi-aș dori ca o voce a d-lui Teodorescu să se audă (poate nu l-am citit suficient) și când înalți/alți funcționari publici, laudă pe față diverse companii private. Avem o economie de piață sau nu? Ea decide care companie este bună sau nu....nu un ministru, un prim-ministru, un funcționar...Primesc bani să laude Ford, Renault, RMCG...etc...zic și eu....?!"


Doar o săptămână până la Cheese 2013, un eveniment Slow Food

Care este diferența între parmigiano și grana padano? În preajma evenimentului Slow Food, "Cheese 2013", un artizan italian explică. La "Cheese 2013", România va fi reprezentată de Prezidiul "Brânză de burduf" (Bran Moeciu), condus de Marian Popoiu.



vineri, 13 septembrie 2013

Suprarealistul care a fost publicitar, Magritte

Ca să fie mai clar

De la Slow Food USA

Luați vin modovenesc.....

Seminte de patrimoniu mai exista

Români, să nu ne vindem țara la kilogram!

Bună ziua, v-ați primit găleata cu aur românesc, 100%? Dând deoparte această ușoară ironie care totuși nu vrea să arunce în ridicol dezbaterea actuală din societatea românească, trebuie spus că un gând totuși mă frământă în legătură cu exploatarea de resurse minerale. Și anume, este exploatarea subsolului ULTIMA soluție a României în materie de dezvoltare, de creare de locuri de muncă? Suntem în clasamentul țărilor care doar asta au de oferit economiei globale? Care este planul măreț al guvernării, de propășire a României? Nu cumva suntem pe o cale greșită? 

Despre Delta si Dunăre la masa rotundă "Apel pentru o Deltă a Dunării vie" Tulcea 2013

Ivan Patzaichin, presedintele Asociatiei Ivan Patzaichin-Mila 23
Ca în fiecare an, în cadrul Festivalului Internațional al Bărcilor cu Vâsle, la Tulcea, prin Asociația Ivan Patzaichin-Mila 23, chemăm la o masă rotundă în jurul Deltei Dunării și a dezvoltării durabile. Și la această întâlnire au fost mulți chemați, puțini aleși, însă am căzut de acord că este nevoie de trecere la acțiune, de responsabilizare și responsabilitate și o nouă viziune strategică pentru zonă.

marți, 10 septembrie 2013

METRO și comertul tradițional vs. comerțul modern


Ce este prea mult strică? Comerțul modern (adică ceva evoluat) înseamnă supermaket, hipermarket, discounter, cash and carry. Comerțul tradițional în accepțiunea celor care sunt implicați în distribuția produselor alimentare, înseamnă, de fapt, comerțul născut după 1989. Este evoluția de la chioșc la magazinul de la colțul străzii sau al blocului. Este un rezultat al presiunii lanțului cash and carry, de organizare a distribuției. Cu o ușoară conotație paseistă, ca și cum micile magazine sunt ceva ce va dispărea. 

miercuri, 4 septembrie 2013

Acuz: Nu TOȚI câinii sunt criminali !? Să îi omorâm !?

O tragedie a împărțit lumea în două. Un câine a omorât un copil de 4 ani. Și s-a lăsat întunericul rațiunii peste mulți dintre noi. Mă face să mă gândesc la fascism și la comunism, la ideologia brutală bazată pe generalizări. Ai avere? Ești burghez împuțit, la canal cu tine! Ești negru? Ești criminal, hoș, leneș! Ești câine? Ești un animal criminal, ești de ucis!